Galeot / Galeote

Enero 2017


Cultura romaneasca nu este (datorita asezarii geografice) bogata in termeni care tin de navigatie maritima, asa cum sunt tarile care au mult mai multa vecinatate cu marea, cu oceanul, asa cum este (spre un exemplu, Spania, sau alte tari pe care le stim de prin istorie ca au fost si sunt prezențe dominante pe mari si oceane ale Lumii.

Acesta este (probabil) unul din motivele pentru care termenul "galeote" nu este un termen familiar lumii limbii romane.

Bibliografia despre aceasta tema nu pare destul de vasta cand vrei sa te lamuresti dar imi este mie destul de vasta cand imi propun sa o traduc, tinand (eu) cont de resursele mele economice si (pe cale de consecinta), de timp pe care sa-l pot aloca.

Voi nota aici câteva dintre sursele spaniolești mai relevante:


In lucrarea "La pena de galeras en España" am gasit notificat ca:

Las penas de galeras se establecieron por Carlos I en 1530, y fueron suprimidas definitivamente por Carlos IV en 1803, cuando la nave de remos se convirtió en lenta, costosa y no utilizable en todas las épocas del año, siendo reemplazada por otro tipo de naves más perfectas.

Condamnarile la galera s-au infiintat de catre Carol I în 1530, și au fost suprimate definitiv de catre Carol IV în anul 1803, când navele cu vâsle au devenit lente, costisitoare și . . . neutilizabile în orice moment al anului, fiind acestea înlocuite cu tipuri de nave, mai performante

Opinii / consideratii admin

Nu imi mai aduc aminte unde as fi citit, ca acest tip de condamnare ar fi luat sfarsit datorita reactiei lumii civile contemporane ale acelor vremi dar este mai plauzibila varianta ca s-ar fi optat pentru tipuri de motricitate mai eficiente decat varianta ca ar fi fost vorba de o reactie a unei lumi civile, lume civila care nu este capabila nici macar in ziua de azi, in conditiile de comunicare (intre persoane) existente, sa se sincronizeze de asa mod incat sa faca sa inceteze acest tip de tortura,

Informatiile care puteau ajunge de pe galere pe uscat in acele vremi, nu aveau cum sa ajunga la conditia de a fi catalogate ca "informatie de larga cunoastere publica".

Am adus vorba si de sclavie aici tocmai pentru a nota nu trebuie sa confundam condamnarea, cu sclavia ( una-i una,alta e alta, sunt doua situatii juridice distincte (desi practica le poate amesteca).

Multa vreme chiar m-am luat dupa cartile de istorie si, daca citisem pe acolo ca abolirea sclaviei a avut loc acum o suta si ceva de ani (cred ca a fost scoasa in evidenta mai ales abolirea sclaviei cea survenita in urma Razboiului de Secesiune din Statele Unite) m-am lasat pe tanjeala ca acolo unde a fost abrogata la nivel oficial si-a pierdut si samanta.

Numai ca Viata, daca m-a vazut asa naiv, so m-a bagat cu nasul in miezul problemei, ca sa imi iasa pe nas a mea naivitate.

Dar hai mai bine sa traduc din surse spaniolesti, cate ceva despre situatia asta, si abia la urma sa mai spun oaresce cuvinte.


Daca tot veni vorba de sclavie, aceasta s-a abolit (la nivel oficial) de forma graduala incepand de la anul 1102, cand a fost abolita sclavia in actuala Mare Britanie si pana la ultimul act de abolire oficiala a sclaviei, Mauritania 1980 (vezi "Historia de la esclavitud").

Despre galere si despre viata de pe ele stia un public determinat, un public redus ca numar, care avea implicare directa (persoane care aveau rude prezente din vreun motiv sau altul pe aceste puscarii plutitoare, spre ex).

"Condamnarea la galera" era o pedeapsa juridica si nu trebuie confundata cu sclavia pentru ca cel putin in cazul condamnarii exista supozitia existentei la mijloc a unei "vini" si exista o "sentință judecătorească" determinata de vreo "culpa juridica" in timp ce sclavia nu survine ca urmare a unei "culpe juridice" pe care ar urma-o vreo cuvenita "sentință judecătorească".