Proletariatul / Proletariado

Page start up on13.09.2016_12:07 (UTC+1 / España)

Termenul de adus aici, de tradus si de adaptat la limba romana este . . . termenul ce survine din pagina web "Proletariado".

Desi acest termen ("proletariatul") are pagini web corespondente si in limba romana, eu il vad intr-o nuanta diferita fata de cum il intelegeam din anterioare prezentari, asa ca o sa incerc sa aduc aici o altfel de prezentare a acestui termen..

Este cert ca uzul sau de catre cei ce au propovaduit, propagat, comunismul.i-a adus acestui termen o ne-meritata deformare,

Pagina in lucru!

În limba latină gasim originea etimologică a acestui termen (proletar") pe care il luam in discutie aici.

Mai concret, ni se dezvaluie că termenul "proletariat" provine de la "proletarius", care poate fi tradus ca "ceea ce aparține copiilor"

Proletariatul (din latinescul "proles" = "progenitură" sau "descendență") este termenul utilizat pentru a desemna "lucrătorii" sau "clasa lucratoare / muncitoare" care, nedispunand de proprietati sau de mijloace de producție care sa le permita subzistenta isi dau în chirie acea energie denumita "mana de lucru" sau "bratele de munca", burghezului/detinatorului de capital , proprietar de "mijloace de producție".

Proletar este totuna cu "membru al clasei lucratoare / muncitoare", cu "membru al proletariatului".sau cu "membru al clasei proletare".

În antonimie cu burghezia, proletariatul este "clasa socială joasă" a erei contemporane si care, în modelul de producție capitalist, nu dispune de mijloace de producție ci dispune doar de acea energie numita "forță/brațe de muncă".

Burghezia este "deținatoarea mijloacelor de producție" și constituie "clasa socială înaltă".

"Lumpenproletariatul" (sau "subclasa"), este termenul care desemnează populația situată social sub, sau în afara proletariatului și constituie ultimul strat social și care strat este considerat a fi lipsit de "conștiența de clasă.

Capitalismul este o "ordine sociala", un "sistem social și economic" care deriva din uzufructul proprietății personale precum "capital ca instrument de producție", si care este în mare parte formată din relații antreprenoriale combinate cu activitățile de investiție și de urmarire si obtinere a "profitului" (beneficiului economic) precum si a relatiilor laborale atat cu "persoanele autonome" cat și cu "salariatii subordonati" in interes economic.

Proletariatul in Dreptul Roman

Termenul este originar din Roma imperială, unde proletarii erau cetățeni ai clasei cea nai de jos, Capite censi (cap de locuitor), care nu aveau nici o proprietate și singurul lucru pe care il puteau oferi era procreerea de descendenți (reproductie) pentru a îngroșa armatele imperiului. Pana la reformele lui Gaius Marius proletarul nu putea avea arme si nicinu putea să serveasca in armată.

Proletarii erau cetățeni de a șasea clasă (existand cinci clase de "propiertari" sau "proprietari de terenuri") inițial fiind excluși de la serviciul militar până când reformele lui Gaius Marius au permis portul de arma si proletariatului și, prin urmare, participarea lor în cadrul armatei.

Termenul "proletariat" in Anglia secolului XVI si in Revolutia franceza-1789

Dispărut pe perioada Evului Mediu, termenul re-apare în Anglia, în secolul al XVI-lea , pentru a desemna a patra sau ultima clasă. Utilizarea acestuia a rămas până în secolul al XVIII-lea, cu mici variații de sens.

Odată cu Revoluția franceză, termenul capătă o noua semnificatie. Proletariatul este clasa lucratorilor exclusi de la drepturi, dar conștienti de situația lor - virtuozi, care domina de forma extra-ordinara o tehnica industriala sau artistica - Aceasta semnificatie pozitiva apare impreuna cu o semnificatie negativa, care ulterior va semnifica "lumpenproletariat"

Proletariatul in teoria marxista - sec XIX

Conceptul de "proletariat" drept o "clasă de muncitori exploatați în societatea industrială" apare în limbajul premarxian și socialist în primele două decenii ale secolului al XIX-lea. Pentru CH Saint-Simon proletariatul este masa celor fără de proprietate; Pentru Louis A. Blanqui proletariatul are două utilizări, desemneaza pe de-o parte "muncitorul sărac", iar pe de alta, "muncitorul sarac fata in fata cu capitalistul"

În a doua jumătate a anilor 1840. conceptul de "proletar" este profund re-elaborat de catre comuniști și, în particular, de catre Friedrich Engels și Karl Marx, care au studiat Dreptul Roman la Universitatea din Berlin, ca element fundamental al doctrinei socialismului și al comunismului. Termenul este folosit pentru a identifica clasa de jos, cea fără proprietăți si nici resurse care unicamente puteau lucra și avea copii - "proletariat" sau clasă muncitoare" grupare aflata la antipodul "clasei burgheze" (sau a "clasei capitaliste").

In viziunea acestor autori termenul desemnează "clasa muncitorilor salariați", muncitori care (în domeniul producției de bunuri economice), se vand ca "forță de muncă" către capitalistii antreprenori. Proletariatul este o marfă a cărei preț, salariul, este supus legilor economiei de piața și care pret, urmare saturației tot mai mare produsa de "oferta de muncă" ar urma sa scadă, gradualmente - conducand la existenta unui soi de "armată industrială de rezervă" sau "mana excedenta de luncru" -. Proletarul, conform doctrinei marxiste, este o trăsătură caracteristică societății capitaliste moderne. ... see more.

Por el mismo autor / De acelasi autor: Proletar / Proletario - Terminologie juridica bilingue.