Gullet er sikret for Lars Johan og Anna L

Publiseringsdato: 24.jul.2015 20:30:25

Lars Johan Brodtkorb sikret gullet med en 6. og 1. plass og Anna Livbjerg sikret gullet med to seiere i dag. Bare en DNE kan ta fra seilerne medaljen siden begge kan stryke de to eventuelle racene i morgen og likevel vinne suverent. Etter åtte fullførte race står begge seilerne øverst på listen med 7 tellende poeng. Det er fortsatt teoretiske muligheter for store endringer når det gjelder sølv og bronsemedaljene, men seiler de som ligger der i dag like jevnt som de har gjort til nå blir det ikke store endringer der heller. Det har også vært veldig mange andre norske som har seilt godt i dag. Henrik Andersen ble 5 og Jakob Lepperød 10 i race en. I race to ble Henrik Bucher 7, Martin Janssen 13, Henrik Andersen 16 og Ole Unger Weierholt 29. På jentesiden startet Nora Brodtkorb med å lede store deler av første race, men hun ble tatt igjen av verdensmester Anna Livbjerg og årets europamester Anna Munch, og ble 3 i mål. Kristine Gustavsen ble 12 i første race mens Nora ble 15 og Aleksandra 17 i andre race.

Det blåste ikke som meldt på morgenen i dag og det var relativt lette vinder på baneområdet. Det kom også endel regnbyger både på morgenen og før start. Guttene hadde første start og de fleste gikk tidlig på vannet. Akkurat i det første startprosedyre skulle i gang kom det en skikkelig regnbyge med styrtregn og endel vind så AP ble skutt opp til det verste skulle passere. Første startprosedyre ble satt igang kl. 12.12 med R-flagg på båten. Jakob, Sondre og Aleksander startet nærmest startbåten, Ole, Lars Johan og Henrik A midt på linje, og Henrik B mot le-merke. Starten blir generell tilbakekalling og le-merke flyttes 20 m opp. Ny start prosedyre var igang kl. 12.23 og det ble Black Flag. Vinden dreide før start og det var klart for de fleste at det lønte seg på høyreside av banen. Martin, Lars Johan, Samuel, Henrik B og Kristoffer av de norske velger likevel å starte mot le-merke. De var ikke alene der, også Emil Munch (DEN 1778), Sverre Reinke (GER 14) og Carl Ferm (SWE 3636) er andre gode seilere som gikk venstre på linja. Aleksander, Jakob, Ole, Sondre og Henrik A startet midt på linje eller mot startbåten sammen med Axel Pantzare (SWE 9), Oscar Bengtson (SWE 90) og Folke Arvidsson (SWE 3690). Folke og Axel gikk aller lengst til høyre og var nesten på Merdø før de slo. På Motsatt side av banen var Lars Johan på vei til Danmark han har ganske fin høyde men slo ikke inn før han var "forbi" sløremerket. De som var her kunne ikke komme særlig høyt opp til første kryss hvis ikke det skjedde et under. Henrik A. og Jakob seiler supert der de er og er blant de aller første til kryssmerket. Her er ganske detaljert liste: 1. ESP 698, 2. SWE 3651, 3. DEN 4, 4. ESP 606, 6. NOR 430 Henrik A, 7. NOR 910 Jakob,... 10. SWE 90,... 17. SWE 9, 18. DEN 1778,... 25. SWE 3636,... 33. GER 14,... 36. NOR 896 Henrik B,... 39. NOR 907 Kristoffer, 41. NOR 863 Ole, 43. NOR 300 Sondre, 50. NOR 428 Lars Johan, 51. SWE 3690, 54. NOR 404 Aleksander, 57. NOR 881 Martin, 58. NOR 390 Samuel og 59. NOR 429 Johan. Når de seiler mot sløremerket ligger vinden på ca 5 m/s.

Det skjer endel endringer når det gjelder plasseringene i dette racet. Det var flere grunner til at enkelte seilte seg opp og andre falt litt ned: det var veldig høye bølger som det kunne styres på, det var vinddreiinger og skift og vinden økte til så vidt over 6 m/s helt mot slutten av racet. (det var heis R-flagg hele racet). Henrik A. seilte stødig og godt gjennom hele racet. Han rundet som det dårligste på 8. plass men gikk i mål på nok en super 5. plass. Jakob seilte sitt beste VM race så langt. Han rundet 5 på bunnmerket, men var en av de som tapte litt på siste kryss og gikk i mål på 10. Uansett et strålende race av Jakob. Lars Johan viste til tross for et dårlig utgangspunkt etter start hvorfor han er verdens beste e-jolleseiler for øyeblikket. Han rundet sløremerket som nummer 51, men derfra gikk det bare oppover. På første lens rundet han som nr. 31, andre kryss 22, bunnmerket 16 og på kryssen inn til mål tok han ti nye båter og gikk i mål på 6. plass. Lars Johan klatret dermed 45 plasseringer. Henrik B. gjorde også en god klatre etappe. Han rundet som dårligst på 44. plass og gikk i mål på 27. plass etter å ha tatt ti på siste kryss han og (+17). Emil Munch fra Danmark, som ligger på andre plass før siste dag, klatret 13 plasser i racet fra 20 på gaten til 7 i mål. Emil og Lars Johan rundet 15 og 16 på bunnmerket og seilte en fantastisk siste kryss begge to.

Før jentenes startprosedyre kunne settes i gang ble startmerket flyttet igjen. Det var endel store vinddreininger i dag som gjorde at startmerket ble flyttet relativt mange ganger i løpet av de fem prosedyrene som ble tatt i dag. Nora Brodtkorb prøvde seg tilbake på banen i dag og jente laget var dermed fulltallig. Dessverre ble Inger Helene dårlig rett før jentestarten og seilte på land. Første startprosedyre for jentene ble satt igang kl. 12.37. Jentene ble startet på U-flagg. Tre minutter før start ser det ut som de aller fleste vil ut ved startbåten. Når starten gikk startet Nora nest lengst til le, men slo over til høyre med en gang. Kristine, Aleksandra og Laila lå ved båten. Kristine fikk en veldig god start ut på høyre siden og det så veldig bra ut rett etter start. Midt på kryssen seilte Nora lengst til høyre i feltet etter å ha gått foran alle fordi det kom et stort venstreskift etter starten. Rundt første kryss kom likevel Vilma Bobeck (SWE 3672) først med Nora rett bak på andre plass. Etter der fulgte Anna Livbjerg (DEN 1777), Perrine Darroux (FRA 5661), Anna Munch (DEN 1787) og Kristine. Pga. runding på guttefeltet er det bare de to første jeg er helt sikker på nummeret til i rundingen. Aleksandra og Laila fulgte litt lengre bak i feltet. Til første lens ligger jentene: 1. Vilma, 2. Nora, 3. Perrine, 4. Janika (GER 99), 5. Anna L, 6. Anna M,.....9. Kristine, ca. 21 Aleksandra og ca. 36 Laila. Det er jo gøy å følge med når det går bra med de norske. Både Nora, Kristine og Laila ligger an til å få beste plassering i VM så langt. Aleksandra seiler og godt, men har fått mer fullklaff i mye vind så langt i VM. Først til andre kryss etter en super kryss kommer Nora med ganske god margin til Anna L og Anna M. Hun holder ledelsen til midt på siste lensen. Da er begge Anna'ene forbi, men de tre holder denne plasseringen til mål og Nora får en flott 3. plass. Kristine krysser og godt og runder 8, hun taper dessverre litt mot slutten av løpet og går i mål på 12 plass, men mesterskaps beste. Aleksandra går i mål på 20. plass og Laila i mål som 37 (også mesterskaps beste).

Før guttenes andre start øker vinden ganske plutselig til 10 m/s og den økte hele tiden. Mot slutten var den i alle fall oppe i 12 m/s. Nå er det så mye vind på land og på vannet at det er vanskelig å se i kikkerten fordi den vibrerer i vinden. Startprosedyren settes i gang kl. 13.45 etter at startmerket er dratt litt ned igjen og alle jentene er i mål etter sitt første race. Guttene startes på U-flagg. Lars Johan, Johan og Martin starter på le-merke. Henrik B, Sondre og Aleksander ligger mot midten fra le, mens Samuel, Henrik A og Kristoffer ligger mot lo på startlinjen. Sondre er en av de få som går mot venstre etter start. Lars Johan går litt mot venstre før han slår høyre og står over hele feltet. Nå er det Lars Johan- og Henrik Buchers vær igjen på banen, men flere norske seiler svært godt. Pga. runding på jentebanen rekker jeg bare se Lars Johan runde 1, Henrik B 5 og Henrik A 19 til første kryss. Til første lensemerke får vi de fleste på lista. De kommer de som følger: Lars Johan 1, Henrik B 5, Martin J 7, Henrik A 18, Ole 20, Sondre 46, Samuel 48 og Johan 52. Kristoffer smatt under radaren til første kryss. Aleksander hadde litt problemer dette racet og ødela roret i en kullseiling, men han seilte i mål. Jakob er dessverre ikke med i feltet etter at han røk fallet rett før starten.

Både Lars Johan og Henrik B(e) holder plassen sin til andre lens, men Martin mister noen plasser og runder her 12. Henrik A runder 16 og har tatt noen plasser. De øvrige norske holder omtrent de samme plasseringene som ved forrige lensemerke. Lars Johan leder med 40 sek på dette tidspunktet, og det er ganske sikkert at han tar denne seieren i land også og sikrer tittelen. Henrik B seiler nok et godt hard vindsløp og går i mål på 7. plass. Martin går i mål på 13. plass, Ole på 29. plass og Sondre på 42. plass. Dette er mesterskapsbeste for alle de tre seilerne i ganske tøffe forhold.

Jentenes startprosedyre settes i gang kl. 13.56 mens vinden nok har kommet opp i dagens max nivå. Anna Livbjerg er igjen klart i toppen på første lesemerke, og seiler for å sikre mesterskapstittelen som Lars Johan. Ascensión (ESP 250) runder på andre plass fulgt av Janika (GER 99), Anna M (DEN 1787) og Vilma (SWE 3672). Nora kommer som nummer 11, Aleksandra 12, Kristine 26 og Inger Helene 37. Laila slapp unna denne gangen (mistanke om at hun kullseilte før merket).

Nå går det litt sammen med gutter og jenter. Og det var akkurat det som skjedde på banen også. I den siste halvdelen av guttefeltet var det endel som trøblet litt i vinden og mange kullseilte. De første jentene suste avgårde uten store problemer, og når ca. 46 gutter hadde rundet andre lens kom Anna L, Vilma, Anna M og Ascensión. Johan kullseilte rett før lensmerket som ca. 55, og ble passert av Nora som rundet ca. 10 i jentefeltet. Aleksandra og Aleksander rundet akkurat i det Johan var i farta igjen og rett etter rundet Kristine. Johan klarte å holde unna for lillesøster og kom før henne i mål. For målbåten ble det et svare strev. Hele jentefeltet gikk i mål før siste gutt var i mål. På land var det endel feil i listene som var slått opp, men alt ble retter opp når bøye- og målbåter kom på land.

Det var varslet før vi gikk på vannet at det mest sannsynlig skulle tas tre race i dag, men de fleste var glade når det ble med to.

Sammenlagtlister etter fire dager er som følger:

Jenter:

1. Anna Livbjerg (7p) DEN 1777

2. Vilma Bobeck (19p) SWE 3672

3. Anna Munch (23p) DEN 1787

....

12. Aleksandra Gulbrandsen (90p) NOR 845

15. Nora Johanne Brodtkorb (116p) NOR 376

19. Kristine Gustavsen (129p) .NOR 450

45. Laila Cecilie Vevstad (280p) NOR 439

46. Inger Helene Stakston (293p) NOR 361

Gutter:

1. Lars Johan Brodtkorb (7p) NOR 428

2. Emil Munch (27p) DEN 1778

3. Oscar Bengtson (31p) SWE 90

...

7. Henrik Bucher (58p) NOR 896

11. Henrik Andersen (86p) NOR 430

27. Jakob Lepperød (209p) NOR 910

39. Martin J Janssen (251p) NOR 881

45. Håvard Aker (332p) NOR 904

51. Kristoffer Rosmo (298p) NOR 907

53. Ole Unger Weierholt (309p) NOR 863

57. Johan Gustavsen (360p) NOR 429

58. Sondre Butler Wang (368p) NOR 300

61. Samuel Dalen Selås (385p) NOR 390

63. Aleksander Gauslaa (417p) NOR 404

Link til resultater

Link til hjemmesiden

Link til Facebook for arrangementet

Link til Facbook til den internasjonale europajolleklubben