Drepturi / Derechos

Page start up on 11.11.2016_00:47 (UTC+1 / España)

Informațiile din aceasta pagină sunt traduse din pagina termenului spaniol "Derechos", concept care nu avea (în format electronic), o abordare enciclopedica în limba română, la data de 11.11.2016 (data ce apare și în imaginile-captură inserate în această pagină).

Consideratie admin

In ce privește conceptul "drepturi", ele sunt de doua tipuri: 

 - "drepturi datorita cărora oricare persoană îndeplinește, în raportul sau cu Societatea statală căreia ii aparține, rolul de "creditor". 

 - "drepturi datorita cărora oricare persoană îndeplinește, în raportul sau cu Societatea statală căreia ii aparține, rolul de "debitor"

Astfel conceptul juridic "drept" crează oricărei persoane pe de o parte "cuvenire de drepturi" iar pe de alta parte "obligații"/ "îndatoriri"/ "responsabilități".

Raportul acesta (credit/debit) trebuie sa fie mereu 50% / 50% pentru ca "balanța la zi" să fie întotdeauna echilibrată (sau "pe zero", cum se zice in domeniul pe care il numim "Gestiune")


Din corecta lectura a articolelor (11, 15, 20, 57, 148), din Constituția României, arătate mai jos, se desprinde obligativitatea ce a revenit si revine Statului Român de a-si "alimenta" cetățenii cu cea mai buna, mai proaspătă, mai eficienta, informație juridica de pe glob.

In practica însă, e un dezastru ce nici nu se poate imagina.

Pai daca la nivel de an 2016, nu găsești cu un simplu "clic", conținut al conceptului juridic "Drepturile", la un nivel cum vedem in pagina spaniola in dreptul conceptului "Derechos", cum isi îndeplinesc cetățenii români (care sunt in același timp si "cetățeni UE" si "cetățeni ai Lumii") prevederile art 57, acelea de "a-si exercita drepturile si libertățile constituționale, fara a incalca drepturile si libertatile constitutionale ale altcuiva?

De unde stie ce drepturi sa incalce/ nu incalce, daca din materia juridica existenta, lipsesc?

 Art. 11 – Dreptul internaţional şi dreptul intern

(1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.

(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.

(3) În cazul în care un tratat la care România urmează să devină parte cuprinde dispoziţii contrare Constituţiei, ratificarea lui poate avea loc numai după revizuirea Constituţiei.

 Art.15 Constitutia Romaniei - Universalitatea

(1) Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea.

 Art.20 Constitutia Romaniei – Tratatele internaţionale privind drepturile omului

(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.

(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile

 Art. 57 – Exercitarea drepturilor şi a libertăţilor

Cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi.

 Art. 148 – Integrarea în Uniunea Europeană

(1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

(4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).

(5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.

Ce se poate spune despre o Tara ai carei locuitori sunt vaduviti de informatii bazice Democratiei si "statului de Drept", de catre al lor propriu Stat, in contra obligatiilor cu care l-a indatorat atat Carta Fundamentala a Drepturilor (inca din 1955 de cand ii este "parte semnatara") cat si Constitutia Romaniei (inca din 1991)?

Eu am adus aici (deocamdata) imagini, din pagina "Derechos" / adica Rights  / adica "Drepturile".

"Drepturilor" le mai putem spune si "permisiuni" si se constituie acest terme in polul opus al termenului "violare".

Diferenta dintre "Drept", pe de o parte, si "Drepturi" (o indefinita / abstracta "suma de permisiuni") pe de o a doua parte, plus "Drepturile" (un numar concret /determinabil/ numarabil / subliniabil de norme stabilite ca "permisiuni"). este ca "Dreptul" este stiinta care se ocupa de elaborarea drepturilor, este un fel de "depozit de etaloane" din care isi poate lua oricine vrea, cate unul din fiecare etalon existent, in timp ce conceptele "Drepturi/ Drepturile, reprezinta "produsele in sine".

De ce spun eu ca "isi poate lua cate unul din fiecare etalon existent"?

Pentru ca este ca si in gluma cu: "Cate prune poti manca pe stomacul gol?", la care raspunsul corect este: "Doar una" (pentru ca din acel moment, stomacului ii încetează conditia de a fi gol).

Este ca si cum din "depozit" alegi dintre "etaloanele" de pe "rafturi" un "metru" ca sa masori 100 de metri de drum (sa zicem).Nu te-ar opri nimeni sa iei din imaginarele astea "rafturi", 100 de obiecte (unitati) din acestea numite "metru", doar ca iti este inutil, putand masura cu acelasi "metru", deodata ce il ai in mana, tot restul vietii.

Ca si in circulația rutiera, doar ceea ce este specificat ca fiind "permis", doar aceea este "legal", ceea ce nu este specificat ca fiind permis, cade automat in categoria "interzis", si se pedepsește cuantificabilitiv.

Respectarea legilor este ca si " plata intretinerii", a intretinerii propriului tau domiciliu.

Adica, plata la timp a facturilor ce iți revin, nu te îmbogățește, ci doar atât ca, nu ramai dator, nu te transformi in "datornic".

Ca si in circulatia rutiera, circuland fara a provoca incidente sau accidente nu iti creste "contul", dar nu devii "debitor".

Schimband registrul, si vorbind in limbaj adaptat anului 2016, e de spus ca la venirea fiecaruia dintre noi, pe lume, dispunem de ceva asemanator "depozitului" de 15 GB pe care ni-l confera gratuit "Google Drive"-ul, si depinde de fiecare dintre noi cu ce anume umplem "depozitul" pus noua la dispozitie.

 Aici mai jos, doua capturi care atesta ca la data imortalizarii lor, cel putin asa, la nivel enciclopedic, limba romana nu a ajuns sa aibe "ambasadori" care sa o reprezinte la o tema care, cel putin mie, mi se pare de neconceput sa lipseasca din lumea limbii romanesti a anului 2016, o lume romaneasca in care discutiile despre "Democratie", despre "Drepturi" se duce la nivel aprins, intens dar . . . bazate . . .  pe ce argumentatie daca numai si luand in cont ceea ce vedem pe "radacina" asta prezentata aci: ("Drepturi"), nu vedem decat un imens vid?

 Captura din varianta in limba spaniola a conceptului "Derechos"

 Captura din varianta in limba engleza a conceptului "Rights" 

 Tot "sirul de linkuri" pe care il vom vedea mai jos, sunt "ramuri" ce pornesc din "trunchiul" Drepturile, si mare parte din ele nu au corespondenta si in limba romana.

Pai cum sa raspunzi la "lectie" ca un "elev" al anului 2016, cand ai materia de studiu comparabila ca a lui Nica al lui Stefan Apetrei?

Daca privim succesiunea celor opt capturi-imagini, ce urmeaza mai jos, e usor de vazut de cat volum de informatie isi vaduveste Statul roman, cetatenii.

La primele doua - trei capturi, am apucat sa insemnez cu un X rosu, subiectele care nu au corespondenta si in limba romana, iar cu x-uri albastre am notat (ca pe o scara de la 1 - 10) functie de cantitatea (n-am stat sa mai valorez si calitatea) in cazul in care termenul respectiv avea (totusi) si versiune in limba romana.

Institutia (Statul), si cetateanul sunt, ceea ce se cheama, "parteneri de dialog".

Pai, ce dialog se poate duce intre acesti parteneri (unde relatia este aceeasi dintre "invatator" si "elev"), daca "invatatorul" nu ii preda, mai intai, materia pentru care apoi sa poata pretinde "note"?

Aceasta institutie denumita Stat, este dotata de catre Societate cu atributele conceptului "Tutore legal", in raport cu conceptul "cetatean".

Si astfel aceasta relatie este similara relatiei dintre "o persoana de varsta majora" si "o persoana de varsta minora", responsabilitatea educarii, revenind "persoanei majore".

 Véase también.


1) Declaración de derechos

2) Derecho subjetivo

3) Derecho objetivo

4) Derecho positivo

5) Derechos naturales

6) Derechos humanos

7) Derechos de la mujer

8) Derechos del varón

9) Derechos de los homosexuales

10 Derechos del niño

11) Derechos de las minorías

12) Derechos de los indígenas

13) Derechos de los animales

14) Derechos de la Tierra

15) Derechos civiles

16) Derechos políticos

17) Derechos constitucionales

18) Derechos de primera generación

19) Derechos de segunda generación

20) Derechos de tercera generación

21) Derechos difusos

22) Derechos individuales

23) Derechos colectivos

24) Derecho de autodeterminación

25) Derecho a decidir

26) Derechos sociales

27) Derechos económicos

28) Derechos del señor

29) Derechos del rey o (iura regalia)

30) Derechos del clero

31) Derechos de los trabajadores

32) Derechos de propiedad

33) Derecho de superficie

34) Derechos de propiedad intelectual

35) Derechos de patente

36) Derechos de autor

37) Derechos de denominación

38) Derechos de los consumidores

39) Derecho a la vida y a la integridad física y moral

40) Derecho a una muerte digna

41) Derecho al aborto y a la salud sexual y reproductiva

42) Derecho a contraer matrimonio y a crear una familia

43) Derechos Miranda

44) Derecho a un juicio justo

45) Derecho a la defensa

46) Derecho a la legítima defensa

47) Derecho a poseer armas

48) Derecho de rebelión o de resistencia a la opresión

49) Derecho al honor

50) Derecho a la intimidad

51) Derecho a la inviolabilidad del domicilio

52) Derecho a la inviolabilidad de las comunicaciones

53) Derecho a la identidad

54) Derecho al olvido

55) Derecho a no ser discriminado

56) Derecho a la discriminación positiva

57) Derecho al libre pensamiento y la libre expresión

58) Derecho a practicar, predicar y propagar cualquier religión, que incluye los derechos a la apostasía y a la conversión, y a no practicar ninguna religión.

59) Derecho al voto

60) Derecho de reunión

61) Derecho de manifestación

62) Derecho de petición

63) Derecho a la participación política

64) Derecho de asociación

65) Derecho de sindicación

66) Derecho de huelga

67) Derecho al trabajo

68) Derecho a la libre contratación

69) Derecho a la información

70) Derecho a la educación

71) Derecho a la salud

72) Derecho a un medio ambiente adecuado

73) Derecho al agua

74) Derecho a la alimentación

75) Derecho a la vivienda

76) Derecho de paso

77) Derecho de pasto

78) Derecho de réplica

79) Derecho de retorno

80) Derecho de retracto

81) Derecho de sobrecarta

82) Derecho personal

83) Derecho personalísimo

84) Derecho a la blasfemia

85) Derecho a la emigración

Vezi si.


1) Declarația drepturilor

2) Dreptul subiectiv

3) Drept obiectiv

4) Dreptul pozitiv

5) Drepturi naturale

6) Drepturile omului

7) Drepturile femeilor

8) Drepturile bărbaților

9) Drepturile gay

10 Drepturile copilului

11) Drepturile minorităților

12) Drepturile indigenilor

13) Drepturile animalelor

14) Drepturile funciare

15) Drepturi civile

16) Drepturi politice

17) Drepturi constituționale

18) Drepturi de prima generație

19) Drepturi de a doua generație

20) Drepturi de a treia generație

21) Drepturi difuze

22) Drepturile individuale

23) Drepturi colective

24) Dreptul la autodeterminare

25) Dreptul de a decide

26) Drepturi sociale

27) Drepturi economice

28) Drepturile domnului

29) Drepturile regelui sau (iura regalia)

30) Drepturile clerului

31) Drepturile lucrătorilor

32) Drepturi de proprietate

33) Suprafata dreapta

34) Drepturi de proprietate intelectuală

35) Drepturi de brevet

36) Drepturi de autor

37) Drepturi de denumire

38) Drepturile consumatorilor

39) Dreptul la viață și integritate fizică și morală

40) Dreptul la o moarte demnă

41) Dreptul la avort și sănătatea sexuală și reproductivă

42) Dreptul de a se căsători și de a crea o familie

43) Drepturile Miranda

44) Dreptul la un proces echitabil

45) Dreptul la apărare

46) Dreptul la autoapărare

47) Dreptul de a deține arme

48) Dreptul de a se răzvrăti sau de a rezista opresiunii

49) Dreptul la onoare

50) Dreptul la intimitate

51) Dreptul la inviolabilitatea locuinței

52) Dreptul la inviolabilitatea comunicaţiilor

53) Dreptul la identitate

54) Dreptul de a fi uitat

55) Dreptul de a nu fi discriminat

56) Dreptul la discriminare pozitivă

57) Dreptul la liberă gândire și liberă exprimare

58) Dreptul de a practica, predica și propaga orice religie, care include dreptul la apostazie și convertire, și de a nu practica nicio religie.

59) Dreptul de vot

60) Dreptul de întrunire

61) Dreptul de a demonstra

62) Dreptul la petiție

63) Dreptul la participare politică

64) Dreptul de asociere

65) Dreptul de organizare

66) Dreptul la grevă

67) Dreptul la muncă

68) Dreptul la contract gratuit

69) Dreptul la informare

70) Dreptul la educație

71) Dreptul la sănătate

72) Dreptul la un mediu adecvat

73) Dreptul la apă

74) Dreptul la hrană

75) Dreptul la locuință

76) Drept de trecere

77) Dreptul la pășune

78) Dreptul la replică

79) Dreptul de retur

80) Dreptul de retragere

81) Dreptul de plic

82) Dreptul personal

83) Drept foarte personal

84) Dreptul la blasfemie

85) Dreptul la emigrare

Vezi si.

 

 1) Declarație de drepturi

 2) Dreptul subiectiv

 3) Dreptul obiectiv

 4) Dreptul pozitiv

 5) Drepturile naturale

 6) Drepturile umane

 7) Drepturile femeii

 8) Drepturile bărbatului

 9) Drepturile homosexualilor

 10) Drepturile copilului

 11) Drepturile minorităților

 12) Drepturile indigenilor

 13) Drepturile animalelor

 14) Drepturile planetei Terra

 15) Drepturile civile

 16) Drepturile politice

 17) Drepturile constituționale

 18) Drepturile de prima generație

 19) Drepturile de secunda generație

 20) Drepturile de tertera generație

 21) Drepturile difuze

 22) Drepturile individuale

 23) Drepturile colective

 24) Dreptul la autodeterminare

 25) Dreptul de a decide

 26) Drepturi sociale

 27) Drepturi economice

 28) Drepturile de senior (de nobil)

 29) Drepturile regelui

 30) Drepturile clerului

 31) Drepturile angajaților

 32) Drepturile proprietății

 33) Dreptul suprafeței

 34) Drepturile proprietății intelectuale

 35) Drepturile "patentării" 

 36) Drepturile de autor

 37) Drepturile denominărilor

 38) Drepturile consumatorului

 39) Dreptul la viată, la integritate fizică și morală.

 40) Dreptul la moarte demnă

 41) Dreptul la avort și la sănătate sexuală și reproductivă

 42) Dreptul de contractare a căsătoriei și de creere a unei familii

 43) Drepturile Miranda (de a nu face declarații)

 44) Dreptul la o judecată justa

 45) Dreptul la a fi apărat

 46) Dreptul la legitimă apărare

 47) Dreptul de a poseda arme

 48) Dreptul de răzvrătire sau de rezistenta la opresiune.

 49) Dreptul la onoare/ la demnitate

 50) Dreptul la intimitate

 51) Dreptul inviolabilității domiciliului

 52) Dreptul de inviolabilitate a comunicărilor


 53) Dreptul la identitate

 54) Dreptul la uitare

 55) Dreptul la a nu fi discriminat 

 56) Dreptul la discriminare pozitiva

 57) Dreptul la libera gândire și la libera expresie

 

58) Dreptul de a practica, predica sau propaga orice religie, ce include și drepturile la apostazie și la convertire, plus acela de a nu practica nici o religie.

 59) Dreptul la vot

 60) Dreptul la reunire (la întrunire) 

 61) Dreptul la manifestație

 62) Dreptul la petiție

 63) Dreptul la participare politica

 64) Dreptul la asociere

 65) Dreptul de sindicalizare

 66) Dreptul la greva

 67) Dreptul la activitate laborala

 68) Dreptul libertății de contractare

 69) Dreptul la informație

 70) Dreptul la educare /educație

 71) Dreptul la sănătate

 72) Dreptul la un mediu ambiental adecvat

 73) Dreptul la apa

 74) Dreptul la alimentație

 75) Dreptul la locuință

 76) Easement

 77) Dreptul de pășunare

 78) Dreptul la replica

 79) Dreptul la reîntoarcere/ Right of return

 80) Derecho de retractare

 81) ???!!! 

 82) Dreptul personal

 83) Dreptul personalisim

 84) Dreptul la blasfemie

 85) Dreptul de a emigra

In loc de final:

- Ai deschis pe rând, fiecare link din coloana în limba spaniolă, cu "Drepturile"?

- Nu ti se pare anormal ca, intre colegi ca ai aceleiași clase, să existe o asa mare cantitate de termeni care sa nu aibă conținut explicativ în limba română?

In mod normal, este obligație constituțională a Statului, dar este un Stat pe care noi il formam, este un cerc vicios pe care nu il rupem daca nu punem de la noi, în materie de cunoaștere.

Avem dovada prea clara ca statul pe care reușim sa îl conformam nu ne servește asa cum e normal sa ne servească, ca sa mai așteptăm sa o facă. Trebuie sa ne suim singuri gradul de "cultura generala" pentru ca doar asa vom reuși sa alegem mai bine pe cei în mâinile cărora încredințăm "hățurile" diligentei în care ne transporta acolo unde avem nevoie, pe noi, pe familia noastră nucleara, pe familia noastră extinsa, pe ai noștri în general.

Admin says:

Cititor de Wikipedia încă din aprilie-mai 2004, mi-am făcut cont la "Wikipedia în limba spaniolă" abia la 10 iunie 2017, la "Wikipedia în limba română abia la 11 iunie 2017, iar la "Wikipedia în limba engleză" abia la 13 februarie 2024.

Conceptul "Drepturile" a fost unul dintre primele articole pe care le-am publicat pe Wikipedia în limba română, prin traducere după articolul "Derechos" din Wikipedia în limba spaniolă.

Societatea românească m-a condus spre ieșirea din ea încă din 2003,  iar din pagina rezervată mie pe RoWiki pentru discuții se poate vedea că nici pentru lumea ce conformează secțiunea în limba română a Wikipedia, nu sunt o "persona grata", ci mai degrabă o "persona non grata". Pe drept, sau pe ne-drept, asta a fost, și este, situația.

Admin says:

Lector de Wikipedia desde abril-mayo de 2004, me he creado cuenta en "Wikipedia en español" sólo el 10 de junio de 2017, en "Wikipedia en rumano" sólo el 11 de junio de 2017, y en "Wikipedia en inglés" sólo el 13 de febrero de 2024.

El concepto "Derechos" fue uno de los primeros artículos que publiqué en "Wikipedia en rumano", mediante la traducción del artículo "Derechos" de "Wikipedia en español".

La sociedad rumana me ha conducido hasta la puerta de salida desde ella misma, al final del 2003, y en la página reservada para mí en RoWiki para debates se puede ver que incluso para el mundo participante a la sección de lengua rumana de Wikipedia, no soy una "persona grata", sino más bien dicho, soy una "persona non grata". Con razón o sin razon, esa era y es la situación.

04.07.2017 .


Modificare rastalmacitoare facuta de admini ai RoWiki > 22:34 28 ago 2023Mihai Andrei discusión contribs.‎  42 bytes +42‎  Mihai Andrei a redenumit pagina Drepturi în Drepturi și libertăți   

 Por el mismo autor / De acelasi autor: Drepturi / Derechos - Terminologie juridica enciclopedica.

Pagina principală / Página principal: Paginile mele web / Mis páginas web.

 Column 1.

Original text.


Distintas clases de derechos


1) Declaración de derechos

2) Derecho subjetivo

3) Derecho objetivo

4) Derecho positivo

5) Derechos naturales

6) Derechos humanos

7) Derechos de la mujer

8) Derechos del varón

9) Derechos de los homosexuales

10 Derechos del niño

11) Derechos de las minorías

12) Derechos de los indígenas

13) Derechos de los animales

14) Derechos de la Tierra

15) Derechos civiles

16) Derechos políticos

17) Derechos constitucionales

18) Derechos de primera generación

19) Derechos de segunda generación

20) Derechos de tercera generación

21) Derechos difusos

22) Derechos individuales

23) Derechos colectivos

24) Derecho de autodeterminación

25) Derecho a decidir

26) Derechos sociales

27) Derechos económicos

28) Derechos del señor

29) Derechos del rey o (iura regalia)

30) Derechos del clero

31) Derechos de los trabajadores

32) Derechos de propiedad

33) Derecho de superficie

34) Derechos de propiedad intelectual

35) Derechos de patente

36) Derechos de autor

37) Derechos de denominación

38) Derechos de los consumidores

39) Derecho a la vida y a la integridad física y moral

40) Derecho a una muerte digna

41) Derecho al aborto y a la salud sexual y reproductiva

42) Derecho a contraer matrimonio y a crear una familia

43) Derechos Miranda

44) Derecho a un juicio justo

45) Derecho a la defensa

46) Derecho a la legítima defensa

47) Derecho a poseer armas

48) Derecho de rebelión o de resistencia a la opresión

49) Derecho al honor

50) Derecho a la intimidad

51) Derecho a la inviolabilidad del domicilio

52) Derecho a la inviolabilidad de las comunicaciones

53) Derecho a la identidad

54) Derecho al olvido

55) Derecho a no ser discriminado

56) Derecho a la discriminación positiva

57) Derecho al libre pensamiento y la libre expresión

58) Derecho a practicar, predicar y propagar cualquier religión, que incluye los derechos a la apostasía y a la conversión, y a no practicar ninguna religión.

59) Derecho al voto

60) Derecho de reunión

61) Derecho de manifestación

62) Derecho de petición

63) Derecho a la participación política

64) Derecho de asociación

65) Derecho de sindicación

66) Derecho de huelga

67) Derecho al trabajo

68) Derecho a la libre contratación

69) Derecho a la información

70) Derecho a la educación

71) Derecho a la salud

72) Derecho a un medio ambiente adecuado

73) Derecho al agua

74) Derecho a la alimentación

75) Derecho a la vivienda

76) Derecho de paso

77) Derecho de pasto

78) Derecho de réplica

79) Derecho de retorno

80) Derecho de retracto

81) Derecho de sobrecarta

82) Derecho personal

83) Derecho personalísimo

84) Derecho a la blasfemia

85) Derecho a la emigración

Column 2.

Machine translation.


Diferite tipuri de drepturi


1) Declarația drepturilor

2) Dreptul subiectiv

3) Drept obiectiv

4) Dreptul pozitiv

5) Drepturi naturale

6) Drepturile omului

7) Drepturile femeilor

8) Drepturile omului

9) Drepturile gay

10 Drepturile copilului

11) Drepturile minorităţilor

12) Drepturile popoarelor indigene

13) Drepturile animalelor

14) Drepturile funciare

15) Drepturi civile

16) Drepturi politice

17) Drepturi constituționale

18) Drepturi de prima generație

19) Drepturi de a doua generație

20) Drepturi de a treia generație

21) Drepturi neclare

22) Drepturile individuale

23) Drepturi colective

24) Dreptul la autodeterminare

25) Dreptul de a decide

26) Drepturi sociale

27) Drepturi economice

28) Drepturile Domnului

29) Drepturile regelui sau (iura regalia)

30) Drepturile clerului

31) Drepturile lucrătorilor

32) Drepturi de proprietate

33) Legea suprafeței

34) Drepturi de proprietate intelectuală

35) Drepturi de brevet

36) Drepturi de autor

37) Drepturi de denumire

38) Drepturile Consumatorului

39) Dreptul la viață și integritate fizică și morală

40) Dreptul la o moarte demnă

41) Dreptul la avort și sănătatea sexuală și reproductivă

42) Dreptul de a se căsători și de a crea o familie

43) Drepturile Miranda

44) Dreptul la un proces echitabil

45) Dreptul la apărare

46) Dreptul la legitimă apărare

47) Dreptul de a avea arme

48) Dreptul de răzvrătire sau de rezistență la opresiune

49) Dreptul la onoare

50) Dreptul la intimitate

51) Dreptul la inviolabilitatea locuinței

52) Dreptul la inviolabilitatea comunicaţiilor

53) Dreptul la identitate

54) Dreptul de a fi uitat

55) Dreptul de a nu fi discriminat

56) Dreptul la discriminare pozitivă

57) Dreptul la liberă gândire și liberă exprimare

58) Dreptul de a practica, predica și propaga orice religie, care include dreptul la apostazie și convertire, și de a nu practica nicio religie.

59) Dreptul de vot

60) Dreptul de întrunire

61) Dreptul la protest

62) Dreptul de petiție

63) Dreptul la participare politică

64) Dreptul de asociere

65) Dreptul de organizare

66) Dreptul la grevă

67) Dreptul la muncă

68) Dreptul la contractare gratuită

69) Dreptul la informare

70) Dreptul la educație

71) Dreptul la sănătate

72) Dreptul la un mediu adecvat

73) Dreptul la apă

74) Dreptul la hrană

75) Dreptul la locuință

76) Drept de trecere

77) Legea ierbii

78) Dreptul la replică

79) Dreptul de retur

80) Dreptul de retragere

81) Overcard dreapta

82) dreptul personal

83) Drept foarte personal

84) Dreptul la blasfemie

85) Dreptul la emigrare

Column 3.

Machine translation.


Different kinds of rights


1) Bill of Rights

2) Subjective right

3) Objective law

4) Positive law

5) Natural rights

6) Human rights

7) Women's rights

8) Rights of the man

9) Gay rights

10 Rights of the child

11) Rights of minorities

12) Rights of indigenous people

13) Animal rights

14) Land Rights

15) Civil rights

16) Political rights

17) Constitutional Rights

18) First generation rights

19) Second generation rights

20) Third generation rights

21) Fuzzy Rights

22) Individual rights

23) Collective rights

24) Right of self-determination

25) Right to decide

26) Social rights

27) Economic rights

28) Lord's Rights

29) Rights of the king or (iura regalia)

30) Rights of the clergy

31) Workers' rights

32) Property Rights

33) Surface Law

34) Intellectual property rights

35) Patent rights

36) Copyright

37) Naming Rights

38) Consumer Rights

39) Right to life and physical and moral integrity

40) Right to a dignified death

41) Right to abortion and sexual and reproductive health

42) Right to marry and create a family

43) Miranda Rights

44) Right to a fair trial

45) Right to defense

46) Right to legitimate defense

47) Right to own arms

48) Right of rebellion or resistance to oppression

49) Right to honor

50) Right to privacy

51) Right to the inviolability of the home

52) Right to the inviolability of communications

53) Right to identity

54) Right to be forgotten

55) Right not to be discriminated against

56) Right to positive discrimination

57) Right to free thought and free expression

58) Right to practice, preach and propagate any religion, which includes the rights to apostasy and conversion, and not to practice any religion.

59) Right to vote

60) Right of assembly

61) Right to protest

62) Right of petition

63) Right to political participation

64) Right of association

65) Right to organize

66) Right to strike

67) Right to work

68) Right to free contracting

69) Right to information

70) Right to education

71) Right to health

72) Right to an adequate environment

73) Right to water

74) Right to food

75) Right to housing

76) Right of way

77) Grass Law

78) Right of reply

79) Right of return

80) Right of withdrawal

81) Overcard right

82) personal right

83) Very personal right

84) Right to blasphemy

85) Right to emigration

Column 4.

Machine translation.


различные виды прав


1) Билль о правах

2) Субъективное право

3) Объективный закон

4) Позитивное право

5) Естественные права

6) Права человека

7) Права женщин

8) Права человека

9) Права геев

10 Права ребенка

11) Права меньшинств

12) Права коренных народов

13) Права животных

14) Права на землю

15) Гражданские права

16) Политические права

17) Конституционные права

18) Права первого поколения

19) Права второго поколения

20) Права третьего поколения

21) Нечеткие права

22) Индивидуальные права

23) Коллективные права

24) Право на самоопределение

25) Право решать

26) Социальные права

27) Экономические права

28) Права Господа

29) Права короля или (iura regalia)

30) Права духовенства

31) Права работников

32) Права собственности

33) Поверхностный закон

34) Права на интеллектуальную собственность

35) Патентные права

36) Авторское право

37) Права на наименование

38) Права потребителей

39) Право на жизнь и физическую и моральную неприкосновенность

40) Право на достойную смерть

41) Право на аборт и сексуальное и репродуктивное здоровье

42) Право на вступление в брак и создание семьи

43) Миранда Райтс

44) Право на справедливое судебное разбирательство

45) Право на защиту

46) Право на законную защиту

47) Право на владение оружием

48) Право на восстание или сопротивление угнетению

49) Право на честь

50) Право на неприкосновенность частной жизни

51) Право на неприкосновенность жилища

52) Право на неприкосновенность связи

53) Право на идентичность

54) Право быть забытым

55) Право не подвергаться дискриминации

56) Право на позитивную дискриминацию

57) Право на свободу мысли и свободное выражение

58) Право исповедовать, проповедовать и распространять любую религию, включая право на отступничество и обращение, а также право не исповедовать какую-либо религию.

59) Право голоса

60) Право собрания

61) Право на протест

62) Право петиции

63) Право на участие в политической жизни

64) Право на объединение

65) Право на организацию

66) Право на забастовку

67) Право на труд

68) Право на свободное заключение контрактов

69) Право на информацию

70) Право на образование

71) Право на здоровье

72) Право на адекватную окружающую среду

73) Право на воду

74) Право на питание

75) Право на жилище

76) Право проезда

77) Закон Травы

78) Право на ответ

79) Право на возврат

80) Право на отзыв

81) Правая оверкарта

82) личное право

83) Очень личное право

84) Право на богохульство

85) Право на эмиграцию

Re-abordarea acestui subiect la mai bine de 7 ani de la crearea acestei pagini web în care ne aflăm.

Abordando de nuevo este tema a más de 7 años de la creación de esta página web en la que nos encontramos.

Admin says:

A-și cunoaște cineva Drepturile înseamnă a cunoaște ce i se cuvine pe Drept, și ce nu i se cuvine.

Își cunosc Drepturile în primul rând oamenii de bun simț, oamenii cărora nu le trebuie ceea ce nu li se cuvine, oamenii care nu râvnesc la Drepturile altora, cei cărora le revine ceea ce le revine, doar... pe Drept.

De partea cealaltă sunt oamenii care nu își învață Drepturile, pentru simplul motiv că prin firea lor, nu se mulțumesc niciodată cu ceea ce li se cuvine pe Drept, ci, ca la orice joc, sunt destul de mulți aceia care... dacă nu trișează, nu se simt sătui.

Lupta dintre "bunul simț" si "ne-simțire", nici nu a început în 2023, nici nu se va termina... vreodată.

Admin says:

Conocer los propios derechos significa saber lo que es tuyo por  Derecho y lo que no es tuyo.

En primer lugar, conocen sus Derechos las personas de sentido común, las personas que no necesitan lo que no merecen, las personas que no codician los Derechos de los demás, las que merecen lo que les pertenece, sólo... por Derecho.

Del otro lado están las personas que no aprenden sus Derechos por la sencilla razón de que por su naturaleza, nunca se conforman con lo que les corresponde, pero, como en todo juego, hay bastantes que... si no hacen trampa, no se sienten llenos.

La batalla entre el "sentido común" y la "falta de sentido" no comenzó en 2023 ni terminará... nunca.

Espacio reservado para captura-video

Spatiu rezervat capturii video

A mi no me gusta (nunca me gusto) atacar a alguien indefenso.

La aparición y la explosión del internet me pillo como emigrante en España por los años 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, y poco a poco descubrí, mediante la comparación, la poca preparación que tenia mi idioma nativa (el rumano) como para sentarse en la misma mesa con las demás 23 idiomas oficiales de la Unión Europea.

A nadie se le puede reprochar que no sabe de la existencia de un continente, antes de producirse el descubrimiento del mismo.

A el que vivió antes del 12 de octubre 1492, ningún profesor de geografía le puede reprochar, como a un alumno, que no conoce la existencia del continente americano.

Pero el que vivió después de aquel 12 de octubre 1492, no tiene la misma escusa.

De misma manera, mi mundo rumano, dispone de mi parte, de atenuantes por desconocer varios términos de los que pertenecen a la terminología oeste-europea, antes de existir estos términos a un clic distancia de sus alcance.

Por ejemplo, introduciendo la formula de búsqueda "Drepturi" en alguna barra de búsquedas del Internet antes del dia 11.11.2016_00.47 (UTC+1), yo no podia reprochar a mis paisanos que desconocian el concepto "Derechos", pero despues de esta fecha, cuando el URL de la pagina web "Drepturi/Derechos estaba vivo, y aun mas despues del 4 de julio 2017, cuando a este articulo se le ha nacido la correspondiente version en rumano en Wikipedia, ningun paisano mio no se puede beneficiar de atenuantes por desconocer el concepto "Derechos", porque despues de estas fechas el dicho juridico "Ignorantia juris non excusat" tienen mas aplicacion que nunca.

Despues de estas fechas ya no puedo considerar ningun paisano mio como uno indefenso, sino como uno que no conoce sus derechos por que, deliberadamente, no quiere conocerlos.

Nu-mi place (nu mi-a plăcut niciodată) să atac pe cineva fără apărare.

Apariția și explozia internetului m-a prins ca emigrant în Spania prin anii 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, și încetul cu încetul am descoperit, prin comparație, de cât de puțină pregătire dispunea limba mea maternă (româna) pentru a putea sta așezată la o aceeași masă cu celelalte 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Nimeni nu poate fi acuzat că nu a știut despre existența unui continent înainte de descoperirea lui.

Niciun profesor de geografie nu poate reproșa, ca unui elev, cuiva care a trăit înainte de 12 octombrie 1492, că nu cunoaște existența continentului american.

Dar oricine a trăit după 12 octombrie 1492, nu beneficiază de aceleași atenuante.

La fel, lumea mea românească, beneficia din partea mea, de circumstanțe atenuante pentru că nu cunoaștea diverși termeni care aparțin de terminologia vest-europenă, mai înainte ca acești termeni să existe la doar un click distanță de accesul la ei.

De exemplu, introducând cineva formula de căutare „Drepturi” în vreo bară de căutare pe Internet înainte de 11.11.2016_00.47 (UTC+1), nu-mi puteam învinovăți compatrioții că nu cunosc conceptul „Drepturi”, dar după această dată, când URL-ul site-ului „Drepturi/Drepturi era deja în viață, și cu atât mai mult după 4 iulie 2017, când acestui articol i-a luat naștere versiunea corespunzătoare în limba română pe Wikipedia, niciun compatriot de-al meu nu mai poate beneficia de circumstanțe atenuante pentru lipsa de cunoaștere a acestui concept... numit „Drepturi”, pentru că după aceste date zicala juridică „Ignorantia juris non excusat” a căpătat mai multă aplicare ca niciodată.

După aceste date eu nu-l mai pot considera pe nici unul dintre compatrioții mei ca pe o persoană dezarmată, ci ca pe cineva care nu-și cunoaște drepturile pentru că, în mod deliberat, nu vrea să și le cunoască, fiindu-i convenabil să facă pe prostu... ca să aibă "câștig de cauză".

Derechos, en plural, es lo que se concede o reconoce a un sujeto de derecho (independientemente de que haya sido exonerado o no por él); a diferencia de Derecho, en singular, que puede referirse a la ciencia jurídica, al ordenamiento jurídico o a un sistema jurídico. La justificación del disfrute o ejercicio de los distintos derechos por cada uno de los sujetos que los poseen puede basarse en muy distintas circunstancias: el nacimiento, la herencia, la vecindad, la conquista, el trabajo, u otras.

En este sentido, resulta un término difuso por resultar omnicomprensivo de diversas situaciones o relaciones jurídicas, por el contenido, objeto o sentido de lo reconocido o concedido, el titular o el eventual obligado (sujeto pasivo). La identificación del concepto de derechos con el de libertades se da en la expresión, muy común, derechos y libertades.

Derechos, en plural, es lo que se concede o reconoce a un sujeto de derecho (independientemente de que haya sido exonerado o no por él); a diferencia de Derecho, en singular, que puede referirse a la ciencia jurídica, al ordenamiento jurídico o a un sistema jurídico. La justificación del disfrute o ejercicio de los distintos derechos por cada uno de los sujetos que los poseen puede basarse en muy distintas circunstancias: el nacimiento, la herencia, la vecindad, la conquista, el trabajo, u otras.

En este sentido, resulta un término difuso por resultar omnicomprensivo de diversas situaciones o relaciones jurídicas, por el contenido, objeto o sentido de lo reconocido o concedido, el titular o el eventual obligado (sujeto pasivo). La identificación del concepto de derechos con el de libertades se da en la expresión, muy común, derechos y libertades.

Derechos, en plural, es lo que se concede o reconoce a un sujeto de derecho (independientemente de que haya sido exonerado o no por él); a diferencia de Derecho, en singular, que puede referirse a la ciencia jurídica, al ordenamiento jurídico o a un sistema jurídico. La justificación del disfrute o ejercicio de los distintos derechos por cada uno de los sujetos que los poseen puede basarse en muy distintas circunstancias: el nacimiento, la herencia, la vecindad, la conquista, el trabajo, u otras.

En este sentido, resulta un término difuso por resultar omnicomprensivo de diversas situaciones o relaciones jurídicas, por el contenido, objeto o sentido de lo reconocido o concedido, el titular o el eventual obligado (sujeto pasivo). La identificación del concepto de derechos con el de libertades se da en la expresión, muy común, derechos y libertades.

Derechos, en plural, es lo que se concede o reconoce a un sujeto de derecho (independientemente de que haya sido exonerado o no por él); a diferencia de Derecho, en singular, que puede referirse a la ciencia jurídica, al ordenamiento jurídico o a un sistema jurídico. La justificación del disfrute o ejercicio de los distintos derechos por cada uno de los sujetos que los poseen puede basarse en muy distintas circunstancias: el nacimiento, la herencia, la vecindad, la conquista, el trabajo, u otras.

En este sentido, resulta un término difuso por resultar omnicomprensivo de diversas situaciones o relaciones jurídicas, por el contenido, objeto o sentido de lo reconocido o concedido, el titular o el eventual obligado (sujeto pasivo). La identificación del concepto de derechos con el de libertades se da en la expresión, muy común, derechos y libertades.

Drepturile, la plural, este ceea ce este acordat sau recunoscut unui subiect de drept (indiferent dacă a fost sau nu exonerat de acesta); spre deosebire de Drept, la singular, care se poate referi la știința juridică, sistemul juridic sau un sistem juridic. Justificarea bucurării sau exercitării diferitelor drepturi de către fiecare dintre subiecții care le posedă se poate baza pe circumstanțe foarte diferite: naștere, moștenire, vecinătate, cucerire, muncă sau altele.

În acest sens, este un termen difuz deoarece este atotcuprinzător de diverse situații sau raporturi juridice, datorită conținutului, obiectului sau semnificației a ceea ce este recunoscut sau acordat, proprietarul sau eventualul obligat (subiect impozabil). Identificarea conceptului de drepturi cu cel de libertăți are loc în expresia foarte comună, drepturi și libertăți.

Drepturile, la plural, este ceea ce este acordat sau recunoscut unui subiect de drept (indiferent dacă a fost sau nu exonerat de acesta); spre deosebire de Drept, la singular, care se poate referi la știința juridică, la oranduirea juridica sau la un sistem juridic. Justificarea bucurării de sau exercitării diferitelor drepturi de către fiecare dintre subiecții care le posedă se poate baza pe circumstanțe foarte diferite: naștere, moștenire, vecinătate, cucerire / conchistare, activitate profesională sau altele.

În acest sens, este un termen difuz deoarece este atotcuprinzător de diverse situații sau raporturi juridice, datorită conținutului, obiectului sau semnificației a ceea ce este recunoscut sau acordat, titularul de drepturi sau eventualul obligat (subiect pasiv). Identificarea conceptului de drepturi cu cel de libertăți are loc în expresia foarte comună, drepturi și libertăți.

Index

1 Distincții

2. Context

3 Vezi de asemenea

4 Referințe

5 Bibliografie

6 Legături externe

Index

1 Distincții

2. Context

3 Vezi de asemenea

4 Referințe

5 Bibliografie

6 Legături externe

Una aproximación puede ser el tipo de sujeto de derecho involucrado, que puede ser un sujeto individual (como el ser humano, la persona física, el ciudadano, nacional o miembro de un Estado, una nación o una sociedad civil, o una persona jurídica como tal), un sujeto colectivo (la nación, los pueblos, los trabajadores o las personas morales), o incluso un sujeto no humano (como diferentes especies de animales o la totalidad de la naturaleza). A partir de lo anterior, se suelen distinguir distintas categorías de derechos, tales como: los derechos subjetivos, los derechos personales y personalísimos, los derechos individuales (individual rights), los derechos fundamentales o derechos humanos, el derecho a la autodeterminación de los pueblos, los derechos de los trabajadores,1​ los denominados derechos de los animales, entre otros.2

Sin embargo, una primera distinción que necesariamente debe realizarse es la esfera en el cuál se encuentra situado el sujeto de derecho: relaciones entre particulares o personas privadas (Derecho privado) o relaciones o actividades dentro del ámbito político o público (Derecho público). En la primera esfera, en general, los derechos se circunscriben a la noción de "facultad de exigir una prestación, actuar o no hacerlo", derivada inmediatamente de una norma legal (como los derechos del dueño de una cosa) o de un hecho o negocio jurídico, (como en los derechos personales nacidos de un contrato), construida sobre la idea de derechos subjetivos.

En la esfera pública o política, en general, se alude a la idea que al individuo le corresponden ciertos derechos por el hecho de ser tal, dentro o respecto de la organización política (ciudad, Estado), de allí surgen los conceptos filosóficos de derechos humanos, derechos del hombre o derechos morales (moral rights) y los propiamente jurídicos derechos constitucionales, derechos fundamentales, libertades públicas o derechos subjetivos públicos. Dentro de la terminología habitual referida a los derechos humanos o individuales, se suele distinguir entre derechos civiles y políticos y sociales, económicos y culturales.

Por otro lado, dependiendo de la concepción jurídica, sobre el origen del Derecho y el poder político (iusnaturalismo, contractualismo, iuspositivismo), pueden o no existir derechos naturales.

Una aproximación puede ser el tipo de sujeto de derecho involucrado, que puede ser un sujeto individual (como el ser humano, la persona física, el ciudadano, nacional o miembro de un Estado, una nación o una sociedad civil, o una persona jurídica como tal), un sujeto colectivo (la nación, los pueblos, los trabajadores o las personas morales), o incluso un sujeto no humano (como diferentes especies de animales o la totalidad de la naturaleza). A partir de lo anterior, se suelen distinguir distintas categorías de derechos, tales como: los derechos subjetivos, los derechos personales y personalísimos, los derechos individuales (individual rights), los derechos fundamentales o derechos humanos, el derecho a la autodeterminación de los pueblos, los derechos de los trabajadores,1​ los denominados derechos de los animales, entre otros.2

Sin embargo, una primera distinción que necesariamente debe realizarse es la esfera en el cuál se encuentra situado el sujeto de derecho: relaciones entre particulares o personas privadas (Derecho privado) o relaciones o actividades dentro del ámbito político o público (Derecho público). En la primera esfera, en general, los derechos se circunscriben a la noción de "facultad de exigir una prestación, actuar o no hacerlo", derivada inmediatamente de una norma legal (como los derechos del dueño de una cosa) o de un hecho o negocio jurídico, (como en los derechos personales nacidos de un contrato), construida sobre la idea de derechos subjetivos.

En la esfera pública o política, en general, se alude a la idea que al individuo le corresponden ciertos derechos por el hecho de ser tal, dentro o respecto de la organización política (ciudad, Estado), de allí surgen los conceptos filosóficos de derechos humanos, derechos del hombre o derechos morales (moral rights) y los propiamente jurídicos derechos constitucionales, derechos fundamentales, libertades públicas o derechos subjetivos públicos. Dentro de la terminología habitual referida a los derechos humanos o individuales, se suele distinguir entre derechos civiles y políticos y sociales, económicos y culturales.

Por otro lado, dependiendo de la concepción jurídica, sobre el origen del Derecho y el poder político (iusnaturalismo, contractualismo, iuspositivismo), pueden o no existir derechos naturales.

Una aproximación puede ser el tipo de sujeto de derecho involucrado, que puede ser un sujeto individual (como el ser humano, la persona física, el ciudadano, nacional o miembro de un Estado, una nación o una sociedad civil, o una persona jurídica como tal), un sujeto colectivo (la nación, los pueblos, los trabajadores o las personas morales), o incluso un sujeto no humano (como diferentes especies de animales o la totalidad de la naturaleza). A partir de lo anterior, se suelen distinguir distintas categorías de derechos, tales como: los derechos subjetivos, los derechos personales y personalísimos, los derechos individuales (individual rights), los derechos fundamentales o derechos humanos, el derecho a la autodeterminación de los pueblos, los derechos de los trabajadores,1​ los denominados derechos de los animales, entre otros.2

Sin embargo, una primera distinción que necesariamente debe realizarse es la esfera en el cuál se encuentra situado el sujeto de derecho: relaciones entre particulares o personas privadas (Derecho privado) o relaciones o actividades dentro del ámbito político o público (Derecho público). En la primera esfera, en general, los derechos se circunscriben a la noción de "facultad de exigir una prestación, actuar o no hacerlo", derivada inmediatamente de una norma legal (como los derechos del dueño de una cosa) o de un hecho o negocio jurídico, (como en los derechos personales nacidos de un contrato), construida sobre la idea de derechos subjetivos.

En la esfera pública o política, en general, se alude a la idea que al individuo le corresponden ciertos derechos por el hecho de ser tal, dentro o respecto de la organización política (ciudad, Estado), de allí surgen los conceptos filosóficos de derechos humanos, derechos del hombre o derechos morales (moral rights) y los propiamente jurídicos derechos constitucionales, derechos fundamentales, libertades públicas o derechos subjetivos públicos. Dentro de la terminología habitual referida a los derechos humanos o individuales, se suele distinguir entre derechos civiles y políticos y sociales, económicos y culturales.

Por otro lado, dependiendo de la concepción jurídica, sobre el origen del Derecho y el poder político (iusnaturalismo, contractualismo, iuspositivismo), pueden o no existir derechos naturales.

Una aproximación puede ser el tipo de sujeto de derecho involucrado, que puede ser un sujeto individual (como el ser humano, la persona física, el ciudadano, nacional o miembro de un Estado, una nación o una sociedad civil, o una persona jurídica como tal), un sujeto colectivo (la nación, los pueblos, los trabajadores o las personas morales), o incluso un sujeto no humano (como diferentes especies de animales o la totalidad de la naturaleza). A partir de lo anterior, se suelen distinguir distintas categorías de derechos, tales como: los derechos subjetivos, los derechos personales y personalísimos, los derechos individuales (individual rights), los derechos fundamentales o derechos humanos, el derecho a la autodeterminación de los pueblos, los derechos de los trabajadores,1​ los denominados derechos de los animales, entre otros.2

(840)

O aproximare poate fi tipul de subiect de drept implicat, care poate fi un subiect individual (cum ar fi o ființă umană, o persoană fizică, un cetățean, cetățean sau membru al unui stat, o națiune sau o societate civilă sau o entitate juridică). ca atare), un subiect colectiv (națiunea, popoarele, muncitorii sau persoane juridice) sau chiar un subiect non-uman (cum ar fi diferite specii de animale sau totalitatea naturii). Din cele de mai sus, se disting, de obicei, diferite categorii de drepturi, precum: drepturi subiective, drepturi personale și foarte personale, drepturi individuale, drepturi fundamentale sau drepturile omului, dreptul la autodeterminare al popoarelor, drepturile lucrătorilor, atât. numite drepturi ale animalelor, printre altele.

O aproximare poate fi tipul de subiect de drept implicat, care poate fi un subiect individual (cum ar fi o ființă umană, o persoană fizică, un cetățean, național sau membru al unui alt Stat, o națiune si/sau o societate civilă si/sau o persoana juridică, ca atare), un subiect colectiv (națiune, popor, muncitori sau persoane morale/juridice) sau chiar un subiect non-uman (cum ar fi unor diferite specii de animale sau naturii/firii) in totalitatea ei. Din cele de mai sus, se disting, de obicei, diferite categorii de drepturi, precum: drepturi subiective, drepturile personale și personalisime, drepturile individuale, drepturile fundamentale sau drepturile omului, dreptul la autodeterminare al popoarelor, drepturile lucrătorilor, plus cele denumite drepturi ale animalelor, printre altele. 

Sin embargo, una primera distinción que necesariamente debe realizarse es la esfera en el cuál se encuentra situado el sujeto de derecho: relaciones entre particulares o personas privadas (Derecho privado) o relaciones o actividades dentro del ámbito político o público (Derecho público). En la primera esfera, en general, los derechos se circunscriben a la noción de "facultad de exigir una prestación, actuar o no hacerlo", derivada inmediatamente de una norma legal (como los derechos del dueño de una cosa) o de un hecho o negocio jurídico, (como en los derechos personales nacidos de un contrato), construida sobre la idea de derechos subjetivos.

(652)

Totuși, o primă distincție care trebuie făcută neapărat este sfera în care se află subiectul de drept: raporturi între persoane fizice sau persoane private (Drept privat) sau relații sau activități din sfera politică sau publică (Dreptul public). În prima sferă, în general, drepturile sunt limitate la noțiunea de „putere de a cere un beneficiu, de a acționa sau de a nu face acest lucru”, derivată imediat dintr-o normă juridică (cum ar fi drepturile proprietarului unui lucru) sau dintr-un fapt sau afaceri juridice, (ca în drepturile personale născute dintr-un contract), construite pe ideea drepturilor subiective.

Totuși, o primă distincție care se cere neapărat făcută este sfera în care se află subiectul de drept: raporturi între particulari sau persoane private (Drept privat) sau relații sau activități din sfera politică sau publică (Dreptul public). În prima sferă, în general, drepturile sunt limitate la noțiunea de „putere de a cere un beneficiu, de a acționa sau de a nu face acest lucru”, derivată imediat dintr-o normă juridică (cum ar fi drepturile proprietarului vreunui lucru) sau dintr-un fapt sau afaceri juridice, (ca în drepturile personale născute dintr-un contract), construite pe ideea drepturilor subiective.

En la antigua Grecia no existía una noción de derechos del individuo, al menos en el sentido moderno, pues los conceptos de derechos y libertades se diluían en la polis y sólo eran de algunos (los ciudadanos). En la antigua Roma sucedió algo similar, pues su organización se basaba en la distinción entre potestad pública y la potestad de pater familias, de modo tal que los individuos sólo tenían los derechos que les correspondían de acuerdo a su ubicación en ese esquema.

El orden feudal y los primeros tiempos del Estado moderno se basa en una desigualdad institucionalizada, así los derechos de los individuos dependían de su posición en aquél orden (pertenencia a alguna categoría social o estamento). Por ello, en el Antiguo Régimen, de utilizarse el concepto de derechos, se hacía en el sentido de fueros o privilegios, es decir, de derechos no universales (derechos universales), sino particulares (particularismo), restringidos a un grupo (una familia, un estamento, una ciudad o una región), como por ejemplo el derecho de pernada y todo tipo de derechos feudales.3​ Esta forma de entenderlos, hacía equivaler derecho a renta, como era el caso de los beneficios eclesiásticos, y a derecho exclusivo, como era el caso de los monopolios (tanto de los señores feudales como de las compañías privilegiadas o de las patentes para libros o invenciones —derechos de autor—).

El cobro de derechos sigue siendo la expresión común para designar a todo tipo de impuestos, tasas y exacciones. De modo parecido, la servidumbre de unos sigue siendo el derecho de otros, como explícitamente se recoge en la denominación de las servidumbres o derechos de paso.

Una de la expresiones más antiguas que recoge la noción general de "derechos" (en oposición a "Derecho") es la de derecho subjetivo. Ésta se habría originado en el pensamiento de los canonistas del siglo XI, o en el pensamiento de Guillermo de Ockham, y posteriormente habría sido desarrollado por diversas Escuelas; en todas ellas, se aprecia el paso continuo desde la definición de ius como "potestad de la cual nadie puede ser privado en contra de su voluntad sin culpa suya a no ser que medie una causa racional" (Ockham) a la de "poder de la voluntad". Ihering los entendía como "intereses jurídicamente protegidos". En el ámbito del Derecho privado, la noción de derecho subjetivo ha sido ampliamente desarrollada, pero también ha sido introducida en el Derecho público, a través de los llamados "derechos subjetivos públicos" o "derechos públicos subjetivos" de Jellinek.

El concepto de derechos como libertades reconocidas o conquistadas y oponible al soberano como "cartas de triunfo" o "derechos de defensa" es propio de la Edad Contemporánea, a partir de la Revolución liberal, estableciéndose un catálogo de '"derechos y libertades" con reconocimiento constitucional (los derechos constitucionales o fundamentales), como la libertad religiosa, la libertad de expresión, la libertad económica, el derecho a la propiedad, el derecho de reunión, el derecho de asociación, el derecho al honor, el derecho a la inviolabilidad del domicilio, el derecho a la inviolabilidad corporal o integridad física4​ (incluyendo el derecho a la vida, la proscripción de la tortura y de los tratos inhumanos o degradantes), entre otros. Todos ellos son propios de las declaraciones de derechos desde el Bill of Rights inglés de 1689 (Constitución de los Estados Unidos de 1787 —especialmente las enmiendas posteriores—, Declaración de los Derechos del Hombre y del Ciudadano francesa de 1789, Constitución española de 1812, entre otras).

A partir del siglo XX, los derechos sociales o derechos de segunda generación se incluyeron en las constituciones (Constitución Mexicana de 1917, Constitución de la Unión Soviética —desde la rusa de 1918—, Constitución de Weimar —Alemania, 1919—, Constitución española de 1931), como el derecho a la huelga, el derecho a la educación, el derecho al trabajo, el derecho a la vivienda. A finales del siglo XX se reivindicaron derechos difusos o derechos de tercera generación, como los medioambientales (como consecuencia del movimiento ecologista). También aparecido una cuarta generación y quinta generación, de aún escaso desarrollo conceptual (en éstas se suelen integrar los derechos de los animales.

La lectura de derechos o advertencia de los derechos que tiene un detenido es uno de los requisitos que existen en algunas legislaciones para que una detención sea válida jurídicamente, y ha pasado a ser un tópico de las películas policíacas (tiene derecho a guardar silencio, cualquier cosa que diga podrá ser utilizada en su contra; tiene derecho a ser asistido por un abogado, si no puede costearlo se le asignará uno de oficio; tiene derecho a una llamada telefónica...) En general, el derecho a ser conducido ante un juez independiente que determine la legitimidad de la detención (habeas corpus), a conocer cuál es la acusación y quién la formula, a la presunción de inocencia, a la defensa jurídica, a no ser obligado a declarar en su contra, y a que la carga de la prueba corresponda a la acusación y no a la defensa (lo contrario se denomina prueba diabólica), entre otros, están recogidos en todas las legislaciones de los Estados que garantizan derechos al individuo (Estado de Derecho).

Véase también

Véanse también: Iusnaturalismo, Iuspositivismo y Derechos naturales y legales.

(3001 octeți)