2018. Urmări ale cenzurii comuniste (1)

 Almacenamiento del sitio: 83% de 100 MB usados


  Cuvânt înainte     Ca imn al acestei pagini, melodia "Învață de la toate"/ Adriana Aush

Sunt, de când ma știu, un bun prieten al enciclopediilor, al informației de tip enciclopedic.

Sunt ani buni de când, având nevoie sa înțeleg conținutul unei sumedenii de articole de lege (din domeniul juridic spaniol), și cautând corespondenta romanească a acelor conținuturi pe aceeași tema (ca și când ai cauta corespondenta Regulamentului General de Circulație (regulamente care dacă nu ar spune aceleași lucruri în ambele limbi, nu s-ar fi putut con-valida (încă din 2006) permisele romanilor pentru a putea conduce legal autovehicule în Spania).

Surpriza însă, că  după ce că  sunt foarte puține articole în limba română, cele care iți ies cel mai repede în căutări sunt dominate, aproape invariabil de antetul de mai următor: "Acest articol sau aceasta secțiune are bibliografia incompleta sau inexistenta. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține.Vídeo de YouTube

 

La vremea când am început eu sa adun la un loc (într-o listă), termeni,  cărora nu le găseam conținut explicativ și în limba romana, nu am cunoscut datele din imaginea de mai jos (deși ele existau într-un loc nebănuit de mine).
Am adunat eu vreo 400 de termeni (cărora visez sa dispun de timpul necesar spre ale face traducerea), si pe de o parte (știind cat am muncit ca sa ii adun si sa ii digitalizez in propriile-mi pagini) mi se pare mult, iar pe de alta (știind câți încă nu am apucat sa-i urc pe "masa de operație) mi se pare putin.
După cum se vede în imaginea de mai jos (cea cu "Pagina principală, Wikipedia"), proiectul în limba romană al acestei celei mai cunoscute si accesibile enciclopedii digitale, a demarat in 2003 si cuprinde azi (25-01.2017) 374.031 articole.
Din 2007 facem parte, ca țară, din Uniunea Europeana, si suntem ca niște colegi de-ai unei clase cu 27 de elevi.
Doar ca, in timp ce vocabularul celorlalți colegi de clasa depășește milionul, vocabularul romanului este de 3-4 ori mai sărac,
Cu alte cuvinte, păstrând proporția asta, romanul ar înțelege, in convorbirea sa cu un cetățean european de alta naționalitate, sensul unui cuvânt, după care nu înțelege sensul a 2,5 cuvinte (adică la 75% ar înțelege doar forma, si nu si fondul termenilor).
Mie mi se pare de o gravitate care nu prea încape in cuvinte, dar . . . ce folos ca imi pare doar mie?


 Iată aici un exemplu de enunț din care am scos tot al treilea sau al patrulea cuvânt, spre a se înțelege astfel mai ușor (sper eu) ce înseamna sa nu înțelegi sensul unui tot al treilea sau al patrulea cuvânt dintr-un enunț oarecare:


 Filozofia (sau filosofia, . . . .  gr. φιλοσοφία > *phil- și . . .  , etimologie: dragoste de  . . . . . . . . ) este disciplina autonomă a . . . . . . .  având ca obiect cunoașterea . . . . . . . .  și proceselor gândirii. /  . . . . . . . este o modalitate de . . . . . .  și investigare, formată dintr-un . . . . . . . .  de noțiuni și idei, . . . .  tinde să cunoască și să înțeleagă . . . . . . existenței sub aspectele sale . . ..  mai generale, care ansamblu constituie o concepție generală despre lume și despre viață.


  Si iată aici, mai jos același text, în format întreg (fără cuvinte scoase).

 Filozofia (sau filosofia, din gr. φιλοσοφία > *phil- și sophia, etimologie: dragoste de înțelepciune) este disciplină autonomă a culturii, având ca obiect cunoașterea formelor și proceselor gândirii. Filozofia este o modalitate de gândire și de investigare, formată dintr-un ansamblu de noțiuni și idei, care ansamblu tinde să cunoască și să înțeleagă sensul existenței (sub aspectele sale cele mai generale), care ansamblu constituie o concepție generală despre lume și despre viață.

.

"Informatia" este (de fapt) biblica "paine cea de toate zilele" a fiecaruia dintre noi.
Informatia, este hrana primordiala, a fiecaruia dintre noi (chiar daca . . . nici vorba sa constientizam asta).
Desi Statului ii revine (prin Constituție) obligatia de a aproviziona cetățenii lui, cu cea mai buna, cu cea mai proaspăta, cea mai utila informatie, Statul roman este extrem de departe de la a-si fi făcut, sau de a-si face, datoria asta

Iata câteva din articolele din Constitutia Democratica 1991 care ii creează aceasta obligativitate, dar pe care i-a creat-o degeaba, pentru ca din ceea ce prezint in aceasta pagina si in pagina se va vedea clar ruptura ce exista intre informațiile ce constituie "bagajul de cunoștințe național" prin comparatie cu informații ce provin din "bagajul de cunoștințe international".

Fiecare informație in parte este ca o particula din pulberea ce constituie "faina de grâu", si înțelegem astfel ca multe asemenea particule trebuie sa "înghițim" zilnic spre a se naste in noi, echivalentul hranei pentru minte pe care, pentru "corp" ni-l conferă consumarea unor  concrete alimente, ale dietei de fiecare zi. 


 Obligatia constitutionala a Statului roman, de a "alimenta" cetateanul roman cu cea mai buna, mai proaspata si mai utila informatie din lume, rezida si din corecta lectura a urmatoarelor articole ale Constitutiei:

 
Art. 11 – Dreptul internaţional şi dreptul intern
(1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.
(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.
(3) În cazul în care un tratat la care România urmează să devină parte cuprinde dispoziţii contrare Constituţiei, ratificarea lui poate avea loc numai după revizuirea Constituţiei.

 Constitutia Romaniei Art. 15 – Universalitatea
(1) Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea.

Art. 20 – Tratatele internaţionale privind drepturile omului
(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.
(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.


 Art. 57 – Exercitarea drepturilor şi a libertăţilor

Cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi.

 Art. 148 – Integrarea în Uniunea Europeană
(1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.
(4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).
(5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene. 

Concluzia celor de pana aici: 

Ca sa stii, ca cetatean roman, ca cetatean al UE, si ca cetatean al Lumii, "sa iti exerciti drepturile si libertatile constitutionale, fara sa incalci drepturile si libertatile celorlalti" (cum zice art 57), nu este imprescindibil ca mai intai sa cunosti ceea ce nu trebuie sa incalci? 

De unde sa afli tu ca persoana individuala, lucruri, daca nu le aduce la cunostinta publicului, Statul (ca institutie) printr-ale sale sub-institutii?  Din cuprinsul paginii:


De ce enciclopedie politica?

Pentru ca am cautat termeni din care sa-mi "crosetez" scutul necesar apararii mele (ca persoana) in tumultul vietii cotidiene, si cautand, nu am reusit decat sa constat dezechilibrul "economico-social" al lumii in care m-am nascut (cea romaneasca) reflectat si in spatiul lingvistic, spatiu vast din al carui nisip am trecut fara pauza, cantitati nemasurate, prin sita de "cautator de aur", de cand ma stiu, cautand, miligrame, de "aur lingvistic".

Lista de subpagini


Pentru ca ori de cate ori am ceva de spus in limba romana si incerc sa fac trimitere la vreo pagina de "explicatie a termenului" (ca sa ma ajut cu ce e explicat deja acolo si sa "scurtez poteca"), cand dau sa ma asigur ca termenul are explicatii si in romana, ma ingrozesc vazand ca . . . de cele mai multe ori, nu are.


Inainte de a ajunge la ideea de a constitui o "enciclopedie politica", am incercat zeci de formule, concepand zeci de bloguri, zeci de pagini web si cine mai poate spune cate alte formule.

Ideea . . . ca orice idee, nu iti vine cand o chemi, nu iti vine cand ai nevoie de ea, ci atunci cand circumstantele la care lucrezi a le crea, se intrunesc pentru asta.

Am ramas uimit, cand  (mai intai) am scris la "cautari" in google sintagma "enciclopedie politica" si am vazut ca nu mi-a iesit nici un rezultat cu numele acesta.

Apoi, am conceput mai intai o pagina web, apoi o pagina in facebook si la final un blog, toate trei avand acelasi nume, pentru ca fiecare dintre cele trei tipuri de platforme ofera conditii particulare de exprimare si sunt accesate de cate un tip diferit, de public.


Voi directiona eventualii cititori ai scrierilor mele, de la toate blogurile si paginile, spre acest "trinom" (pagina web + blog + pagina facebook) caruia ii voi dedica maximumul de timp ce imi voi permite a-l dedica, din ceea ce as putea denumi "timpul meu de hobby".


Va fi vorba mai ales de traduceri, de traduceri nu din cine stie ce docente izvoare, ci mai ales din cea mai populara si accesibila enciclopedie actuala, aceasta adevarata "Biblioteca de la Alexandria" contemporana noua, pe care o putem accesa in ziua de azi, aproape oricand si aproape de oriunde, numita Wikipedia

Se stie (zic eu) ca la "alimentarea" cu date, a Wikipedia, participa colaboratori voluntari.

Colaboratorii voluntari abordeaza (cum e si normal) teme pe care ei insisi socotesc ca le cunosc, si nu se poate reprosa nimanui (nici colaboratorilor romani, si cu atat mai putin, Wikipediei), faptul ca nu au abordat subiecte pe care eu le prezint pe-aici ca . .  fiind ne-abordate (sau "defectuos abordate").

Si totusi, nu poti sa nu ajungi sa te intrebi: "Care este numitorul comun al acestei ne-insumate abordari"?

Pentru ca ne-abordatii termeni sunt, din toate domeniile dar, cu predilectie din domeniile "juridic" si din cel "politic".Necesitatile practice m-au pus in situatia sa incerc a-mi construi o "aparare juridica", pe tărâm (pe pământ) strain, si mi sa tot developat ca, oridecateori am incercat sa fac trimitere la vreo pagina de explicatii asupra unuia sau altuia dintre termeni, in limba romana mai degraba nu gaseam, decat gaseam, corespondente.
Cum sa te poti intelege cu cineva, in felul asta?

Acesta a fost unul din motivele care s-au adaugat setei mele native de cercetare a cuvantului, si am ajuns la constatarea ca este nevoie a fi adus in vocabularul elementar uzual romanesc, date care in alte limbi exista, si exista la un nivel de accesibilitate dintre cele mai mari, iar in izvoarele romanesti ori nu le-am gasit deloc, ori le-am gasit in izvoare greu accesibile (format adobe, spre ex) publicului larg, ori le-am gasit distorsionate si . . . distorsionante.

Aceste lucruri nu le-am observat intr-o zi, este munca de ani multi si, la o vreme mi-a venit ideea de a-mi nota cumva termenii pe care ii intalneam ca "deficitar tratati in limba romana".
Si iata ca adunand si adunand, s-au strans, destule, intr-un tabel cu "link"-uri, care nu este decat "un inceput", pentru ca pe masura ce incerci sa traduci sa interpretezi si sa adaptezi continutul paginii unui termen, gasesti alti si alti termeni de aceeasi conditie.

Nu este aceasta pagina prima prin care sa incerc sa-mi materializez efortul, doar ca acesteia i-am gasit un nume potrivit, si desi am platforme la care am muncit enorm, am sa o folosesc pe aceasta ca "pagina de curat".
Dar, hai sa aduc si aici "tabelul cu pricina", tabelul din care voi incerca (in limita timpului pe care viata ma va lasa sa-l dedic acestui scop) sa traduc si sa adaptez, cat mai mult.

O exemplificare, care sper eu sa fie elocventa. Daca inainte de aparitia internetului nu aveam unitati de masurare pentru cuvinte (sau daca or fi si nu am dat eu de ele) iata cum fac eu masura, spre a ma intelege cititorul in ceea ce vreau sa spun.
Nu o sa ma apuc sa fac masura fiecarui cuvant in parte dar, principiul este acesta:
Am luat spre exemplu cuvantul cel mai bazic al existentei (in primul rand, umane) adica ceea ce in spaniola se numeste "ser", in engleza "being" iar in romana "fi" (de la "a fi").
Capturand explicatiile in spaniola ale acestui termen, mi-au incaput in trei capturi care, insumate, masoara 1040 kB., in engleza acelasi subiect este tratat pe o "suprafata" de 3131 kB iar in romana, zero  Spre dezamagirea mea,tocmai la acest termen limba engleza depaseste limba spaniola in volumul de explicatie desi eu am gasit in cele mai multe randuri, exact invers dar . . . dam cezarului ce e al cezarului si . . . gata :) 

Ordinea alegerii termenilor in vederea traducerii, interpretarii si adaptarii lor la limba romana, va fi aleatorie (nu alfabetica) depinzand (ca la pompieri) unde (si ce) arde mai tare.

M-am tot intrebat cam ce exemplu sa dau eu, care sa fie mai elocvent vis-a-vis de observatiile facute de mine ca lipsesc de la indemana cetateanului obisnuit informatii bazice fara de care "simplul locuitor" nu poate deveni in veci, cel putin "simplul cetatean", acel simplu cetatean care, cunoscandu-se (pe el insusi ca concept) juridic, este unitatea de baza a conceptului Democratie.

Puteam sa fi ales multe alte exemple, dar ce poate fi mai elocvent expunerii mele, decat faptul ca la anul de gratie 2016, luna a 11, ziua a 11, nu exista echivalenta de continut in limba romana (nu ne-aparat in Wikipedia ci oriunde ar fi) pentru conceptul "derechos, adica "rights, adica "drepturi", adica "indatoriri".
Pai din ce sa isi cunoasca locuitorul roman contemporan, drepturile (indatoririle)? Sau e interes sa nu si le cunoasca? Ramane de vazut.

 Ambele capturi aci expuse se maresc prin clic aplicat fiecareia lasand sa se vada lipsa de prezenta a versiunii in limba romana a unui subiect atat de important precum "Drepturile"    Tabel de cuvinte, termeni, sintagme, care lipsesc cu desavarsire din vocabularul elementar romanesc sau care, daca nu lipsesc, au un continut sarac sau un continut deviat, rastalmacit.

In acest tabel sunt termeni care se regasesc in principiile internationale de Drept, dar pe care cenzura comunista i-a impiedicat sa patrunda in lumea limbii romane, pentru ca nu sunt termeni compatibili cu politica comunisto/ colectivista.
Nu stiu cum se face ca in majoritate, colaboratorii romani la Wikipedia, ori se arata  a fi slab pregatiti prin "volumul continutului explicativ prezentat", ori se arata a fi slab pregatiti prin saracia valorii "continutului explicativ prezentat", ori, prin amandoua deopotriva.
Am sa notez cu albastru, "termenul-patron" (termenul spaniol, de analizat), cu rosu, traducerea acelui termen,in romaneste , Acolo unde cuvantului nu ii gasesc o traducere potrivita in romaneste, sau unde corespondenta in engleza a acelui termen este mai elocventa, voi folosi ca termen correspondent al termenului spaniol, termenul englez.


 
Lista de termeni care constituie (la nivel de 2017) neologisme.
Neologisme politico-juridico-sociale care, dacă nu in toate (100%) cazurile sunt neologisme atat prin "ambalajul" (titulatura) cât și prin conținutul lor", cel putin 80-90% constituie pentru lumea limbii române, neologisme prin prisma conținutului (care in lumea limbii romane, lipseste cu desavarsire sau, este deformat). 
  A
 
 abate Faria / abbe Faria / abatele Faria (personaj literar, important pentru mine pentru diferite analogii, fără secțiune în limba română  la nivel de martie 2018)

 abrogacion / repeal / abrogare fără secțiune in limba română (feb 2018)  
 sinonime si antonime spaniole: derogación, abrogación, anulación, revocación, supresión, cancelación, disolución, prohibición, invalidación, eliminación, extinción. Antónimos: aprobación, autorización, implantación, ratificación, vigencia

 abstract   / abstract 
 sinonime si antonime spaniole: indeterminado, vago, impreciso, indefinido, teórico, inexacto, ideal  / Antónimos: concreto, preciso, definido / Mai apare in: / abstruso, etéreo, figurativo, incorpóreo, inmaterial, metafísico   


 abuso / abuzul injusticia, atropello, exageración, exceso, extralimitación, ilegalidad, arbitrariedad, exigencia, despotismo / Antónimos: moderación.

 acto / act (dezambiguizare)

 acto juridico / act juridic

 accion reivindicatoria  / actiune revendicativa > "reivindicar" = exigir, demandar, pedir, reclamar, protestar, requerir  Antónimosdesistir, renunciar, abandonar


 accionista  / shareholder / actionar > "accionista" = socio, asociado, beneficiario, capitalista, comanditario, rentista, bolsista, condueño

 acreedor / care te crediteaza (creditor) > digno, merecedor; Antónimos: indigno, desmerecedor fiador, demandante, reclamante, solicitante, consignatarioAntónimos: deudor

 acto juridico / rechtsakt / actiune juridica > acto = acción, hecho, sucedido, suceso, episodio, escena, movimiento, período, jornada, parte, trance / ceremonia, función, gala, fiesta

 acuerdo / acord

 
acunacion / imprimare (ca de moneda), stampilare, apostilare

 administracion / administrație

 administracion financiera / administrație financiara

 administracion local / administrația locala

 administracion publica / administrație publica

 
agente / agent / agent >>> cu sinonimele: 1. delegado, intermediario, comisionario, comisionista, representante, mandatario, administrador, gerente, regidor, apoderado, intendente, negociador, mediador, emisario, negociante, empresario, empleado, funcionario, factótum, fautor, oficial, secretario, tercero, testaferro, corredor; 2. espía, vigilante, guardia, policía, detective; 3. elemento, ingrediente, parte, pieza 

 ahorro / saving / economie > "ahorro" = 1. economía, conservación, frugalidad, reserva / 2. mezquindad, avaricia, tacañería, sordidez / Antónimos: derroche, despilfarro, dilapidación, prodigalidad / 3. peculio, tesoro, alcancía, capital, caudal, hucha

 
ahorrar / economisire 1. economizar, guardar, atesorar, conservar, reservar; Antónimos: gastar, derrochar, dilapidar, despilfarrar 2. eludir, evitar, librarseAntónimos: afrontar

 alienacion  / pierdere de (a) personalita-te (-tii)

 
alumno / elev

 amateurismo marròn / falsul amatorism

 analogia / analogy / analogie

 analogia (derecho)  / relatia de asemanare

 andadura (paso) / pasul, mersul

 andadura (humanos) / mersul (la oameni)

 antonomasia / figurat retoric substitutiv

 aprendiz / ucenic

 aprendizaje / ucenicie, invatare

 apocope / apocopa

 arresto domiciliario / arest la domiciliu

 
asamblea / delicerative assembly / adunare (adunare deliberativa).

 autocontratacion  / autocontractare (auto-angajare)

 auto judicial  / rezolutie judiciara

 auto de fè / abjurare+regretare

 autonomia (desambiguacion) / autonomia (dezambiguizare) - vezi "territorio autonomo"

 autonomia (filosofia y psicologia) / autonomia ? ? ?

 autonomia (dispositivo) / autonomie (dispozitiv)

 autonomia (aeronautica) / range (autonomics) / autonomie (de zbor)
 
 autonomia de la voluntad / autonomia de decizie > "voluntad" = intención, deseo, gana, anhelo, ansia, gusto, afán, interés / tenacidad, perseverancia, empeño, obstinación, tesón, constancia / consentimiento, aquiescencia, permiso, conformidad / testamento, mandato, orden, decisión, disposición

 autotutela

 atributo de la personalidad  / atributele personalitatii > unde "personalidad" = 
identidad, carácter, temperamento, genio, estilo

  B

 bien juridico  / bun (bun juridic)

 
bienes inmuebles / bunuri imobile

 bienes muebles / bunuri mobile

 bienestar social / bunastare sociala

 brujula politica / busola politica


 C

 cadena de mando /  comand hierarchy / lanț ierarhic

 candidato / candidat

 candidato independiente / candidat independent

 candidato politico / candidat politic

 capacidad / capacity / capacitate

 capacidad (capacidad juridica) / capacity law (engl) / capacitate juridica

 capacidad de obrar / capacità di agire (ital) / capacitate de lucru

 capability (disambiguation) = capacityability / capacidad + habilidad / capacitate + abilitate

 capital (economia) / 
capital (economie)

 capitalista / kapitalist (de) / capitalist  >>>>>>>>>>> per capita

 caracter (psicologia) / character structure

 caso (gramatica) / caz (speta)

 categoria / categoria

 caucion ; caution / cautiune

 
ciencia juridica / stiinta juridica

 civilizacion / civilizatie

 
codigo penal / cod penal

 cogniciòn / cognition (engl)

 cohesiòn social / coeeziunea sociala

 comerciante / negustor <> vs <> dependiente/vanzator

 compartir; share /  a împărți +împărtăși cu cineva ceva (a imparti un mar, a imparti o paine, a impartasi un necaz, etc

 competencia (es) / competition, competence (en)concurență, competiție 

 competencia (derecho) / competence (law) / competență (juridica)

 competencia desleal /  concurență neloială

 competencia desleal (España)  / concurență neloială (Spania)

 
comportamiento / behavior / comportament

 comportamiento antisocial / anti-social behaviour

 comportamiento (trastorno antisocial) / antisocial personality disorder

 concepcion / concepție (fecundatie)

 concepto universal

 conclusion / concluzie

 concreto / concret

 confianza / incredere (in ceva, in cineva)

 conflicto de interes / conflictul de interes

 conflicto social / conflictul social

 consecuencia (logica) / consecința (logica)

 consistencia (logica) / consistenta, coerenta (in cadrul logicii)

 consumo / consumption (economics) / consum, în sens de:: gasto, compra, adquisición, consumición, dispendio, uso

 consumidor / >>> consumator in sens de: usuario, cliente, parroquiano, comprador

 consumidor (biologia) / consumator (biologie)

 consumidor (comportamiento) / consumer behaviour / consumator (comportament)

 contraargumento / contraargument

 contrato individual de trabajo / contractul individual de munca

 
contrato de mandato / power of attorney

 contractus lex - legea contractului

 colectivismo / colectivism

 cosa (bienes) / lucru (obiect, speta)

 cosa juzgada (res iudicada) / lucru (speta) judecat(a) 

 coste / cost

 costumbre / obicei 

 crecimiento humano / crestere; inaltare umana

 cuerpo / corp (anatomie)

 cuerpo social / corp social

 cuerpo politico / body politic / corpul politic

 culpabilidad
 / (grad de) vinovatie

 
cultura general / cultura generala

 
cultura juridica / cultura juridica

 cuorum / cvorum
  D

 debate / dezbatere

 debido proceso / due process (engl)

 debido proceso fundamental / substantive due proces (engl)

 decidibilidad / decidibilitate

 decisiòn / toma de decisiones (decizia, luarea de decizii)

 decision por consenso / decizie prin consens

 Declaracion de Responsabilidades y Deberes Humanos (DRDH) / Declaration of Human Duties and Responsibilities (DHDR) / Declaratia aspra Umanelor Responsabilitati si de Indatoriri (DURI

 delito / 
delict !!!?

 democracia / democraty / democratie ???!!!

 derecho a decidir / abortion-rights movements / dreptul (juridica) de a decide

 derecho a morir dignamente / dreptul (juridica) faptului de a muri în deplina demnitate

 derecho a poseer armas / right to keep and bear arms / dreptul (juridica) faptului de a poseda arme

 derecho a la defensa right to counsel / dreptul (juridica) dreptului de a fi aparat

 derecho a la legitima defensa / right of self-defense / dreptul (juridica) dreptului la legitima apărare

 derecho al trabajo / right to work / dreptul (juridica) dreptului de a avea acces neîngrădit, în domeniul muncii

 derecho anglosajon / dreptul (juridica) jurisprudențial/a !!!

 derecho civil / drept (juridica) civil/a !!!

 derecho comparado / dreptul (juridica) comparat/a

 derecho consuetudinario 

 derecho continental / dreptul (juridica) continental/a

 derecho escrito / dreptul (juridica) scris/a

 derecho fiscal / dreptul (juridica) fiscal/a

 derecho laboral / dreptul (juridica) muncii !!!???

 derecho natural / drept (juridica) natural/a !!!?

 derecho positivo / dreptul (juridica) pozitiv/a

 derecho privado / dreptul (juridica) privat/a

 derecho probatorio /

 derecho procesal / dreptul procedural

 derecho procesal penal

 derecho publico

 derecho real / 
dreptul real !!!?

 derecho subjetivo

 derecho supletorio

 derecho tributario


 derechos / rights (engl)

 derechos civiles y politicos / civil and political rights

 
derechos constitucionales / constitucional right

 derecho de rebelion / right of revolucion

 derechos de solidaridad

 derechos economicos, sociales y culturales

 derechos individuales / drepturi individuale

 derechos sociales

 derechos de superficie / leasenhold estate

 derechos de denominacion / naming rights

 derechos Miranda / Miranda Warning
 disidencia / dissidence / dizidență

 don / dat (dat natural)

 duda razonable / suspiciune rezonabila

 E

 economia del don / gift economy

 economia del bienestar / welfare economics

 economia publica / public economics / economia publica

 edad contemporaneaepoca contemporana

 educacioneducație

 educacion (enseñanza)educație (dresură, preparare)

 educacion formal / sistemul educativ formal

 educacion (historia de la)educație (istoria educației)

 educacion informal / sistemul educativ informal

 educacion no formal / sistemul educativ non-formal

 educacion obligatoria / compulsory educacion / învățământul obligatoriu

 educacion primaria / învățământ primar

 educacion secundaria /învățământ secundar

 eficiencia / eficiența

 eficiencia distributiva / eficiența distributiva

 eficiencia economica / economic efficiency / eficienta economica

 ego (yo) / ego

 egoismo / egoism

 elemental / elementar

 ello, yo y superyo /  / id, ego and super-ego

 embargo / embargou

 emergencia / apariție, emergență, izvorâre,

 empleador / employeurangajator

 empleo / employment / emploi / utilizare (utilizarea a ceea ce se numește "forța de munca" sau "mana de lucru") 

 empresario / businessman / antreprenor

 enemistad / dușmănie

 enseñanza (transmitere de cunoastere, idei )

 entendimiento / understanding / pricepere, intelegere, luminare


 espectador / spectator


 estado civil / stadiu, (stare, condiție) civil/a

 estado mental / stadiu (stare) mental/a

 Evangelium Vitae - Evanghelia Vietii
 
 experimentacion / experimentation / experimentare

 expulsiòn / expulzare


 F

 factoide / factoid
 

 familia disfuncional / dysfunctional family / familia disfunctionala

 familia nuclear / nuclear family / familia nucleara

 
fe / 
credinta

 fecha / data fixata"moment dat"

 fecha (informatica) / metadatado

 ficcion juridica


 fuerza de trabajo / forța de munca

 frugalidad / cumpatare

 fuentes del derecho / izvor de Drept
 

 G
 
 
galeras (pena) / galley slave  (embarcación, galeón, nave, barca /mazmorra, penal, presidio, cárcel, prisión, trena )

 galeote / galereensklave  (forzado, penado, presidiario, preso, recluso).

 gasto / expense / >>> cu sinonime precum: desembolso, compra, consumición, pago, cuota, dispendio, despilfarro, derroche si antonime precum: ingreso, cobro, ahorro.  

 gobierno (guvern) (gobernación, dirección, mando, administración, presidencia, regencia, jefatura, gerencia, autoridad)
  H

 habilidad intelectual
abilitate intelectuala

 habilidades gerenciales / abilități manageriale

 hacienda / 
ranch finca, heredad, latifundio / capital, caudal, bienes, pertenencias, posesiones, finanzas, dinero

 hacienda publica (economia publicaerario, fisco, tesoro, administración, bolsa, banca, tributo, economía

 hecho / fact  formado, acabado, perfecto, puro, maduro, conformado, constituido, adulto, consumado, avezado, habituado, familiarizado, ducho, experto, acostumbrado, veterano, cabal / acción, obra, acto, incidente, accidente, suceso, lance, ocasión, hazaña, proeza, gesta, empresa, aventura, labor, faena, trabajo, efemérides, coyuntura, circunstancia, acontecimiento, sucedido, evento, peripecia, trance, eventualidad, situación / conforme, aceptado, sea, de acuerdo, vale, bueno

 hecho juridico

 heteronomia

 hijo / son / 
fiu

 hipostasis

 hogar I
    
 ideal / vezi sinonimos y antonimos
1) conceptual, mental, imaginario, irreal, inmaterial, utópico, puro, sublime, perfecto, excelente, magnífico, maravilloso, genial; Antónimos: real, normal2) prototipo, modelo, arquetipo, ejemplar, dechado; 3) aspiración, ambición, objetivo, meta, ilusión, deseo; 4) creencias, ideario, ideas, principios, credo.

 idioma / vezi sinonimos y antonimos : lengua, lenguaje, habla, jerga, argot, expresión. 

 idiosincrasia

 illicit / ilicit

 imagen

 imagen procesional / imagine de cult, imagine procesionala (folosita in cadrul procesiunilor religioase), chipuri cioplite, icoane.

 imprescibilidad (prescripciòn)

 impuesto / impozit !!!?

 
impulsividad / impulsivitate

 
incapabil

 
incapacidad

 incapacidad juridica / incapacitate (drept, juridic)

 incapacidad relativa

 individualismo

 in dubio pro operario

 in dubio pro reo

 inembargabilidad

 instituciòn / institutie !!!

 instruccion (instructiune)

 interes / interes, dobândă (are versiune in limba romana dar este o abordare evaziva)

 interesado (derecho administrativo) / interesat, persoana interesata (dreptul administrativ)

 
intimidad / intimitate

 inversiòn / investment  / investire, investitie

 ius cogens

 ius puniendi


 J

 jean valjean

 
jerarquia / ierarhie !!!

 juego de rol / role-playing game / joc de rol (în românește prezenta cu numele)

 jurisdicciòn

 jurisprudencia / jurisprudenta

 juicio / trial (en), iuicio (lat) / Gerichtsverhandlung (de) / apreciere, hotărâre, judecată

 justicia

 justicia conmutativa


  L
  
 laguna juridica

 legislador  / legislator

 legitima defensa 
(legitima aparare)

 legitimidad / legitimitate 

 lengua natural / 
limbaj natural !!!?

 lenguaje soez / profanity / vulgarism

 ley organica (españa) / lege organica (Spania)

 libertad !!!?

 licito (principio de legalidad) / licit (principiul de legalitate), adică un antonim al conceptului "i-licit"

 localidad / localitate

 logica bivalente /
logica bivalenta

 logica empirica / logica empirica

 logica modal / modal logiclogica modala

 logica polivalenta / logica polivalenta

 logica proposicional / propositional calculus  / logica, calculul propozitional/a

 lo real / the realrealitatea reala (vezi și "Realul, imaginarul și simbolicul")
 M

 management (frugalidad) / administracion / vezi sinonimos y antonimos = 1) gerencia, gestión, gobierno, distribución, régimen, conducción, dirección, jefatura, intendencia, mandato, manejo, guía, regencia, tutela; 2) oficina, despacho, agencia, delegación, contaduría, caja.

 mandato / mandate (engl) / mandat

 mano de obra / mana de lucru

 mayoria absoluta / majoritatea absoluta

 mayoria cualificada 7 majoritatea calificata

 mayoria simple / majoritatea simpla

 
mazmorra / carcera, vezi sinonimos y antonimos precum= celda, calabozo, chirona, cárcel, prisión, trena 

 medida cautelar

 medio de comunicacionmedia (comunication) / media
mediu de comunicație (servește comunicarii)

 memoria convencional / conventional memory
memoria conventionala

 mentalismo / 
mentalism

 mercado libre / economia de piata !!!

 metodo empirico-analitico / empirical researche / metodologie empirico-analitica

 
 minoria de edad / minor (law)minor (în drept, în juridica)

 modus tollendo tollens

 motivacion intrinsecaintrinsic motivationmotivație intrinsecă

 motivacion extrinsecaextrinsic motivationmotivație extrinsecă

 muerte civil / civil death / mort civilebürgerlicherTod / am tradus-o deja sub forma "moarte civila", dar este in pericol sa-i fie modificat titlul sub forma "Pierderea drepturilor civile")

 muestra estadistica / sample (statistics)eșantion statistic

 mundo posible / possible world / mondes posibleslumea posibilă <> posibila lume

 murmuracion / gossip / pettegolezzo / bârfeală, calomniere, hulă   N

 naturaleza humana / firea umana

 
necesidad / necesitate

 nombre (derecho) / nume (drept)

 nomenclatura en parentesco /  rudenie (grade de rudenie)

 normas juridicas / norma juridica

 normativa

 O

 obediencia debida / 
obediență datorată 

 obligacion juridica / obligație juridica

 oclocracia / oclocratia

 olfato / olfaction / miros (anatomie)

 oligarquia / oligarchy / oligarhie > sinonimosautarquía, camarilla, círculo Antónimos: democracia

 onus probandi

 orden publico / antonim al lui "dezordine instituțională"

 
ordenamiento juridico / rechtsordnung  /  dreptul (juridicul) sistematizat

 ostracismo / ostracism !!!??? 


 P
 
 pacta sunt servanda / pactatul (faptul de a fi pactat) obliga

 pacto /
alliance / pact, alianta

 parte (derecho) / party (law) / partei (recht)parte (juridic, drept)

 parte interesada / stakeholder (corporate)partie prenante / partea interesată

 părți interesatestakeholder (law) / părți interesate

 paso (andadura) / gaitpas (mers)

 paso (humanos) / mersul, pasul (uman)

 paso procesional / platforma, tronul, targa pe care se poarta in cazul procesiunilor, diferitele "Imagini procesionale"


 pater familias (es) / pater familias (en) / pater familias (ro) - babacul, bătrânul, șeful familiei

 patria potestad / patria potestas / autoritatea părintească

 patrimonio /
patrimoniu

 patrocinio (publicidad) / sponsor (commercial) / patronare, sponsorizare

 patrocinador (gestion de proyecto)executive sponsorsposor executiv

 
pena privativa de libertad / pedeapsa privativa de libertate

 pensamiento / gandire

 
per capita (es, en, fr, it, pt, . . .) 

 piso / etaj, nivel, apartament, casa

 persecuciòn / persecuție

 
persona fisica / persoana fizica, persoana naturala (în juridica)

 personaje / personage, figure / personaj

 persona juridica / 

 personalidad juridica

 personalismo

 planeamiento / planning /
planificare

 planta (arquitectura) /
nivel (etaj)

 plusvalia / surplus value / plus valoare

 poder legislativo / legislativul

 
polisemia / polisemy (engl) / polisemie

 
politico / omul politic

 
potestad /power+authority+might+capacity+dominion / putere+autoritate+vigoare+capacitate+stăpânire

 potestad domestica / autoritate domestica

 potestad reglamentaria

 positivismo juridico

 predictibilidad / prognoza

 prenda (derecho) / gage (droit) / gaj, garantie (juridica, drept)

 prestamo (desambiguacion)emprunt (finance) / prestito (disambiguazione) / emprestimo (desambiguaçao) / împrumut, credit

 prestamo (contrato de mutuo) / mortgage loancredit immobilier / contrato de mutuomutuocredit imobiliar

 presunciòn (derecho)

 presupuesto participativo (es) / participatory budgeting (en) / budget participatif (fr) /
buget participativ (ro)

 presupuesto publico (es) / government budget (en) /  haushaltplan (de) / budget de lÈtat (fr) / billancio dello Stato (it) / buget public (ro);

 presupuesto negroblack budget / czarny budzet / bugetul negru

 principio de irrenunciabilidad de derechos / principle of inalienable right / principiul inalienabilității drepturilor

 principio de legalidad / principio de legalita /
principiul de legalitate

 principio de primacia de la realidad

 pricipio de razonabilidad (Derecho laboral)

 
principio del tripartismo

 principio protector (Derecho laboral)

 principios de Administracion Publica in España / principiile Administrației Publice în Spania

 principios del Derecho procesal

 principios generales del derecho

 principios legales

 prisiòn perpetua

 prisiòn preventiva

 procedimiento judicial

 proceso (desambiguacion)proceso (en) / proces (dezambiguizare)

 proceso (proceso judicial) / legal process (en) / prozess (Recht) - (de) / Juridisk process / proces (proces juridic)

 procesiòn (es) / procession (en) / procession religieuse (fr) / procesiune (religioasa).

 projimo / aproapele (ca biblic). Sinonime pentru perechea "projimo - aproapele:
 
individuo - individ, hombre - om, tipo - tip, tío - unchi, fulano - oarecare, pariente - rudă, hermano - frate, igual - egal, afín - afin, allegado - aproape

 proletariado / 
proletariatul

 propiedad (logica) / proprietate (în logica)

 proposicion (filosofia) / proposition (philosophy) / propozitie (filozofie)

 protocolo (sociedad) / protocol

 proyecto (es) / project (en) / projekt (de) / progetto (it) / proiect (ro) ; Sinonime: plan, program, schema, schiță, sistem, desen (tehnic),

 publico / public;  Sinonime pentru acest polisemantic termen "publico/public":

 1) conocido - cunoscut, sabido - știut, notorio - notoriu, manifiesto - manifest(at), divulgado - dezvăluit; 
     Antónimos: privado / privat, secreto - secret;
 2) oficial oficial; estatal - statal, gubernativo - guvernamental, administrativo - administrativ;
 3) común - comun, cotidiano - cotidian, corriente - curent, vulgar - ordinar;
 4) auditorio - auditoriu, concurrencia - concurenta, asistencia - asistenta, espectadores - spectatori, oyentes - ascultători;
 R
 
 razonamiento / raisonnement (fr) / ragionamiento (it) / raciocinio (pt) / рассуждение (ru) / raționament, argumentație, judecata

 razonamiento (desambiguacion) / rationament (dezambiguizare)

 razonamiento abductivo / raționament abductiv

 reconocimiento / recognition / recunoastere (identificare) >>> sinonime 1) examen, estudio, investigación, observación, exploración, revista, inspección, registro; 2) identificación, verificación, comprobación; 3) evocación, memoria, reminiscencia, recuerdo 4a) gratitud, agradecimiento, satisfacción; 4b) Antónimos: ingratitud

 recuperacion (memoria) / recall (memory)souvenir (memoire) /  Erinnerungsvermögenreamintire (memorie)

 recurso procesal

 regimen penitenciario

 regimenes de vida (en prisiòn)

 reglamento

 reipersecutoriedad

 relaciòn de equivalencia

 relacion juridica

 relaciòn laboral

 remo (instrumento)

 renta familiar disponible per capita / family income available per capita / venitul familial disponibil pe cap de locuitor

 rentabilidad economica

 rentabilidad financiera / return on assets / rentabilitate economica

 renuncia 
(demisia)

 resolucion de problemas /rezolvarea de probleme

 resolucion judicial

 
responsabilidad / responsibility / responsabilitate

 responsabilidad civil

 
responsabilidad contractual / responsabilite contractuelle / resposabilita contrattuale

 responsabilidad juridica

 responsabilidad objetiva

 responsabilidad penal

 robo de identidad


 S
  
 secreto profesional / confidentialitatea

 ser / being / fiinta

 ser vivo / fiinta vie

 sentencia judicial / sentinta judiciala

 sentido / simț (sens,percepție)

 sistema de grados (penales) / sistemul de gravitati penale

 sistema del parentesco / sistemul genealogic

 sociedad / societatea

 sociedad civil / societatea civila

 sociedad mercantil / societatea comerciala

 sociologia del derecho / sociologia dreptului

 subordinaciòn / starea de "subordonare"

 subordinacion juridica / starea de "subordonare juridica"

 subvencion / grant / subvenție [( Ayuda económica,generalmente oficial,para costear o sostener el mantenimiento de una actividadFinancial aid, usually official, to finance or sustain the maintenance of an activityAjutor (sprijin, suport) financiar, de obicei oficial, pentru a finanța sau a susține menținerea unei activități

 sufragio censitario / vot cenzitar votul cenzitar

 sufragio universal / vot universal votul universal (sau votul democratic)

 sujeto de derecho / starea / conditia de "subiect de drept"

 sujeto de derecho internacional / starea de "subiect de drept, international"

 sustancia / substance (fr) substanța 


 T

 telematica

 
teoria del conflicto

 teoria del delito tercero (derecho) / tierce personneterzo (dirrito) /  terță persoană

 territorio autonomo / teritoriu autonom

 territorio dependiente / teritoriu dependent (antonim al conceptului "teritoriu independent")

 tesoreria / trezoreria


 trabajo decente / decent work / munca decenta

 tratado / treatise / tratat (ca gen literar)escrito, libro, texto, ensayo, conferencia, discurso

 tratado internacional / treaty / tratatacuerdo, convenio, pacto, trato, alianza, negociación, contrato, compromiso

 trata (de personas) / human traffiking / comert, trafic cu sclavi  > comercio, tráfico, negociación, prostitución, alcahuetería

 trato / manner / comportament cu, fata de, altul > convenio, acuerdo, pacto, contrato, negociación, compromiso;  Antónimos: desacuerdo; relación, familiaridad, camaradería, amistad, intimidad, roce; Antónimos: enemistad, hostilidad; tratamiento, título, dignidad, cortesía   V

 validez juridica / validitate juridica

 valor de verdad / truth valuevaleur de vérité / valoare de adevar vicios juridicos / vicii juridice vida silvestre / viata silvestra


 virtud / virtute


 voto (elecciones / vot (alegeri)


 vulgo 


Gata. Eu mi-am făcut treaba. Am semnalizat niște lipsuri, niste lipsuri de lucruri pe care eu le cunosc si ma tot întreb ce dialog cata de cât productiv poate exista intre persoanele care cunosc limba romana in totalitatea ei, dar fara acest set de termeni, cu persoane care cunosc limba romana dar cunosc si acești termeni?

Pentru ca marea majoritate (80%) din ce e expus aici, sunt termeni juridici strict necesari ai cunoaște cineva pentru o înțelegere cât mai în sensul lor, al celor 30 de articole din "Cartei Umanelor Drepturi", după cum și al celor 156 de articole ce dau conformare Constituției Democratice a României.

Mult/putin, atât am putut face, iar de aici, cititorul nu are decât sa isi mai ia si el de lucru pentru acasă, sa se mai bată si el cu capul de calculator. 
Nu știu dacă am adus jumătate din totalul de lipsuri ce exista, pe mine m-au costat ani de munca voluntara, nici nu ma gândesc sa ma opresc din treaba (numai sa termin de prelucrat ceea ce am pus pana aici, titluri, ca pe niște insecte în insectar, de-abia de acum încolo putând acorda ce bruma de timp prind . . . vivisectiei.
Primul depozit (Noțiuni internaționale de Drept (1) ), mi s-a umplut pana aproape de refuz, si am fost nevoit sa fac un al doilea depozit (Noțiuni internaționale de Drept (2) ) iar acum imi va fi mai grea și mie, si cititorului,  naveta intre doua case. Dar . . . asta e :)