Deilig å være norsk i Danmark

Publiseringsdato: 02.aug.2013 21:57:41

Lars Johan endte på toppen av pallen i Open Week. Henrik ble nummer 9 og Håvard nr. 10. I dag utløste også all spenningen seg i glede når alle de 6 norske som seilte for å kvalifisere seg til VM klarte det. Det har vært veldig tett under hele kvalifiseringen og seilerne har svingt ut og inn av VM plass fra dag til dag. Når seilerne gikk på vannet i dag lå alle som ønsket VM plass inne, og bra seiling på vannet fra alle i dag gjorde at de beholdt plassene når 8 race var fullført. Christian endte akkurat utenfor til tross for to flotte seilaser i dag. Han har pakket båten og dratt, men det skulle han uansett fordi han må jobbe neste uke. Vi feiret den flotte innsatsen med frukt, kake og saft på debriefingen.

Endelig resultatliste fra open week her.

Spenningen var stor når vi gikk på vannet i dag. Vinden lå rundt 4-5 m/s fra sør sørøst. Dette var en ny vindretning i forhold til tidligere dager, og det var også meldt at vinden kunne øke på til 7 m/s. Kanskje ikke de beste nyhetene når det var så tett i kampen om kvalifiseringsplass og mange av de norske som seilte for dette ikke liker aller mest vind. Men vi hadde tro på alle seilerne som har vist gode takter i de fleste vindforholdene vi har hatt til nå.

Lars Johan seilte for første gang i rosa gruppe i dag siden han ledet etter gårsdagens seilaser. Sammen med seg hadde han Håvard, Katrine, Henrik A, Hanna og Martin V. Her var det Henrik og Martin som seilte for kvalifiseringsplass, de andre var forhåndskvalifiserte. Henrik lå høyt oppe i begge racene og seilte inn til supre 16. og 13. plass. Det virket ganske trygt, men det avgjørende var hvordan det gikk med konkurrentene. Martin gjorde det litt for spennende for kikkert teamene på land og rundet ca. 40 i starten av første race, da var det noen som trodde det var kjørt. Men han seilte seg godt opp og ble 28 i mål. I andre racet blåste det opp og ble fri pumping når de kom til første kryss. I dette racet lå Martin på plasseringer på 20 tallet hele veien og endte som 23 i mål. Her kom det til å bli veldig spennende ventetid på listene. Lars Johan og Håvard viste seg fram i begge racene i sin gruppe i dag. Håvard ble i første 5 og Lars Johan 7 i mål. I andre race ledet Lars Johan fra start til mål med Håvard rett bak på andre plass hele racet rundt. Veldig gøy å se to norske i toppen for det har vært mye dansk til tider denne uken. Jentene i feltet seilte heller ikke dårlig i dag. Katrine fikk 15. og 18. plass, mens Hanna strevde litt mer når vinden økte og ble 23 og 33 i dag.

I blå gruppe, som startet som nummer to hver dag, var det mange som kjempet om VM plass: Kristoffer, Christian, Martin J, Kristine og Victoria. I tillegg var det Henrik B og Jenny som var forhåndskvalifisert. Kristoffer startet dagen best av de norske i denne gruppen. Han seilte inn til en flott 6. plass i første race. I andre race ble han 30 når vinden økte på, så det skulle bli spennende å se om en topp 10. plassering skulle holde for å ligge blant de 50% beste. En liten kuriositet fra lista – Kristoffer har doblet plasseringene fra i går til i dag – 3. og 15. i går 6. og 30. i dag. Martin J fikk sine to beste race under OW i dag. Han seilte inn til strålende 19. og 13. plass, med en så jevn serie som han har hatt og denne avslutningen burde han være trygg på videre avansement. Christian seilte også godt i dag. Han ble 20 i første og avsluttet OW med sitt beste resultat denne uken med en 12. plass. Christian endte på samme poengsum som den siste som kvalifiserte seg, men var bak ham. Enda godt at han skulle hjem uansett fordi det hadde vært surt å ikke klare det når man er så nærme.

Jentene som skulle kvalifisere seg kunne seile med litt lavere skuldre i dag etter siste nytt fra Paul Deporteer (leder av den internasjonale E-jolle klubben). Det viste seg nemlig at hovedregelen er at man må være blant de 50% beste av de som ikke er kvalifisert for å komme videre, men det skal minimum 10 stykker videre fra OW til VM fra hvert kjønn. I år var det rekord få jenter som prøvde å kvalifisere seg – bare 11 stykker. Vi trodde helt til i dag at våre to måtte være 5 el 6 av disse for å gå videre og Kristine har vippet litt mellom 5. – 8. plass av jentene, men nå var det ikke så stort press lengre fordi 10 av 11 ville gå videre. Victoria seilte seg inn til 20+ i første og 31. plass i andre, men hun ble disket i første race etter en merkeberøring hvor hun ikke hadde tatt straff. Victoria endte uansett som beste jente av de som ikke var kvalifisert. Kristine hadde litt større utfordringer i vinden i dag og endte med plasseringene 40 og 34 (her var det mest vind). Tilslutt endte Kristine som nummer 5 av jentene og ville gått videre om det var 50% også J. Jenny hadde ikke sin beste dag på fjorden i dag med en 41. plass og en OCS, men hun viste oss hvordan det skal gjøres i lett vind i går og sparer krefter i hard vind til VM.

Norge stiller dermed med en tropp på 18 seilere til VM i Sønderborg som starter mandag 5. august og avsluttes lørdag 10. august - 10 gutter og 8 jenter skal forsvare Norges ære. Det er et skandinavisk team som gir alt for at de norske seilerne skal lykkes. Som trenere har Norge i år Jørgen Holm som er seilmaker fra Danmark og Hanna Klinga som er tidligere sølvmedaljevinner i VM fra Sverige. Begge har vært EM/VM trenere for Norge tidligere og de blir et flott trenerteam som vil stå på for seilerne.

Allerede i morgen kan vi hente vår første VM medalje. Da står lagseiling på programmet. Seilerne som skal kjempe i Nations Cup for Norge er Lars Johan Brodtkorb, Håvard Aker, Emil Fadler Kvamme og Kristoffer Rosmo. Vi gleder oss og har store forventninger til det norske laget. Eneste ulempen for oss er at laget kan bli uten heiagjeng i finalen. Norge har nemlig fått innmåling kl. 16.30 og Nations Cup starter kl. 14.00. Den eneste som er ferdig innmålt er Nora som meldte seg til testinnmålingen i dag siden hun ikke seiler likevel, men hun orker ikke være på vannet å heie enda uansett så henne er det ikke så mye lyd i. Er det for spennende på vannet er det kanskje en fare for at vi kommer litt sent til innmåling……

De norske seilerne til VM er:

Lars Johan Brodtkorb, Horten

Håvard Katle Fjon, Stavanger

Håvard Aker, Tønsberg

Emil Fadler Kvamme, Bærum

Martin Halseide, Asker

Henrik Bucher, Nesodden

Kristoffer Rosmo, Bundefjorden

Martin Johan Janssen, Tønsberg

Henrik Andersen, Nesodden

Martin Vevstad, Arendal

Martine Steller Mortensen, Arendal

Katrine Johansen, Svelvik

Nora Johanne Brodtkorb, Horten

Hanna Johansen, Svelvik

Juni Bjørneset, Soon

Jenny Andresen, Bundefjorden

Victoria Heiås, Bundefjorden

Kristine Gustavsen, Arendal