Gull i lagseilings VM i Kühlungsborn

Publiseringsdato: 06.aug.2018 14:53:01

Strålende lagseiling ga gull til de fire seilerne Martin Andreas Vevstad fra Arendal og Lars Johan Brodtkorb, Nora Johanne Brodtkorb og Christian Laberg Kristoffersen alle tre fra Horten.

Dagen startet litt grå værmessig, men humøret var på topp blant de norske seilerne helt fra morgenen av selv om nervene var til å ta på. Alle var fornøyde med at det for første dag på lenge var ordentlig vind i VM byen, noe som i alle fall ikke var til ulempe for de norske seilerne. I alt var 8 nasjoner påmeldt lagseilingen: Belgia, Finland, Danmark og Norge utgjorde pulje 1, mens Spania, Sverige, Tyskland og Frankrike var pulje to. Alle seilte mot alle i innledende runde, derfra gikk de to beste fra hver pulje til semifinaler.

De norske kom i pulje med regjerende mester Danmark, men var godt fornøyd med sin pulje. Norge startet lagseilingsmesterskapet med en spennende kamp mot Danmark som tilslutt endte 18-18, og dermed seier til Norge siden vi ikke hadde nr. 1 i mål. De to neste rundene mot Belgia og Finland seilte Norge overbevisende lagseiling hele veien. Mot Belgia fikk vi 1, 2, 3 og 4 i mål, og mot Finland ble det 1, 2, 3 og 8 til Norge. Formatet var lagt opp slik at seilerne i pulje 1 rakk en pause på land før semifinalene fordi de måtte vente på at pulje 2 skulle seile sine matcher.

Etter en god pause på land med muligheter for klesskift, mat og et dobesøk var Norge klare til å møte Tyskland i første semifinale. Danmark møtte Sverige i den andre semifinalen. Nok en gang skulle Norge gjøre det spennende for oss. Tyskland så ut til å ha grepet på kampen, men Nora klarte å stoppe tysklands beste seiler på siste slør, og han kom heller ingen vei fordi Lars Johan sperret i le. Norge tok dermed seieren mot Tyskland 18-18 (igjen), og gikk til finalen. Danmark slo ut Sverige, og ble vår motstander om gullet.

Finalen ble seilt best av 3 race. Danmark tok den første seieren etter at Nora tok en straff på siste leggen, og da hadde Danskene plutselig 1, 2, 3 og 4 mens nordmennen gikk omtrent samlet over mål rett bak. Da var det kniven på strupen i neste race. Norge klarte seieren knepent 18-18 igjen etter god lagseiling så da skulle alt avgjøres i siste kamp. Norge hadde et brukbart tak på danskene ut fra start. Anna Livbjerg lå da sist, men så seilte hun opp forbi alle og Danmark hadde igjen sjansen fordi de seilte litt raskere enn de norske på slør og lens. En av danskene fikk bommen i vannet etter en jibb og havnet sist etter bunnmerket, men danskene hadde fortsatt 1, 2, 3 etter sløremerket og Lars Johan kom som nummer 4. En av danskene prøvde å dekke Lars Johan men klarte det ikke, så Lars Johan fikk seilt ham ut slik at alle de norske kom foran ham også. Dermed fikk Norge 3, 4, 5 og 6 i mål. Dette ga igjen seier 18-18 i racet og sammenlagtseier 2-1.

På land har vi sjelden sett 4 så fornøyde seilere på en gang. Premieutdelingen for lagseilings VM blir gjort på avslutningsdagen av VM, men siden Christian bare kom til Tyskland for å delta på lagseilingen fikk i låne trofeet slik at vi fikk et bilde av hele laget samet. Lørdag 11. august får de medaljene sine. Danmark fikk sølv og Tyskland fikk bronse.