Revolutia romana

Azi este 17 decembrie 2015. Mi-a venit cam tarziu ideea asezarii in pagina conform spiritului "dreptului comparat" si nu stiu daca oi reusi sa termin macar pana pe 22 decembrie. Dar, speranta moare ultima, nu?

La Revolución rumana de 1989 (en rumano: Revoluția română din 1989) se refiere a una serie de conflictos y enfrentamientos en los últimos días de diciembre de 1989.

La conclusión de este episodio de la historia de Rumania supuso el final del régimen estalinista de Nicolae Ceaușescu. Los actos violentos que ocurrieron en varias localidades rumanas durante aquellos días condujeron al dictador al abandono del poder y su huida de Bucarest, en compañía de su esposa, Elena Ceaușescu. Capturados en Târgovişte, fueron enjuiciados por un tribunal militar creado ex profeso bajo los cargos de genocidio, daños a la economía nacional y abuso del poder para ejecutar acciones militares contra el pueblo rumano. Hallados culpables de todos los cargos, fueron ejecutados el 25 de diciembre de 1989. Rumania fue el único país del bloque del Este donde la transición desde el Estado socialista a uno de mercado implicó la ejecución de los líderes del país.

Revoluția română din 1989 (în spaniolă: "La Revolucion rumana de 1989) se referă la o serie de conflicte și confruntări din ultimele zile ale lui decembrie 1989.

El número total de muertos debidos a la Revolución Rumana fue de 1104, de los que 162 decesos ocurrieron en las protestas que pusieron punto final al régimen de Nicolae Ceaușescu (protestas ocurridas del 16 al 22 de diciembre de 1989) y las restantes 942 en los disturbios ocurridos antes de la toma del poder por parte de una nueva estructura política, llamada Frente de Salvación Nacional (FSN).

La mayoría de las muertes ocurrieron en ciudades como Timişoara, Bucarest, Sibiu y Arad, donde las protestas alcanzaron magnitudes mayores.

El número de heridos llegó a 3352, de los que 1107 corresponden al período en que Ceauşescu aún detentaba el poder, y los restantes 2245 corresponden al período posterior a la toma del poder por parte del Frente de Salvación Nacional

Concluzia trasă acestui episod din istoria României a impus sfârșitul regimului stalinist Nicolae Ceaușescu.

Actele de violența ce au avut loc în mai multe localități din România în acele zile au condus dictatorul la actul de abandonare a puterii si la fuga la din București impreuna cu soția sa, Elena Ceaușescu.

Capturati în Targoviste, au fost judecați de un tribunal militar creat ex profeso (de forma deliberata) pentru incriminarea de genocid

, pentru pagubele aduse economiei naționale și abuzarea de puterea detinuta spre a executa acțiuni militare împotriva poporului român.

Considerati vinovati de toate acuzațiile impuse, au fost executati pe 25 decembrie., 1989.

România a fost singura țară din Blocul Estic în care trecerea de la conditia de Star socialist la un Stat al economiei de piață a implicat punerea în aplicare a executiei liderilor țării.

Numărul total al mortilor survenite ca urmare a Revoluției Române au fost 1104. din care morti,162 au avut loc în timpul protestelor care au pus punct final regimului lui Nicolae Ceausescu (proteste au avut loc 16-22 decembrie 1989) iar 942 au survenit in timpul de dinaintea preluarea puterii de către o nouă structură politică, numită Frontul Salvării Naționale (FSN).

Cele mai multe morti au avut loc în orașe precum: Timișoara, București, Sibiu și Arad, unde protestele au atins inalte magnitudini.

Numărul răniți a atins cifra de 3352, dintre care 1107 corespund perioadei în care Ceausescu inca era detinatorul puterii, iar restul de 2245 corespund perioadei posterioare preluarea puterii de către de Frontul Salvării Naționale.

conclusiòn; substantiv. Decisión o consecuencia que es fruto del estudio y examen de una serie de datos.