Elden in 1924

PERSONEN

Op 8 januari 1924 wordt in Elden geboren Marinus Wolstinus Jansen. Pastoor o.a. in Vaassen. Marinus overlijdt op 17 juli 1996* in Elden. Hij wordt begraven in Elden. 

Op 14 januari 1924* wordt geboren R.P.F.J. van Osch. Hij overlijdt op 11 juni 1992*. Hij wordt begraven op de RK begraafplaats in Elden.

Op 6 februari 1924 overlijdt in  Elden pastoor H.J.I. Groenestege. Het Centrum bericht op 12 februari 1924:

UITVAART EN BEGRAFENIS PASTOOR GROENESTE6E TE ELDEN.De parochie Elden treurde over het onverwachte overlijden van hun beminden herder, nog geen 2 jaar in hun midden. Gisterenmorgen naderden bijna alle parochianen tot de H. Tafel en om 10 uur was de parochiekerk tot in de uiterste hoeken gevuld, De Lauden werden gebeden door ruim een 40-tal priesters. De plechtige Uitvaartmis werd opgedragen door Deken Bodifée van Huissen met assistentie van pater Eustachius O.Cap. en kapelaan Rouwhorst van Elst. Na de H. Mis betrad pastoor Mocking van Arnhem den kansel, die naar aanleiding van het Schriftuurwoord: „Weest ook gij bereid, want op een uur, dat gij het niet weet, zal de Zoon des menschen komen," in diep gevoelde woorden schilderde het tragisch afsterven van dezen goeden herder, dierbaren broeder en gullen vriend. Daarna had de begrafenisplechtigheid plaats, waarbij o.a. werden opgemerkt de burgemeester van Elst, Prof. Dr. Titus Brandsma. Pastoor Dievelaar en de heer Bergsma, beiden als vertegenwoordigers der parochie Makkum. waar de overledene gedurende 10 jaar als pastoor werkzaam is geweest. Hij ruste in vrede.

Op 7 februari 1924* wordt geboren Reiniera Wijkamp. Ze overlijdt op 26 april 1994*. Ze wordt begraven op de RK begraafplaats in Elden.

Op 24 februari 1924 wordt geboren  Leo Garttener. Hij overlijdt op 31 juli 1985*. Hij wordt begraven op de RK begraafplaats in Elden.

Op 27 maart 1924 overlijdt "zacht en kalm" in Elden op "de Laak" Anna Hendrika van Leeuwen (67 jaar). CBG fa

Albertus Bötzel 

Albertus Bötzel overlijdt op 16 april 1924 in Elden (4 jaar). Zie voor zijn levensbericht onder 6 april 1920.

Op 5 mei 1924 wordt geboren Thijs Janssen. Hij overlijdt op 20 januari 1973*. Hij wordt begraven op de RK begraafplaats in Elden.

Op 8 mei 1924 wordt geboren Ine Hetterscheid. Ze overlijdt op 25 december 1995*. 

Hij wordt begraven op de RK begraafplaats in Elden.

In mei 1924 overlijdt op 63-jarige leeftijd in Amersfoort mère Marie Alphonse (Mathilde Maria Joanna Westerwoudt). Ze is de Algemeen Overste der Zusters van O.L. Vrouw. Onder haar bestuur komen stichtingen en scholen tot stand o.a. in Elden

Derk Weijman

Op 11 juni 1924 wordt Derk Weijman in ....geboren. Hij is een zoon van ....... Derk trouwt op .....in....met Jo van Elk. Ze wordt geboren op 8 september 1922 in ......... Derk en Jo krijgen kinderen.

........................................-Derk overlijdt op 28 oktober 2000 in .....-hij wordt begraven op de RK begraafplaats in Elden. -Jo  overlijdt op 18 april 2005 in .....BRONNENinternethttps://www.graftombe.nl/names/info/1062303/weijman overige bronnenOnline Familieberichten
Walter baron van Voorst tot VoorstOp 14 juni 1924 wordt in Elden op Westerveld geboren Walter baron van Voorst tot Voorst. Hij is een zoon van Walter, baron van Voorst tot Voorst en Xenia baronesse van Voorst tot Voorst-Utkin. ....................................................=neemt paardenfokkerij van vader over=eind 1931 vond gedwongen verkoop plaats van huis, koetshuis, tuinmanswoning en de omliggende grond. Koper is Willem Velgersdijk, groothandelaar in kruidenierswaren uit Rijswijk=Walter verhuist naar Den Haag en gaat in 1932 failliet=zijn huwelijk met Xenia strandt=hij trouwt opnieuw in Londen met Mariette Jacqueline Wilhelmine Jeanne van Glabbeek, dochter uit een Helmondse textielfamilie=Walter overlijdt op 10 december 1951 in de Brusselse wijk Woluwé-Saint-Pierre BRONNENgeraadpleegde bronnenCBG Verzamelingen faliteratuurBroekhuis, Maria, Het Westerveld, begrip in de Gelderse fokkerij [deel 2], in: Kringbulletin, jrg 43, februari 2024, nr. 158, blz. 8-13


Op 20 juni 1924 wordt geboren Wil Leenen. Ze overlijdt op 30 december 2006*. 

Ze wordt begraven op de RK begraafplaats in Elden.

Op 2 juli 1924 wordt geboren A.B.W. ten Kortenaar. Hij overlijdt op 2 april 2006*. 

Hij wordt begraven op de RK begraafplaats in Elden.

Op 28 juli 1924 wordt geboren Wim Fleriks. Hij overlijdt op 30 november 1973*. Hij wordt begraven op de RK begraafplaats in Elden.

Op 9 augustus 1924* wordt geboren Christianus Joseph Visscher. Hij overlijdt op 12 augustus 1994*. Hij wordt begraven op de RK begraafplaats in Elden.

Op 16 november 1924 wordt in Elden geboren Henricus Franciscus Xaverius Peters. Hij is een zoon van .. Henricus overlijdt bij een bombardement op 5 oktober 1944 in Angeren, samen met zijn moeder (zie 24 juni 1888) , zijn zus Maria (zie 21 november 1919) en zijn broer Alfred (zie 18 juni 1926). Henricus wordt begraven in Angeren. 

Op 18 december 1924 wordt geboren An Bugter. Ze is gehuwd met Gradus Bosman. Ze overlijdt op 12 februari 1960*. Ze wordt begraven op de RK begraafplaats in Elden.

Op 28 december 1924* wordt geboren Bertus van der Welk. Hij is een zoon van Hij overlijdt op 16 april 1996*. Hij wordt begraven op de RK begraafplaats in Elden.


ALGEMEEN

feesten

Op 21 mei 1924 maakt koningin Wilhelmina een tocht door de Betuwe. De tocht begint in Arnhem en voert rond half tien via Elden, Elst, enz naar Duren. Van Duren naar Tiel. En van Tiel via Dodewaard en Valburg terug naar Arnhem

godsdienst

Op 6 februari 1924 overlijdt in Elden pastoor  H.J.I. Groenestege. 

Op 12 februari 1924 meldt Het Centrum dat Z.D.H. de aartsbisschop van Utrecht tot pastoor in Elden heeft benoemd de heer G. Th. Horstink.

In juni 1924 neemt ds J. Kramer uit Nieuwolda het beroep naar Elden aan.

misdaad

Op 12 februari 1924 is een electromonteur uit Elden, ene H. K.. tot één jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens diefstal met braak in het klooster Oosterveld in Elden. De man heeft een geldkistje met f 800 meegenomen. Hij houdt vol onschuldig te zijn. Er volgt hoger beroep. 

Op 26 februari 1924 staat opnieuw een Eldenaar terecht: 

Gisteren stond voor de Arnhemsche Rechtbank terecht de 26-jarige mijnwerker J. G. M. te Elden, beschuldigd van poging tot doodslag. In een dronken bui heeft hij op 20 december 1923 den 35-jarigen Peters met een mes een steek in den buik gegeven, zcodat deze geruimen tijd in levensgevaar verkeerde en zelfs door de doctoren Is opgegeven. Door een operatie, waarbij bleek dat wanneer de steek 1 cm. dieper was gegeven de verwonding zeker doodelijk zou zijn geweest, is Peters gered. 

Uit het getuigenverhoor bleek dat M. ongelukkig was getrouwd. Zijn vrouw bedroog hem tweemaal en ging ten slotte met een ander samenwonen. M. was vroeger een oppassend mijnwerker, maar is later gaan drinken en verkeerde dan in een toestand van volslagen razernij. Op den decemberavond was hij in gezelschap van eenige personen, waaronder een jonge vrouw, in Arnhem uitgeweest. In Elden raakte M. die dronken was, in drift over het blaffen van een hond. Hij wilde het dier dooden. maar de jonge vrouw belette hem dit, waarop hij zich met een mes tegen deze vrouw, waarmee hij vroeger verkeering had gehad, keerde. Op het lawaai kwamen eenige personen aanloopen. M. wendde zich toen plotseling tegen Peters die niets met het geval te maken had en gaf hem een steek.

Voor de Rechtbank verklaarde M. zich niets van het voorgevallene te herinneren. De officier van Justitie wees er op dat M. niet lang van te voren in dronkenschap op iemand een schot beeft gelost. Spreker had toen deze zaak voor de Rechtbank diende verzocht om M. in verzekerde bewaring te stellen, doch de Rechtbank was hierop niet ingegaan. M. is als een dolle hond; een dolle hond maakt men af en dient men in net belang der maatschappij onschadelijk te maken. De officier eischte wegens poging tot doodslag 7 jaren gevangenisstraf. Beklaagde's verdediger wees er op, dat er geen opzet tot dooden bestond en verzocht vrijspraak, Mocht de Rechtbank hierop niet ingaan, dan verzocht pleiter de uiterste clementie. Een voorwaardelijke veroordeeling met een verbod tot drinken en een verbod tot komen in den Achterhoek om M. weer op het goede pad te brengen. 

De uitspraak, na 14 dagen gedaan, is 4 jaar gevangenisstraf .

molen

Molen "De Hoop" gaat op 22 mei 1924 over in handen van Art van der Weerdt


onderwijsUit 1924 dateert een foto van een klas uit de Jozefschool met meester Beekman. BRONNENinternet kranten literatuurGert Scheperboer, Oud Elden - Jozefschool 100 jaar, in: Kringbulletin Historische Kring Elden jrg 40, nr. 149, november 2021, blz.  16  [met foto]


ongelukken 

Bij op 23 juni 1924 gehouden infanterie-oefeningen met lichtraketten wordt in Elden de kapitale boerderij "Gasthuisbouwing", eigendom van de Dullertstichting, in gebruik bij de bekende paardenfokker Joh. Lamers geraakt en in de as gelegd [Nwe Tilburgsche Courant 26 juni 1924]. Getuigen hebben gezien dat een vuurpijl in de hooiberg is terecht gekomen.  De brandweer van Elden kon met één brandspuit het vuur niet de baas. De Arnhemse brandweer o.l.v. Hiddink rukte uit met een motorspuit. Na enig zoeken werd water gevonden in een sloot, zodat toen met vier slangen kon worden gewerkt. Het vuur had toen grotendeels zijn vernietigend werk gedaan. Kamerlid G. Bulten (RK) stelt de minister van oorlog J.J.C. van Dijk daarover schriftelijke vragen. Over dat antwoord meldt Het Vaderland op 7 oktober 1924:

Minister van Dijk heeft geantwoord op de vragen van den heer Bulten betreffende het afbranden van een boerderij te Elden, vermoedelijk ten gevolge van aldaar gehouden militaire oefeningen, dat bij de oefening van 23 Juni, waarbij het gebruik van Fransche seinpatronen voor het geven van optische signalen bij daglicht zou worden beproefd, op bepaalde afstanden 8 posten geplaatst waren, die volgens bekomen opdracht verschillende seinpatroncn moesten afvuren.

Deze proefneming was behoorlijk voorbereid; alle posten waren voorzien van duidelijke consignes, waaronder een waarschuwing, om nauwgezet te letten op brandgevaar, terwijl de officieren en bet kader controle uitoefenden. Voorts was er optische en telefonische verbinding tusschen de posten en den leider der proef. Post no. 4 was geplaatst N-W. van de bedoelde boerderij, op ongeveer 75 M. van de plaats, waar de brand is ontstaan. Gelet op de windrichting en de mogelijkheid van afdrijven van de vuurbollen, zou het aanbeveling hebben verdiend, de opstellingsplaats bij den aanvang der proefneming alsnog te wijzigen. Het personeel van dien post heeft de vuurbollen van de afgeschoten seinpatronen gevolgd en verklaart, dat die vuurbollen geen van alle over de boerderij zijn gedreven en op 20 a 30 M. boven den grond waren gedoofd. Niettegenstaande die verklaring is de mogelijkheid, dat de brand van de boerderij het gevolg is geweest van een, hoewel gedoofden, nog sterk verhitten vuurbol, blijkens het gehouden onderzoek niet uitgesloten.

De auditeur-militair heeft zich uitgesproken, dat den leider der proefneming geen schuld te dezer zake ten laste kan worden gelegd. Indien namens de gemeentelijke autoriteit te Elden de hulp van de spoedig ter plaatse zijnde brandweer uit Arnhem terstond ware aanvaard, zou met vrij groote zekerheid de brand niet een zoo grooten omvang hebben aangenomen. Bij militaire oefeningen worden steeds zoo goed mogelijk voorzorgsmaatregelen genomen om have en goed van anderen tegen vernietiging of beschadiging te vrijwaren.


onroerend goed

 

Op 1 juli 1924 en 15 juli 1924 verkoopt Valentine Vos de Wael al haar bezit in Elden. De warmoeziershofstede met boomgaard en moestuin [Rijksweg West 71] in gebruik bij J.C. van der Ende, wordt verkocht voor f 16616 aan de Onze Lieve Vrouwe Stichting van de congregatie. Het dubbelhuis Rijksweg West 73 en 75 wordt voor f 3800 verkocht aan timmerman F. Bugter en het tegenover Huize Oosterveld gelegen teelland voor f 12651 aan timmerman Jan Kwabek, schilder Eduard Albert Dwars en landbouwer Geurt van Maanen.

BRONNEN

literatuur

Putman, Hans, Huize Oosterveld en haar bewoners, in: Kringbulletin Historische Kring Elden augustus 2020, jrg 39, nr. 144, blz. 19-30





sport

Op 6 april 1924 worden in Rotterdam "ziftings"wedstrijden gehouden om te bepalen wie deel gaat uitmaken van de nationale wielerploeg. Tot de 50 kandidaten behoort P. Korstanje uit Elden. 

Op 8 juli 1924 wordt in Elst een concours hippique gehouden. Joh. Lamers uit Elden kreeg diverse eervolle vermeldingen en won een aantal prijzen. Ook zijn dochter mej. A.W. Lamers won een prijs

uitzending kinderen

In 1924  worden twaalf kinderen elders uit Nederland tijdens de vakantie zes weken lang in  Elden opgevangen om aan te sterken ("zwakke stumpertjes") [Leeuwarder Nieuwsblad 7 februari 1925]