VM dag 1 - Lars Johan og Aleksandra best start på mesterskapet

Publiseringsdato: 10.jul.2016 18:53:47

Lars Johan Brodtkorb og Aleksandra Gulbrandsen fikk den beste starten på årets VM av de norske. Aleksandra åpnet med å bli nummer 7 i første race, og Lars Johan ble nummer 6 og 2 i dag. Sammenlagt ligger Lars Johan 2 og Aleksandra 15 etter første dag. Gutter og jenter seiler i to forskjellige grupper. Fullstendige lister finner du her.

Vi våknet til en disig og tung dag over nordenden av Garda. Klokken 7 kjempet solen for å trenge gjennom skydekket, og det klarte den etter hvert. Det var mange spente både foreldre og seilere før vi gikk på vannet. For de fleste startet dagen på seilforeningen mellom 10 og 11. Det var trenermøte klokken 11 og rett etter dette briefing for det norske laget. Laget er fulltallig etter at Lars Johan ankom i natt, men Nora er redusert pga smerter og alle er nok litt slitne av varmen i kombinasjon med litt nerver. Men i det store og det hele er det en livlig, glad og engasjert gjeng som er på plass for å kjempe om plassene. De første seilerne gikk på vannet klokken 12, og første start var satt til klokken 13. Da vi gikk på vannet blåste det ca. 4 m/s.

I dag hadde guttene første start og ytterloop. Det var veldig disig over vannet, så det var nesten umulig å se nummer i seilene fra seilforeningen. Men det vi ikke fikk med oss fra kryssmerket fikk vi oppdatert på gatene. De fleste norske valgte å starte mot le-merke i første race og gå ut mot venstre før de slo over til høyre side. Opp til første kryssmerke kom seilerne ganske likt fra begge sider, og Lars Johan rundet som første norske på 3. plass og Samuel Dalen Selås fulgte på ca 25. plass. Det var ikke mulig å skille de øvrige seilerne fra hverandre pga været og fordi de kom så tett samlet. Til første gate ble Lars Johan pumpet forbi av 3 seilere til tross for at det ikke var fri pump. Det samme skjedde på andre runding. Lars Johan kom til kryss som nummer 3 og til gate som nummer 6. Det var ingen dommere å se på banen blant de 20 øverste i hele dag. Det skal vist nok ha blitt delt ut tre gule flagg i dag, men det var lengre bak i feltet. De øvrige norske guttene rundet fra 75 - 87 på første gate (Kristian Vale 75, Aleksander Gauslaa 79, Markus Vale 85 og Tiago Sousa 87). Samuel seilte jevnt og holdt omtrent plassen hele veien rundt banen.

I jentenes første race gikk Aleksandra og Nora Brodtkorb ut på venstre side av startlinjen mens Laila Vevstad og Linnea Bartho gikk på høyre side ut over startlinjen. Aleksandra fikk som tidligere nevnt en knallstart og rundet 7 på første kryss. Denne plassen holdt hun med god margin helt til mål. Laila rundet første kryss 30, Nora 45 og Linnea 55. Laila tapte noen plasser og gikk i mål på 36. plass, mens Nora strevde med hendene og gikk i mål på 55. Linnea var uheldig og kullseilte på siste lensen. Det ble tøft i varmen når alt vannet hennes forsvant over bord. Hun seilte inn på 57. plass.

Før andre race blåste det opp til såvidt over 6 m/s og det ble fri pump når guttene startet. Lars Johan, Samuel, Markus, Kristian og Aleksander startet på venstre side av linja. Tiago snek seg unna kikkertlinsa og gikk sin egen vei :-). Lars Johan slo raskt over mot høyre etter start, mens de andre valgte å gå litt lengre mot venstre før de slo. Til første kryss klarte Valerian Lebrun (FRA) å komme først med ganske god margin til Erik Lindberg (SWE) og Lars Johan tett etter på 3. plass. På dette tidspunktet var det blitt så disig at alle topp ti seilerne så norske ut fra land, så det ble ikke så mye telling da. Med fri pump klatret Lars Johan relativt raskt opp til 2. plass. På gaten rundet Samuel 36, Kristian 67, Tiago 77, Markus 80 og Aleksander 82. Valerian vant med god margin etter at vinden døde nesten helt ut opp mot andre kryss. Han rundet 40 sek foran Lars Johan. Pumpeflagget gikk ned, og til tross for endel pumping blant enkelte i toppen holdt Lars Johan 2. plassen til mål. Alle de andre norske holdt omtrent de samme plassene til mål også.

Jentene startet også med fri pump og alle kom godt ut av starten. Nora fikk ting litt bedre til å stemme og rundet 16 på første kryss. Til gaten kom hun som 18, Aleksandra 29, Laila ca 32 og Linnea 50. Vinden døde etter at jentene var halvveis, men de kom seg til mål uten fri pumping de også. Nora tapte dessverre litt på siste slør og gikk i mål på 26 tett fulgt av Aleksandra på 28, Laila på 35 og Linnea 55. Ole Gunnar Selås padlet ut i kajaken sin og fikk med seg jentenes siste runding før mål.

På land kom en blid gjeng med seilere til tross for litt opp og nedturer resultatmessig. Det ble debriefing og frukt før arrangørene stilte med pasta. Det kom en deilig regnskur også - den kunne gjerne ha vart litt lengre. I morgen blir det spennende i forhold til seilingen siden det er meldt tordenvær og regn. Vi er ikke så redde for hverken vind eller regn, men kommer det med lyn og torden kan det bli mindre seiling. Det får vi se i morgen. Nå er det EM finale i fotball som venter for noen, mens andre nyter kvelden med sykkelturer, sosialemedier, sjakk og en hvil på senga. Det er ikke tatt så mange bilder av undertegnede i dag etter en litt i overkant hektisk dag, men vi får komme sterkere tilbake på den fronten i morgen.

Norske plasseringer etter første dag:

2. Lars Johan Brodtkorb, NOR 428, Horten, 8 poeng

31. Samuel Dalen Selås, NOR 390, Arendal, 67 poeng

72. Kristian Vale, NOR 310, Arendal, 136 poeng

80. Aleksander Gauslaa, NOR 404, Lillesand, 152 poeng

85. Tiago Sousa, NOR 358, Søgne, 162 poeng

86. Makus Vale, NOR 323, Arendal, 164 poeng

15. Aleksandra Gulbrandsen, NOR 845, Tønsberg, 35 poeng

37. Laila Vevstad, NOR 439, Arendal, 71 poeng

41. Nora Brodtkorb, NOR 376, Horten, 81 poeng

56. Linnea Bartho, NOR 902, Tønsberg, 106 poeng