Viața silvestră

Termenul de adus aici, "la tratament" se numește "Vida silvestre" , adică acel mod al Vieții de a exista, căruia impropriu ii spunem "viată sălbatica", în realitate fiind vorba de acel mediu de viată, ne-spurcat (incă), de mână de om.

Avem noi oamenii o vorbă cu care ne place sa ne auto-amăgim. aceea ca "Omul sfințește locul", dar vai de viata Vieții, că nu are gură să vorbească pentru "sfințenia" ce-i tragem (ce ii administram).

E de făcut traducere, dar cât pot să fac și eu "pomeni", că trebuie sa las aici si să merg sa împușc leul (dacă dau de el), pe terenul de vânătoare unde am permisiunea să-l împușc (adică "în câmpul muncii". Eh, de-oi găsi vreme oi adăuga și traducerea asta ca o aceeași "bine - facere" ca pana acum, că vorba aia, unde a mers suta, merge și mia :)

Sinonime spaniole pentru termenul "silvestre":

Admin. Traducere din spaniola în română

- rudo, zafio, tosco, grosero, basto, ordinario

Antónimos: fino, educado, delicado

- abrupto, áspero, escarpado, montuoso, salvaje

- rústico, rural, silvestre, campestre, campesino

Antónimos: urbano, cultivado

Sinonime spaniole pentru sinonimul cuvântului "silvestre", "agreste"

Antónimos: urbano, cultivado

agreste, campestre, bucólico, montaraz, montés, rústico, salvaje, natural, inculto, rudo, indómito, zafio

ordinar, țărănesc, bucolic, neîmblânzit, sălbatic, rustic, necultivat, natural, incult, rudimentar, dur, necivilizat (grosolan).

Antonime: urban, cultivat

Sinonime spaniole pentru sinonimul cuvântului "silvestru", "ordinar"

- abrupt, aspru, colțuros, muntos, sălbatic

- rustic, rural, silvestru, țărănesc, țărănoi

Antonime: urban, cultivat

- rudimentar, incult, brutal, grosolan, aspru, vulgar.

Antonime: fin, educat, delicat

Scurtă concluzie:

"Silvestru" nu trebuie confundat (in totalitate) cu "sălbatic".

In mod curent, noi oamenii consideram ca fiind "sălbatic", tot ceea ce nu am domesticit, tot ce nu e domestic (fie animal, fie vegetal).

Domesticirea este o condiție aparte pe care a impus-o omul, pe măsura evoluției lui biologice, este o condiție pana la urmă semi-naturală, pentru ca într-un fel nici nu se putea face altfel, iar în alt fel, asta avem ca ireversibil proces care a ajuns până la ziua de azi.

Este un film, care s-a întâmplat asa cum s-a întâmplat, si chiar dacă am vedea ca undeva la vreun moment de-al istoriei se putea proceda altfel, nu mai avem cum (și nici de ce) reversabiliza ireversibilul.

Viata silvestra este viata naturala cea de dinaintea venirii omului în ea, sau (cel mult), cea de dinaintea evoluării omului de la condiția de primată, la condiția de om (apoi, de la condiția de om, la condiția de persoană, e alta mâncare de pește).

Si iată ca am scris eu această scurtă concluzie, la 10 minute după ce s-a încheiat ziua de 3 martie, zi proclamată în 20 decembrie 2013 de Adunarea Generală a ONU drept "Ziua Mondială a Naturii"