En helt vanlig dag på sjøen :-)

Publiseringsdato: 23.jul.2015 19:35:44

I Arendal fortsetter det flott VM arrangementet med gode resultater fra flere norske. Lars Johan Brodtkorb var nok en dag suveren på vannet, og vant det første racet med over to minutter til neste mann som gledelig var Henrik Bucher. Det kunne blitt trippel norsk i første race for Henrik Andersen rundet første kryss som nummer 3 likt med en svenske. Dessverre røk Henrik A. den ene ri-stroppen og endte tilslutt på 14 plass i 8 m/s. Lars Johan vant klart også andre race foran Oscar Bengtson og Johan Lanner (begge Sverige). Men begge Henrikene henger med, og Henrik A. fikk sin beste VM målgang til nå med en 5. plass og Henrik B. ble 9 i mål. Emil Munch (Danmark) har hatt en litt tyngre dag på vannet i dag med 5 og 13, men han holder andre plassen sammenlagt bak Lars Johan med to svensker som nærmer seg bakfra.

På jentesiden klarte også Anna Livbjerg (Danmark) å seile inn til seier i begge dagens race. Aleksandra Gulbrandsen liker seg veldig godt i vinden her i Arendal og seilte helt i toppen i dag. Til første kryss kom hun som nummer 3 helt likt med Mareike Wetzig (Tyskland). Det var tett på toppen rundt de første tre merkene og Aleksandra ble seilt forbi av endel på de leg'ene men holdt 9. plassen fra andre kryss til mål. I andre race fikk hun en like bra start og rundet 10, men valgte feil vei på andre kryssleg og falt til 14. plass. På samme kryssleg'en seilte Kristine Gustavsen seg opp fra 20. til 12. plass ved å gå riktig vei på banen. Det er veldig flott seiling av begge jentene som tidligere ikke har mestret hardvind så godt.

Vindretningen i dag var fra vest. Det vil si at det var fralandsvind i Arendal og banen måtte derfor legges lengre nord-øst og lengre fra land enn tidligere dager. Første merke (kryssmerket) lå dermed ca 150 meter fra Merdø. Det blåste stabilt rundt 8 m/s når starten gikk for jentenes første race i dag. Det var litt andre seilforhold enn de to første dagene av VM. Pga fralandsvind var det mye skift i dag å seile på. Det var like mye bølger som foregående dager, men de var ikke så høye og dermed gode å surfe på nedover lenselegene dersom man traff. Hvis du fikk surfen og holdt deg på bølgen kunne du surfe avgårde hele leg'en. Falt du dermed av en bølge ble det fort gjort at du "stanget" litt nedover lensen.

Jentene kom fint avgårde og Aleksandra lå høyt oppe i feltet på venstre side av banen. Sammen med henne seilte bl.a Anna Livbjerg. Kristine gikk mer mot høyre sammen med Vilma Boback (Sverige), men de slo over til venstre etter hvert. Det lønte seg å gå på venstre og Aleksandra kom opp som nummer 3/4 sammen med GER 80, foran seg hadde de bare ESP 250 og SWE 66. Kristine rundet som nummer 27, Inger Helene Stakston som 28 og Laila Vevstad som 40. Nora Brodtkorb er ikke bra i dag og har holdt seg på land med vond rygg og vondt håndledd. Aleksandra seilte godt hele løpet, men hun seilte mot mange tidligere medaljevinnere i både EM og VM og tapte litt til disse i dag. I mål ble hun nummer 9. Kristine og Inger Helene seilte seg litt ned og rundet 30 og 31 på andre kryss. Laila rundet 44 og var blant de siste, men hun er ikke langt bak hovedfeltet.

Guttenes startprosedyre startet kl. 12.11 med helt perfekt start kl. 12.16. Sondre, Martin og Aleksander gikk ut på høyre fra start, mens resten av de norske var å finne på venstre side og le-merke. Lars Johan ledet ganske klart allerede midt på kryssen. Fra Land så det ut som han ikke var i samme start som de andre. Til første kryss rundet han 17 sekunder foran Henrik B på andre og Henrik A på tredje (om vi er litt greie pga vinkelen - en svenske smatt nok akkurat forbi idet de rundet). På 9. plass rundet Jakob Lepperød, så dette så ut til å bli en fin norsk dag. Det var veldig vanskelig å få oversikt over feltet i dag, men resten av de norske rundet fra ca. 40 og etter. Når siste båt runder 1. kryss er Lars Johan allerede på første lensemerke. Rett etter kryssmerkerunding røk Henrik A den ene ristroppen, og tapte endel pga av det. Til første lensemerke var Lars Johan 1, Henrik B 2, Henrik A 8 og Jakob 9. De andre norske klarte ikke gjøre så mye med plasseringene sine på lensen og rundet som ved forrige merke. Til andre kryss var det ikke noen som kunne ta igjen Lars Johan, men Carl Ferm (Sverige) var oppe og rundet før Henrik B på tredje. På denne krysslegen skjedde det litt for flere. Henrik A. strevde med å krysse med en ristropp, men holdt en 10. plass på toppen. Jakob falt til 20. plass mens Kristoffer Rosmo gikk høyre og fikk et stort skift som gjorde at han klatret 10-15 plasser og rundet som 31. Johan Gustavsen rundet 37, Ole ca 43 og Aleksander 59. De andre norske glapp i tellingen. Håvard Aker er dessverre den andre norske som ikke seilte i dag. Han har blitt så syk at han faktisk pakket båt og dro hjem i dag. Det var veldig leit at han ikke fikk med seg VM på hjemmebane som han har gledet seg til. Lars Johan rundet 2. lensemerket når siste båt i feltet rundet 2. kryssmerke og han gikk i mål 2 min og 40 sek før båt nummer to som tilslutt ble Henrik B. dobbelt norsk i race 5 i VM.

Mellom første og andre start flyttes merke en litt fordi det var litt favorisert mot venstre. (Lars Johan mener merket var favorisert mot venstre hele dagen i dag). Andre startprosedyre for jentene startet klokken 13.15. Aleksandra startet på le-merke mens Kristine lå mer midt på linjen. Celina Burlin (Sverige) leder ganske klart midt på kryssen. Aleksandra seiler nok en fantastisk førstekryss og går foran både Vilma Bobeck (Sverige) og Anna Munch (Danmark) midt på leg'en. Mot slutten av kryssen taper Aleksandra litt til seilere hun gikk foran tidligere på kryssen. Runding første kryssmerke for jentene: 1. SWE 66, 2. GER 80, 3 DEN 1777, 4 DEN 1787, 5 SWE 3672 ... 8 ESP 250 ...10 NOR 845 Aleksandra, 20 NOR 450 Kristine, 35 NOR 361 Inger Helene og 42 NOR 439 Laila. Til lensemerket kommer som så mange andre race Anna Livbjerg først og ledelsen øker hun til mål. Aleksandra gjør en god lens og runder som 9, men på andre kryss velger hun dessverre feil vei og går høyre. Det gjør at hun seiler seg bakover, men taper ikke mer enn at hun får en fin 14. plass i mål. Kristine seiler en flott lens og andre kryss og seiler seg opp til 13. plass som hun holder til mål. Inger Helene runder rundt 40 og Laila ligger 44.

Guttenes andre start blir generell tilbakekalling, og startlinjen blir justert før nytt forsøk. Ny prosedyre startes klokken 13.43 og det er U-flagg. Lars Johan er helt på le-merke sammen med Folke Arvidsson, Oscar Bengtson (begge Sverige), Jakob Lepperød, Martin Janssen, Ole Unger Weierholt og Henrik Andersen. Henrik Bucher, Samuel Dalen Selås, Aleksander Gauslaa, Kristoffer Rosmo, Johan Gustavsen og Sondre Butler Wang starter på midten av linja mot høyre. Carl Ferm (Sverige) og Daniel Campoy (Spania) velger å banke høyre til tross for at dette ikke har lønt seg i det hele tatt i dag. Folke vinner starten foran LJ og klarer å holde seg foran noen minutter, men han mister trykket etter hvert og Lars Johan går forbi. I vinkelen fra land ser det ikke så værst ut en stund for de to på høyresiden, men Daniel går litt for langt og får noen store headere. Carl slår over mot venstre litt tidligere og klarer å komme opp til kryssmerket som nummer fem. Først til kryssmerket kommer Oscar Bengtson, så Lars Johan og på tredje Henrik A. De øvrige norske runder: 22 Martin, 35 Ole, 36 Henrik B, 44 Jakob, 49 Johan, 50 Kristoffer, 52 Sondre, 58 Samuel og 59 Aleksander. Til lensemerket er Lars Johan og Henrik A. forbi Oscar og Henrik B. kommer som nummer 7 (her tror vi at vi har telt feil på kryssmerket - eller har Henrik B. sust forbi 29 stykker???) De norske lenserundingene er ellers ca.: 33 Martin, 38 Ole, 43 Kristoffer, 52 Sondre, 53 Johan, 56 Samuel og 57 Aleksander. På dette tidspunketet løyer vinden litt og det blir vurdert om den er under fri pump, men før gutta er på andre kryss er vinden oppe i 16 knop og det er fortsatt fri pump. Lars Johan runder andre kryss 17 sek foran Oscar som er forbi Henrik A. igjen. Henrik B. holder 7. plassen og de øvrige norske runder på samme sted. Det blir nok en seier til Lars Johan som går i mål sammen med de siste i jentefeltet. Nok et godt race av Henrik A. på 5. plass og Henrik B. på 9. plass.

Regattasjefen vurderer et tredje race pga været de neste dagene - i morgen er det meldt veldig mye vind, og på lørdag lite vind med regn - men det blir det ikke noe av. Det står i seilingsbestemmelsene at det ikke kan tas tre race på en dag dersom man ikke er på etterskudd. De fleste syntes nok at to var nok.

Etter 3 dager ser sammenlagtlisten slik ut:

Jenter:

1. Anna Livbjerg (5p) DEN 1777

2. Vilma Bobeck (12p) SWE 3672

3. Anna Munch (17p) DEN 1787

....

11. Aleksandra Gulbrandsen (53p) NOR 845

22. Kristine Gustavsen (95p) .NOR 450

25. Nora Johanne Brodtkorb (98p) NOR 376

45. Inger Helene Stakston (201p) NOR 361

46. Laila Cecilie Vevstad (202p) NOR 439

Gutter:

1. Lars Johan Brodtkorb (5p) NOR 428

2. Emil Munch (15p) DEN 1778

3. Oscar Bengtson (19p) SWE 90

...

6. Henrik Bucher (29p) NOR 896

13. Henrik Andersen (65p) NOR 430

30. Håvard Aker (140p) NOR 904

33. Jakob Lepperød (150p) NOR 910

42. Martin J Janssen (190p) NOR 881

50. Kristoffer Rosmo (215p) NOR 907

52. Ole Unger Weierholt (232p) NOR 863

56. Johan Gustavsen (256p) NOR 429

58. Sondre Butler Wang (267p) NOR 300

60. Samuel Dalen Selås (279p) NOR 390

63. Aleksander Gauslaa (305p) NOR 404

Link til resultater

Link til hjemmesiden

Link til Facebook for arrangementet

Link til Facbook til den internasjonale europajollegruppen