Recunoaștere socială

Despre acesta sintagma (recunoaștere sociala) citisem cândva, undeva, la ceva relaționat cu hobby, dar nu mai reusesc (deocamdată) sa găsesc acel context, spre a extrage textul la care vroiam sa fac aici, referire.

In orice caz era vorba despre faptul desi cineva poate ajunge prin hobby sa desfasoare diverse activitati cu maestrie mai mare chiar si cu a cuiva care desfasoara aceeasi activitate ca activitate profesionala, cel ce o face din hobby nu se poate bucura de roadele activitatii sale si material, ci doar spiritual, pentru simplul fapt ca nu se bucura de "recunoaștere sociala".

Este normal sa fie asa, si ca sa intelegem asta, trebuie sa trecem mai intai in revista, ca in ce priveste sistemul educational, gasim ca are trei trepte distincte:

  • Educatia formala (oficiala) - este acel proces regulat, ca trepte educatia primara, educatia secundara si educatia superioara si presupune intentia deliberata de a se concretiza intr-un curriculum oficial.

  • Educatie informala (semi-oficiala): gen "scoala de soferi", curs de mecanografie, frizerie, coafura, stivuitoristi,

  • Educatie non formala (ne-oficiala), rezultata din activitati ca: cuvinte incrucisate, rebus, probleme de sah, puzzle , lectura, numismatica, aeromodelism, bricolaj, etc

Educatia

............

De este modo establece las categorías de en

- educación formal;

- educacion no formal;

- educacion informal.

definiendo los conceptos como:

  • Educación formal como “el sistema educativo altamente institucionalizado, cronológicamente graduado y jerárquicamente estructurado que se extiende desde los primeros años de la escuela primaria hasta los últimos años de la universidad”.

  • Educación no formal como “toda actividad organizada, sistemática, educativa, realizada fuera del marco del sistema oficial, para facilitar determinadas clases de aprendizaje a subgrupos particulares de la población, tanto adultos como niños”.

  • Educación informal como “un proceso que dura toda la vida y en el que las personas adquieren y cumulan conocimientos, habilidades, actitudes y modos de discernimiento mediante las experiencias diarias y su relación con el entorno”.

............................

In acest fel se stabilesc categoriile:

- educație formală,

- educație non-formala;

- educație informala,

definind concepte cum ar fi:

  • Sistemul educativ formal ca "sistem de educație instituționalizat, cronologic graduat și ierarhicamente structurat, care se întinde de la primii ani de școală primară la ultimii ani de facultate."


  • Sistemul educativ non formal ca "orice activitate organizată, sistematică, educativa, realizata în afara cadrului sistemului oficial pentru a facilita anumite tipuri de învățare la particulare subgrupuri ale populației, atât pentru adulți cât și pentru copii."

  • Sistemul educativ informal, ca un proces ce dureaza toata viata si in care persoanele achiziționează si acumulează cunoștințe, abilitați, aptitudini si moduri de discernământ prin intermediul experiențelor zilnice si prin intermediul relației sale cu lumea sa înconjurătoare.

Aceasta categorisire, se poate folosi prin extrapolare, pentru a intelege mai bine raportul individului cu "câmpul muncii".

Astfel avem:

Relatie (de muncă), formală (cea stabilita prin "contract individual de munca pe perioada indeterminata".

Relatie (de muncă), non-formală (tot soiul de "găselnițe" din partea angajatorilor, cu alura de legalitate dar in fapt "muma pentru angajator, ciuma pentru angajat.

Relatie (de muncă), informală, sau "munca la negru", "munca in cadrul economiei subterane".