VM sølv til Lars Johan

Publiseringsdato: 11.aug.2013 15:44:13

Sølv til Lars Johan Brodtkorb i VM. Henrik Bucher seilte seg opp til 5. plass sammenlagt og Håvard Katle Fjon ble 10. På Jentesiden fikk vi tre topp 20. Katrine Johansen ble 12, Martine Steller Mortensen 13 og Nora Brodtkorb 19 sammenlagt. Begge gullmedaljene gikk til Danmark og søskenparet Anna og Mathias Livbjerg.

Siste VM dag var det stille før stormen på brygga når vi ankom på morgenen. Det var fortsatt ganske åpent om bronsemedaljene for begge kjønn, og det var nesten null vind en time før start. Seilerne ble tauet som planlagt ut på baneområdet en time før start, men på land lurte vi på om det ble noen race. Etter hvert mørknet det i horisonten og litt før kl 12 når starten skulle ha gått brakte det løs med styrtregn, lyn og torden. Det var varslet vind fra kl 12, og den kom presis. Det ble ikke startet noe i uværet, men seilerne ventet på banen til tordenværet hadde passert. Det ble liggende en del vind igjen etter uværet og jentene hadde første start etter en generell tilbakekalling kl 13.30. Guttene kom seg av gårde på tredje forsøk ca 25 min senere. Nora Brodtkorb og Håvard Aker ledet hvert sitt felt opp til første kryss, med flere norske tett bak. Pga været var alle de norske tilskuerne på land i tracking teltet og fulgte utviklingen på storskjerm. Hverken Nora eller Håvard holdt feltet helt til mål, men begge fikk VM’s beste race på henholdsvis 5. og 10. plass i mål. Gullkandidat Mathias Livbjerg og Sølvkandidat Lars Johan Brodtkorb lå litt lengre bak i feltet som hadde en vind på 4-5 m/s. Lars Johan rundet ca 15 på første kryss mens Mathias rundet ca 40. I mål ble de nr 20 og 30, så stillingen dem imellom var uendret. Lars Johan måtte ha blitt topp 3 for å vinne VM. Emil Fadler Kvamme og Henrik Bucher seilte godt i lettvinden og kom i mål på 16. og 18. plass. På jentesiden seilte Katrine Johansen inn til sitt nest beste resultat på 11. plass, mens Hanna Johansen og Victoria Heiås gikk inn rundt 20. plass.

I andre race var det Hanna Johansen som kom best ut av jentene, og halvveis oppe på kryssen hadde Katrine Johansen seilt seg opp i feltet og jentene lå topp tre på trackingen lenge oppover mot runding. Martine og Nora rundet rundt 20. Katrine og Hanna gjorde også sine beste VM resultater og kom i mål på 9. og 11. plass. Vinden var nå økt, og når guttenes siste start gikk var det O-flagg og fri pump. I slike forhold har jo Mathias og Lars Johan vært ganske overlegne internasjonalt denne sesongen, men ingen av gutta kom spesielt godt av gårde. Både Emil, Håvard KF, Martin H og Henrik B rundet før begge. Mathias seilte maks i den 8 m/s sterke vinden, han var verdensmester bare han ble 5 eller bedre. For at Lars Johan skulle få gull måtte han bli topp 2 samtidig som Mathias ble dårligere enn 5. Pau Schilt som kjempet om bronsen, seilte inn til 2. plass og sikret medaljen. Mathias seilte inn til 4. plass fulgt av Lars Johan på 6. plass og alle medaljene var dermed fordelt. Det var tett med norske som gikk i mål etter Lars Johan. Håvard KF ble 10, Emil ble 11 og Henrik B ble 12 i mål. Henrik Bucher hadde en sjanse til å få bronse, men da måtte han ha hatt litt bedre plasseringer siste dag. Uansett ett strålende mesterskap av både Lars Johan og Henrik som har seilt veldig jevnt. Mathias Livbjerg har seilt sin beste regatta noen sinne og ikke gjort noen feil som ville ødelagt sammenlagt resultatet. Håvard KF har også mange gode enkeltresultater fra Sønderborg, men litt for mange tosifrede resultater for å blande seg i medaljestriden denne gangen.

Den totale innsatsen til den Norske troppen i Open Week og VM har vært strålende. Det har vært mange gode enkeltresultater på alle, og seilerne har mye bra og ta med seg hjem. Vi hadde hele syv seilere som deltok i VM for første gang, og disse vil vi helt sikkert se mer til oppover på listene de neste årene. Ikke alle har oppnådd de resultatene de hadde ønsket, men også de har mye bra å se tilbake på. Neste år sees vi i VM i La Rochelle i Frankrike og om to år blir det muligheter for å ta medalje på hjemmebane når Arendal står som arrangør. Vi gleder oss allerede til årene som kommer.

Sammenlagt resultater for medaljene og de norske:

1. Mathias Livbjerg, Danmark (15p)

2. Lars Johan Brodtkorb, Horten (21p) beste 1. plass

3. Pau Schilt, Spania (66p)

5. Henrik Bucher, Nesodden (81p) best 5. plass

10. Håvard Katle Fjon, Stavanger (122p) best 3. plass

24. Emil Fadler Kvamme, Bærum (204p) best 11. plass

27. Martin Halseide, Asker (226p) best 5. plass

37. Håvard Aker, Tønsberg (264p) best 10. plass

42. Henrik Andersen, Nesodden (289p) best 6. plass

76. Martin Johan Janssen, Tønsberg (472p) best 42. plass

78. Kristoffer Rosmo, Bundefjorden (480p) best 20. plass

82. Martin Andreas Vevstad, Arendal (535p) best 56. plass

Totalt 86 gutter i feltet.

1. Anna Livbjerg, Danmark (10p)

2. Ascension Roca De Togores, Spania (28p)

3. Katrine Marie Mauritzen, Danmark (37p)

12. Katrine Johansen, Svelvik (120p) best 9. plass

13. Martine Steller Mortensen, Arendal (127p) best 6. plass

19. Nora Johanne Brodtkorb, Horten (142p) best 5. plass

38. Hanna Johansen, Svelvik (298p) best 11. plass

45. Victoria Heiås, Bundefjorden (304p) best 22. plass

55. Kristene Gustavsen, Arendal (357p) best 14. plass

56. Juni Bjørneset, Soon (360p) best 28. plass

63. Jenny Andresen, Bundefjorden (446p) best 15. plass

Totalt 67 jenter i feltet.