Open Week Dag 1 - Nora beste norske på 11.plass

Publiseringsdato: 14.jul.2015 20:08:49

Strålende sol og lett vind møtte seilerne når de ankom arrangementsområde på Hove 14. juli for å seile open week. På land var det en rolig stemning fordi det er godt om plass og ingen konkurrerer om å komme først ut eller å få den beste plassen i køen. Det norske teamet startet dagen med briefing klokken 10, og de første seilerne gikk på vannet rundt kvart på 11. Første start er satt til klokken 12, og det er planlagt to race hver dag i OW. Baneområdet ligger rett utenfor Hoveodden med super utsikt fra land. Har man en god kikkert går man ikke glipp av noen ting.

Regattasjef Ole Rikard Mortensen var presis i gang med første prosedyre klokken 12. Selv om seilerne var rolige på land var det nok litt mer nervøsitet på vannet. Det var heller ikke helt lett å starte siden det var sideveis medstrøm på startlinjen. Det måtte tre startforsøk til, to på Blue Peter og en på U-flagg, før feltet kom avgårde på Black Flag på fjerde forsøk. Vindstyrken var 3-4 m/s når seilerne kom avgårde. Det var en fin og lang startlinje så det var ikke vanskelig å finne plass på linjen med mindre du hadde et sterkt ønske om å starte ved båten. I det første racet virket det som de fleste ønsket å starte ved startbåten fordi det var litt lo-favorisert, men det var en fin stabil vind så det hadde ikke så mye å si. Det viktigste var å komme seg i fri vind og slå på de skiftene som var.

Midt på første kryss hadde de 20 norske seilerne som startet fordelt seg omtrent fifty fifty på høyre og venstre siden. Lengst til venstre seilte Lars Johan og innenfor ham kom Martin V, Nora, Henrik, Martin J, Kristian, Sondre og Samuel. Nærmest midten av banen men mot høyre seilte Johan, Markus, Laila, Ole, Erlend og Christian. Ut mot høyre fant vi Kristine, Aleksandra, Jakob, Kjetil, Aleksander og Vebjørn som gikk nærmest Merdø. De seilerne som gikk absolutt lengst ut til en side i forhold til de andre seilerne var Lars Johan og Nora som gikk til venstre før de slo inn, mens Anna Livbjerg fra Danmark var en av de som gikk lengst til høyre før hun slo inn. I første racet gikk det meste av feltet mot høyre og Merdø i forholdt til midten av banen.

Til første kryss var det ESP 563 Lluisa Puig som kom først fulgt av SWE 54 Lukas Andersson og GER 94 Marisa Roch. Beste norske var Martin J. Jansen som rundet som nummer 10. De neste norske som kom var Lars Johan Brodtkorb på 19. plass, Nora Johanne Brodtkorb på 26. plass og Henrik Bucher på 31. plass. Fra Kristine Gustavsen som rundet på 37. plass kom de norske seilerne som perler på en snor: Jakob Lepperød (39), Samuel Dalen Selås (40), Aleksander Gauslaa (44), Sondre Butler Wang (45), Ole Unger Weierholt (47), Christian Berger (49), Johan Sten Gustavsen (52), Laila Vevstad (53), Aleksandra Gulbrandsen (54), Martin Vevstad (55), Kristian Vale (56), Markus Vale (57), Erlend Nøss Rustekaas (58), Kjetil Solvang (59) og Vebjørn Småkasin (61). Det var nok en og annen som ikke var helt fornøyd med denne åpningen på OW.

Underveis i racet overtok GER 94 ledelsen ganske raskt og holdt den med god margin til mål. DEN 1787, Anna Munch fra Danmark, gikk i mål på 2. plass foran ESP 563 på tredje. Lars Johan ble i mål beste norske på 15. plass fulgt av Martin JJ på 19. plass og Nora Johanne på 21. plass. De andre Norske holdt omtrent samme plass helt til mål med unntak av Samuel som seilte seg opp til 28. plass og ble fjerde beste norske i mål. I første race var det tydelig at de lette seilerne hadde en fordel, men det var likevel flere av de erfarne seilerne med litt mer vekt som klarte seg bra i øvre tredjedel.

Etter en passe lang pause gikk starten for andre seilas klokken 13.57. Vinden var stabil i retning og omtrent samme styrke. Det var med en viss spenning at prosedyren ble tatt med Blue Peter etter alle forsøkene i første race, men starten gikk flott avgårde uten tjuvstarter. Lars Johan startet helt på le-merke sammen med Anna Munch, Martin J, Henrik og Ole innenfor seg. Nora fikk en flott start ved startbåten og var klart først ut på den siden. Nok en gang går Lars Johan sammen med Anna M og Martin J lengst til venstre før de slår innover. Nora går mot høyre side, men lengst til høyre går Johan, Martin V og Kjetil. En veldig god seiler som valgte å gå langt til høyre var Emil Munch fra Danmark. Når seilerne nærmer seg merket og beveger seg mot midten går Nora foran de hun møter helt til hun møter Lars Johan som står over henne. Men etterhvert møter Lars Johan Anna Livbjerg og Emil Munch som han må gå bak. Det virker som det er høyre siden som kommer først til første kryss med unntak av Lars Johan og Anna M, men de er gode seilere som leser forholdene godt og utnytter det som er av vind og skift.

På første kryssmerket er det DEN 1778 Emil Munch som kom først tett fulgt av GER 94 og NOR 910 Jakob. Lars Johan runder 10, Nora 12, Aleksander 16, Sondre 29 og Kjetil 32. Ole runder 39, og etter ham kommer det norske perlekjedet igjen: Martin J, Kristine, Christian, Samuel, Martin V, Henrik, Laila, Vebjørn, Johan, Aleksandra, Erlend, Kristian og Markus. Det er flott med så mange norske, men det hadde jo vært hyggelig om de hadde kommet i rekke litt høyere opp. Men det er et felt med veldig mange gode seilere som har seilt mye regatta i sommer så her er det ikke lett å hevde seg.

Til første lensemerke er GER 94 i ledelsen igjen foran DEN 1787 og DEN 1778 men Jakob holder en ganske klar 4. plass. Nora har seilt seg flott opp og runder som nummer 8. Hun gjorde en veldig god lens og plukket plasser jevnt nedover. Lars Johan tapte litt nedover lensen både pga vekten, men og pga at han ikke var helt på riktig sted i banen. Aleksander som er helt fersk i E-jolle tapte og litt på lensen, men han rundet som fjerde beste norske på 24. plass. Oppover andre kryssleggen dreide vinden høyre og det lønte seg å gå på høyresiden. Jakob holdt plassen fint og rundet 4 rett foran Nora som tok gode valg og hadde seilt seg opp til 5. plass. I mål ble Jakob 4, Nora 6, Lars Johan 12, Kristine 26 og Aleksander 28. Sondre kom deretter på 31. plass med de øvrige norske bak seg.

Dagen ble kanskje ikke helt som forventet for endel av de norske, men det tok ikke lang tid før smilet var på plass igjen. Det har tross alt vært en fin sommerdag med hyggelige mennesker rundt seg. Lars Johan, Jakob, Carl og Jon Aksel koste seg med litt volleyball før debrief. Carl og Jon Aksel leder laget med stø hånd og har mye tips og råd på briefing og debrief. Det er en fin gjeng med en aldersspredning på 29 år fra yngste til eldste norske deltaker - de hjelper hverandre og utveksler erfaringer noe som forhåpentligvis vil gi resultater de neste dagene.

Etter dag en er Nora beste norske på 11. plass fulgt av Lars Johan med samme poengsum på 12. plass og Jakob på 16. plass.

Link til resultater.

Link til bilder.

Link til hjemmesiden.

Laila Cecilie Vevstad feirer 16 års bursdag i dag. De beste gratulasjoner til henne.