Dictionar de filozofie

Mai fac precizarea ca prin link-urile ce le voi pune voi face trimiteri la ceea ce eu gasesc ca-mi completeza cel mai bine (la acel moment) ideea, chiar daca acea pagina de destinatie nu va fi in romana ci de cele mai multe ori poate fi in spaniola, iar cand nu am alta solutie, in engleza (engleza o cunosc prea putin dar imi asum riscul), asa ca cititorul, odata ajuns la acea "trimitere" isi alege singur limba care ii convine mai mult).

Sa mai adaug si ca voi incerca sa dau culoare albastra link-urilor conforme cu "pagina de destinatie" si cu rosu pe acelea care ne-conforme cu "pagina de destinatie".

In orice caz, "link"-urile nu le pun din vreun capriciu ci din "stricta necesitate", la fel cum in orientare (hai sa nu zic in cea "turistica", pentru ca eu nu ... "ma joc", ci mai degraba ca in "Hansel si Gretel" cu diferenta ca nu le pun pentru a gasi eu drumul spre inapoi, ci de a lasa semn al trecerii mele pe acolo) pun "jaloane", "indicatoare de directie", cu cea mai buna intentie de a ajuta vreunui urmator "necesitat ca si mine" sa apuce drumul asta, sa nu mai dea cu capul in aceeasi grinda, sa nu mai calce in acelasi gol, sa nu mai bajbaie la intersectii, intersectii unde sa nu mai fie nevoit sa apeleze la ..."silogismul cainelui".

Ca sa-mi pot converti "gandurile (rationamentele)" in "cuvinte asezate in pagina" am nevoie sa definesc altfel de cum le-am gasit deja definite, anumite cuvinte, anumite concepte, anumite idei. Concepte precum "adevarul", "aproapele", "calea", "inaltare", "lumina", "traire" (ca sa dau doar cateva din exemple) eu le ințeleg altfel decat le-am gasit (in cautarile mele) expuse.

In afara de asta voi incerca sa conexez intre ele toate informatiile lasate de diversi antecesori de-ai nostri, incercand sa nu reinventez eu roata, ci eventual sa-i completez rotii niste spițe pe care le vad eu ca "fiind lipsa", spițe care sa ii dea acea rotunjime de care are nevoie o roata, pentru a fi roata.

Imi cer anticipat scuze pentru greselile "ortografice, ortoepice si de punctuatie", domeniu in care sunt eu departe de a fi un maestru (condamnat precum vad, la ramane pe veci un neindemanatic ucenic).

Nu sunt eu "docent" ("profesional") si nu folosesc "scule" profesionale ci am "crescut" pe ... hobby, folosind "scule" de "bricolaj".

Printre atatea "alte", mi-a fost (si imi este) de ajutor un "dictionar de filozofie" al lui "Simon Blackburn", "DEX-ul, dictionarul RAE, "Google-ul, Wikipedia si Internetul in general.

"Google"-ului ii multumesc (in mod deosebit) pentru suportul pe care la el l-am gasit, pentru ca desi pastrez hartiei (ca suport al "scrisului") maxima consideratie (datorita in primul rand "palpabilitatii"), gasesc in existenta "paginii (in) web" un noroc de care mi-as fi dorit sa fi dispus antecesori ai nostri de talia unui Aristotel, Eminescu sau acel atotcuprinzator filozof care ne-a ramas in istorie (in memorie) sub "nikename"-ul de Isus, pentru ca daca ei ar fi

dispus de ea as fi gasit Viata deja in forma pe care (si) eu vreau sa o fac si ma scuteau pe mine de "a-mi bate capul"

.