Modelare / Moldeamiento

Page start up on 07.02.2020_21.42 (UTC+1 / España)

Fuente / Sursa: Moldeamiento - Wikipedia; >

Version en español / Versiunea in spaniola = 2020 bytes

Borrador / Maculator

Traducción / Traducere ... admin

Moldeamiento

El moldeamiento es una estrategia psicológica con la cual se pretende aumentar la frecuencia de una conducta en un individuo que no la realiza o que no la hace con tanta frecuencia como se desearía. Sirve para establecer conductas complejas que aún no existen en el repertorio comportamental de un individuo. Consiste en reforzar en aproximaciones sucesivas, conductas que el sujeto emita que se asemejen a la conducta meta.

El moldeamiento se utiliza cuando el sujeto (frecuentemente niños o personas con discapacidad intelectual) no saben realizar la conducta porque les resulta compleja. Por ello, no se ofrece un refuerzo o reforzador positivo cuando consigue hacer la acción. En su lugar, la conducta se descompone en sus partes más simples y se escalona su aprendizaje, tomando en un primer lugar las más elementales y avanzando hacia las más complejas. Así, se va reforzando una a una, primero las elementales y progresivamente, las más complicadas, apoyadas en las anteriores.

Gracias a esta estrategia, el paciente va aprendiendo poco a poco una conducta originariamente muy compleja y fuera de su repertorio.

Por ejemplo, si un profesor está enseñándole a un alumno a escribir el numeral "1", puede empezar por reforzarle cuando haga una línea curva. De todas las líneas curvas que haga, algunas serán más rectas y más verticales que otras. Ya habiendo establecido las líneas curvas, el maestro empezará a reforzar las que sean más rectas, y así sucesivamente.

Bibliografía

(1499 bytes)

turnare

Formarea este o strategie psihologică cu care se urmărește creșterea frecvenței unui comportament la un individ care nu îl îndeplinește sau care nu o face la fel de des pe dorințe. Servește pentru a stabili comportamente complexe care nu există încă în repertoriul comportamental al unui individ. Constă în consolidarea abordărilor succesive, a comportamentelor pe care subiectul le emite, care seamănă cu comportamentul țintă.

Formarea este folosită atunci când subiectul (adesea copiii sau persoanele cu dizabilități intelectuale) nu știu să efectueze comportamentul, deoarece consideră că acesta este complex. Prin urmare, o întărire sau armare pozitivă nu este oferită atunci când se realizează acțiunea. În schimb, comportamentul este defalcat în părțile sale cele mai simple și învățarea lui este eșalonată, luând în primul rând cele mai elementare și îndreptându-se spre cele mai complexe. Astfel, este consolidat unul câte unul, mai întâi elementarul și progresiv, cel mai complicat, susținut de cele anterioare.

Datorită acestei strategii, pacientul învață treptat un comportament care este inițial foarte complex și în afara repertoriului său.

De exemplu, dacă un profesor învață un elev să scrie numeralul „1”, puteți începe consolidându-l atunci când faceți o linie curbă. Dintre toate liniile curbe pe care le faceți, unele vor fi mai drepte și mai verticale decât altele. După ce a stabilit deja liniile curbe, profesorul va începe să consolideze cele care sunt mai drepte, etc.

bibliografie

Aquí tenemos un ejemplo de normal y corriente ejercicio de moldeamiento, digamos... inocente, no culpable, digamos un tipo de moldeamiento que pertenecen a las actividades domesticas y corrientes.

>

Otra cosa es aquel "moldeamiento" que se puede llamar "adoctrinamiento" (vease "Manuale scolare din Epoca de Aur", como por ejemplo "Constitutia Republicii Socialiste Romania".

Aici avem un exemplu de exercițiu normal si curent de modelare, să spunem ... inocentă, ne culpabilă, să zicem un tip de modelare care aparține activităților casnice obișnuite.

>

Un alt lucru este acea „modelare” care poate fi numita „îndoctrinare” (vezi spre exemplu "Manuale scolare din Epoca de Aur", si mai precis, ca un exemplu mai indeaproape de tema noastra de aici, cum ar fi manualul numit "Constitutia Republicii Socialiste Romania".

Vease tambien: Vezi si