Educație / Educación

 Page start up on 21.02.2017_03.20 (UTC+1 / Paterna, España)

Fuente documental / Sursa documentară:

Listado de subpáginas / Lista de subpagini :

21.02.2017_03.20 (UTC+1 / España)

El admin dice: La palabra "educación", es una palabra con muchos sinónimos.

La educación (en lo que se trata de el hombre), es como el cultivo (en lo que se trata de el árbol).

Por mi parte, lo que se denomina "el arte del bonsai", no me gusta cuando se aplica a las plantas o a los animales, pero cuando se esta aplicando a el ser humano, considero que es... mucho mas que el crimen. Esta imagen de "bonsai" que tenemos aquí, para mi representa una... mala educación obtenida mediante el mas feo constreñimiento, Unos días atrás quería traducir yo en mi idioma materna (el rumano) el articulo "Educación obligatoria". En mi mundo se denomina "Învățământ obligatoriu", y no es que mi mundo no conoce el titulo de este materia. Si que conoce, pero a mi me importa que la versión Educación obligatoria - Wikipedia, que tenga versión homologa y en rumano. Pero... al prepararme mental... a preparar terreno para crear en "mi site web" una pagina para este sujeto, recordó que para mi, incluso en esta formula (educación obligatoria) la palabra "obligatorio" no me ha sonado y no me suena bien.

La palabra "obligatorio" también tiene sus connotaciones... positivas o negativas, al respecto. 

Desde mi lejana niñez, he tenido fuerte repugnancia a todo lo que podía venir sobre mi denominándose "forzoso", "obligado", "imperativo", pero nunca he tenido repugnancia a los sinonimos de "obligatorio" de tipo: "preceptivo", "necesario", "imprescindible", "indispensable", "preciso".  Pues, denominándose "Educación obligatoria" (con el sentido de "forzoso"), en vez de "Educacion imprescindible" (con el sentido de "esencial, vital"), a mi se me ha destruido la vida, porque yo me puso como un erizo frente el sistema comunista de enseñanza, como un lobo imposible de ser convertido en perro. Es mi propia opinión, no certificada por nadie, basada en lo que he sentido durante toda mi vida, que yo nací con una "vocación democrática" incompatible con otro tipo de régimen fuera de aquella democracia que resulta de una correcta aplicación de los 30 artículos que conforman la "Carta de los Derechos Fundamentales.  

 Adminul zice: Cuvântul „educație” este un cuvânt cu multe sinonime.

Educatia (in ceea ce privește omul), este precum cultivarea (în ceea ce privește pomul).

Din punctul meu de vedere, ceea ce se numește „arta bonsaiului”, nu-mi place nici macar atunci când respectivele metode sunt aplicate plantelor sau animalelor, dar atunci când sunt aplicate pe om, consider că este ... mult mai mult decât crima. Această imagine a „bonsaiului” pe care o avem aici in poza, pentru mine reprezintă o ...  proastă dovada de educație obținută prin cea mai urâtă constrângere, Cu câteva zile în urmă am vrut să traduc articolul „Educación obligatoria” în limba mea maternă (limba română). În lumea mea acest concept se numește „Învățământ obligatoriu” și nu este faptul că lumea mea nu ar cunoaște titlul acestei chestiuni. sigur ca se cunoaste, dar pe mine ma intereseaza ca versiunea spaniola Educacion obligatoria - Wikipedia, sa aiba o versiune omoloagă și în limba română. Dar ... pe când mă pregătesc mental ... spre a pregăti teren crearii unei pagini pentru acest subiect pe "site-ul meu web", mi-am amintit că nici macar asa, în cadrul unei sintagme (învățământ obligatoriu) cuvântul "obligatoriu" nu mi-a sunat și nu imi suna bine.

Cuvântul "obligatoriu" are și el (la randul sau) conotațiile sale ... pozitive sau negative, vizavi de .asta.

Încă din îndepărtată copilăria, am simtit puternica repulsie față de tot ce ar fi putut veni spre mine sub denumirea de „forțat”, „obligat”, „imperativ”, dar in acelasi timp, nu am avut niciodată repulsie față de sinonime ale conceptului „obligatoriu” care aveau sensul de: „vital”, „necesar”,„esențial”,„indispensabil”,„util”. Ei bine, numindu-se „educație obligatorie” (în sensul de „educatie cu forța”), în loc de „educație imprescindibilă” (cu sensul de „esențial", "vital”), viața mea a fost distrusă, pentru că m-am facut ca un arici în fața sistemului de învățământ comunist, ca un lup imposibil de a fi transformat în câine. Este propria mea opinie, necertificată de nimeni, opinie bazata a ceea ce am simțit de-a lungul vieții mele, că m-am născut avand „vocație democratică”, o vocatie  incompatibilă cu un alt tip de regim în afara acelei democrații care rezultă dintr-o corectă transpunere in viata a celor 30 de articole care alcătuiesc „Carta fundamentalelor drepturi".

Prezenta pagină se prezinta ca o "pagina de dezambiguizare", pagina ce își are punct de plecare pagina de dezambiguizare a termenului spaniol "Educacion", are varianta în engleză "Education" și are varianta în română "Educație".

Varianta în limba română pare (la o primă vedere) a fi destul de bogată,

Dar e suficient să comparăm între ele (prin intermediul capturilor de mai jos) casetele referitoare la "cuprins", ale secțiunii spaniole, in raport cu cele ale secțiunii românești, si să ne facem astfel o idee asupra diferenței de "conținut explicativ".

Dar, eu zic să las vorba la o parte și să încep să traduc din pagina cea în spaniolă, și abia după asta, putem compara existentele informații între ele, după care, împletind informația din aste două surse să ne iasă un conținut explicativ și mai bun decât ce aveam înainte de această  "impletire".

 

 Formas de educación

 

Existen tres tipos o formas de educación: la formal, la no formal y la informal.

 - La educación formal: hace referencia a los ámbitos de las escuelas, institutos, universidades, módulos donde se reconoce la participación por medio de certificados de estudios

 - La educación no formal: se refiere a los cursos, academias, e instituciones, que no se rigen por un particular currículo de estudios, estos tienen la intención de educar pero no se reconoce por medio de certificados.

 - La educación informal (en inglés informal education) es un término genérico que engloba, designa, o señala, a la educación recibida fuera de las instituciones educativas tradicionales.

 

  Forme de educatie

 

Există trei tipuri sau forme de învățământ: formală, non-formală și informală.

 - Educație formală se referă la cadrul ambiental din școli, colegii, universități, module în cadrul carora este recunoscută participarea prin intermediul certificatelor de studii.

  - Educație non-formală: se referă la cursuri, academii și instituții, care nu se raporteaza la vreun determinat curriculum de studiu, acestea au intentia/scopul de a educa, dar care nu sunt recunoscute prin certificate.

 - Educatie informala (in engleza "informal education)  este un un termen generic care inglobeaza, desemneaza, sau semnaleaza, acea educatie primita in afara institutiilor educative traditionale.

Vezi de asemenea:

 - Educatie cetateneasca:

.