VM dag 1

Publiseringsdato: 09.jul.2017 06:16:47

Det ble en flott start på VM for Lars Johan Brodtkorb og Aleksandra Gulbrandsen som ligger henholdsvis som nr. 1 og nr. 7 etter dagens to seilaser. Lars Johan seilte inn til 2. og 3. plass i dag og ligger 2 poeng foran Albin Johnsson fra Sverige. Aleksandra fikk en 7. og en 13. plass i dag og er stor fornøyd med åpningsdagen. Laila Vevstad og Linnea M. Bartho ligger 50. og 54. sammenlagt.

Det var nerver i luften på VM sin åpningsdag slik som det pleier å være. Seilerne fikk gå på vannet fra kl. 11.30 og det benyttet de aller fleste seg av. Lars Johan som liker å ta det litt med ro var faktisk tidlig på vannet i dag selv om det ikke så slik ut. Han gikk på vannet ca. 12.20 og da var brygga tom for alle andre båter. Starten skulle gå kl 13.00 og det er bare 15 min ut til baneområdet. I det seilerne gikk på vannet kom det noen skikkelige vindrosser og flere fikk utfordringer ved sjøsettingen i kastene. Etter Open Week med strålende sol fra skyfrihimmel og nesten ikke vind våknet vi til et lite værskifte i dag. Straks etter at seilerne var på vannet kom regnet, og det lynte og tordnet over land. Vinden kom i dag fra nord-øst og det var meldt på blåse rundt 5 m/s +. Når starten gikk kl. 13.05 var vinden over 6 m/s og seilerne ble sendt av gårde på O-flagg som betød fri pumping.

Lars Johan startet ved le-båt og kom flott ut fra første start. Det gikk relativt fort opp til første kryss med 6 m/s og endel bølger. Først på kryssmerket for guttene kom SWE 26 med Lars Johan hakk i hæl på 2. plass. Lars Johan, med flere, tapte endel plasser på sløreleggen fordi de hadde store problemer med å se merkene i dag. Lars Johan la seg på slør og oppdaget etter en stund at han hadde gått for lavt fordi merket lå mye høyere enn de trodde. Det var lagt en veldig skarp slør i dag. På sløremerket rundet han dermed som nummer 5 bak Albin Johnsson (SWE 10), Emil Munch (DEN 1778) og Erik Lenander (SWE 26).

Jentene startet når guttene nærmet seg 1. kryss. Aleksandra var godt framme på venstresiden av startlinja mens Laila var godt framme midt på linja. Linnea startet også midt på, men kom litt dårlig ut i den harde vinden i dag. Det viste seg at Linnea har seilt uten uthal i hele dag (det hadde låst seg). Aleksandra seilte veldig bra på kryss og rundet 7 på første kryss. Jentene seilte på inner loop i dag og ned til deres første gate hadde Aleksandra tapt litt og rundet på 11. plass. Laila rundet 41 og Linnea rundet sist. Det var vanskelig for Linnea i dag fordi uten uthal klarte hun ikke henge ned båten fordi seilet ble for dypt.

Ikke lenge etter kom guttene til gaten for første gang på ytter loop. Nå hadde Albin og Lars Johan reist fra resten av feltet, men det var Albin som rundet først rett foran Lars Johan. Avstanden til resten av feltet var ca. 20 sek på første gate. Resten av racet sto det mellom Lars Johan og Albin i guttefeltet. Lars Johan var først til 2. kryss, men pga et dårlig valg av Lars Johan på lensen kom Albin seg forbi igjen før gaten siste gang. Det resulterte i at Albin holdt unna og vant foran Lars Johan. Begge gutta var i mål før resten av guttefeltet kom til gaten.

I jentefeltet seilte Aleksandra nok en god kryss og rundet på 8. plass på toppen igjen. Laila tapte noen plasser og rundet 46, mens Linnea fortsatt lå sist. Etter andre kryss var det veldig tydelig at hun strevde, men hun ga seg ikke og seilte banen helt til mål. Desverre tok det for lang tid og hun fikk DNF i racet. Andre lensen til Aleksandra stemte bedre enn den første og hun klarte å seile seg opp enda en plass til neste gate. Hun gikk dermed i mål som nummer 7 og fikk en flott åpning på VM.

Det skulle bli litt vanskeligere å få avgårde andre racet enn det første i dag. Kl. 14.25 fikk de guttene avgårde, men de ble generell tilbakekalling. Etter dette kom det opp AP - fra land så det ut som vinden dreide og le-båt flyttet seg. Ikke før 14.55 fikk de igang en ny start. Om vinden hadde dreid permanent var litt usikkert, Lars Johan mener vinden var på akkurat samme kurs som da AP kom opp. Denne starten var på black flag og gikk til generell tilbakekalling nok en gang. Lars Johan lå på venstre siden nå også, men godt bak de som var over. Fire seilere seilte inn etter å ha blitt tatt i BFD. Ny start ble sendt avgårde 15.09 på black flag igjen. Denne gangen kom gutta avgårde. Lars Johan gikk ut med nok en flott start 13. båten fra le-merke. Nå hadde vinden løyet og det var ikke lenger fri pump. Jentene ble sendt avgårde med en flott start kl. 15.22. Aleksandra startet på le-merke, mens Laila og Linnea startet på midten. Aleksandra var nok en gang godt framme i starten. Mens de to andre lå litt lengre tilbake.

Til første kryss kom Fabian (GER 1755) først med Sven (ESP 4) som to og Lars Johan som nummer tre. Lars Johan tapte tid både på slør og lens til de i front samtidig som to seilere tok ham igjen på lensen. Til gaten rundet Lars Johan som nummer 5 29 sek bak Fabian. På jentesiden seilte Aleksandra nok en strålende kryss og rundet som nummer 5 til første kryss. Både Laila og Linnea lå litt lengre bak, men hang med feltet. Aleksandra tapte nok engang endel båter på lens og rundet 1. gate som nummer 14. Laila rundet 44 og Linnea 49.

Lars Johan seilte en bra 2. kryss og klarte å hente inn litt tid igjen på teten. Rett før merkerunding var han foran begge to, og slo foran Sven ikke langt fra merket. Desverre kom det et skift som gjorde at Sven rundet foran både Fabian og Lars Johan. Sven ledet nå med 19 sek på Lars Johan som var på tredje plass. Plasseringene holdt seg akkurat til mål på guttesiden. Sven rundet først før siste slør men Fabian og Lars Johan var bare 10 sek bak. Fabian klarte å knipe andre plassen og Lars Johan ble nummer tre.

I jentefeltet seilte Aleksandra seg opp til 8. plass på 2. kryss, men tapte igjen litt mot mål og ble nummer 13. Laila gikk i mål med 6 båter bak seg og Linnea hadde 3 båter bak seg.

Lars Johan er mellom fornøy med dagen etter å ha gjort noen tabber underveis. Han leder, men skulle gjerne ha klart seg uten personlige feil på banen. Aleksandra er strålende fornøyd med dagen og flere har kommentert ved listene at hun har seilt veldig godt i dag. Laila var nok ikke helt fornøyd med resultatene i dag, men Linnea er fornøyd med å ha klart å fullføre når det ikke var mulig å få orden på uthalet på vannet. Vi gleder oss til fortsettelsen for alle fire. Trenerbåten med Nora som trener og Jørn og Frode som hjelpere hadde en tøff dag på vannet i dag med mye bølger, regnbyger og seilere på hele banen på en gang. I morgen håper vi på fine seilervinder uten regn og torden.

Flere bilder fra finner du her