VM gull i lagseiling

Publiseringsdato: 18.jul.2015 23:04:42

Lars Johan Brodtkorb, Håvard Aker, Kristoffer Rosmo og Henrik Andersen sørget for at Norge tok gull for andre år på rad under VM i Arendal. Andre laget med Jakob Lepperød, Martin Jansen, Nora Brodtkorb og Ole Unger Weierholt seilte Norge 2 til semifinale, men de fikk beskjed at de mistet plassen i semifinalen fordi det ikke kunne være to lag fra samme nasjon i finaleseilingene. En stor norsk dag, men en liten nedtur for Norge 2 som selvsagt ble skuffet etter strålende seiling.

Åtte lag fra syv nasjoner deltok i lagseilingen som fant sted på byfjorden rett utenfor bryggeanlegget ved Vitensenteret i Arendal sentrum. Det var mye vind og overskyet når lagene seilte eller ble tauet fra Hove til sentrum. Det deilige strandværet som preget OW var helt borte, og i dag var det kaldt og blåste friskt. Vinden var fra 12 -23 knop under hele lagseilingen, og vi har sjelden sett så mange spektakulære merkerundinger med kullseilinger. For mange av seilerne var det nok litt i meste laget med vind, og det var nok vinden som gjorde at Spania og Frankrike ikke vant noen av sine matcher. De åtte lagene var delt inn i to innledende grupper hvor alle møtte alle. Norge 1 var i gruppe med Danmark, Finland og Frankrike og Norge 2 var i gruppe med Tyskland, Sverige og Spania. På land var det også action. Bjørnar Erikstad var hentet inn som ekspertkommentator og ledet publikum gjennom alle matchene på en suveren måte. Intervju med Bjørnar før start.

Etter de innledende rundene var Danmark puljevinner etter å ha slått Norge 1 når de møttes. Fra gruppe en gikk dermed to av favorittene videre til semifinalerunder. Fra gruppe to ble det mer spennende etter at Norge 2, Tyskland og Sverige sto med to seiere hver. Her måtte puljevinner avgjøres på poeng i hver kamp og innbyrdes oppgjør. Når alt var regnet sammen gikk Tyskland og Norge 2 til semifinaler. Det ble en del diskusjoner rundt dette, og pga at det var bestemt at Norge 1 og 2 ikke kunne møtes i en finale kunne ikke Norge 2 gå videre. Sverige ble derfor utropt til andre semifinalist fra gruppe to.

I semifinalen møtte Danmark Sverige og Norge møtte Tyskland. Det skulle seiles best av tre race, men det ble bare nødvendig med to regattaer i hver semifinale. Danmark slo Sverige i begge og Norge slo Tyskland i to matcher. Sverige og Tyskland måtte derfor ut i bronsefinale, mens favorittene møttes i finale hvor det skulle seiles best av tre. Danmark tok den første seieren. I neste match måtte Norge vinne for å få en tredje avgjørende mulighet. Andre racet var en jevn og spennede match. På merke to kullseilte Kristoffer etter at det så ut som at Norge hadde kontroll, og Danmark var raskt tilbake igjen. Men de tre andre seilte godt, og fikk Kristoffer inn i matchen igjen og Norge vant. Siste avgjørende runde var spennende i starten. Henrik var nær en kullseiling og det var mye fram og tilbake på siste legen, men rett før målstreken seilte Norge i mål som 1, 2, 3, og 8 uten at Danskene så ut som de helt skjønte hva som hadde skjedd. Strålende seiling ga en flott seier.

Link til resultatene fra NationsCup

Norge1: Lars Johan, Håvard, Kristoffer og Henrik, Coach: Jon-Aksel Norge 2: Ole, Carl (coach), Martin, Jakob og Nora

I morgen er det hviledag fra seiling. De norske skal slappe av med en fotballkamp på formiddagen. Klokken 17 er det åpningsseremoni og premieutdeling for lagseilingen i Arendal sentrum. Velkommen!