VM endelig i gang

Publiseringsdato: 05.aug.2013 22:50:17

De norske seilerne hadde en varierende start på årets VM i Sønderborg. Lars Johan skuffet ikke etter en fantastisk sesong så langt og seilte seg inn til to andreplasser i dagens race, men det er langt igjen og mye kan enda skje. Mathias Livbjerg fra Danmark startet med å vinne begge dagens seilaser. Disse to har knivet i alle store mesterskap denne sesongen, så det blir spennende å se hva de har å hente frem her i Sønderborg. Henrik B fortsatte den gode jevne seilingen fra Open Week og startet VM med 8. og 10. plass, noe som gjør at han ligger på en flott 7. plass sammenlagt. Martin H er blant de som har seilt litt varierende. Etter en 30. plass i første race knallet han til med en 5. plass i race to etter en super start. Han ligger etter første dag på 13. plass. Håvard A og Emil har også startet bra og ligger på henholdsvis 22. og 23. plass etter første dag. Bronsemedaljevinner fra EM Håvard KF har litt mer press på seg etter å ha startet første dag litt dårligere enn han egentlig er god for. Han ligger på 37. plass og har 80 poeng opp til pallen, men klarer arrangøren 10 race kan begge dagens seilaser strykes, så det er bare å nullstille seg og vise hva hen er god for videre. Martin J ligger på 57., Martin V ligger på 78., Kristoffer ligger på 79. og Henrik A ligger på 81. plass. Henrik ble tatt i tjuvstart i første race. Guttefeltet består av 86 seilere og alle har felles start. Dette gjør at det blir tett på linja og viktig å komme godt ut og i fri vind. Det var strålende sol og ca. 7 m/s da første race startet og vinden var økende utover dagen.

Norge har også et fantastisk jentelag på plass i VM med store ambisjoner. Dessverre ble de ikke innfridd for alle på mesterskapets første dag, men det er 8 race igjen og mange muligheter til å forbedre seg. Nora og Katrine fikk den beste starten av jentene. Katrine seilte jevnt i toppen og fikk 17. og 18. plass som tellende i dag. Hun ligger dermed best av de norske på en 16. plass sammenlagt. Katrine liker best litt mindre vind enn vi hadde i dag, men så ikke ut til å ha noen særlige problemer med denne styrke selv om danske og spanjolen på toppen var i en klasse for seg i dag. Nora seilte inn til 15. plass i første race, og rundet sløremerket som nummer 12 i andre race. Dessverre oppdaget hun for sent at hun hadde begynt å taue på en tangklase under både kjøl og ror og tapte mange plasser som hun ikke klarte å hente igjen. Hun ble 30 i mål, og er ikke fornøyd med det resultatet eller tangen, selv om hun er fornøyd med seilingen for øvrig. Flere av de andre jentene klaget også over tang på kjølen. Det var store belter av tang på ytterloopen som lå nærmest land i dag. Men da vet vi det til i morgen. Martine som var Norges beste jente med en 6. plass i EM strevde i den kraftige vinden i dag. Hun ligger på 34. plass etter å ha seilt inn til 29. og 41. plass. På land hadde hun smerter i beina som nok hadde hemmet henne en del på vannet. Vi får håpe det går bedre i morgen selv om vinden så langt er meldt til å bli omtrent den samme. Victoria, som kvalifiserte seg etter Open Week, har seilt bra i vinden og ligger på 44. plass. Victoria har bursdag i dag – 19 år – og fikk bursdagssangen sunget for seg på debriefingen. Hanna ligger på 48. plass og Juni følger på 52. plass. De to lettvindsseilerne vi har igjen strevde en del i den sterke vinden og bølgene i Sønderborg bukt i dag. Kristine ligger på 57. plass og Jenny ligger sist på en 67. plass. Det ser dessverre dårlig ut i forhold til å få lett vind som vi hadde i Open Week hvor Jenny seilte inn til flere strålende topp ti plasseringer, men det er muligheter for at det skal løye noe.

Før vi gikk til VM’s første briefing og første dag på vannet var alle (i alle fall nesten alle) seilerne samlet til en gjennomgang av regel 42 i det store arrangement teltet. Juryen brukte en blanding av filmer og PowerPoint slider til å forklare seilerne hvordan dommerne vil tolke regel 42 i praksis. Målet til jury formannen er at denne presentasjonen kan være med å sette en standard på verdensbasis slik at alle etter hvert føler at regelen tolkes og utøves likt i alle internasjonale og om mulig nasjonale regattaer. Per Andreas filmet hele gjennomgangen og vil legge ut filmen her når han får litt bedre nett tilgang.

Humøret generelt er bra i den Norske troppen og trenerne Hanna og Jørgen har hatt gode informative briefinger og samtaler med seilerne både enkeltvis og i gruppe i dag. Det var veldig mange positive tilbakemeldinger etter dag en til seilerne som totalt sett leverte mange gode enkeltresultater i dag. Det er viktig å se framover og ikke miste motet selv om alt ikke gikk slik man kanskje hadde tenkt seg at åpningsdagen skulle bli. Vi gleder oss til de neste 5 dagene sammen, og håper at alle kan nå delmål og mål for mesterskapet fremover.

Til slutt: Gratulerer med dagen til Victoria som fyller 19 år i dag.

Alle racene kan sees i reprise på tracking her: http://www.tractrac.com/index.php?page=eventpage&id=325

Sammenlagt resultater finner du her:

http://www.syckapsejlads.dk/WorldsEuropeClass2013/~/media/syckapsejlads/2013/VM%20europa%202013/Male%20Race%202.ashx

http://www.syckapsejlads.dk/WorldsEuropeClass2013/~/media/syckapsejlads/2013/VM%20europa%202013/VM%20results/Female%20Race%202.ashx