Nicholas knallet til på VM’s første seiledag.

Publiseringsdato: 19.jul.2012 22:20:51

Det lå spenning i luften på morgenen (kl 11) når seilerne kom til briefing og klargjøring av båter. Det var ingen ting som tydet på at det ikke skulle bli seiling i dag selv om vinden ikke hadde ordentlig trøkk. Startbåten gikk ut fra havn allerede kl 10, men den gikk sørover ut fra moloen og ikke tvers over bukten slik den har gjort de dagene det har blåst mye. Arrangørene kommer til å legge banen litt lengre fra land og sørover på dager med lite vind, noe som betyr at utkikspunktet for de på land i gamlebyen ble byttet ut med moloen eller klippene sør for seilforeningen.

Jenter og gutter seiler hver for seg og alle guttene seiler sammen og ikke i grupper som i fjor. Det betyr at det er 68 seilere i jentefeltet og 92 seilere i guttefeltet. Jentene ble sendt på vannet først i ca 4 m/s men det var økende. Rett etterpå slapp guttene ut og ikke lenge etter var det tomt på land …. nei, ikke helt 3 nordmenn tok det litt mer med ro en resten (385, 428 og 611) …. ja, ja tenkte mødrene vi får håpe de rekker starten.

Jentene startet først i ca 5 m/s, og kom rett av gårde. Martine fikk en god start og lå helt i toppen oppover første kryss. ITA 1189, fjorårets vinner, kom først opp fulgt av to svensker og med Martine på 6. plass rundt. Knall start på VM. Resten av de norske jentene kom litt lengre bak. Hanna rundet 34, Nora 38, Liv 42, Julie 44 og Juni 54. Ned til gaten seilte Martine seg ned til 9 mens Liv og Nora klatret noen plasser. De andre holdt omtrent samme plass. Opp til kryss for andre gang var ITA 1189 suverent foran SWE 3672 på 2. og DEN 1777 lå på 3. plass. Martine rundet som 8 og Liv 34, de andre rakk vi ikke se før gutta var på merkerunding så vi måtte prioritere litt. På gaten før mål kom Martine som nr. 9, Liv 31 og Nora 33. Resten kom bak, men vi fikk ikke telt fordi de kom så tett. Se målgangsliste her.

Gutta ble dominert av spanjoler helt i toppen, men Nicholas kom allerede som 8 til 1 kryss tett fulgt av Lars Johan på 10, Martin FP på 12 og Emil på 16. Resten av guttegjengen rundet som følger: Endre 25, Martin H 39, Håvard KF 43, Peder 46, Martin ML 49, Henrik 53, Håvard A og Sindre ble 60+ (fikk ikke telt dem). Ned mot gaten holdt Spania de første tre plassene, mens Martin FP rundet 6, Nicholas 7, Lars Johan 10, Emil 13 og Endre 14. Det er først på 2. kryss at vi kan oppdatere alle de norske rundingene, og alle er nok ikke like fornøyde med den: 1-4 ESP, 5 FRA, Nicholas 6, Martin FP 7, Lars Johan 10, Emil 16, Endre 17, Martin H 36, Peder 39, Håvard KF 40, Martin ML 63, Henrik 66, Håvard A 78 og Sindre 81. Disse plassene hold seg ganske uendret til mål med litt endringer. Se endelig resultatliste her.

Martine kom høyt oppe også i andre race. Det skulle bli spennende å følge dette til toppen. Men først kom som sist ITA 1189 helt suverent og hun bare dro ifra hele veien rundt. ESP 250 rundet 2 mens Anna Livbjerg DEN 1777 rundet på 9. Beste norske jente var som vi trodde Martine som rundet på 18. plass. Etter henne kom Liv på 24, Julie 37, Hanna 38, Nora 45 og Juni 61. I dag skjedde det mye på banen samtidig siden feltene var så store så neste runding vi har av jentene er på 2. kryss. ITA 1189 nesten minuttet foran ESP 250 så DEN 1777 før Martine kommer på 18, Liv 24, Hanna 30, Nora 33, Julie 39 og Juni 61. Med en enorm strekk i feltet med seilere nesten hele veien mellom sløremerket og gaten for andre gang ble dette omtrent det samme som i mål.

Nicholas gledet alle med å komme som nr 4 til første kryssmerke. Etter ham kom Håvard KF på 10, Lars Johan 14, Peder 40, Sindre 43, Emil 47, Martin FP 52, Endre 54, Martin H 63, Martin ML 72, Henrik 73 og Håvard A 79. Det var fri pump i racet så i toppen ble det litt endringer rundt banen, men ellers hold de samme plassene seg ganske konstant. På 2. kryss var ESP 4 nr 1, Nicholas 2 og ESP 86 tre. Men i mål hadde spanjolene tatt kontroll over topp tre igjen og Nicholas kom inn som nr 4 etter ESP 4, ESP 86 og ESP 682. Lars Johan kom i mål som 12 og Håvard KF som 15.

På land var likevel ikke all dramatikk over. Håvard hadde en protest på gang mot en av spanjolene som hindret ham på merkerunding slik at han tapte 5 plasser, og Sven Stadel (ESP 4) kom rett bort til Lars Johan med en gang han kom i land for å prøve å få ham til ikke å protestere på seg. Konflikten mellom Lars Johan og Sven gikk på brudd på vikeplikten rett etter start. Sven kom fra babord og Lars Johan måtte falle av hardt for å unngå kollisjon og tapte mye på dette. Begge de norske la inn protest på spanjolene. Protesthøringene tar ganske lang tid bl.a fordi alt foregår på engelsk, men spanjolene får alt oversatt av tolk til spansk. Håvard sin protest ble avvist, men Lars Johan sin protest gikk igjennom og ESP 4 fikk disk fra sin seier i race 2. Noe som gjør at Nicholas, Lars Johan, Håvard KF, og Martin FP i alle fall klatrer en plass på sammenlagt listen. Sammenlagt sluttet derfor Nicholas dagen på 2. plass.

I tillegg til det sportslige på vannet har det vært et langt møte i ”Technical race forum”. Dette er et arbeidsforum hvor man diskuterer regelendringer og hvor søkere til de neste mesterskapene får presentere seg. Norge har arbeidet mye med en god presentasjon av Arendal som arrangør av VM i 2014. La Rochelle i Frankrike søker også på VM, men de dukket ikke opp for å presentere seg. Vi føler derfor at Norge stakk litt fra i søkerprosessen med mange gode tilbakemeldinger på søknaden etter møtet. Danmark meldte at dersom det ikke kommer søkere til EM i 2014 vil de søke på dette. Det var mye tekniske ting å diskutere så dette møtet ble ikke ferdig og skal fullføres lørdag morgen kl 09.00.

Nå får vi komme oss i seng. Det er en spennende dag i morgen allerede. Vindforholdene er meldt å bli omtrent de samme som i dag, men til lørdag skal det øke på igjen. Resultatliste etter dag en finner du her.

http://www.nauticescala.com/en/services/sport/regattas/world-championship.php

http://www.europeclaswc2012.org

http://www.facebook.com/nauticescala

http://youtube.com/cnlescala

http://twitter.com/nauticescala