VM dag 2 - Lars Johan fikk en etterlengtet seier i 1 race

Publiseringsdato: 07.aug.2018 12:28:55

Etter en dag med litt i minste laget når det gjelder vind - ikke sol og varme - så det stygt ut for dag 2. Når Martin sjekket på kvelden før var det meldt 2 m/s og det skulle øke til hele 3 m/s. Lars Johan valgte å sykle bort før leggetid å skifte til lettvindsseilet, og arrangørene fremskynnet starten til kl. 10.00 siden det var størst håp om vind fra morgenen av.

Jenter har i dag første start så gutta kunne ta det litt mer med ro om morgenen. Første jentestart gikk som planlagt kl.10.00, og tro det eller ei - det var o-flagg - som betyr at det var mer enn 6 m/s og mulighet for fri pump i racet. Det var jo en flott utvikling vindmessig, men litt morsomt at lettvindsseilet er på når vinden kommer. Det blir spennende å se om vinden står seg to race for begge gruppene.

Nora fikk en flott start. Hun går opp på høyre side av banen, og etter å ha ligget blant de første falt hun nok litt tilbake fordi hun gikk for langt mot land før hun slo. Vinden kommer i dag fra sør-sørøst og er helt motsatt av i går. Nora (NOR 376) runder som 25 på første kryss som ledes av SWE 3716, Mathilda Lanner. Det er fortsatt o-flagg på guttestarten som ble sendt avgårde kl. 10.15. Lars Johan er blant de første ut på le-merke. Lars Johan runder som 8 på 1. kryss bak for det meste svensker, men og en og annen danske. Martin kommer som 75 på 1. kryss.

Nora faller noen plasser til 30 på gaten, men seiler inn noen igjen og runder 27 på 2. kryss. I mål ble hun omtrent det samme. Lars Johan jobber hardt nedover hele første lensen siden det er fri pump, men han tar ikke så mange plasser. Frontgruppa tetter seg bare litt mer, og Lars Johan runder som nr. 7. Midt på 2. kryss er LJ rett bak Stefan fra Tsjekkia som kjøpte båten til Lars Johan i Kiel. Men Lars Johan tar et slag som Stefan ikke følger, og til 2. kryss er Lars Johan først. Ledelsen økte han, og holdt den overbevisende helt til mål. Kristian Præst som er regjerende Europamester rundet som nr. 4, Fabian nr. 13 og Emil Munch som nr. 15 på 2. kryss.

Jentenes 2. start gikk avgårde kl.11.20. Det blåser fortsatt godt ganske bra, men det er ikke o-flagg. Nora runder som nr 6 bak NZL 10, SWE, og to franske. Opp første kryss for guttene ser det ut til at Lars Johan ligger godt an i første rekke. Han ligger omtrent der de første jentene som kom opp lå på samme tidspunkt. Opp til kryssmerket er det store endringer i feltet, og Lars Johan runder 21. Det er endel yngre seilere i toppen som har ukjente nr, men Kristian Præst, Rafa Rabasa og Fabian Kirchoff er gode seilere som alle ligger topp 15.

Nora runder 6 på gaten også, men følgebåten melder at hun muligens har tjuvstartet. Vi får kryssefingrene for at hun har gjemt seg godt, fordi de er dårige på å ta båter her. Lars Johan runder 35 på gaten så nå er det bare å starte opphentingen for helst å ikke å få dårligere plasseringer enn rundt 20. Det er tunge forhold for de tyngre seilerne nå. Det er mye mindre vind med småskvalpete sjø. Vi får håpe seilerne ikke fristes til å pumpe nå som grensen for det ikke er nådd lengre. En av dommerbåtene er veldig gode på å ta seilere og ga en dag under OW 15 gule flagg i et av racene. Den andre dommerbåten er mye mer passiv og tok ingen.

Nora runder som nummer 4 til 2. kryss etter NZL 10, FRA 5602 og Anna Livbjerg. Mot andre gate faller Nora til 5. plass.

Lars Johan runder 31 og Martin 68 på 2. kryss. Det er mange av de samme lettvindsseilerne som i går som runder topp 10, men noen av de beste som lå langt bak i går har klart seg litt bedre (DEN 99, GER 1755 topp 10 og DEN 1779 ca 21)

På land får vi oppklart endel av spørsmålene vi har lurt på underveis. Nora var vist ganske klart over i følge endel av de som var rundt, bl.a. Lars Johan, men le-båten bekreftet til en av de tyske pappaene at starten var helt ren??? Ja, ja da takker Nora lykkestjernen i dag og er litt mer forsiktig i morgen. Knall med en 5. plass i VM´s 4 race. Lars Johan falt over 10 plasser fordi han havnet i et vindhull. Ha sa det var grusomt å sitte i 2 m/s å se båtene litt til venstre henge maks. Lars Johan hadde rett før vært ved siden av Emil Munch på 21. plass, men han fikk vinden og Lars Johan innrømmer at han nølt litt for lenge fordi han trodde vinden skulle komme de siste få meterne til ham også men det gjorde de ikke. Derfra var det vanskelig å komme tilbake. Seier i første race var knall, og han var sammenlagt oppe på 4. plass etter 3 race, men med en 29´plass i siste ble bare dagen sånn middels for Lars Johan sin del. Martin klarte å finne alle vindhullene i dag i følge ham selv, så i morgen får vi håpe han finner vinden.

Sammenlagt etter 4 race er Lars Johan 11, Martin 75 og Nora 26.

Da er årets «Technical meeting» i gang hvor tekniske og praktiske anliggende rundt europajollen diskuteres.