Cerințe pentru profesia de politician

Cunosc dezgustul romanesc fata de competitia politica, un dezgust cultivat cu grija de catre fauritorii RPR si de catre toti urmasii lor, pentru ca aveau nevoie de un public, ignorant in domeniul politic, pentru ca, cu cat mai majoritara ignoranta, cu atat mai usor, mai facil, castigarea partidei (a competitiei) de catre ei.

Se tot vantura pe net tot soiul de liste cu trecutele profesii ale parlamentarilor, si nu e rau ca se vantura ci e rau ca omul nu intelege ca trebuie sa te uiti in CV inainte de "angajare" (inainte de a-i da votul, si nu dupa aia.

Trebuie inteles insa ca "viata civila" este una, iar "viata politica" este altceva. 

Viata politica este ca si viata militara, dar pe un alt plan.

Competitia politica este o competitie menita sa inlocuiasca razboiul clasic (argumentul fortei) cu un razboi mental (forta argumentului).

Ma rog, povestea e lunga, dar ca sa o scurtez e de spus ca in "competitia politica", la fel ca si in competitia sportiva (de echipa sau la individual), ca si in competitii de genul "Vocea Romaniei" sau "Romanii au talent" nu se pretinde diploma (nu se pretinde diploma din sistemul scolar, academic).

Ca nu se pretinde nu inseamna ca este oprit cineva sa o aibs. 

Viata umana este o viata conventionala. Un fel de teatru enorm in care jucam roluri, roluri pe care le ocupam cu ajutorul diplomelor obtinute in scoala. 

Dar viata in totalitatea ei este infinit mai ampla decat "viata social umana", iar politica se ocupa de un management la o scara infinit mai mare decat managementul din sfera social umana.

In scoala ne pregatim pentru domenii cunoscute, ne pregatim pentru probleme care care, ca si o "culegere de matematica" sau ca o "testare auto" au formulate deja raspunsurile.

Politica e un fel de "medicină asupra colectivitătii", operand pe colectivităti, de la cele mai mici la cele mai mari (adica pe "persona juridica de existencia ideal") diferit de medicina clasica care opereaza pe individ (adica pe "persona fisica de existencia visible").

Ca si la "Vocea Romaniei" sau ca la "Romanii au talent", in politică are valoare "votul publicului". In politică contează, ca la cantautori, vocatia personală, "priza la public", "șarmul politic".

Indiscutabil ca diploma iti contează, contează ca sa zic asa, cat un "atu" in cărti, un "atu" pe care cine nu-l are, trebuie sa il compenseze cu alte calitati.

Iata aici, mai jos, un exemplu luat din pagina spaniola "Politico" despre condtitiile (cerintele) pretinse unei persoane pentru profesia de "politician":

  Traducerea (textului din imagine) si adaptare conform admin

În Spania, se estimează că există aproximativ 75.000 de politicieni, conform hotărarii urnelor (si nu aproximativ 450 000 asa cum jurnalul Elaguijón a difuzat ca fiind o informatie de-a cabinetului prim-ministerial).

Cerinte spre a fi politician

Pentru ca o persoană sa poată ocupa o poziție politică (cum ar fi consilier, primar, deputat, senator, ministru, prim-ministru, presedinte), nu se pretind nici un fel de studii (nici un fel de "studii certificate de vreo diplomă scolară").

Pentru ca o persoană sa poata deveni "membru al Guvernului" este necesar să fie de nationalitate (in cazul romanesc, romană), sa fie "persoană majoră", sa se bucure de drepturile de sufragiu activ și pasiv, și să nu fie dezabilitată, prin hotărâre judecătorească, de la deținerea unei funcții publice. .

Clic pe imagine pentru marire..

De aici in jos urmeaza consideratii pur personale. Daca cele de mai sus am putea sa le numim "informatii semi-oficiale", cele ce urmeaza sunt informatii ne-oficiale.

Ca sa intelegem mai bine conceptul Politician (ca si sportivul, ca si soferul, ca si cantautorul, etc), hai sa facem un joc si sa structuram conceptul "politician" in cinci clase: 

 1) "politician angajat", 2) "politician amator", 3) "chibit politic", 4) "pasager politic", 5) "afon politic".

Asa am identificat eu (in baza propriilor perceptii), cinci clase, si pe care hai sa incercam a le defini:

 - politician angajat; acel "actor politic" confirmat (autorizat) asa de votul electoral si care primeste remuneratie pentru "rolul politic" pe care electoratul l-a angajat (l-a angajat ca; presedinte de stat, senator, deputat, primar, consilier)

 - politician amator; acel "actor politic" care joaca rol de . . . "membru cotizant" sau de "simpatizant cotizant" intr-un "partid politic in activitate" (partid in vigoare, din punct de vedere juridic).

 - microbist (chibit) politic; "spectator politic" (wiew-spectator, tele-spectator) care "traieste faza" din "tribuna" (din tribuna reala sau din tribuna virtuala) fiind conectat cu doua (auzul si vazul) din cele cinci simturi naturale, tot timpul la "viata politica";

 - pasagerul politic; persoana majora si cu discernamant care intervine sporadic / rar (mai mult in ziua votului, prin actiunea de a vota);

 - afonul politic; persoana majora si cu discernamant, dar complet neatrasa de viata, de fermentatia politica (echivalent al "mireanului" in religie).

Nota admin

Faptul ca nu se pretinde nici un fel de diploma, nu inseamna cu nimic ca este oprit cineva sa aibe oricate diplome. 

Viata sociala (viata social-umana) este o competitie, viata politica este o alta competitie, o diferenta asemanatoare  diferentei dintre sportul profesionist si sportul olimpic (adica fiecare cu criterii proprii, cu clasamente proprii). 

Scoala este o institutie "facuta", este o institutie conventionala (o institutie creata de oameni) si nu un dat natural.

Scoala este extrem de necesara pentru ca te poate invata, spre exemplu sa interpretezi "Mozart", dar nu te poate invata sa fi Mozart.

Scoala te poate invata cum sa faci naveta Europa - America, dar nu te poate invata sa descoperi America.

Scoala iti poate arata cet de frumos a scris "Eminescu" dar nu iti poate da darul de a fi tu insuti, un Eminescu.

Scoala repeta si incearca sa propage filozofii create de antecesori de-ai nostri, dar nu creeaza ea insasi, filozofi sau filozofii 

Pentru ca am tot vazut prin media, tot soiul de referiri la bogatia sau saracia studiilor academice in ce priveste "actorul/jucatorul politic", e de spus ca in realitate, politicianului, stiintele politice nu ii pretinde diploma, la fel cum nu se pretinde diploma oricaror artisti.

Pentru ca, are aceeasi conditie juridica ca si artistul, nici politicianului nu i se pretinde mai multa scoala decat i se pretinde unui toreador, unui alergator de maraton, unui pictor, unui cantautor sau unui solist instrumental.

Ei bine, iata aici o piramida, un "podium", in care locurile de la 1 la 5 sunt ocupate de ceea ce putem numi "politician de profesie" (inpropriu denumit "politician profesionist), adica "persoane remunerate pentru serviciu politic".

Pentru ca lucrurile sa mearga spre bine, ideal ar fi ca "locatarilor" treptelor 7, 8 si 9 sa li se scoale (cum se zice) pofta da a ingrosa randurile treptei 6. Dar asta, ca si erectia, doar daca e naturala si nu . . . impinsa de cineva de la spate.

Doar auto-crearea unei "baze de selectie" puternica, "competitia superconcentrata" (de la 120 de candidati, in sus, pentru 100 de locuri eligibile) intre "membri legitimati" ar duce la o buna selectie pentru locurile eligibile de pe treptele 5, 4, 3, 2,1 si nu "competitia diluata" (sub 100 de candidati la 100 de locuri eligibile).