Mesternes mester 2014

Publiseringsdato: 12.okt.2014 09:15:53

Europajolleklubben var godt representert på Aker brygge og mesternes mester 2014. Lars Johan Brodtkorb ble invitert til å seile Express som Verdensmester for europajoller. Han tok med seg mannskapet Nora Brodtkorb, Emil Bratbak og Audun Narjord. Dermed ble sølvmedaljevinner i NM, Håvard Aker, invitert til å stille i RS Feva for å representere Europajolleklassen mot de andre jolleklassene. Håvard tok med seg Martin Johan Janssen på laget. Det var ikke akkurat krevende forhold da seilerne ankom havnen. Spenningen lå i om det var mulig å seile i det hele tatt.

Før regattaen starter er det trekning av startnummer. Lars Johan trakk nummer 13. For Expresslaget betød det at de fikk seile i første gruppe. Det er på mange måter en fordel fordi det er første gruppe som rigger klar båtene og seiler dem ut til banen. Dermed en mulighet til å trene litt før start i en ganske ukjent båt for laget som representerte Europajollene. Håvard trakk nummer 32. For RS Fevaene er det ikke så stor forskjell fordi de skal seile samme båten hele tiden, mens i Express bytter de båter mellom hvert race. Håvard og Martin debuterte i Fevaklassen, og hadde nok ønsket seg litt mer vind i debuten.

Etter en lang venting på sjøen og på land ble det tilslutt stabil nok vind til at de fikk avgårde race. Det var 13 båter i hvert heat for Express og de 7 beste gikk videre til vinnerpuljen i neste runde. De 6 siste gikk til taperrunde, men ble du nummer 1-4 her var du inne i vinnerrunden igjen. Problemet var at det var så lite vind og arrangørene ville gjøre alt for å bli ferdig lørdag slik at de slapp å bruke søndagen som er reservedag. Det betød at dersom de vurderte det til å bli umulig å få gjennomført hel runde pga tid eller lite vind ville C gruppen - altså de syv beste fra første seilas + beste Fevabåt - bli finalen.

Lars Johan fikk ikke så god start i ny båt mot en haug med erfarne kjølbåtseilere. De kom dermed sist ut, men klarte å seile seg oppover i feltet. På et punkt var de oppe på 7 plassen og håpet på gruppe C seiling, men det holdt ikke til mål. Laget ble nummer 9 og dermed gruppe D videre. For Håvard og Martin i Feva gikk det ganske bra til tross for lite vind og litt mye vekt i båten. De seilte seg inn til 3. plass i det eneste racet som ble arrangert for Feva. Tiden gikk og det var lite vind og dermed ble C erklært som finalen seilas. Hverken Lars Johan eller Håvard fikk dermed seilt mer enn et race på Aker brygg. Håvard og Martin fikk tredjeplass i RS Feva og premie på seilerfesten på kvelden.

Pga veldig lite og skiftende vind da endelig finaleseilingen kom i gang ble denne seilasen annullert halvveis uti løpet, og gruppe C må derfor stille søndag for å gjøre opp om seieren i Mesternes Mester. Ikke mange som likte det - søndag er det meldt omtrent samme vindforhold men med veldig mye regn i tillegg.