Fortsatt knapp ledelse til Nicholas....

Publiseringsdato: 23.jul.2012 22:35:04

I dag har guttene hatt «starttrening» og guttenes trener; Håkon Vestby, anslo at de hadde satt i gang minst ti startprosedyrer i dag. I den første seilasen som ble sluppet avgårde lå vinden mellom 8-10 m/s. Gode forhold for norske seilere som var skuffet over at det ble avlyst i går når det endelig blåste skikkelig. At de norske likte seg godt så vi også i kikkerten. Lars Johan, Sven Stadel og Sylvain Notonier lå helt i toppen sammen med Peder, Endre og Emil med flere norske rett bak. Nesten oppe på kryssmerket ser vi plutselig at bøyebåten fjerner merket og skuffelsen på land er stor når racet annulleres. Det ser ut til at seilasen er annullert ved første merke grunnet stor vindreining fordi merket dras mot babord. Men fra land så vi ikke noe endring i seilkursen som skulle tilsi dette. Etter et nytt startforsøk stopper de og drar merket tilbake der det lå opprinnelig, men fortsatt skal det ta lang tid før de kommer avgårde og vinden løyer stadig. Guttene kom endelig korrekt av sted ca 15.40. Den sterke vinden fra dagen før dabbet raskt av og seilerne fikk snaue 3-6 m/s med til dels store vindskift og trykkforskjeller i dagens to seilaser. Det hevdes at den store skogbrannen like nord for L’Escala (og som fortsatt ikke er slukket men brer seg i Frankrike), gjorde at man fikk helt andre «solgangs»-effekter enn vi har opplevd tidligere.

Opp til første kryss for guttene kom det "som vanlig" norsk først: Martin FP 1, Lars Johan 18, Nicholas 19 og Emil på 26. Resten kom etter 44 til kryss og ble telt på sløremerket til: Martin H 41, Peder 49, Håvard KF 71, Henrik 74, Håvard A 75, Martin ML 86 og Endre 89. Sindre var utpå i dag, men gikk inn fordi han ikke føler seg helt i form. Vi har flere som ikke er helt friske i den norske troppen både av seilere og øvrig familie, men humøret er godt likevel og flere gikk på vannet i dag for å prøve likevel. Martin FP falt til 2 plass ned til gaten, men var oppe på 1 igjen til 2 kryssmerke. Opp til andre kryss var det flere som klatret på listene. Henrik sto for dagens klatretrøye. Han gikk fra 74.til 32. plass - altså opp 42 plasser. Emil seilte seg opp til 11 plass mens de øvrige guttene seilte seg opp ca 10 plasser, unntatt Lars Johan som falt til 26 plass. I mål gikk Martin FP som nr 3 og Emil inn til beste plassering dette VM på en 8. plass. De øvrige kom i mål som de rundet 2 kryss.

Jentene slo til med noen gode plasseringer i dag. Opp første kryss lå både Martine og Julie veldig høyt oppe og vi gledet oss til merket for å se hvor bra de lå. Anna Mikkelsen fra Sverige kom først foran en svenske til med Martine som rundet på 3 plass. Disse tre hadde allerede et greit forsprang og holdt de samme plassene hele veien til mål. Veldig gledelig og mesterskaps beste var det for Julie som rundet som nr 6. Hun tapte noen plasser rundt banen, men ble telt i mål av landbasen som nr 9. De øvrige jentene rundet kryss som følger: Liv 23, Nora 32, Hanna 39 og Juni 65. I mål kom Liv på 24, Nora 26 (hennes beste vm resultat), Hanna 42 og Juni 9. sist i feltet.

Guttene kom raskt i gang med andre race i vind som lå på 3-4 m/s. Det var mange nye seilnummer å se i toppen i dag i forhold til tidligere i VM, men noen går jo igjen i toppen. Danskene og svenskene har fått flere opp mot toppen, men Nicholas holder også stand og runder 1 kryss på 7. plass. Håvard A gjør sin beste VM seilas og runder som 25. mann på 1 kryss. De øvrige rundet sløremerket: Lars Johan 37, Peder 44, Håvard KF 45, Martin ML 46, Emil 48, Martin FP mellom 40-50, Henrik 62, Martin H 68 og Endre 78. Det gikk litt opp og ned rundt banen mens vinden løyet. Nicholas gikk i mål på 13 plass, Håvard A til 22. plass og VM beste, mens de øvrige holdt omtrent samme plasser i nedre halvdel av gjengen.

Også i jentefeltet var det mange nye seilnummer i toppen, og Anna Livbjerg og Silvia fra Italia som ligger 1 og 2 fra i går hadde en dårlig dag på sjøen. Anna Mikkelsen klarte å seile seg inn til 8 plass og vil lede etter dagens seilaser. De norske hadde nok en gang et par seilere i toppen og denne gangen var det Martine som kom på 11 til første kryss og Juni slo til med mesterskaps beste og rundet som 19. Martine kom i mål på 17 plass, men Juni klarte å holde 19 plassen helt i mål. Veldig bra i vanskelige forhold. De øvrige jentene kom i mål omtrent der de rundet 1 kryss: Liv 32, Hanna 43, Julie 52 og Nora 58.

Siden Nicholas har seilt seg til en 20. og 13. plass i dag er ingenting avgjort selv om han fortsatt leder VM og har 4 poeng forsprang til spanske Gerard Marìn. Opp til en tredje plass har svenske Gustav Petterson kommet, og Sylvain Nontonier FRA, er nå på 4. plass.

Fortsatt har vi tre norske på topp ti, med Martin Frigstad Pedersen , Christiansand på 7. og Lars Johan Brodtkorb , Horten på 9. plass

Dersom man i morgen får avviklet minst en seilas, blir det to strykninger i serien, og dermed kan mye forandre seg.

I jentenes felt er nå svenske Anna Mikkelsen oppe i tet, fulgt av Silvia Zennaro ITA og Anna Livbjerg på 3. plass. Martine Steller Mortensen fra Arendal er i øyeblikket beste norske på en 24 plass.

Det som er veldig sikkert i øyeblikket, er at vi har en spennende dag i morgen, spesielt siden det er meldt veldig lette vinder. Starten skal gå en time tidligere enn vanlig kanskje fordi de mangler race og det har vært litt mer vind tidlig.

I kveld har vi hatt vår andre fellesmiddag hvor de aller fleste deltok. På menyen i kveld var det wok-buffet som passet godt for en gjeng sultne seilere.

http://www.nauticescala.com/en/services/sport/regattas/world-championship.php

http://www.nauticescala.com/content/producto/files/en/Generals-Men-23-19h30.pdf

http://www.nauticescala.com/content/producto/files/en/Generals-women-23.pdf