VM dag to - Mye norsk i toppen

Publiseringsdato: 07.aug.2013 09:28:48

Lars Johan Brodtkorb ligger på andre plass med 5 poeng etter 4 fullførte race. Lars Johan valgte feil side opp til første kryss i dagens første race og rundet mellom 40 og 50. Etter en ytterloop hadde han seilt seg opp til 13. plass på 2. kryssmerke og inn i mål kom han på 4. plass. Det er ikke tvil om at Lars Johan har god fart i båten rundt banen, men Mathias mfl hadde for stort forsprang ned siste lensen til at det var mulig å nå helt opp. I andre race startet han ved startbåten og seilte opp i midten. Vinden dreide på begge sider av banen så når han gikk i midten fikk han skiftene fra begge sider og kom opp til første kryss først. Denne plassen holdt han alle 60 min racet varte og gikk til hviledag med en flott seier. Mathias Livbjerg holder første plassen med 3 poeng etter en stryk. Henrik B holder 7. plassen etter jevn god seiling, Håvard KF fikk en fin opptur i dag og har klatret til 10. plass mens Martin H ligger 14. sammenlagt.

Det har blåst skikkelig mye i dag. Natt til i dag gikk det flere regn og tordenbyger over Sønderborg og det virker som vi har et værskifte på gang. Seilerne vegret seg for å gå tidlig på vannet i den 10 m/s sterke vinden. Midt på dagen gikk vinden ned til rundt 8 m/s, men det varte ikke lenge før den var oppe på 10 igjen med enda mer i kastene. For lettvindsseilerne har vel det mest positive vært at det har vært sol og ikke så ille å kullseile.

Regattasjefen hadde merket seg at guttene var litt langt frempå den første dagen, men mente at det var nære på perfekte starter så han ville gi dem en sjanse til dag to til å starte på Blue Peter. Det ble generell tilbakekalling og andre startforsøk gikk avgårde på U-flagg. Lars Johan, Martin J, Kristoffer og Håvard A gikk opp på høyresiden. Henrik Andersen gikk opp første kryss i midten, mens resten av den norske guttegjengen gikk på venstresiden av banen. De som gikk på høyre siden under Open Week kom bra opp ganske ofte, mens de fra venstresiden ofte kom bra opp fordi det var le favoretiserte starter. Dette kan være forklaringen til at de norske valgte ulike veier ut fra start. Som nevnt i innledningen lønte det seg ikke å være på høyresiden i denne starten og det ser vi også på resultatene. Alle de norske som gikk høyre fikk sitt dårligste race i første start i dag. Henrik som gikk i midten gikk inn til en 29. plass i racet. Martin H og Martin V fikk begge utstyrsproblemer i første race. Martin H kullseilte og ødela kjølen etter et forsøk på kjapp oppretting. Martin V røk feste til uthal og cunningham. Henrik B fortsetter sin jevne seiling og gikk inn til 10. plass, mens Håvard KF fikk oppturen i dag og seilte inn til 8. plass i første race.

Andre start fikk guttene igjen prøve seg på BluePeter start. Det er vel ingen overraskelse at den ble generell. Også det neste forsøket på U-flagg ble generell, men dette gikk ikke så da var det over på Black Flagg. Dessverre ble det generell her også, men på fjerde forsøk gikk starten avgårde. Fire seilere ble tatt i BFD deriblant to norske. NOR 815, NOR 907, ESP 86 og GER 55. I tillegg tok de fire til på den starten som gikk. Emil var skikkelig på hugget i dag og lå høyt oppe i hele første race, men han var dessverre tatt i tjuvstart. Med BFD i andre race også ble det et skikkelig fall på sammenlagtlistene. Lars Johan fikk en god start i lo og gikk venstre i andre race og seilte på skiftene. Han var foran Mathias hele veien og kom først opp til første kryss. Herfra og inn hadde Lars Johan og Mathias god kontroll på første og andre plassen. Håvard KF rundet helt i toppen på 4. plass rett bak DEN 6. Håvard seilte veldig godt og tok danske mot slutten av racet og gikk imål på 3. plass. Og flere norske kom i rask rekkefølge i mål. Martin H 8, Henrik B 11, Henrik A 21 og Håvard A 23. Martin J kom inn på 55. plass og Martin V på 70. plass. Emil og Kristoffer hadde seilt på land siden de var tatt i BFD. Martin Halseide trivdes godt i den kraftige vinden og kunne fått to gode race hadde det ikke vært for uhellet i første.

Også jentene hadde flere generelle tilbakekallinger i dag, men de kom seg avgårde begge gangene. Jentene har også markert seg i dag med mange rundinger i toppen. Katrine Johansen og Nora Brodtkorb har ligget rundt 15-25 i mål og ligger dermed på henholdsvis 20. og 21. plass etter at dag 2 er over. Nora rundet rundt 10 på de 4 første merkene i siste race, men endte 23 i mål etter å ha tapt en del på siste lens. Katrine startet siste race med å runde 45, men hun seilte seg hele tiden oppover på banen unntatt rett før mål hvor hun fant det for godt å kullseile. Ikke særlig gøy å kullseile få meter før mål når du har seilt deg opp over 20 plasser. Martine Steller Mortensen har hatt en litt bedre dag i dag etter å ha brukt mye smertestillende og fått tapet beina av en fysioterapeut før hun gikk på vannet. Hun ble 28 i første race noe hun resultatmessig ikke er helt fornøyd med, men smertene var bedre. I siste race rundet hun to på første kryss og holdt seg i toppen hele veien. Hun tapte dessverre litt underveis i racet men gikk i mål på en flott 6. plass. Hun har klatret til en 26. plass sammenlagt etter dagens race og en stryk. Viktoria Heiås og Juni Bjørneset har seilt inn til 40 – 50 plasseringer i dag, mens Kristine Gustavsen og Jenny Andresen har seilt inn til 50 – 60 plasseringer.Jentene virker generelt fornøyde og er i godt humør, men de fleste av dem skulle nok ønske vinden løyet betraktelig til de siste dagene.

I kveld har det vært Sailors Dinner på universitet her i Sønderborg. Middagen ble holdt på Alsion som er et helt nytt universitetsbygg som også huser en stor konsertsal hvor byens symfoniorkester holder til. Byens jernbanestasjon er også på universitetsplassen og billettsalget foregår inne på universitetet. Det var en fullsatt sal av seilere, foreldre og funksjonærer som nøt en god middag sammen til levende musikk. Etter at desserten var spist forsvant mange av seilerne til Sønderborg slott hvor det var utekino og visning av Skyfall på storskjerm i kveld. I morgen er det hviledag her i VM byen. Den skal brukes til lett trening og avkobling. En god gjeng med seilerne har planlagt en tur til Danfoss Universe i Nordborg for å kjøre Segway. I tillegg blir det nok litt titting på trackingen fra de foreløpige fire racene. Torsdag går første start for race 5 kl. 12.00. Værprognosene er omtrent som i dag, men med muligheter for mer regn på dagtid.

Resultatlister etter dagens regattaer:

Herrer

Damer

Film fra dagens regattaer:

https://www.youtube.com/channel/UCmt3cDRC0FEdIUSKHz2E0Qw?feature=watch

Følg regattanen via tracking:

http://www.tractrac.com/index.php?page=eventpage&id=325