VM dag 3

Publiseringsdato: 10.jul.2017 21:48:34

Ikke helt svart for de norske, men det har vært en ganske "mørk" dag på vannet. Lars Johan Brodtkorb ligger 2. sammenlagt, men tapte 12 poeng til lederen og har bare 6 poeng bak til tredje plassen. Lars Johan seilte inn til 21, og 15. plass i dag. Aleksandra Gulbrandsen raste fra 10. til 31. plass sammenlagt etter at hun måtte telle dagens to seilaser som ble 49 og 47. Linnea Bartho fikk til et flott race med en 36. plass i dag etter å ha ligget sist i nesten alle racene før i dag. Laila har fortsatt å streve litt i de vanskelige forholdene her hun og noe som resulterte i plasseringer rundt 50. Men i kveld har det vært seilerfest, og der var feststemningen på topp hos de norske. Det ble servert paella med skinke til forrett og is til dessert. Frem til midnatt er det disko på brygga.

I dag var det de letteste vindforholdene vi har hatt under hele oppholdet i Spania så langt. Vinden lå rundt 2 m/s omtrent hele tiden, og det var 40 graders skift i litt ujevne vendinger gjennom hele dagen. For å illustrere det kan vi nevne jentenes siste race. I det starten gikk lønte det seg klart å gå ut ved le-båt. En av de danske jentene kom ikke ut her og ble tvunget til å gå helt på høyre side ut fra start. Bare få minutter etter start endret vinden total retning og de som lå på høyre sto opp merket. Resultatet for dansken som måtte gå høyre var seier i racet. De som hadde gått venstre ut fra start rundet rundt 25-30 på toppen. Forholdene har vært litt bingo i hele dag, og flere mener at i alle fall siste race ikke burde vært gjennomført. Spesielt ikke sett i lys av i går hvor skiftene kun var på 10 grader og likevel klarte de å la guttene ligge med AP og vente i nesten en time når det var 4-5 m/s.

Gutta hadde første start i dag, og starten gikk ganske presis avgårde kl. 13.00. De kom til første kryss litt før 13.30. Lars Johan gjorde en knallstart, men kom til 1. kryss som nummer 24. Der kom han borti merket og måtte tas straff. Dermed tapte han ytterligere plasser og rundet sløremerket som nummer 33. Vi ble vel ikke mer oppmuntret når han kom til lensemerket som nummer 36. I VM hvor alle poeng er viktige var det et lite lysepunkt at han seilte en perfekt andre kryss og avanserte opp til 22 igjen og gikk i mål på 21. plass. I mål kom det fire spanjoler først, og lederen Sven gikk dessverre for Lars Johan i mål på 3.

I det andre racet så det mye lysere ut fra start, men etter å ha gått på høyre side i hele VM prøvde Lars Johan seg på venstre denne gangen. Det var riktig å være der og han seilte lenge side om side med Sven, men så ble Lars Johan låst og fikk ikke slått mot høyre når Sven slo. Men ingen av disse kom først til kryssmerket, det gjorde Fabian fra Tyskland som ligger på tredje sammenlagt. Sven rundet 24 og Lars Johan rundet 33 etter nok en gang å ha måttet ta straff for merkeberøring. Det var svært lite vind i dag kombinert med strøm mot merkene som gjorde at mange hadde problemer. Det ble sagt at i et av jenteracene tok omtrent alle seilerne straff for merkeberøring. Lars Johan seilte seg bra opp på andre kryssen når han skjønte hvordan han skulle seile i strømmen og kom seg til mål på en 15. plass. Etter denne dagen er det fortsatt mulig å vinne VM for nordmannen, men da trenger han helst 2-3 seiere eller i alle fall topp 5 plasseringer og det spørs det om han har mulighet til om racene skal gå i 2-4 m/s de siste to dagene.

Jentene har som nevnt i innledningen hatt noen tøffe tak og store vindreiinger i sine race også. De også kom avgårde med første start etter tidsskjemaet. Aleksandra lå i fronten på midten ut fra start. Startene sitter bra, men det hjelper lite når farten uteblir oppover kryssen. Laila gikk ut på venstre side og kom ikke så værst ut, mens Linnea lå litt lengre bak på venstre ut fra start. Til 1. kryss kom de ganske samlet på hennholdsvis 42. 44. og 49. plass. Alle tre tapte litt til andre kryss og rundet 46 (Aleksandra), 51 (Linnea) og 52 (Laila).

Jentenes andre race startet i dag kl. 15.00 og vi så fram til en litt tidligere dag tilbake på land enn i går. Det ble ikke så veldig mye tidligere. Vinden ble det jo bare mindre og mindre av, og de norske jentene brukte ca 40 minutter til første merkerunding. Linnea fikk et flott race og rundet 38 rett foran Anna Munch som ligger helt i toppen sammenlagt. Linnea klatret ytterlige to plasser til mål og ble 36. Aleksandra fikk nok en god start, men rundet 1. kryss 45 fulgt av Laila på 50. Om ikke alle håper på mer vind i morgen så håper i alle fall alle på jevnere forhold og strøm som står i forhold til vindstyrken.

På land ble det litt action fordi Lars Johan la inn protest på Sven for uærlig seilas mot en tysker. Mens tyskeren lenset kom Sven på kryss og slo til seilet til tyskeren. Sven hadde styrbord og tyskeren burde ha gitt plass, men likevel burde ikke en erfaren seiler som Sven slå til andres seil og banne. Sven la på land inn protest på tyskeren. Resultatet ble at tyskeren ble disket og ingen ting skjedde med Sven, men det var flere som ikke likte oppførselen hans på vannet i dag. Ja, ja godt sola skinner og at det var sosial sammnekomst i kveld.

Etter protestfristens utløp ble det holdt årsmøte (AGM) hvor det skulle stemmes over bl.a VM for de to neste årene. Neste år sto det mellom Portugal og Tyskland. Her gikk seieren til Tyskland, og VM vil bli i 2018 arrangert i en flott by mellom Travemünde og Rostoch. Seilingen vil foregå i Østersjøen. Om to år var det bare en søker og de fikk tilslaget. VM 2019 blir dermed tilbake i Spania 30 min lengre sør rett nord for Barcelona.

Den lange varme dagen ble avsluttet med paella party og disko på seilforeningen. Det var stappfullt av seilere, trenere og foreldre som koste seg med god mat og hyggelige samtaler. En av hovedsponsorene er en skinke produsent. De serverte forrett, mens et annet firma serverte blandet paella tilberedt i en panne som var 2 m i diameter. Til dessert ble det servert sjokolade, vanilje og sitronis. Hele tiden med diskomusikk fra innleid DJ. Mens musikke spiller og mørket senker seg gikk seilerne i grupper hjem for å sove ut til de to siste dagene med seilinger.