Open Week dag 2 - Lars Johan beste norske på 9. plass, Jakob på 11. plass

Publiseringsdato: 15.jul.2015 19:43:35

Nok en deilig sommerdag i Arendal er forbi. Dagen startet med litt mer vind enn i går, og det var meldt å øke utover dagen. Nora er på land i dag pga smerter i begge håndleddene, men ellers er det norske laget ute på vannet i god tid og klare for en ny dag med nye muligheter. Banemannskapet gjør en flott jobb på vannet, og kvart på tolv melder regattasjefen på VHF at alle merker ligger og at alt er klart til start. R-flagget er heis på startbåten for å markere at det ikke er fri pump, men vinden ligger helt på grensen. Det blåser omkring 11,5 knop rett før start. Presis klokken 12 går startskuddet for prosedyren. Et minutt før start ligger Sondre nærmest startbåten av de norske, mens Jakob og Lars Johan ligger på motsatt side ved le-merke. 20 sekunder før startskuddet er allerede mange båter over linjen, og det blir generell tilbakekalling. Linjen var favorisert ved le-merke, og Ole Rikard ber om at merket blir flyttet 50 m mot nord-øst før det er klart for ny start. Etter at merket blir flyttet velger Lars Johan fortsatt å starte ved le-merke, mens Jakob starter ved startbåten. De norske ellers er jevnt fordelt utover hele linjen.

Opp mot første kryss virker det som det er venstre siden som kommer først i dag. Lars Johan ligger i alle fall godt foran Jakob når de møtes når de nærmer seg merket. Først til merket kommer GER 1739 Nicolaus Schmidt, SWE 90 Oscar Bengtson, SWE 9 Axel Pantzare og ESP 121 Daniel Campoy. Henrik runder på 5. plass, Lars Johan som nummer 6 og Martin J som nummer 14. Det blir litt telletid før neste norske kommer. Første runding er som følger for de øvrige norske: 33 Kjetil, 35 Ole, 36 Jakob, 39 Christian, 40 Aleksandra, 43 Sondre, 45 Aleksander, 46 Kristine, 50 Vebjørn, 53 Samuel, 58 Johan, 60 Martin V, 61 Laila, 62 Erlend, 63 Kristian og 65 Markus.

Bortover slørelegen skjer det ikke så mye i rekkefølgen med unntak av at Daniel (ESP 121) seiler seg opp på tredje plass, Lars Johan går til femte og Henrik faller til syvende. Bakover i rekkene er det noen plasser opp og ned for de fleste, men ingen store endringer. Nedover lenselegen går Axel, Lars Johan og Anna Livbjerg (DEN 1777) godt på høyresiden. Henrik går nedover mot venstre siden, og det viser seg på merket at det nok ikke var en fordel, i allefall gikk det fortere for de tre tidligere nvente. Til runding er det Axel (SWE 9) som runder først foran Lars Johan, Oscar, Daniel og Anna L. Henrik runder som nummer 11 rett foran Emil Munch (DEN 1778) på 12. og Martin J på en 18. plass. Fra plass 32 til 39 runder Jakob, Kjetil, Kristine, Aleksandra, Sondre og Ole. Så følger Christian på 43, Aleksander 45 og Vebjørn 47. Fra 50 til 63 runder Johan, Samuel, Laila, Erlend, Martin V, Markus og Kristian.

Martin J, Aleksandra, Ole, Kristine, Vebjørn og Samuel velger å forsere andre kryss på høyre siden, mens Lars Johan Aleksander, Erlend, Johan, Henrik, Laila og Jakob går på venstre siden. Mens seilerne krysser justerer startbåten og linjebåten startlinjen slik at den skal være klar til ny start. Axel beholder og øker ledelsen sin litt til andre kryss, Oscar runder som to, Lars Johan tre, Anna L fire, Daniel fem og ESP 606 Oscar Pijoan på sjette. Henrik har tapt noen plasser igjen og runder 14, mens Martin J kommer som 18. Jakob har gjort en god kryss og seiler seg noen plasser opp til 29. De øvrige norske holder omtrent samme plass som ved forrige merkerunding men tar noen båter.

Axel seiler nok en bra lens og runder 1 foran Anna L som man alltid må regne med kan komme mot slutten av et race. Oscar runder 3, Lars Johan 4, Henrik 15, Martin J 18 og Jakob er opp på 23. plass. Lars Johan tapte Daniel (ESP 121) på siste slør og GER 99 Janika Puls ved målgang fordi mållinjen var veldig skjev, og går i mål på 6. plass. Martin J går i mål på 21., Henrik på 22. og Jakob på 23. plass. Seilingstiden for de beste var litt over 45 min mens de siste gikk i mål etter ca. 55 min. Mens seilerne går i mål flyttes kryssmerket 150 m sørover for å øke seilingstiden til nærmere 60 min som er planlagt seilingstid på et race.

Startprosedyren for race 2 startet kl. 13.28. Vinden ligger på omtrent det samme som forrige start, kanskje litt mer enn sist. Regattasjefen starter med Blue Peter - det blir spennende å se om det går på første forsøk denne gangen. Strømmen var ikke så kraftig i dag som i går så den skal i hvert fall ikke gjøre så mye utslag. Det er mye båter rundt startbåten, så det virker som de fleste ønsker å starte her. Alene på le-merke av de norske finner vi Samuel sammen med Axel (SWE 9) og endel spanjoler og finner. Henrik, Lars Johan og Martin J får en god start midt på linja. Jakob får en bra start nærmere båten og Christian får en flott start ved båten. Kort tid etter start går Christian klart foran Martin J når han går mot høyre og Christian går mot venstre. I dette racet velger de aller fleste seilerne å gå på venstre side av banen. Bare noen få går mot høyre, og de går ikke så langt som seilerne gikk i første race på høyresiden. Oppover kryssen seiler Jakob, Christian og Ole rett etter Anna L (DEN 1777). Det virker som alle fire har ganske lik fart, men Anna L ser ut som hun får bedre høyde enn Ole. Jakob slår først mot merket når de nærmer seg toppen. Lars Johan kommer godt fra venstresiden og runder merket 1 foran Jakob som runder 2. På 3. plass kommer Emil M (DEN 1778) som også kommer fra venstre. Anna L runder 4 og Anna Munch (DEN 1787) runder 5. Neste norske som kommer er Henrik. Han valgte også å gå på venstre side av feltet og runder som nummer 14. Resten av det norske laget ligger jevnt over litt høyere enn i forrige race. De runder ca som følger: 23 Ole, 25 Martin J, 32 Christian, 33 Johan, 34 Kjetil, 36 Kristine, 37 Samuel, 40 Aleksander, 45 Martin V, 47 Aleksandra, 52 Erlend, 54 Sondre, 59 Kristian, 60 Vebjørn og 62 Laila. Markus har valgt å gi seg før dette racet.

Lars Johan holder første plassen og Jakob holder andre plassen til lensemerkerundingen. Henrik går litt ned på listen på disse legene, men han seiler seg opp igjen til 13. plass på 2. kryss. Oppover andre kryss går Lars Johan som eneste seiler i toppen på høyresiden. Det skal vise seg at det ikke er så lurt. Anna Munch kommer først til 2. kryss fulgt av Jakob som holder plassen, men GER 14 Sverre Reinke kommer fort bakfra. Lars Johan runder som nummer 10 på toppmerket. Det viser seg tydelig på listen at de som valgte høyre tapte plasser, mens de som valgte venstre seilte seg opp plasser. De norske rundet slik: 20 Ole, 23 Kristine, 31 Johan, 32 Samuel, 33 Kjetil, 41 Aleksander. Etter dette mistet jeg tellingen litt, men de kom i denne rekkefølgen: Martin J, Vebjørn, Aleksandra, Erlend, Sondre, Christian, Kristian og Laila. På dette tidspunktet er vinden løyende ute på baneområdet og på land.

De tre beste norske i dette racet tapte alle en plassering på siste lensen. Jakob gikk i mål på 3. plass, Lars Johan på 10. plass og Henrik på 14. plass. Det norske laget gikk ellers i mål omtrent som de rundet på 2. kryss. Startbåten vurderte et tredje race for dagen mens seilerne var på andre kryss, men det ble bestemt at det ikke skulle avholdes siden vinden var løyende og den skulle i tillegg dreie ganske mye. AP over A ble satt opp på startbåten/målbåten og seilerne dro på land klokken 14.30. De siste gikk i mål ca kl. 14.50.

Mange av de seilerne som seiler er allerede kvalifisert til å seile VM, men for 28 av seilerne på banen er det hard konkurranse og spenning i forhold til om de klarer å kvalifisere seg. Dersom du skal kvalifisere deg må du ligge i øvre halvdel av de som ikke er kvalifisert, og du må i tillegg være innenfor antallet i kvoten til nasjonen din. Norge har 6 ledige VM plasser etter OW som 13 gutter kjemper om. Ut fra listen etter 4 race er det fem gutter som ligger i den øvre halvdelen. De fem er: Martin (85p), Ole (96p), Samuel (100p), Kjetil (110p) og Sondre (115p). Aleksander ligger på første plassen under beste halvdel med 119p og Johan på plassen etter med 123p. Svensken som ligger på siste plass av den øvre halvdelen har 116 poeng. Det betyr at ingen ting er helt avgjort om de siste plassene til VM enda. Her er det bare å seile på og gjøre sitt aller beste de neste to dagene.

Etter en lang debrief i skyggen på gresset ble dagen avsluttet med volleyballmatch. Nora og Laila var dommere mens de andre fordelte seg på to lag. Det var en trener på hvert lag. Jon Aksel sitt lag vant 2-1 i sett denne dagen - det betyr vel at Carl vil ha revansj en av de neste dagene :-)