VM dag 4 - God norsk dag på vannet

Publiseringsdato: 09.aug.2018 19:12:44

Lars Johan Brodtkorb visste at denne dagen var svært avgjørende for fortsatt mulighet for sammenlagt seier, og han tok godt vare på muligheten med 2. plass i første race og 1. plass i 2. race. Nora Brodtkorb hadde også en fin dag med 11. plass og 3. plass. Martin Vevstad fikk problemer med tauverk og kullseilte i første race, men seilte bra i race to og hadde en god dag med endelig litt vind i seilene. Lars Johan ligger 2. sammenlagt 4 poeng bak Fabian Kirchhoff. Nora klatret 11 plasser og ligger nå 15. sammenlagt. Martin ligger 75. sammenlagt.

Da er hviledagen i gang med aktiviteter på vannet. Som spådd var det ingen vind på formiddagen, og på trenermøtet ble det gitt beskjed om at starten var utsatt 1 time (AP over 1). Fra 11 har det vært AP som ble tatt ned kl. 11.40, det betyr første start tidligst kl. 12.40. Kl. 13. ble dagens første guttestart avblåst med generell tilbakekalling. Det er endel strøm i dag men den går på tvers av banen så den skulle ikke ha så mye å si for starten. Det blåser ca. 4 m/s når startprosedyrene nå er i gang, men i dag er første dagen vinden er ventet å øke utover dagen. Andre forsøk kom fint avgårde kl. 13.08. Lars Johan startet ganske alene midt på linja mot le, mens Martin startet på le-merke. Begge gikk bra opp over kryssleggen, men Martin fikk plutselig litt trøbbel når tau satte seg fast i løygangen og kullseilte.

Jentenes prosedyre starter kl. 13.15, og de kommer avgårde på første forsøk. Nora startet ganske alene mot le-båten og slo på skiftene oppover mot midten. Guttene runder på 1. kryss samtidig som jentene starter. Vindretningen er slik at de er veldig langt ute, men LJ er kanskje nr. 12 rett etter runding. Martin kan være hvem som helst av dem. I morgen tror jeg han får ha på hatt han også.

I dag er det lettest å ta rundinger på gatene. Til første gate er Lars Johan nr. 5 og Martin 4. sist etter kullseilingen. Nora kommer til 1. kryss rundt noen og 20, og runder gaten som nr. 19. Til 2. kryss er det mange gode seilere som liker litt mer enn 2-3 m/s. Fabian Kirchhoff runder først fulgt av Lars Johan, Kristian Præst og Emil Munch. Rafa Rabasa ligger og i toppen, men han er dessverre for ham tatt i tjuvstart.

Til gaten for andre gang er Fabian Kirchhoff 1, Lars Johan 2, Albin Börjesson 3, Emil Munch 4 og Kristian Præst 5. Fabian har 12 sekunder til Lars Johan på bunnmerket, og skal det bli seier til LJ må han seile sin livs beste kryss. Lars Johan kommer mye nærmere, men Fabian er rutinert nok til å kontrollere Lars Johan. For Lars Johan er det viktigere å bli nummer to enn å bli tatt igjen bakfra. En seier er viktig for ham også nå. Martin kommer i mål blant de siste mens vinden i alle fall på land øker. På jentebanen er det også de rutinerte om ligger i toppen. Anna Livbjerg leder klart til andre gata foran Ascension fra Spania og Stine Schreiber. Nora har seilt seg opp til 12. plass og ble 11 i mål.

Kl. 14.20 gjøres det klar til ny guttestart med o-flagg og fri pump. Flagget burde nok kanskje vært heist ved et merke på midten/slutten av forrige race fordi vinden har økt jevnt. I forrige start var det 5 gutter og 1 jente som ble tatt i tjuvstart, men nå er det nok bedre å holde seg bak linja og heller satse på at god seiling og fart skal føre deg oppover blant seilerne. Lars Johan starter som 6. båt fra le-merke mens Martin var litt i lo for ham igjen. Starten gikk avgårde uten problemer. Mange av seilerne slår over og går mot høyre, mens en god del deriblant Lars Johan og Martin velger å gå venstre.

Jentestarten gikk akkurat når Lars Johan rundet 1. kryss som nr. 1 med 8 sekunders forsprang til nr. 2. Martin kommer ca midt i feltet. Nora fikk en flott start og leder klart på venstresiden av banen oppover kryssleggen det ser ut som det bare er 3 seilere foran henne rett før runding. Til 1. kryss kommer hun som nr. 2, og kommer på arrangørenes topp tre liste på Facebook. Lars Johan leder fortsatt på 1. gate og Martin runder som 59. Samtidig kommer jentene til sin første gate hvor Anna Livbjerg er først med Nora som nr. 4. Lars Johan fortsetter å lede racet helt til mål, og Nora seiler seg opp til 3. i mål og er superførnøyd på land. Martin syntes det var godt med litt vind i seilene og hadde en fin dag på vannet.

Seiledagen ble avsluttet med en spennende landgang. Mange valgt å prøve seg inn på stranden i bølgene som brøt. Det gikk bra for de fleste, men noen fikk mindre skader på båten. Det gikk bra med både Martin og Lars Johan. Nora valgte å gå inn i havna sammen med endel av de andre. Der var det betydelig roligere.