VM dag 5 - Sølv til Lars Johan Brodtkorb etter en dramatisk siste dag

Publiseringsdato: 14.jul.2016 22:22:49

Lars Johan startet første race med en overbevisende seier og tok ledelsen sammenlagt med 1 poeng. I andre race kontrollerte han konkurrentene fra start til mål og gikk over målstreken som nummer 12 med de nærmeste konkurrentene bak seg. Før siste race ledet han med 3 poeng på franskmannen og femten poeng på danske. Før siste race løyet vinden veldig og i tillegg ble alle bøyene flyttet på. Under jentenes race som gikk først var det stor fordel på den ene siden opp til merket. Lars Johan rundet 12, Albin J 13, Valerian 16 og Kristian 17 på første kryss, og alt så veldig bra ut. Ikke lenge etter runding løyet det enda mer, og arrangørene bestemte seg for målgang på 2. kryss. Fra land så det veldig fint ut med Valerian som 12, Lars Johan 13 og Kristian 14 og dermed seier til Lars Johan, men det skulle vise seg at det ikke var så enkelt. Rett før mål kom Valerian seg ut til siden og var heldig med at det kom litt vind som gjorde at han slørte i mål. Lars Johan var rett bak, men to båter klarte likevel å komme mellom selv om han var på hekken til Valerian. Målbåten var i drift så det var litt uklart hvor linjen var. Lars Johan mente han var i mål før finnen og hadde dermed vunnet, men på land var finnen tatt i mål først. Valerian og Lars Johan hadde dermed samme poengsum. Valerian vant fordi han hadde en førsteplass mer enn Lars Johan. Lars Johan leverte klage på målgangen, men fikk ikke gjennomslag fordi han ikke klarte å komme opp med et bilde. Av en eller annen merkelig grunn var det ingen (heller ikke arrangøren) som hadde et eneste bilde eller film av målgangen. Det har gjennom hele mesterskapet vært en gjenganger at målbåten har lest opp båtene i mål noen meter før linjen, og det blir jo ikke riktig når mye kan skje de siste meterne. Men selv om det ble litt trist slutt for Lars Johan ble det sølv etter et flott mesterskap med mye overbevisende seiling. Vi gleder oss til fortsettelsen.

I dag var vi opp med hanen for å starte klokken 08.30. Vanligvis har vi briefing 2 timer før start, men i dag ble briefingen 07.30 slik at det ikke skulle bli for tidlig.

Vi ankom seilforeningen mens de svenske seilerne gikk på vannet. De hadde briefing 07.00. Det var ikke mye vind, men det var et drag i nordavinden. Det kom som en overraskelse for mange at regattasjefen faktisk gikk på vannet. Banen ble lagt veldig langt sør, og jentene kom faktisk avgårde på tiden i 5-6 m/s. Det var ingen endring i seilingsbestemmelsene så det kunne bli maksimun 3 race for begge gruppene. Det ville bety at jentene fikk max 7 race og guttene 8 race i årets VM.

Jentene fikk tre fulle race i dag. Aleksandra og Nora hadde et veldig godt første race og kom henholdsvis 9 og 14. Bursdagsbarnet Laila startet ikke fullt så bra, men fikk mesterskapsbeste i race to hvor vinden økte og det ble fri pump. Hun ble 29 i race to. Linnea har hengt godt med feltet i hele dag, men plasseringene har vært blant de siste. Med debutanten ble ikke sist i mesterskapet, og hun vil helt sikkert komme sterkere tilbake neste år.

Jentenes plassering tilslutt:

1. Anna Livbjerg DEN

2. Anna Munch DEN

3. Janika Puls GER

...

19. Aleksandra Gulbrandsen NOR

32. Nora Johanne Brodtkorb NOR

52. Laila Vevstad NOR

56. Linnea Bartho NOR

Guttene fikk også tre race i dag, men det siste ble som nevnt over forkortet. I dagen første race var det en norsk opptur til første kryss med Lars Johan 1 og Samuel 16. Samuel fikk dessverre utfordringer underveis og gikk i mål på 65. plass. Aleksander hadde et av sine bedre løp i dagens første. Han kom i måI som nummer 73. I andre race rundet Kristian på 27 bak Lars Johan på 24, og Markus som 48 rett bak Valerian som rundet på 47 (vinneren). Det ble en fin opptur for Markus i racet med mest vind i dag selv om han falt litt tilbake og ble 78 i mål. Tiago rundet 50 i samme race, men også han falt bakover underveis i racet. Lars Johan knuste blokka til kicken i andre race, så det ble endel stress i pausen før siste race for å få fikset en løsning. De norske gutta hadde kanskje ikke sin beste dag i dag, men det har vært gøy å følge dem alle på vannet i oppturer og nedturer. Vi gleder oss til å følge utviklingen til neste års VM i Blanes.

Guttenes plasseringer til slutt:

1 Valerian Lebrun FRA

2. Lars Johan Brodtkorb NOR

3. Kristian Præst DEN

...

64. Samuel Dalen Selås NOR

80. Aleksander Gauslaa NOR

83. Kristian Vale NOR

85. Tiago Sousa NOR

86. Markus Vale NOR