VM dag 2

Publiseringsdato: 09.jul.2017 18:57:19

En strålende dag på stranden, men litt tøffere for de norske på vannet i dag. Lars Johan seilte inn til 2. og 10. plass og falt med det til andre plass sammenlagt etter 4 race. Aleksandra fikk et flott førsta race i dag og med en 10. plass, men med 50. i det andre falt hun til 10. plass sammenlagt. Laila og Linnea seilte inn til omtrent samme plasseringer som i går og ligger 51 og 54 sammenlagt av jentene.

Når vi våknet i dag var det helt dødt vindmessig, men det er ganske vanlig her. Den uken vi har vært her har det alltid kommet en eller annen form for vind mellom 11 og 13. I dag var det meldt at vinden skulle starte på 4-5 m/s fra sør-vest og løye utover. Det ble ikke helt slik. Vinden startet på 6 m/s fra nord-øst/øst men dalte ganske godt den første timen. Når siste race gikk avgårde var det rundt 2-3 m/s. Men vi slapp i alle fall torden og regnbygene som var i går.

Seilerne kunne som i går gå på vannet ca. 11.30, og startbåten gikk ut rett etterpå. I dag var det mye roligere forhold på brygga siden jentene hadde første start. De er ikke så på hugget til å gå ut som guttene, og i dag var det nesten bare gentelmenn her som slapp alle jentene ut før de gikk selv. Lars Johan gikk som siste seiler på vannet 12.30.

Jentenes prosedyre ble satt igang ganske presis kl. 13.00, men det ble generell tilbakekalling i første forsøk. 13.20 kom jentefeltet avgårde på andre forsøk. Aleksandra var godt oppe i front på høyre side, Laila lå godt oppe mot midten på høyre mens Linnea lå i bakre rekker på venstresiden. Halvveis på 1. kryss går Aleksandra foran Anna Munch fra Danmark, men til merkerunding er plassene byttet om og Anna runder 4 mens Aleksandra runder 8. Laila kom til runding på 41. plass mens Linnea rundet 54 i vind over 6 m/s. Jentene hadde fri pump i sitt race.

Før jentene når kryssen er guttene i gang med første prosedyre. Den går til generelltilbakekalling. Herfra ble det noen ulidelige minutter med mislykkede starter for guttene. 13. 41 ventes det mens fortsatt flagget for generell henger oppe. Neste forsøk starter 13.51, da har vinden løyet og O-flagget er tatt ned. Denne går til generell. Så kommer ny start med black flag som blir avbrutt med AP etter at store deler av feltet er over. Og slik fortsetter det lenge. Det settes i gang prosedyrer på black flag, men alle avbrytes med AP når mange seilere er over. Men bare 14 ble tatt i BFD i løpet av hele dagen idag til tross for startforsøk helt fram til 14.21 - en time etter første forsøk for dagen. Lars Johan vant starten med en knall utgang helt i le ved lebåten. Halvveis opp på kryssen leder han og det er bare Sven Stadel som er i nærheten når seilere møtes.

Mens gutta koser seg med starttrening rekker jentene å komme helt i mål med sitt race. Aleksandra seiler en litt bedre lens i dag og taper bare to plasser og runder som nummer 10. Laila taper også litt og har seks båter bak seg på gaten mens Linnea er sist. Aleksandra holder plassen flott resten av løpet og går i mål på 10. plass. Nok et flott race i relativt mye vind av Aleksandra. På guttebanen er det etterhvert ganske klart at det står mellom Lars Johan og Sven. På første kryss leder Lars Johan med 8 sek og på gaten har han 11 sek. Til andre kryss har det dessverre med norske øyne snudd. Sven leder med 13 sek både på 2. kryss og slør. Lars Johan gir opp å hente inn Sven på lensen. I mål går Sven først med 25 sek på Lars Johan. Alle andre båter har omtrent samme avstand til hverandre siste lens.

Siden guttene ble sent på innerloop ble det en stund å vente før jentene var klare for ny start. Nå hadde vinden løyet helt, og det var nok nede i 2-4 m/s. I tillegg kom det en vinddreiing slik at lebåt ble trukket relativt langt ned før starten. Jentenes andre start ble hentet tilbake med generell tilbakekalling kl. 15.21, men på andre forsøk kom de avgårde kl. 15.30. Det ble dessverre en relativt dårlig start for alle de norske jentene. Allerede halvveis på kryss lå de et stykke bak fronten. Aleksandra rundet første kryss på 41. plass, Laila på 53. og Linnea på 54. plass. Til gaten hadde Aleksandra falt enda mer og rundet ca. 50 og alle jentene dannet baktroppen sammen med en spanjol. Men det ble en fin solskinsdag i lite vind mens de passet på at alle kom seg i mål.

Før guttene kommer igang med andre start er startlinja tilbake der den var opprinnelig. Det er svært lett vind og strålende sol. Første prossedyre avbrytes kl. 15.53 med AP, og det fryktes en ny runde med starttrening, men 16.00 kommer de avgårde. Lars Johan kommer dårlig ut og ligger litt bak på venstre side. Dessverre for ham kommer Sven bedre ut. Til første kryss kom Lars Johan for øyeblikket sine nærmeste konkurrenter nemlig Sven som nr. 5, Albin nr. 18, Kristian rund 20 og Lars Johan selv runder 27 - ikke akkurat en drømme kryss. Til gaten har Lars Johan avansert 4 plasser mens toppen er uendret. Til 2. kryss har Sven seilt seg opp til 3, Lars Johan holder plassen mens Albin og Kristian har falt til 26. og 27. plass. Det ser ut som en klar strykregatta for LArs Johan før siste lens, men her seiler han godt. Jørgen Holm gratulerer ham etter racet med å være den eneste våkne seileren i feltet. LArs Johan går helt høyre med kurs rett på merket. Her er det mer trykk i vinden og det er gode bølger å surfe på. Alle andre som ligger foran går på venstre siden og det var bra for Lars Johan. Til gaten kommer han plutselig som nummer 10. Litt av en oppseiling ved å lese forholdene godt. Det er dessverre ingen ting å gjøre med de foran som hadde for god avstand, men i et VM teller alle poeng så det var viktig at det gikk fra 24 til 10 for Lars Johan.

Stemningen er fortsatt på topp i troppen til tross for vanskelige seilforhold på vannet. Solen varmer og vi gleder oss til 3 nye fine dager. Alle håper på mer vind med unntak av Linnea som synes vinden er bra, men vindskiftene kunne godt ha vært litt færre.

Det ble en fin briefing på land når bare treneren kom seg inn etter å ha ligget igjen alene og duppet på fjorden en halvtimestid pga motorstopp på RiBen. I kveld er det teknisk møte hvor alle detaljer for båten og klassen skal diskuteres. Lars Johan gleder seg til møtet og synes det er spennende å være med å påvirke i ulike fora.

Flere bilder fra dagen finner du her

Resultater sammenlagt etter 2 dager finner du her