Subiect de Drept /

Sujeto de derecho

Page start up on 15.12.2015_23.14 (UTC+1 / Paterna, España)


15.12.2015 (data creării acestei pagini) =

Atentie!

Termenul acesta (Subiect de Drept) l-am tratat și în Wikipedia, dar protocoalele de acolo nu îmi permit sa adaug precizări, cum o pot face aici, asa ca varianta (cea romanească) din Wikipedia, chiar dacă e tradusa tot de mine, o găsesc a fi mai putin completa decât aici.

Pe copia fidela a variantei spaniole pe care am adus-o aici, in pagina, am aplicat linkuri de trimitere către pagini de legătură, tot in spaniola. Pentru o înțelegerea cât mai corectă, a sensului acestui termen (Subiect de Drept) eu nu recomand conținut explicativ din alte pagini decât cele indicate aici.

Acest termen, Subiect de Drept, este un subiect de tradus și de adaptat și la limba română, din sursa spaniolă: Sujeto de derecho.

Termenul definit de aceasta sintagmă reprezintă o adevărată "piatră de temelie" în ce privește înțelegerea corectă a ceea ce, ca oameni, trăim.

Deodată cu apariția acelei convenții denumite "cuvânt", lumea a devenit o "societate convențională" (devenire ireversibilă).

O societate umană ne-convențională, nu mai există și nici nu va mai exista.

Cutia Pandorei, o dată se dezvirginează, după aceea dezvirginată rămâne pe veci.

Dar, hai sa las aprecierile mele personale mai la urmă, traducând mai întâi informațiile pe care le-am găsit în bazinul informațional spaniol (bazin bine racordat la "Dreptul internațional) dar pe care nu le-am regăsit și în bazinul informational romanesc (bazin puternic izolat de contactul cu materia universalului Drept, de către sistemul comunist)

Pagina sursă începe cam asa cum se vede în captura de mai jos, și n-am ajuns sa o bag în lista de "tratament" pana acum (28.12.2015) dintr-un larg sir de motive.

14.10.2015 (data capturii de mai sus) = Sujeto de derecho - Wikipedia en español > 2.786 bytes

In traducere (in traducerea mea), textul asta din aceasta imagine (conservata prin scanare din pagina "Sujeto de derecho"), suna asa:

Se considera "subiect al materiei Drept", un "imaginat centru imputațional de datorii (obligații, responsabilități) și de drepturi (drepturi cuvenite)"; asta definind acea "unitate" asupra căreia legea efectuează presionare directa, arogându-i drepturi (drepturi cuvenite) și responsabilități (obligații). Pentru "Drept", unicele "subiecte de Drept" sunt "persoanele", care persoane pot fi de "existenta imaginata" (mentala, morala) sau de "existenta concreta" (vizibila, palpabila, fizica). Persoanelor venite în lume prin naștere", Dreptul le recunoaște , anumite drepturi (cuveniri) pornind cu asta chiar de la momentul concepției acelei persoane.

Si continua apoi cu definirea, din punct de vedere juridic, conceptului "Persoana":

Sujeto de derecho (text conform textului din Wikipedia)

Se considera sujeto de derecho a un centro de imputación ideal de deberes y derechos; esto es, aquella unidad sobre la que la ley efectúa imputaciones directas, arrogándole derechos y obligaciones. Para el derecho, los únicos sujetos de derecho son las personas.

Persona

Definición: Es persona "todo ente susceptible de adquirir derechos y de contraer obligaciones.

Pueden ser:

De existencia visible, naturales o personas físicas.

De existencia ideal, persona jurídica o personas morales.

Clasificaciones

Los sujetos de derecho pueden ser individuales o colectivos.

Los sujetos de derecho individuales lo constituyen la persona natural, el individuo de la especie humana que es capaz de adquirir derechos y obligaciones.

En algunas legislaciones, como la peruana, se considera al concebido como sujeto de derecho, y se le atribuyen derechos patrimoniales siempre y cuando nazca vivo.

Los sujetos de derecho colectivos se constituyen como personas jurídicas.

En la legislación civil peruana, se reconoce también como sujeto de derecho colectivo a la organización no inscrita, es decir, al grupo de personas naturales o jurídicas que se toman como centro de imputación, pero no que no obtienen su inscripción en Registros Públicos (siendo dicha inscripción registral el requisito sine qua non que define la constitución de una persona jurídica).

Referencias

Art. 31 Código Civil Argentino

Bibliografía

VARSI ROSPIGLIOSI, Enrique: Tratado de Derecho de las personas, 1ra. edición, Lima, Coedición Universidad de Lima - Gaceta Jurídica, Lima, Mayo 2014. ISBN 978-612-311-183-0

- La persona o sujeto de derecho

- Los Sujetos de Derecho

Sujeto de derecho, tradus de admin la forma Subiect de Drept

Se consideră subiect de Drept un centru imputational ideal de îndatoriri și de drepturi; adică acea unitate pe care legea aplica imput-atiile directe, conferindu-i (atribuindu-i, arogându-i) drepturi și obligații. Pentru materia juridica numita Drept, singurele "subiecte de Drept" sunt persoanele.

Persoana

Definiție: Este persoană "orice entitate susceptibilă de capacitatea de a-si dobândi (a-și aroga) drepturi și de a contracta obligații".

Persoanele pot fi:

De existența vizibilă (care e totuna cu naturală, care e totuna cu fizică), totuna cu "persoana fizică"

De existența ideatică (care e totuna cu "imaginată", care e totuna cu "morală"), totuna cu "persoana juridică" (care e totuna cu "persoana morală").

Clasificari

Subiecții de Drept pot fi "subiecți individuali" sau "subiecți colectivi".

Pe "subiecții individuali de Drept", ii constituie "persoana naturală", adică individ al speciei umane care este în măsură să-si asume drepturi și obligații.

În unele legislații (precum în cea peruană), "fătul" primește considerație juridica ca subiect de drept, și i se atribuie drepturi patrimoniale, deodată ce fătul este născut viu.

Subiecții colectivi de Drept, se constituie "persoana juridică" (sau, altfel spus, ca"persoană morală").

În dreptul civil peruan, sunt de asemenea recunoscute ca "subiect colectiv de Drept" gruparile ne- înregistrate, adică grupul constituit din persoane naturale sau juridice, grupari care se percep ca "centru de imputare juridica, desi nu obtin înregistrare în Registrele Publice (fiind zisa înregistrare cerinta sine qua non, care definește constituirea unei "entități (persoane) juridice").

Referinte

Art. 31 Codul Civil Argentinian.

Bibliografie

VARSI POSPIGLIOSI, Enrique: Tratad de Dreptul persoanelor, prima ediție, Lima.

Considerații ale admin:

- Referitor la termenul "ideal" folosit în contextul conținutului explicativ la termenul "subiect de Drept"

În românește cuvântul "ideal" ii este percepută mai degrabă sinonimia cu termeni ca "perfect, excelent, utopic" decât cu a termenului "reprezentare mentală" (reprezentare mentală care este de fapt "singura formă de idealizare").

Spre un exemplu, un "desen tehnic" reprezintă "un ideal de atins"

- Referitor la termenul "centru imputational"

Când spunem "centru imputational" ne putem gândi (spre exemplu) la un buton precum cel cu care chemi liftul, sau precum la cel cu care aprinzi lumina sau precum la cel "input/output" cu care pornești/oprești calculatorul.

Tu ca persoana ești un "centru imputational" asupra căruia Societatea apasă ca atunci când vreo persoana iți apasă cu arătătorul lui pe osul tău stern spunându-ți: "Tu, fă asta", sau "tu, du-te acolo", facand asta pentru ca a nu lasă loc de dubiu, ca atunci când de la 10 metri, cu același deget ai indica spre un grup de persoane spunând (ca in armata) "Tu fa asta, tu du-te colo, iar tu, du-te dincolo".

- Referitor la termenul Drept, motivația pentru care eu il scriu numai cu litera mare.

Consider termenul cu care este denumita materia juridica, "Drept", ca pe un nume propriu, diferit de drept (ca "drept cuvenit"), sau de "drept" (ca "îndatorire") pe care le consider "nume comune".

Avem deci sapte miliarde jumate de "entitati fizice" carora stiinta numita Drept le conferă (le atribuie, le arogă) prezumția de "persoane", entitati fizice ce pot intra (si intra) in constituirea a tot soiul de "entitati morale" (de entitati colective).

Aici e de spus asa:

Un magar plus un magar, nu ne da "un magar de doua ori mai mare ci, doi magari.

Doar mintea noastra umana, ratiunea, poate ingloba cei doi magari intr-o singura entitate (ca atunci cand am spune "doi magari putere" pentru ca in realitate raman doua entitati alaturate si nu inglobate.

Aici e important de conexat atat cu definitia conceptului "echipa" cat si cu definitia "Paradoxul soritilor".

Añadido a / Adaugat la: 21.11.2020_22.29

He abordado este tema varias ocasiones, a medida que he creado (por varias razones) un sitio u otro.

/

Acest subiect l-am abordat în mai multe rânduri, pe măsură ce am creat (din diferite rațiuni) un site sau altul

  1. Subiect de Drept / Sujeto de derecho (versiune creata la 29.11.2013 2:34) - Uniunea Europeana a Șoferului Profesionist.

  2. Subiect de Drept / Sujeto de derecho (versión creada el 14.06.2015_23.08) - Enciclopedia politica 02

  3. Subiect de Drept / Sujeto de derecho (versión creada el 22.11. 2015_16:35) - Enciclopedie politica 02

  4. Subiect de Drept / Sujeto de derecho (versiune creata la 27.11.2018) - Terminologie enciclopedica bilingva (romana/spaniola).

Lucru adăugat începând de la 19.05.2022_22.55 (UTC+1, Paterna, España) / Trabajo añadido comenzando desde el 19,95.2022_22.55 .

Sujeto de derecho (text conform textului din Wikipedia)

Se considera sujeto de derecho a un centro de imputación ideal de deberes y derechos; esto es, aquella unidad sobre la que la ley efectúa imputaciones directas, arrogándole derechos y obligaciones. Para el derecho, los únicos sujetos de derecho son las personas.

Persona

Definición: Es persona "todo ente susceptible de adquirir derechos y de contraer obligaciones.

Pueden ser:

De existencia visible, naturales o personas físicas.

De existencia ideal, persona jurídica o personas morales.

Clasificaciones

Los sujetos de derecho pueden ser individuales o colectivos.

Los sujetos de derecho individuales lo constituyen la persona natural, el individuo de la especie humana que es capaz de adquirir derechos y obligaciones.

En algunas legislaciones, como la peruana, se considera al concebido como sujeto de derecho, y se le atribuyen derechos patrimoniales siempre y cuando nazca vivo.

Los sujetos de derecho colectivos se constituyen como personas jurídicas.

En la legislación civil peruana, se reconoce también como sujeto de derecho colectivo a la organización no inscrita, es decir, al grupo de personas naturales o jurídicas que se toman como centro de imputación, pero no que no obtienen su inscripción en Registros Públicos (siendo dicha inscripción registral el requisito sine qua non que define la constitución de una persona jurídica).

Referencias

Art. 31 Código Civil Argentino

Bibliografía

VARSI ROSPIGLIOSI, Enrique: Tratado de Derecho de las personas, 1ra. edición, Lima, Coedición Universidad de Lima - Gaceta Jurídica, Lima, Mayo 2014. ISBN 978-612-311-183-0

- La persona o sujeto de derecho

- Los Sujetos de Derecho




Volver a la Página principal / Revenire la Pagina principala .