VM 2017 i Blanes, Spania, er så vidt i gang med lagseiling

Publiseringsdato: 08.jul.2017 08:14:12

Det gikk dessverre ikke helt som Norge ønsket seg under lagseilings-VM i Blanes torsdag 6. juli. Etter en del dramatikk måtte Norge ta til takke med 4. plass etter Danmark, Spania og Sverige. Seilerne som representerte Norge i år var Lars Johan Brodtkorb fra Horten, Aleksandra Gulbrandsen fra Tønsberg, Laila Cecilie Vevstad fra Arendal og Linnea Megrund Bartho fra Tønsberg.

Norge var tittelforsvarer fra VM i Arendal i 2015. De vant også i La Rochelle i 2014 og har sølv fra 2013 i Sønderborg. Det ble ikke arrangert Lagseilings VM på Garda i 2016 pga. tekniske problemer fra arrangøren i forbindelse med strenge regler som gjelder for båter på Gardasjøen. Det var derfor en tøff seiersrekke som skulle forsvares i dag for et relativt uerfarent lag. Lars Johan hadde troen på i alle fall medalje, og selv om de andre tre nok innerst inne var litt usikre på det, virket de veldig motiverte og klare for fight da de gikk på vannet i dag.

Under årets VM var det 7 påmeldte lag. Det var Frankrike, Finland, Tyskland, Sverige, Danmark, Spania og Norge. Ut ifra de påmeldte seilerne fra hver nasjon gikk Danmark på vannet som forhåndsfavoritter i år. Norge var ut fra individuelle seileprestasjoner nok en outsider til å vinne, men mulighetene var der. Mye kan skje underveis i et lagseilingsrace, og det skal lite til for å tippe en match som ser ut som seier til tap med den riktige taktiske seilingen.

Formatet på lagseilingen var «Round Robin» en runde før de to beste fikk seile gullfinale tilslutt. Det er i utgangspunktet helt uforståelig hvorfor formatet fra Arendal ikke ble benyttet. Der var det semifinaler og finaler for de fire beste lagene, med best av tre. Dette er et veldig godt format for lagseiling som skal gjennomføres på en dag. Det var litt skuffende at Nations Cup ikke ble lagt mer vekt på, da dette ble spesielt lovet ved forrige VM på Garda, hvor det altså ikke ble noe. Det å da også ikke arrangere bronsefinale, føltes ganske urettferdig. Arrangørene var redd for at det ikke skulle bli nok vind for å få til dette også. Siden det var syv påmeldte lag fikk hver nasjon walkover i en runde. Norge startet med WO i første runde og seilte dermed 6 matcher på rappen etter dette.

Første match var mot Frankrike. Frankrike har vært med hvert år på lagseilingen, men det er det laget som har dårligst resultat fra tidligere år. I år stilte franskmennene med et ganske sterkt lag. Det ble en jevn match med mye god seiling fra begge lag. Frankrike sendte en seiler foran og hadde kombinasjonen 1-3-6-7, mens Norge prøvde å få til kombinasjonen 2-3-4-8 ved siste merke. Etter mye kjemping på siste kryss klarte Laila å hjelpe Lars Johan forbi franskmannen som lå på 3. plass. Deretter samarbeidet de om å få Aleksandra forbi, slik at Norge klarte målet sitt og kom i mål som 2, 3, 4 og 8.

Andre runde for Norge gikk mot Tyskland. Dette ble den enkleste seilasen for Norge. Aleksandra hadde en fin start, og rundet som andre båt. Like bak kom Lars Johan på tredje, mens en tysker lå på fjerde og Laila på femte. Dermed fikk Norge brukt strategien sin nok en gang, og de prøvde å få kombinasjonen 2-3-4-8. Lars Johan kjørte ut tyskeren, og Norge cruiset inn en 2-3-4-8 kombinasjon. Aleksandra gjorde en veldig god jobb med å press tyskeren på første frem i løpet. Det er veldig viktig når man har denne kombinasjonen.

Tredje runde ble som forventet den vanskeligste matchen å vinne, denne var mot Danmark. Det hjalp heller ikke mye at vinden var på sitt svakeste akkurat under dette løpet. Lars Johan hadde en god start og prøvde å hjelpe de andre, men han klarte ikke matche farten til de 4 danske båtene alene, spesielt ikke når det var så lette forhold. Dette var nok også Norges dårligste start sett under ett, og da blir det vanskelig. Løpet var avgjort allerede før start, og når danskene hadde farten på sin side, hjalp det lite at Laila klarte å stoppe Anna Munch ned til 8. plass slik at Danmark vant 1-2-3-8. Dette var uansett en meget god øvelse, og Lars Johan var veldig fornøyd med at de klarte dette. Dersom Danmark hadde fått 1-2-3-5 hadde de hatt 3 poeng bedre hvis det skulle bli tiebreak, så de poengene hadde vært veldig viktige hvis Norge hadde vunnet mot Sverige eller Spania, for å nå en eventuell finale.

Fjerde runde var mot Finland. Denne matchen startet godt for Norge, men ved første merke gjorde Laila og Aleksandra en tabbe og da ble de kjørt ut av samme finnen, her skulle de tatt større avstand og overstått merke, slik at Norge kunne hatt en 2-3-4-8 kombinasjon. Isteden lå Lars Johan 1, mens de andre norske lå 6-7-8. Herfra og inn var det Lars Johan mot fire finner. På første merke låste Lars Johan den først finnen ved sløremerket, for så å loffe en annen for å tette avstanden ned enda mer. Lars Johan var fortsatt 1, men nå var de andre blitt 5-6-7. På lensemerket bremset Lars Johan opp en finne til, som fikk straff, men han måtte gi opp førsteplassen. Bak var det også en norsk som fikk en straff, så på sløren lå Norge 3-4-5-8. På sløren gjorde Linnéa en god unnamanøver, så hun oppholdt finnen på andre plass nok til at Lars Johan kom forbi på yttern, og kunne presse fra le. Siden Linnéa ikke klarte å runde merke, falt hun bak en finne selv, så nå hadde Norge 2-4-7-8 på siste runding. Laila slo seg fri på venstre side og kontrollerte finnen på femte, mens Linnéa lå mer i midten. Lars Johan bremset febrilsk de to finske båtene på høyre side som hadde ligget på tredje og sjette. Det ble en intens slagduell og Linnéa seilte kjempeflott oppover midten, og klarte å passere begge to rett før mål. Dermed klarte Norge på mirakuløst vis å komme i mål med 2-3-4-8 nok en gang.

I nest siste runde møtte Norge Sverige. Norge hadde en god start, og hadde fine muligheter ved første merket. Fra andre merket og inn ble det veldig mange situasjoner. Her ble det utrolig mye skandaløs dømming, der svenskene ikke brydde seg om reglene, og ikke ble straffet. Den ene svensket kjørte rett inn i Lars Johan bak fra. Dommeren lå rett ved siden av og Lars Johan protesterte, så klarer dommeren å gi grønt flagg, selv om du kunne høre smellen lang vei. På lensemerket har Lars Johan seilt inn i sonen på to båtlengder og har plass for merke, men svensken seiler under han og det blir kollisjon. Det er helt åpenbart at svensken skal ha straff, og Lars Johan protesterer igjen. Likevel får ikke seileren straff. Det var også en svenske som prøvde seg for babord, men den klarte i alle fall dommerne å se. Dermed hadde svenskene en straff å ta, men det skulle vært fire. På siste slør hadde dermed Sverige 1-2-4-8. Laila lå på tredje plass, og Lars Johan lå veldig nærme på femte. Her prøvde Laila å loffe ut svensken, som var helt rett. Utførelsen sto ikke helt i stil til tanken, så Laila hadde ikke nok fart i båten og ble overseilt av svensken. Selv om Lars Johan satte i gang en heftig slagduell, var det mye mangel på fokus herfra og inn. De andre tre norske klarte å bli seilt rett forbi av svensken som lå på åttende plass. Dette skal aldri skje i noe form for seiling, og dette handlet ikke om lagseiling, men om teknisk utførelse og fokus. Dette var et veldig irriterende løp å tape, og slik det ble, var det jo bronsemedaljen som glapp her. Lars Johan roste seilerne for god innsats, men både fokus og dommeravgjørelser avgjorde dette løpet i Sveriges favør.

Norge avsluttet Round Robin med å møte Spania. Spania hadde vunnet mot alle de andre lagene, så dette skulle bli en hard utfordring for Norge. Det starter bra for Norge. Lars Johan påfører Sven Stadel en straff 15 sekunder før start, slik at Norge hadde fire mot tre på linja i det starten gikk, selv om Sven ikke var langt bak. Alle de norske fikk en god start, men spanjolene er veldig raske. Lars Johan hadde en knallstart og lå på topp av spanjolene med en gang. Han jobbet beinhardt for å bremse de opp slik at de andre norske skulle komme fram, men det virket ikke helt, så to spanjoler klarte å komme seg fri. På første kryssmerket tar Lars Johan tredje spanske båt for styrbord og påfører ham en straff. Deretter kjører han ut den spanske båten som kom like bak på 5. plass og slipper forbi de tre andre norske. Norge ligger nå med en 3-4-5-6 kombinasjon mot Spania! Norge holder ledelsen ned til lensemerket, men her blir Linnéa kjørt ut av Sven Stadel. Hun får en straff, så Norge har kombinasjonen 3-4-5-8 etter at Lars Johan bremset spanjolene på sjette og sjuende kraftig på dette merket for at Laila skulle få komme foran. Nå var Linnéa ferdig med straffen, så hun hadde kontakt. Lars Johan fortsatte å dekke på sløren, men så får Norge en heldig vending. Nevnte Sven mister skjøtet ved siste merket, og Aleksandra tar seg forbi på yttern. Så tvinger hun Sven til å slå, og slår etter selv. Lars Johan har nå begynt å seile fullt, for å prøve å kapre en 2-3-4-8 kombinasjon igjen. Hvis de kan stoppe Sven klarer de det. Lars Johan får styrbord på Sven når de møtes, men han gjøre en liten feilvurdering og klarer akkurat ikke å holde Sven helt til layline. Hadde han klart det hadde matchen vært vunnet for Norge. Samtidig klarte ikke Aleksandra å holde Sven bak seg på grunn av et høyreskift, så nå måtte Norge gå tilbake til sin opprinnelige plan på å få 3-4-5-6. Norge har nå 3-5-6-8. Lars Johan la seg på den tredje spanjolen på fjerde plass og kjørte han helt ut, men her sier det litt stopp for Laila og Aleksandra. De lå på femte og sjette plass og skulle ha samarbeidet om å ta ut spanjolen på syvende plass. Lars Johan måtte ha fullt fokus på å ta ut sin spanjol, så da var helt opp til jentene å vinne løpet for Norge. Her er det litt mangel på konsentrasjon på arbeidsoppgaver og litt lagseilingsrutine, som gjør at de ikke gjør det de skal. Istedenfor å bremse opp spanjolen, fortsetter de bare å seile, og selv om 2-3-5-8 fortsatt ikke var helt ute av bildet, er dette en kombinasjon som er veldig vanskelig å få. Det var ingen tvil om hva som måtte gjøres hvis jentene hadde gått igjennom arbeidsoppgavene sine, og det gjorde Lars Johan veldig frustrert. Hadde de gjort det de skulle og samarbeidet hadde Norge vunnet på 3-4-5-6. Det første steget for å lære er alltid å prøve, men det er alltid mulig neste gang. Lars Johan syntes at laget visste veldig god innsats, og det kan være veldig vanskelig å møte det jentene så på som «frekke», «sleipe» og «skremmende» svensker, dansker og spanjoler. Bare det at Norge i år hadde alle lagene i kne er nesten utrolig. Det var en meget solid laginnsats, og med litt mer teknikktrening og sleiphet, kunne Norge gått helt til topps. Vi gleder oss til neste år.

Finalen ble dermed seilt mellom Danmark og Spania. Finalen seiles best av tre matcher. Danmark slo Spania 2-0 så det ble raskt avgjort. Lagseilingen var ikke spesielt god i finalematchene, enkle feil endte til slutt med at Danmark bare seilte rundt banen med 1-2-3-8. Det var synd at Norge som lå fire ikke fikk sjansen til å seile bronsefinale mot Sverige som lå tre etter Round Robin. Etter mye bra seiling i de innledende rundene tror vi at Norge hadde hatt en god mulighet for medalje her. Sett under ett var det et godt resultat for Norge i årets Lagseilings-VM. Med litt mer trening er vi klare for å ta tilbake tittelen i 2018.

Flere bilder fra Open week og lagseilingen finner du her