Dresaj (cai) / Doma clásica

Page start up on 11.02.2020_18.23 (UTC+1 / España)

Finalidad y objetivo

Esta disciplina tiene por objetivo el desarrollo del caballo mediante un entrenamiento racional, metódico y equilibrado por medio del cual el jinete consigue que este realice todas sus órdenes con armonía, equilibrio y actividad. El caballo se vuelve tranquilo, elástico, ágil y flexible, a la vez que se hace más confiado y atento a las órdenes del jinete, llegando a formar con él un binomio perfecto.​

Estas cualidades se manifiestan por:

- La franqueza y la regularidad de los aires. - La armonía, la ligereza y la facilidad de los movimientos. - La ligereza del tercio anterior y el remetimiento de los posteriores cuyo origen es debido a una impulsión, siempre activa. - La sumisión a la embocadura con una descontracción total y sin tensión ni resistencia alguna.

- El caballo da así la impresión de manejarse por sí mismo. Confiado y atento, obedece generosamente las indicaciones de su jinete, permaneciendo absolutamente derecho en todos los movimientos en línea recta y ajustando su incurvación a las trayectorias curvas.

- Su paso es regular, franco y suelto. Su trote es libre, elástico, regular sostenido y activo. Su galope es regular, ligero y cadenciado. Las caderas deben siempre mostrarse activas a la menor indicación del jinete y por su acción, animan también a todas las partes del caballo.

- Gracias a su impulsión, siempre despierta, y a la flexibilidad de sus articulaciones, que ninguna resistencia paraliza, el caballo obedece de buen grado y sin dudar, y responde a las ayudas con calma y precisión, manifestando un equilibrio natural y armonioso, tanto físico como mental.

- En todo su trabajo, incluso en la parada, el caballo debe estar “en la mano”. Se dice que un caballo esta “en la mano” cuando el cuello está más o menos elevado y arqueado según el grado de doma y la extensión o reunión del aire, y acepta la embocadura con un contacto ligero y suave y una completa sumisión. La cabeza debe permanecer en una posición estable y, por regla general, ligeramente por delante de la vertical, con una nuca flexible y en el punto más alto del cuello, y el caballo no opone ninguna resistencia a su jinete.

- La cadencia se aprecia en el trote y el galope, y es el resultado de la propia armonía que muestra un caballo cuando se mueve con regularidad bien marcada, impulsión y equilibrio. La cadencia debe mantenerse en los diferentes ejercicios de trote o de galope y en todas las variaciones de estos aires.

- La regularidad de los aires es fundamental en doma clásica.

(2045 bytes)

Scopul și obiectivul

Această disciplină urmărește dezvoltarea calului printr-un antrenament rațional, metodic și echilibrat prin care călărețul reușește să-și îndeplinească toate ordinele cu armonia, echilibrul și activitatea. Calul devine calm, elastic, agil și flexibil, în timp ce devine mai încrezător și mai atent la ordinele călărețului, devenind cu el un binom perfect.

Aceste calități se manifestă prin:

Deschiderea și regularitatea aerului. - Armonie, ușurință și ușurință în mișcare. - ușurința treimii anterioare și remiterea posterioarelor a căror origine se datorează unui drive, mereu activ. - Supunerea la gură cu o decontrare totală și fără tensiune sau rezistență.

Calul dă astfel impresia că se conduce singur. Încrezător și atent, ascultă cu generozitate instrucțiunile călărețului său, rămânând absolut drept în toate mișcările în linie dreaptă și reglându-și incursiunea pe căile curbate.

Pasul lui este regulat, sincer și slăbit. Jogging-ul său este liber, elastic, susținut regulat și activ. Galopul său este regulat, ușor și cadență. Șoldurile ar trebui să fie întotdeauna active la cea mai mică indicație a călărețului și prin acțiunea lor, ele încurajează, de asemenea, toate părțile calului.

Datorită deplasării sale, mereu treaz și a flexibilității articulațiilor sale, pe care nici o rezistență nu le paralizează, calul se supune de bună voie și fără ezitare și răspunde la ajutor cu calm și precizie, manifestând un echilibru natural și armonios, atât fizic cât și minte.

În toată munca sa, chiar și la oprire, calul trebuie să fie „în mână”. Se spune că un cal este "în mână" atunci când gâtul este mai mult sau mai puțin ridicat și arcuit în funcție de gradul de pansament și de extindere sau adunare a aerului și acceptă gura cu un contact ușor și moale și o supunere completă. Capul trebuie să rămână într-o poziție stabilă și, de regulă, ușor înaintea verticalei, cu un gât flexibil și în cel mai înalt punct al gâtului, iar calul nu se opune nicio rezistență la călăreț.

Cadența poate fi văzută în trotinete și în galop și este rezultatul armoniei pe care o arată un cal atunci când se mișcă cu o regularitate, unitatea și echilibrul bine marcate. Cadența trebuie menținută în diferite exerciții de trotinaj sau galopare și în toate variațiile acestor aeriene.

Regularitatea aerului este esențială în pansament.

Scopul și obiectivul

Această disciplină urmărește dezvoltarea calului printr-un antrenament rațional, metodic și echilibrat prin intermediul caruia călărețul reușește ca acesta să-și îndeplinească toate ordinele cu armonie, cu echilibrul și vivacitate. Calul devine calm, elastic, agil și flexibil, în timp ce devine mai încrezător și mai atent la ordinele călărețului, intregind cu el un binom perfect.

Aceste calități se manifestă prin:

- Franchetea și regularitatea respiratiei. - Armonie, lejeritate și facilitate în mișcări. - ușurința treimii anterioare și remiterea posterioarelor a căror origine se datorează unui drive, mereu activ. - Supunerea la gură cu o decontrare totală și fără tensiune sau rezistență.

- Calul dă astfel impresia că se conduce singur. Încrezător și atent, ascultă cu generozitate instrucțiunile călărețului său, rămânând absolut drept în toate mișcările în linie dreaptă și reglându-și incursiunea pe căile curbate.

- Pasul lui este regulat, sincer și slăbit. Jogging-ul său este liber, elastic, susținut regulat și activ. Galopul său este regulat, ușor și cadență. Șoldurile ar trebui să fie întotdeauna active la cea mai mică indicație a călărețului și prin acțiunea lor, ele încurajează, de asemenea, toate părțile calului.

- Datorită deplasării sale, mereu treaz și a flexibilității articulațiilor sale, pe care nici o rezistență nu le paralizează, calul se supune de bună voie și fără ezitare și răspunde la ajutor cu calm și precizie, manifestând un echilibru natural și armonios, atât fizic cât și minte.

- În toată munca sa, chiar și la oprire, calul trebuie să fie „în mână”. Se spune că un cal este "în mână" atunci când gâtul este mai mult sau mai puțin ridicat și arcuit în funcție de gradul de pansament și de extindere sau adunare a aerului și acceptă gura cu un contact ușor și moale și o supunere completă. Capul trebuie să rămână într-o poziție stabilă și, de regulă, ușor înaintea verticalei, cu un gât flexibil și în cel mai înalt punct al gâtului, iar calul nu se opune nicio rezistență la călăreț.

- Cadența poate fi văzută în trotinete și în galop și este rezultatul armoniei pe care o arată un cal atunci când se mișcă cu o regularitate, unitatea și echilibrul bine marcate. Cadența trebuie menținută în diferite exerciții de trotinaj sau galopare și în toate variațiile acestor aeriene.

- Regularitatea aerului este esențială în pansament.

Caballo español realizando passage.

(Doma clásica - Wikipedia)

Cal spaniol executând pasajul.