Puterea Executivă

24.12.2015 .

Poder ejecutivo

Conceptul de adus, de tradus si de adaptat la limba romana se numeste "Poder ejecutivo", echivalent al romanescului "Executiv".

Exista abordare si in limba romana, dar este o abordare devianta.

En los estados democráticos, el poder ejecutivo está considerado como administrador y ejecutor de la voluntad popular a la cual representa y de la que debe ser su más firme garante. La misión ejecutiva de un estado totalitario, en cambio, es ejercida al margen de limitaciones legales o jurídicas.

En muchos países, se utiliza la palabra “gobierno” que es para referirse al poder ejecutivo, pero este uso puede resultar confuso en un contexto internacional.

În statele democratice, puterea executivă este considerată ca fiind administratorul și executorul actului decizional al poporului, pe care il reprezintă și al cărui garant ferm trebui să-i fie. In schimb, misiunea executiva intr-un stat totalitar, este exercitată la limita cadrelor legale sau juridice.

În multe țări, se utilizeaza cuvantul "guvern", ca referire la conceptul "puterea executivă", dar această utilizare poate rezulta confuză la abordarea ei într-un context internațional.

In varianta romaneasca, la pagina "Executiv", iata ce gasim:

Executivul se ocupă cu implementarea legilor în practică și cu administrarea birocrației de stat. În fruntea guvernului se află prim-ministrul. Astfel, rolul acestei puteri nu este emiterea legilor (rol al legislativului) și nici nu este interpretarea lor (rol al judiciarului). Guvernul însă poate propune legi spre aprobare de către legislativ.

Eu zic ca se vede clara diferenta, abordarea spaniola vorbind despre guvern ca fiind "administratorul si executorul actului decizitional emis de popor (prin vot, evident)" in timp ce abordarea romaneasca subcutaneaza romanului ideea ca guvernul se ocupa cu "administrarea birocratiei"

Pagina in lucru.