Gull og Bronse til Norge i EM samt Gull i EM U17

Publiseringsdato: 23.jul.2013 00:33:24

Lars Johan Brodtkorb ble europamester mens Håvard Katle Fjon tok bronse i EM. I klassen under 17 år vant Håvard gull. Dermed ble det 3 medaljer til to gutter og premie til Martine Steller Mortensen som ble 6. i jenteklassen.

Det var nesten ikke vind når seilerne ble sendt på vannet, og strømmen var så sterk i tillegg at mange seilere måtte taues til baneområdet. Det var tydelig at arrangørene var veldig bestemt på å få gjennomført de planlagte 10 racene for begge klasser. Når klokken nærmet seg 14 fylte det på vind fra vest, og det var mulig å starte dagens første og mesterskapets siste race for jentene. Dansken Trine Bentzen valgte å ikke seile siden hun allerede var europamester og var med ut i trenerbåt. Jentene kom avgårde etter en tilbakekalling. Nora kom veldig godt ut fra start, men fikk gult flagg i det starten gikk og måtte ta straff. Martine fikk heller ikke et drømmerace, og alle de tre norske jentene avsluttet med plasseringer i siste halvdel av feltet i de vanskelige forholdene. Martine ble nr. 28, Nora nr. 29 og Andrea nr. 38. Nora ble tilslutt nummer 5 i jenter U17 år.

For guttene skulle det bli et veldig interessant og spennende race. Lars Johan måtte bli 11 eller bedre dersom Fredrik Rask eller Håvard ble topp 5 hvis han skulle vinne. Dersom begge de var dårligere en 5 ville Lars Johan vinne uansett hva han ble dersom det ble kun et race for guttene i dag. Håvard måtte slå Fredrik med 3 poeng for å gå forbi ham på listen og ta sølvet. Hvis arrangørene klarte å gjennomføre to race i dag måtte Lars Johan få maks 12 poeng til sammen i de to siste for å vinne. Og det ville i tillegg være veldig åpent mellom Håvard, to dansker og en finne om alle medaljene dersom det ble to race. Det har vært mye poengregning i den norske leiren det siste døgnet, sikkert også i den danske.

Arrangørene la en ekstremt kort bane i forhold til de foregående dagene, så det var tydelig at de ønsket to race. Det var veldig vanskelig å komme seg oppover kryssen i motstrømmen, og først kom ingen av medaljekandidatene. Ole Unger Weierholt fra Arendal rundet som beste norske på en 11. plass på kryssen noe som var hans desidert beste resultat i mesterskapet dersom plassen skulle holde. Lars Johan og Håvard rundet langt bak, mens Fredrik hadde los på teten på en 9. plass. Til 1. gate kom Fredrik på 9, Ole på 14, Lars Johan ca 30 og Håvard ca 42. Dersom dette resultatet ble stående ville gull og bronse gå til Norge. Klokken var nå 15.25 og siste mulige varselsignal for et race til var kl. 15.59. Banen var så kort at guttene bare brukte 10 min opp kryssen igjen, og ned mot andre gate hadde guttefeltet tatt igjen nesten hele jentefeltet som hadde lengre bane på sin ytterloop. På vei ned mot sløremerket var det samme stilling og klokken var blitt ca. 15.40 når de første guttene kom. På denne sløreleggen tok Lars Johan avgjørelsen som har skapt debatt på land etterpå. Etter å ha sett Fredrik gå i mål som ni og Håvard ca. 40 begynte Lars Johan å roe ned seilingen sin, og valgte å slå rolig mens han seg veldig sakte framover i motstrømmen og klokken tikket.

Lars Johan brukte 10 min på den siste tredjedelen av kryssen og rett før han gikk i mål satte startbåten opp AP over A og sendte seilerne på land. Lars Johan gikk rett etter i mål som nummer 69 kl. 15.56 og var europamester. Forståelig nok var det frustrerende for Fredrik at Lars Johan valgte å seile etter reglene til sin fordel. Fredrik la derfor inn protest på Lars Johan etter regel to, men protesten ble avvist fordi Lars Johan ikke hadde brutt noen regler og Fredrik hadde ikke informert Lars Johan om at han ville protestere ved første mulighet. Lars Johan ble ikke varslet om protesten før rett før høringen startet. Dersom Fredrik hadde blitt nummer 4 hadde Lars Johan seilt i mål for å få et race til. Grunnen til at AP over A kom opp var at ankerkjettingen til startbåten røk, hadde ikke dette skjedd uttaler Lars Johan at han hadde seilt til klokka fire slik at det ikke hadde blitt to race uansett. Etter dagens to seilaser ble det Ole som sto for den beste norske plasseringen med en 16. plass – han kom til og med foran alle de norske jentene i mål!

Sammenlagt resultater:

Gull til Lars Johan Brodtkorb

Bronse Håvard Katle Fjon og Gull i U17

13. plass Emil Fadler Kvamme

18. plass Martin Halseide

43. Sander Raggan

54. Balder Bragdø

56. Ole Unger Weierholt

58. Simen Duus Carlsen

71. Christoffer Gurvin Skaaland

6. Martine Steller Mortensen

14. Nora Brodtkorb og 5. U17.

43. Andrea Gurvin Skaaland

Se alle resultater her

Oppsummert har vi hatt et flott EM i Brest med mange erfaringer både på vannet, på land og i jury rommet som har gjort oss til bedre seilere og trenere. Carl er faktisk den personen i EM som har vært flest ganger på jury”rommet” - han har ventet tålmodig utenfor jurybygget på alle norske seilere enten de har protestert eller blitt protestert på. Carl Hansson har vært en fantastisk trener å ha med seg på mesterskap. Han har vært der for alle seilerne uansett om det har vært oppturer eller nedturer. Han har pratet seilerne gjennom situasjoner og utfordringer og han har gitt gode råd på vannet og på land både til seilere og foreldre. Det er synd at han forlater Norge og drar til København til høsten. En god trener forlater dermed Norge for denne gang, men han kommer sikkert tilbake – savnet blir nok for stort til seilerne i Norge.

Flere norske seilere reiser kanskje hjem uten å føle at de har nådd mål de hadde satt seg, men internasjonale mesterskap er utfordrende og seilerne har gitt alt på banen og mer kan vi ikke forlange av dem. EM har vært en fantastisk læringsmulighet som vil gi seilerne som deltok mange fordeler i årene som kommer dersom de seiler videre nasjonalt og internasjonalt. God ferie til alle som ikke skal seile flere mesterskap i sommer og lykke til til de seilerne som skal måle krefter igjen i Sønderborg om to uker.

Siste rapport for denne gang fra presseansvarlig i EM

Ylva Brodtkorb