Multiplicitate

Este acesta un termen extrem de confuz, un termen căruia, dacă i s-ar putea reduce oaresce procentaje din confuzia pe care fără sa vrea, o poarta, s-ar mari probabilitatea ca oamenii sa înțeleagă mai îndeaproape de adevăr, multe lucruri (printre care si "Paradoxul soritilor", un paradox pe care eu însumi il consider extrem de important in economia filozofiei.

De prin surse adunate:

- "Numărul de prezențe al fiecărui element se numește multiplicitate".

- Cualidad de múltiple.

1) "su confusión está provocada por la multiplicidad de influencias y opiniones que recoge; la multiplicidad de motivos caracteriza el arte mudéjar"

2. Existencia de un gran número de cosas de la misma especie (ex: "existe una gran multiplicidad de tipos de insectos")

Va urma!

In limba romana nu am gasit corespondenta pentru conceptul "Multiplicidad (filosofia)" . . .

. . . si nici pentru "Multiplicidad (matematica) . . .

. . . dar pășind (in navigarea mea) din "Multiplicidad" in "Multiconjunto" . . .

. . . am descoperit ca acesta avea varianta si in limba romana, iar aici am gasit cateva cuvinte referitoare la "multiplicitate".

Cum eu nu-s nici asa mare filozof, nici asa mare matematician, eu am sa încerc sa spun mai pe băbește ce inteleg eu prin "multiplicitate" (si are strânsă legătură asta, cu "Paradoxul soritilor", paradox in care găsim enunțat ca:

"Un fir de nisip nu este o grămada, si pentru orice număr n, dacă n fire de nisip nu sunt o grămadă, atunci adăugarea unui fir în plus nu face din acestea o grămadă. Dar în cazul acesta nu vei obține niciodată o grămadă, deoarece orice fir pe care il adaugi te lasă ca si înainte, fara o grămadă".

Din asta am putea sa înțelegem (sau cel putin asa înțeleg eu) ca singurul număr natural este unitatea numita "1" (unu), iar restul sunt "multipli ai lui 1".

Hai ca nu am găsit un lot de douăzeci ci doar de 11, si am cautat un lot semnificativ (ca sa fie vorba de persoane cat mai cunoscute. si avem o "mulțime" in care in locul "unității 1" avem "unitatea Duckadam", in locul "unității 2" avem "unitatea Iovan" si tot asa pana (în cazul de aci) la 11 unități.

1 Duckadam

2 Iovan

3 Bărbulescu

4 Bumbescu

5 Bălan

6 Belodedici

8 Majearu

7 Lăcătuș

9 Pițurcă

10 Balint

11 Bölöni

Unsprezece unități înseamnă (1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1).

Altfel spus, unsprezece unități înseamnă:

(Duckadam + Iovan + Bărbulescu + Bumbescu + Bălan + Belodedici + Majearu + Lăcătuș + Pițurcă + Balint + Bölöni).

Vreau sa zic ca unitățile nu fuzionează intre ele decât in mintea noastră, nu si în realitate.

Deci, in opinia mea "clasa unităților" din aritmetica este impropriu denumita asa, singura unitate fiind 1 iar restul numerelor naturale fiind multiplul lui.

Recitind "Paradoxul soritilor" de mai sus, zic eu ca e de înțeles ca atunci când basculăm o basculantă de nisip, nu basculăm "o grămadă" ci "o multiplicitate de fire de nisip".

"Firul de nisip" nu își pierde indivizibilitatea nici măcar atunci când, liantul numit "ciment" pare ca il unește definitiv, pare ca il fuzionează cu alte fire.

Ma rog, cam asa.

Deocamdată e al naibii de târziu (01:24) iar eu trebuie sa ma scol la 06:30.

Va urma!

Hai sa zicem ca la fotbal, pentru ca "lotul lărgit" este mai mare de 20 si aici avem douăzeci de tricouri cu numere de la 1 la 20 care nu se repeta (nu ai ca la carti de joc, mai multi de 1, mai multi de 2, etc in același pachet.

Înțelegem mai bine acest lucru dacă in loc sa "botezam" numerele cu ajutorul bețișoare (ca in reprezentarea alăturată) sau in loc sa "botezam" numerele cu clasicele cifre (unu, doi, trei, etc), am folosi oameni, cărora le-am da tricouri (ca la fotbal, ca la rugby, etc).