Capacitate de acțiune / Capacidad de obrar

Page start up on 11.03.2017_22.00 (UTC+1 / Paterna, España

Pagina re

11 mar 2017 22:00

Subiectul de adus la cunoștință prin intermediul acestei pagini provine din pagina "Capacidad de obrar"

Extrase din pagina "Capacidad de obrar"

La capacidad de obrar o capacidad de ejercicio, en Derecho, consistente en la cualidad jurídica de la persona que determina la eficacia de los actos realizados por ella según su estado civil, es decir, la posibilidad que tiene cada persona de actuar en la vida conforme a dicho estado.

También se podría definir como la aptitud de la persona para constituir, modificar, o extinguir relaciones públicas, es la idónea para realizar actos jurídicos

A diferencia de la capacidad jurídica, que es total, igual, inmutable, la capacidad de obrar puede ser total o parcial (esto es, habilitar para realizar todos o sólo ciertos actos) desigual o distinta de una a otra persona e incluso variar según la situación o estado civil en que se encuentre la misma persona.

De modo que, para el Derecho, lo que determina inmediatamente la capacidad de obrar no es tanto el conocimiento o razón natural como el estado civil de la propia persona; a cada tipo de estado civil corresponde una especial capacidad de obrar.

La capacidad es un concepto único e indivisible, y en él se comprenden los dos aspectos que deben coexistir para que de capacidad se pueda hablar.

Traducere admin

"Capacitatea de a acționa" sau "capacitatea de exercițiu", în "materia de Drept", consistă in calitatea juridică a persoanei care determină eficiența acțiunilor întreprinse de aceasta în conformitate cu stadiul lor civil, adică, posibilitatea ca fiecare persoană să acționeze în viață în conformitate cu zisa stare.

De asemenea, s-ar putea defini precum "aptitudinea persoanei de a constitui, modifica sau stinge relații publice", fiind adecvata/competenta pentru a realiza acte juridice.

Spre deosebire de capacitatea juridică, care este "totală, egală, imuabilă", capacitatea de a acționa poate fi "totală" sau "parțială" (adică, dotat pentru a realiza toate sau numai anumite acțiuni) "inegală" sau "diferită", de la o persoană la alta și chiar variază funcție de situație sau de stadiul civil în care acee persoană este.

Așa că, pentru "materia de Drept, ceea determină de forma imediata capacitatea de a acționa nu contează intr-atâta de mult "nivelul cunoștințelor" sau "capacitatea raționala naturală" cat contează stadiul civil al persoanei în sine; fiecarui tipologii de stadiu civil corespunzându-i o particulară capacitate de a acționa.

Capacitatea este un concept unic și indivizibil, iar prin acest concept se autocuprind cele două aspecte (capacitatea juridică + capacitatea de acțiune) ce trebuie să coexiste pentru ca de "capacitate" sa se poată vorbi.