Presedintele Romaniei. Studiu de caz

Conceptul de "Presedinte al Tarii", nu putea sa scape polemicii.

Polemici care, in jurul lucrurilor importante, nu inceteaza vreodata.

Vigoarea legilor nu sunt (si nu pot fi) puse la indoiala pe perioada existentei lor, vigoarea legilor nu le-o inceteaza decat . . . "abrogarea" lor.

Din pacate pentru mine, ca sa am eu dureri de cap in timp ce toata lumea romaneasca doarme linistita, din pacate pentru mine, pe mine litera si spiritul Constitutiei 1991 (cu toata revizuirea ei suferita) ma conduce la un rezultat care nu se poate numi altfel decat "Republica Prezidentiala.

Nu imi arde mie de contraziceri sterile, dar daca pe mine argumentatia din teren ma conduce la un alt rezultat decat pe imensa majoritate, nu mai bine pun argumentatia mea aici si, cine stie, vreodata, poate v-a gasi cineva timp si imi va arata si mie unde gresesc?

Pentru ca nu-i usor sa mergi in sens invers cu majoritatea nici macar cand ai dreptate.

Voi aduce aici (mai jos), din Constitutie, doar fragmentele pe care le consider strict necesare, iar cine vrea sa vada contextul intreg merge la subpagina "Constitutia".

Aparte de ce aduc eu aici, gasim (deasemeni) in Wikipedia, sub denumirea Republica semi-prezidentiala un "corp de text" cu explicatii destul de pertinente asupra acestui concept.

Ca sa poti intelege contextul mai indeaproape, stimate cititor, trebuie sa deschizi fiecare dintre linkurile intalnite pe aici, in parte.

Pentru a ma asigura eu, pe mine, ca un cuvant pe care eu il scriu eu aici drept "ploaie", cititorul nu il citeste "oaie", am creat fiecarui concept (cuvant sau sintagma, dupa caz) cate o "pagina de precizari" la care se ajunge printr-un link indicat.

Acolo unde cuvintele nu mi-au fost de ajuns, am desenat (cu speranta ca serveste) o imagine, stiut fiind ca "o imagine face cat 1000 de cuvinte".

Pentru un text care nu ocupa in pagina nici 10 x 10 cm, eu a trebuit sa fac zeci de pagini, mobilate (cel putin) cu minima indicatie, in asa fel incat sa evit, maxim posibil, "rasucirea", rastalmacirea cuvintelor.

A fost, pentru mine, munca multa. Sper sa merite, si sa nu fi muncit atata, fara fruct.

Mai inainte de alceva, este de abordat subiectul "Stat", un concept in care mai tot omul se incurca foarte usor.

Avem mai multe concepte (tara, stat, societate, natiune), care se suprapun, iar aceasta suprapunere baga in ceata o imensa majoritate.

Ca sa intelegem mai usor cum vine treaba, hai sa apelam (mai intai) la termeni si la elemente din informatica.

Si atunci, conceptul "Tara" il putem asemui conceptului informatic "hard" iar conceptul "Stat" il putem asemui conceptului informatic "soft".

Primul concept (cel "hard", adica "Tara") este un concept palpabil, un concept ce ar exista atat in prezenta cat si in absenta conceptului de "ratiune umana" in timp ce cel de-al doilea concept ("Stat") exista in prezenta conceptului "ratiune umana" dar nu exista daca acest concept (ratiunea umana) ar lipsi.

Ca o concluzie putem spune ca conceptul "tara" ("ograda" asta de 235.500 kmp plus cei 23 de milioane oameni din ea) exista ca lucru "nascut" (zamislit de Dumnezeu) in timp ce conceptul "Stat" (institutie) exista ca lucru "facut" (zamislit adica, de mintea umana).

Comutam acum pe conceptul "persoana", un concept in care publicul romanesc se incurca tot la fel, in imensa lui majoritate si avem asa:

Conceptul "Tara" este totuna cu ceea ce la nivel de individ uman se numeste "persoana naturala", adica este un element pe care il poti atinge (palpa) cu mana.

Conceptul "Stat" este totuna cu ceea ce la nivelul individului uman numim "identitate juridica". Conceptul Stat este un "element inchipuit", un element care, ca si pe conceptul "identitate juridica" nu il poti palpa cu mana ci doar cu mintea.

In "cultura juridica" spaniola, persoana palpabila cu mana se numeste "persona de existencia real" iar cea pe care nu o poti palpa decat cu mintea se numeste "persona de existencia ideal" (unde "ideal" are valoare de "imaginar", "inchipuit").

In cei 24 de ani de cand actuala Constitutie (cu revizuirea ei din 2003) este in vigoare, am vazut si auzit multe comentarii care reclamau o anume ambiguitate a Constitutiei in ce priveste atributiile, drepturile si responsabilitatile functiei de Presedinte.

Nu mi-au placut nicicand rastalmacirile de cuvinte.

Cuvintele trebuiesc in asa fel potrivite incat sa nu lase loc de interpretari, sa nu lase loc adversarului sa patrunda prin nici un fel de "dribling", sa nu lase loc cum nu lasa o echipa, in sport, cu o aparare "beton".

Se gasesc in internet tot felul de "surse" in care apare, in care se sustine, ca Romania are un statut (o Constitutie), de tara semi-prezidentiala.

Iata aici, sub linkul "Ce fel de republica este Romania" un mic exemplu /din multitudinea de exemple) cu dezbateri despre tema.

Apoi, iata aici (in stanga si in dreapta acesti pagini) doua imagini-captura de la acelasi subiect, doar ca una adusa aici din varianta romaneasca iar cealalta din varianta spaniola din pagina Rumania), care certifica ca Lumea ne cunoaste si ne accepta asa cum noi insine ne prezentam, adica ca o "republica semi-prezidentiala.

Diferenta dintre "chip" si "inchipuit" iar e o chestie care nu este usor de delimitat.

Cu conceptul "chip" ar fi mai simplu pentru ca am putea-o denumi "entitate vie, apartinand speciei "uman"care o poti palpa (o poti simti de forma tactila).

Cand vine vorba de conceptul "inchpuit", aici deja lucrurile deja se complica pentru ca avem "inchipuire mentala" (ceea ce exista doar in cadrul conceptului "gand") si "inchipuire fizica.

Inchipuim o statuie, inchipuim o pictura, etc.

Banul, spre exemplu, face si el parte dintre elementele asezate la jumatatea distantei dintre "chip" si "inchipuire mentala", aceasta asezare la hotarul dintre "palpabil" si "ne-palpabil" aducandu-i renumele de "ochiul dracului".

"Inchipuirile fizice" desi palpabile, nu au viata. Fotografia, pictura, sculptura, mai nou "filmul", sunt elemente palpabile intr-adevar dar . . .nu contin viata (ci doar o simuleaza).

Dupa cum o sa vedem ca spune Constitutia, Presedintele Romaniei cumuleaza in acelasi timp atat reprezentarea conceptului Tara cat si reprezentarea conceptului Stat, impletindu-se aceste doua entitati intr-o singura persoana asa cum la nivel de individ se impleteste fizicul cu identitatea juridica rezultand conceptul de "persoana juridica".

Romania este o "persoana juridica" compusa din cele doua entitati (tara si statul) cumulate intr-una, si pentru ca nu se pot cumula in aer, ele nu se pot cumula decat intr-o "persoana rationala", adica, intr-o fiinta umana.

Fiind mai concludenta o imagine construita cu creionul decat o imagine construita verbal, am purces la construirea imaginilor de mai jos.

Avand de-a face cu concept compus din doua subconcepte (ca doua cercuri concentrice) avand un acelasi punct central comun (notat in desen cu "x"), adica Presedintele.

Socotind cele trei puteri ca pe trei panze ale aceleiasi corabii, presedintele este cel care trebuie sa le dea orientarea optima, orientare necesara atingerii scopului comandat de suma vectoriala a voturilor.

Pe mai departe, aceeasi entitate (Stat, tara, natiune) am impartit-o in patru sferturi, trei egale (rezervate celor "trei puteri in Stat) si o a patra rezervata "driver"-ului (presedintelui) care are de condus (mentinand echilibrul necesar atat stabilitatii in plan orizontal al navei cat si in plan directional aceasta"nava").

Dupa cum se vede si in imaginea alaturata (imagine care apare segmentata in babord, tribord si pupa), "capitanul are de mentinut echilibrul intre aceste segmente de asa natura incat sa poata orienta "nava" inspre directia planificata, inspre directia in care majoritatea calatorilor au indicat, la "cumpararea" biletelor, ca doresc sa mearga.

Stimate cititor, ca sa ne intelegem romaneste, am conceput desenul de mai jos, iar mai jos de acesta am extras din Constitutia Romaniei acele pasaje care se refera la rolul si la atributiile Presedintelui, precum si pasaje care se refera la Guvern si care au relationare directa cu tema de fata.

In aceasta schema "R" reprezinta Romania (ca tara) ca "persoana juridica" (ca nume, ca entitate juridica numita STAT, in relatia cu alte STATE), "S" reprezinta "Societatea" (adica suma a tot ceea ce inseamna "cetatean roman"), "a" reprezinta ceea ce indeobste denumim "stat" (dar in fapt este "administratia de Stat") administratie ce se reuneste, ca "o a doua fata a aceleiasi monede" in "P" ("a" si "P" reprezentand o "persoana juridica individa", avand ca persoana juridica aceleasi atribute juridice pe care le are persoana naturala (vezi "atributele conceptului persoana")

Texte conform textului original din Constitutie

Consideratii si interpretare "admin"

CAPITOLUL II - Preşedintele României

Art. 80 – Rolul Preşedintelui

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Art. 1 – Statul român

(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Art. 91 – Atribuţii în domeniul politicii externe

(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege

Art. 95 – Suspendarea din funcţie

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

CAPITOLUL III - Guvernul

Art. 102 – Rolul şi structura

(1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.

Art. 107 – Primul-ministru

(1) Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.

(2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.

Art. 109 – Răspunderea membrilor Guvernului

(1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.

CAPITOLUL IV – Raporturile Parlamentului cu Guvernul

Art. 111 – Informarea Parlamentului

(1) Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice, în cadrul controlului parlamentar al activităţii lor, sunt obligate să prezinte informaţiile şi documentele cerute de Camera Deputaţilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul preşedinţilor acestora. În cazul în care o iniţiativă legislativă implică modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurărilor sociale de stat, solicitarea informării este obligatorie.

(2) Membrii Guvernului au acces la lucrările Parlamentului. Dacă li se solicită prezenţa, participarea lor este obligatorie.

Art. 112 – Întrebări, interpelări şi moţiuni simple

(1) Guvernul şi fiecare dintre membrii săi au obligaţia să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputaţi sau de senatori, în condiţiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului.

(2) Camera Deputaţilor sau Senatul poate adopta o moţiune simplă prin care să-şi exprime poziţia cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.

Art. 113 – Moţiunea de cenzură

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

(2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Mai intai, pentru o mai indeaproape intelegere a lucrurilor, am adus art 1 al Constitutiei in continuarea articolului 80

Apoi:

Gasim mai intai (la Art 1.4) ca:

"Statul (in cazul asta "administratia de Stat") se organizeaza potrivit separatiei si echilibrului celor trei puteri:

puterea legislativa (adica "Parlamentul"),

puterea executiva (adica "Guvernul) si

puterea judecatoreasca", in cadrul democratiei constitutionale.

(4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit Articolului 114.

In aceasta prima folosire a conceptului "stat", se face referire la "statul aministrator" (reprezentat in desen de "cercul a" din imaginea de aci, cerc care insumeaza, centralizeaza "energia" celor trei puteri [celor trei "persoane juridice] intr-o singura singura persoana juridica, numita "Presedinte")

Apoi la art.80.1 vedem spus ca: "Statul este reprezentat de Presedinte", iar aici este vorba de o suprapunere, presedintele reprezentand, in acelasi timp, "cercurile concentrice" "a", "P" si "R", care reprezinta "administratorul de Stat" (cercul "a") si "Natiunea concreta" (cercul S) si in acelasi timp reprezinta si persoana juridica Romania (cercul R) in raport cu alte tari ale Lumii.

La art 80.2 ni se spune ca: Presedintele "exercita functia de mediere intre cele trei puteri" (unde "cele trei puteri" = L+E+J se includ in "a", unde "a" inclus in "P").

Socotind cele trei puteri, asemeni a trei cai la o sanie (unul numindu-se "Guvern, unul "Legislativ" si unul "Justitie") e simplu de inteles (zic eu) ca cel care ii struneste de asa natura incat sa obtina o cat mai logica si eficienta "imbinare de forte", este Presedintele.

Tot aici ni se spune ca "Presedintele ((unde "a" inclus in "P") exercita (in acelasi timp) si functia de mediere intre "a" (Stat) si "S (Societate).

->-> (nu lasa nevizitata, cu ocazia asta, si "separatia puterilor").

Asta inseamna ca presedintele este cel care trebuie sa transforme forta dezvoltata de acest "motor in trei pistoane", in miscare de translatie (folosindu-se "driverul" de ambreiaj si de schimbatorul de viteza si de alte instrumente specifice actului conducerii) spre a face vehicolul sa se deplaseze pe ruta stabilita (prin suma vectoriala a voturilor) de proprietarul in drept al acestei "intreprinderi" (Poporul Roman).

"Persoana fizica" careia poporul ii da "permis de conducere", investind-o cu asta ca "persoana juridica" numita Presedinte, este ca si un sofer angajat, care nu poate (nu ii este permite stiinta numita Drepr), sa se substituie cu o alta persoana fizica sau juridica (si nici nu-si poate parasi postul, cum nu si-l poate parasi nici un sofer profesionist, nici un capitan de vas, nici un "responsabil de instalatie" (in domeniul foraj), nici un pilot de avion, pe durata misiunii (adica pe durata celor 5 ani).

Nu iti convine, nu te bagi. Ca presedinte nu te roaga nimeni sa te angajezi, o faci la solicitare personala.

Art. 102 precizeaza ca "institutia administrativa" (denumita ne-academic, Guvern) asigura realizarea politicii interne si externe.

Atentie, textul nu spune ca "realizeaza" ci ca, "asigura realizarea".

Ca si in zidarie, guvernul este "salahorul" care . . . asigura ("da la mana"), meseriasului ceea ce trebuie pentru ca acesta, de la postul sau, sa creeze, sa construiasca. Astfel, salahorul nu are in fisa postului (deci nu are nici obligatie dar nici drept) sa zideasca ci, . . . .sa asigure conditii spre realizarea zidirii.

In acelasi timp textul spune ca aceasta "institutie administrativa", exercita "conducerea generala a administratiei publice" (deci nu a Societatii in intregimea ei, in restul Societatii operand "economia de piata",dar, economie de piata, si nu de talcioc, ca pana acum).

Ca sa distingem mai usor lucrurile hai sa consideram "administratia" o altfel de "armata" iar Societatea, o consideram ceea ce de fapt e, adica "civilii".

In jocul asta, "primul ministru" este "comandantul Marelui Stat Major si al Armatei 1-a", in timp ce presedintele este Comandantul Suprem si al Armatei si al Societatii civile.

In jocul asta Legislativul, Executivul si Judecatorescul sunt trei "corpuri de armata" (ceva asemanator cu "Armata a 1-a", "Armata a 2-a", "Armata a 3-a") si de la "general" pana la ultimul "soldat" se afla in slujba (sun "slujbasi) Poporului Roman si nu sunt in masura sa se traga de maneca cu el.

Administratia este un fel de enorma rafinarie, o enorma rafinarie care desface "marfa produsa" exclusiv unui unic beneficiar; "Poporul roman", popor roman din care toti angajatii acestei "rafinarii" fac parte, una fiind conditia de "in serviciu" si alta fiind conditia de "in afara serviciului" (ca dealtfel la orice al "cetatean roman" indiferent de domeniul lui de activitate).

Povestea asta cu "semi-prezidentiala" sau "prezidentiala", cu conducerea "bicefala" si conducerea "unicefala", este in acelasi timp simpla ca "oul lui columb" si complicata ca "nodul gordian", depinzand de "micimea" sau de "marimea" analizatorului.

Natiunea este o fiinta, si orice fiinta naturala nu este "bicefala" ci este "unicefala". Fiintele bicefale sunt doar niste accidente nefericite ale naturii. Omul a incercat de cand exista, si va incerca cat va exista, sa copieze cat mai fidel modelele de eficienta pe care i le prezinta natura, mergand astfel in sens cu natura, si nu impotriva ei.

Mai multe despre "policefalie" (deci, de la "bicefalie" in sus) gaseste cine vrea in pagina "Policefalia"

Intrebarea intrebatoare-i asa:

Daca din cele expuse de mine aici (coroborand si toate informatiile din toate linkurile indicate) rezulta ca Constitutia Romaniei nu consacra Romania ca fiind "republica semiprezidentiala", asa cum sutin din 2003 ne-democratii, ci ca pe o "republica cu un presedinte "driver" (un presedinte driver ce are de strunit cele trei puteri), asa cum a interpretat jucarea acestui rol, Traian Basescu, atunci pentru ce si-au castigat banii meseriasii "Puterii legislative"? Cine raspunde de impiedicarea exercitarii acestor atributii (atributii ce revin acestei "persoane juridice" numite "Presedinte) pe perioada guvernelor Tariceanu si Ponta?

Daca Basescu (in mandatele sale, si eu aici) a interpretat eronat, atunci eronate au fost jucate rolurile si de "actorii" de pana la el (Iliescu si Constantinescu) si atunci iar are o raspundere enorma "Puterea legislativa" pentru ca nu a sanctionat in timp util devierea.

Daca insa aplicatia Constitutiei a fost bune, inseamna ca e gresita interpretarea pe care o da (si o aplica) de un an, Iohanis.

In opinia mea ceea ce a facut in cateva randuri se numeste ori "neglijenta in serviciu" ori "dezertare" (mai degraba a doua varianta), fiind intr-o situatie asemanatoare capitanului de pe vasul Concordia dar, caruia inca nu i s-a intamplat sa i se scufunde vasul.

Eu nu-s un profesional al justitiei, dar daca sustinerile mele se confirma, pentru ce profesionalii din justitie si-au luat salariile timp de 26 de ani?

Hai sa mai adaug aici, ca atunci cand vorbim de acea entitate numita "organism", ne putem gandi (din doua una); ori la un "organism viu", ori la un "organism artificial" (adica la o . . . "masina", "robot", "utilaj")

In primul caz, avem in ecuatie conceptul "viata", in timp ce in al doilea avem de-a face cu ceva careia hai sa-i spunem "motricitate".

Diferenta dintre una si alta, ar rezida din urmatoarea definitie, definitie care cuprinde semnificatia vietii:

"VIDA => Un organismo vivo es aquel, compuesto por materia orgánica (C,H,O,N,S,P), capaz de llevar a cabo funciones tales como comer, metabolizar, excretar, respirar, moverse, crecer, reproducirse y responder a estímulos externos".

adica, mai pe romaneste:

"Viata => Un organism viu este acela compus din materie organica (C,H,O,N, S, P), capabil de a dezvolta functiuni precum "a manca", "a metaboliza", "a excrementa", "a respira", "a se misca", "a creste", "a se reproduce" si de "a raspunde la stimuli externi".

La specia numita "om" organismele sunt de doua feluri: "organism individual" si "organism social" (sau, "organism colectiv").

In mod natural, sunt decat doua forme de entitati: individ si specie, dar tot Viata a lasat "samanta" de om, colo - colo, si au rasarit (ca ciupercile) oameni, pe unde (hai sa zicem), au cazut . . . sporii.

In actualitate nu mai sunt continente nedescoperite, nu mai sunt triburi sau natiuni neindentificate si, vrem nu vrem, ne place/ nu ne place, ca specie formam un tot.

Si admitem, tot ca entitati, si tarile, pe acelea care beneficiaza de "recunoastere internationala".

Ei bine, vreau sa spun, ca Viata ne obliga sa consideram orice organism social, drept "organism viu" (organism indeplinind perfect definitia Vietii, atat ca "compozitie fizica" cat si ca functiuni fizice).

Schematic se poate spune ca . . . la conceptul "Natiune" (sau "popor"), presedintele joaca rolul de "cap", legislativul fiind o parte a creierului (materia cenusie) dar cealalta parte (cea cu "mentinerea echilibrului") fiind a presedintelui, primul ministrul joaca rolul "gatului", iar "puterile in stat", fac parte din zona toracica si se sustin pe restul corpului (adica pe partea de jos a "piramidei" adica "societatea civila".

.

O alta comparatie ce poate ajuta celor ce isi refuza evidenta asta, sa inteleaga care este rolul Presedintelui si care al premierului, intr-un stat de Drept, rezida din video-ul ce il alatur aici, "presedintele" fiind intotdeauna "pilotul", "premierul" = copilotul iar "restul masinii" reprezentand "restul Societatii".

va urma!