Fem norske ligger an til å bli kvalifisert til VM i OW før siste dag.

Publiseringsdato: 16.jul.2015 20:43:53

Det har vært en stille og rolig dag på fjorden utenfor Hove. Riktignok ble det fri pump i deler av race 6, men det var bare så vidt. Vinden startet på 3-4 knop i dag og sluttet rundt 11 knop. Jakob Lepperød og Nora Brodtkorb har vært høyt oppe i begge racene i dag. Lars Johan Brodtkorb måtte fikse mastefoten og gikk på land når første starten gikk, men han kom flott til bake til race to. Martin J Jansen gjorde et veldig godt andre race, men havnet litt lengre bak i det første. Christian Berger har hatt sin beste dag på vannet i OW. Sammenlagt etter 6 race ligger Anna Munch på første, Anna Livbjerg på andre og Emil Munch på tredje (alle fra Danmark). De tre beste norske er Jakob på 6. plass, Lars Johan på 7. og Nora på 25. plass. Av de tretten norske som seiler for å kvalifisere seg til VM er det nå fem seilere som er innenfor den beste halvdelen før siste dag. Det er Martin Jansen, Ole Unger Weierholt, Sondre Butler Wang, Samuel Dalen Selås og Aleksander Gauslaa. Kjetil Solvang har falt under den beste halvdelen etter at han fikk DSQ i dagens siste race. Det er veldig få poeng som skiller de 6-7 som ligger på midten og kjemper om å kvalifisere seg så morgendagens to race kan bli veldig avgjørende for de norske. Martin J og Ole ser ut til å ligge ganske trygt innenfor.

Da starten skulle gå klokken 12 i dag var det nesten vindstille og vinden holdt på å dreie, AP ble satt opp på båten. Banen var ikke lagt og startbåten jobbet med å finne det beste stedet å ankre opp for dagen. Det var rett og slett en sånn strålende sommerdag som strandfolket drømmer om - ikke seilere. Henrik, Kristine, Aleksandra og Laila har tatt en pausedag i dag, mens Nora prøver seg med håndleddet tapet igjen. Kvart over 12 la de startlinjen for å være klar til å legge resten av banen når vinden var ferdig med å dreie. Vinden var 4-5 knop. Klokken 12.30 legges banen da vinden ikke har dreid de siste 15 min. Vinden øker litt og klokken 12.48 er det klart til start. Startprosedyren er endelig i gang for race 1 dag 3. Det er nok en gang en Blue Peter start, men halvveis i prosedyren avblåses starten og det settes AP pga en vinddreining på 30 grader. Merker flyttes, banen forlenges noe og alt gjøres klart for ny start igjen. Når starten går vellykket avgårde kl. 13.17 er det norske seilere fordelt over hele linjen. Nora og Jakob får en god start nærmest le-merke. Alle er på plass med unntak av Lars Johan. Han var på linjen rett før, men idet starten går har han seilt inn fordi mastefoten var løs viste det seg. Til første kryss er det mange tyskere som har seilt veldig godt - og det er mange seilnummer som ikke tidligere i OW har vært helt i toppen med unntak av DEN 1778 Emil Munch som runder to. Nora kommer opp som beste norske på 13. plass og Jakob på 15. plass. Christian Berger fikk en god start og har sin beste første kryss i OW så langt. Han runder som nummer 19, og det er en forbedring på 20 plasser i forhold til de øvrige dagene. De øvrige norske runder omtrent som de andre dagene, men det er litt endringer på rekkefølgene dem i mellom. Ole runder 36, Martin V 40, Martin J 42, Johan 46, Vebjørn 47, Aleksander 48, Erlend 52, Sondre 53, Kjetil 54, Kristian 55, Samuel 56 og Markus 57.

Det skal vise seg at banen ikke har blitt så veldig lang etter den siste forlengelsen - seilerne går så fort rundt banen at det er vanskelig å få telt feltet. Ikke før er alle rundt det ene merket så har flere seilere rundet det neste. Allerede kl. 13.34, bare 27 min etter start er de allerede på lensemerket for første gang. GER 1755 Fabian Kirchhoff holder ledelsen gjennom hele racet og Emil Munch holder andre plassen. I det super raske racet er det ikke rom for mye opphenting av plasser. Etter ca. 36 minutter går de første i mål. Jakob krysser mållinjen som nummer 9, Nora som nummer 11 og Christian som 28. Kristian gikk i mål som sistemann etter bare 42 minutter.

Før andre start seiler Markus inn og Lars Johan kommer seilende ut på banen igjen. Vinden har økt og O-flagget som betyr fri pump, er heist på startbåten. Startprosedyren for race 2 starter kl. 14.14, og det blir en Blue Peter start. Tre minutter før start er Anna Munch (DEN 1787) nesten alene ved le-merke. Alle ser ut som de har lyst til å starte ved båten. Når det nærmer seg starten er Lars Johan helt borte på le-merke sammen med Anna M og Jakob, Kjetil, Martin V og Martin J. De øvrige norske er nærmere midten og startbåten. Kjetil får gult flagg i starten og må ta straff. Det viser seg etterpå at han bare tok en turn og ikke toturnsstraff slik at han ble disket fra racet. Det er en stor underbue i denne starten. De som ligger på midten av banen starter ganske mye etter de på endene og seiler nok 10 sek før de er på linja. Tre minutter etter start er vinden nede i ca. 11.5 knop og den balanserer hele tiden på grensen til at det skal være O-flagg. Til første kryss kommer Emil Munch først. Lars Johan runder på 6. plass, Jakob 9, Kjetil 18, Nora 22, Christian 23, Sondre 29, Aleksander 36, Ole 40, Samuel 47, Martin V 51, Johan 53 og Erlend 55. Martin J smatt forbi uten å bli telt og Kristian og Vebjørn kom i en klynge på slutten. Under hele racet så langt har regattasjefen vurdert om R-flagg skal heises, men når seilerne nærmer seg lensemerket har vinden økt igjen til 12 knop. Lars Johan jobber seg opp til 3. plass til lensemerkerundingen, Jakob runder 10 og Martin J runder som nummer 11. Ellers går de norske seilerne ut på andre kryssleg i samme posisjon som de var på første kryssmerke. Oppover kryssen velger de fem første å gå litt forskjellig vei. Lars Johan går venstre, Anna Munch i midten og Emil Munch, Janika Puls og Anna Livbjerg går høyre. Til andre kryss har fire av de fem første blitt danske. Lars Johan runder 6, Jakob 7, Martin J 9, Nora 18, Christian 24 og Sondre 25. På toppmerket settes R-flagget opp og det er slutt på fri pump. Herfra og inn til mål blir det ikke store endringer i rekkefølgen på seilerne. Når det ikke er lov å pumpe og det har blitt litt avstander i feltet er det ikke så mye som skjer uansett hvor seilerne går når vinden er stabil. Men Jakob og Lars Johan klarer ikke dy seg for å prøve å slå den andre - resultatet er at begge får gult flagg midt på lensen. (Det er vel ikke verdt det gutter selv om dere byttet plass ;-)). Først i mål kommer fire dansker DEN 1778, 1787, 1777 og 99. Førstemann går i mål når Martin V runder lensemerket som nummer 47 så det viser at det har blitt litt avstander i dette racet.

På land er det debrief og fotballkamp som står på programmet.

Da gjenstår det bare å ønske alle lykke til før siste dagen med kvalifiseringsrace. Det hadde vært hyggelig om alle kunne kvalifisert seg, men vi håper vi får med seks seilere som er kvoten.