Abatele Faria

Page start up on 23.07.2016_12.17 (UTC+1 / Paterna, España

Copil fiind, m-a impresionat acest personaj (abatele Faria) de la prima mea intalnire cu el, la citirea cartii "Contele de Monte Cristo", fara sa imi fi imagit eu atunci ca "abatele Faria" nu a fost doar o fictiune, necesara ca toate fictiunile, in elaborarea unui scenariu.

Am exemplificat de foarte multe ori in "compunerile proprii", abnegatia cu care personajul "abatele Faria" s-a dedicat propriei eliberari, propriei "scoateri la lumina", abnegatie care s-a dovedit a nu fi zadarnica, cum nu-i zadarnic sa sadesti un cires, un cires ale carui fructe, poate ca nu iti vor bucura tie papilele gustative (papilele corpului tau) dar in mod sigur vor ajunge ati bucura "papilele sufletesti" (papilele sufletului tau).

Intamplarea facu sa intalnesc azi (23 iulie 2016) pe valurile oceanului internautic, o "sticla" continand cateva amanunte despre cel ce a fost, (in persoana) "Jose Custodio de Faria" si cateva referinte despre faptul ca existenta aceastei persoane i-a servit lui Dumas drept inspiratie in a-l crea ca personaj.

Alipesc aici captura care sa dea confirmare mai grea decat cea a propriilor mele cuvinte, ca "obiectul" de analizat, exista, si ca, cel putin la nivelul cel mai "enciclopedic general" inca nu avea o abordare in limba romana.

In "captura" asta avem sub ochi un text care, tradus de mine in romana, zice cam asa:

"Alexandre Dumas a fost inspirat de Faria pentru crearea unuia dintre personajele sale în Contele de Monte Cristo.

Acest personaj este cunoscut in general ca "abatele Faria" și este un călugăr al carui destin se intersecteaza cu al protagonistului (Edmond Dantes) pe fondul scurmarii in zidul dintre celulele lor, celule aflate in inchisoarea Chateau d'If.

Abatele Faria era un om extrem de educat (avand cunoștințe profunde de chimie, filosofie, drept, matematică, astronomie, politică, vorbind germană, spaniolă, franceză, greacă și italiană) și este cotat ca "foarte inteligent".

Faria transmite din cunoștințele sale tânărului său ucenic (descoperit prin acea intamplare) și o dată aflati împreună il face partas la cunoasterea unei harti care dezvăluia locația unui important tezaur, tezaur ce statuse ascuns vreme de secole".

Este clara aceasta impletire a informatiilor reale cu informatii imaginate (dar frumoasa, elocventa si educativa, zic eu), impletire de informatii despre o persoana care a existat in carne si oase (asa cum memoriile ramase despre el il descriu), cu informatii despre o comoara a carei existenta poate fi de natura mai degraba "figurativa" decat de "literalmentă existență"