Muncă colaborativă 

Trabajo colaborativo

 Page started at 27.12.2019_12.58 (UTC+1 / España) 

Fuente bibliografico / Sursa bibliografica: Trabajo colaborativo - Wikipedia en español.

Secțiunea 1. SECTION 1. Sección 1.

Wikipedii

+ 7 languages


Extra-wikipedii.

Secțiunea 2. SECTION 2. Sección 2.

Traducere din spaniolă în română, conservând intact în coloana B textul rezultat prin traducere automatică.  

Traducción del español al rumano, conservando intacto en la columna B el texto resultante de la traducción automática

Tendința autorului este să-i înlocuiască fiecărui hyperlink, URL-ul dinamic cu URL permanent

Astfel, mai ales pentru coloana Z, codul de culori este așa:

La tendencia del autor es reemplazar la URL dinámica de cada hipervínculo por una URL permanente

Entonces, especialmente para la columna Z, el código de color es así:

Column A .

Original text


Esta conformado por conocimientos, materiales e ideas con la finalidad de compartirlos, normalmente de forma desinteresada para construir un conocimiento común que se pueda utilizar globalmente.


También se define como aquellos procesos intencionales de un grupo para alcanzar objetivos específicos, más que herramientas de dar soporte y facilitar este tipo de aportes. Un ejemplo de esto son las llamadas tecnologías de la información y la comunicación. Este concepto surge a partir de las posibilidades que ofrece Internet para participar en proyectos masivos , lo que se ha convertido en un modo común de trabajo libre.  

Column B.

 Machine translation


Este alcătuit din cunoștințe, materiale și idei pentru a le împărtăși, de obicei într-un mod dezinteresat pentru a construi o cunoaștere comună care poate fi utilizată la nivel global.



De asemenea, sunt definite acele procese intenționate ale unui grup pentru atingerea obiectivelor specifice, mai degrabă decât instrumente pentru susținerea și facilitarea acestui tip de contribuție. Un exemplu în acest sens sunt așa-numitele tehnologii de informare și comunicare. Acest concept ia naștere din posibilitățile oferite de Internet de a participa la proiecte masive, care a devenit un mod comun de lucru gratuit.  

Column Z.

Ayord translation.


Munca colaborativă  este constituită din cunoașteri, materiale și idei, cu scopul de a le împărtăși , de obicei într-un mod dezinteresat, cu scopul de a construi o cunoaștere comună  utilizabilă la nivel global.


De asemenea, se definesc ca... acele procese intenționate ale unui grup pentru atingerea obiectivelor specifice, mai degrabă decât de a oferi instrumente și de a facilita acest tip de contribuție.

Un exemplu în acest sens sunt așa-numitele tehnologii de informare și comunicare. Acest concept ia naștere din posibilitățile oferite de Internet de a participa la proiecte masive, care a devenit un mod comun de muncă liberă (neconstrânsă) .   

Cuprins

1 Descriere

2 Istorie

3 Lucrări de colaborare mixte

4 articole

5 Lucrul în echipă și munca în colaborare

6 Bibliografie

7 Vezi și

8 Referințe

Cuprins

1 Descriere

2 Istorie

3 Munci colaborative mixte

4 Elemente

5 Munca în echipă vs munca colaborativă

6 Bibliografie

7 Vezi și

8 Referințe .

Descripción  

El trabajo colaborativo es también llamado producción entre pares (peer production) o colaboración de masas (mass collaboration en inglés). El término fue acuñado por Yochai Benkler, catedrático de la Facultad de Derecho de la Universidad de Harvard . Está basado en los principios filosóficos del bien común y del altruismo y en unos cuantos principios operativos, con enfoque por resultados, que guían al proyecto, y que comparten quienes toman parte en él, generalmente voluntarios, que son expertos o al menos conocedores de la información que ponen de manera abierta, es decir a disposición de quien la quiera. Yochai Benkler describe al trabajo colaborativo como el sistema de producción, distribución y consumo de bienes de información que se caracteriza por acciones individuales descentralizadas, ejecutadas a través de medios ampliamente distribuidos y ajenos al mercado y a sus es :


La base del trabajo colaborativo es la de compartir el conocimiento . Es un trabajo masivo, en el sentido de los medios de comunicación de masas, como la prensa, la radio y la televisión, que son vistos simultáneamente por muchas personas ubicadas en distintos sitios y sin contacto entre sí, pero unidos por ese medio de comunicación. 

Descriere

Munca de colaborare se mai numește producție de la egal sau colaborare în masă. 


Termenul a fost inventat de Yochai Benkler, profesor la Școala de Drept a Universității Harvard. Se bazează pe principiile filozofice ale binelui comun și altruismului și pe câteva principii operaționale, cu accent pe rezultate, care ghidează proiectul și sunt împărtășite de cei care iau parte la el, de obicei voluntari, care sunt experți sau cel puțin informați despre informații pe care le pun în mod deschis, care sunt disponibile oricui dorește acest lucru. 


Yochai Benkler descrie munca de colaborare ca fiind sistemul de producție, distribuție și consum de bunuri informaționale, care este caracterizat prin acțiuni individuale descentralizate, executate prin mijloace distribuite pe scară largă și non-piață și pentru următoarele:


Baza muncii de colaborare este de a împărtăși cunoștințe. Este o lucrare masivă, în sensul mass-media, cum ar fi presa, radioul și televiziunea, care sunt văzute simultan de multe persoane situate în locuri diferite și fără contact între ele, dar unite prin acel mijloc de comunicare .

Descriere

Munca colaborativă  se mai numește producție de la egal la egal (peer production) după  cum și colaborare de masă (mass colaboration). 

Termenul a fost impus de Yochai Benkler, profesor la Facultatea de Drept a Universității Harvard

Se bazează pe principiile filozofice ale binelui comun și ale altruismului și pe câteva principii operative, cu accent pe rezultate, care ghidează proiectul și care sunt împărtășite de cei care iau parte la el, de obicei voluntari, care sunt experți sau cel puțin buni cunoscatori ai informațiilor  pe care le pun la dispozitie în mod deschis, si care sunt disponibile oricui dorește. 


Yochai Benkler descrie munca colaborativa drept  sistemul de producție, distribuție și consum de bunuri informaționale, care se caracterizeaza prin acțiuni individuale descentralizate, executate prin intermediul  de mijloace amplu distribuite și straine pieței și a ei.... :


Ratiunea de a fi a muncii colaborative este aceea de a împărtăși (de a distribui, de a raspandi) cunoaștere . Este o lucrare masivă, în sensul mediilor de comunicare in masa, cum ar fi presa, radioul și televiziunea, care sunt văzute simultan de multe persoane situate în locuri diferite și fără contact între ele, dar unite prin acel mijloc de comunicare . 

Por eso, Marshall McLuhan llamó medios de comunicación masiva a todos los que "unen" momentáneamente a los usuarios de esos medios, que consideró forman una masa sin cohesión, que interactúan con el medio de comunicación, pero no entre sí, ni forman grupos, ni dependen de la retroalimentación .


Ese trabajo colaborativo de masas se lleva a cabo gracias a la existencia de un sistema socio-técnico que permite a miles de personas cooperar eficazmente para crear un resultado que es de todos, que no reconoce a un autor exclusivo y que puede usarse, independientemente de que se haya o no colaborado en su creación. Estos esfuerzos colectivos se llevan a cabo sin obligaciones formales entre los colaboradores, ni entre estos y el proyecto. La producción entre pares es un esfuerzo de colaboración que admite una cantidad ilimitada de aportaciones y de cambios que se pueden hacer en ellas.

En términos éticos, muchos individuos pueden encontrarse cooperando productivamente con extraños y conocidos en un alcance nunca antes visto. 

Acesta este motivul pentru care Marshall McLuhan a numit mass-media toți cei care unesc „momentan” utilizatorii acelor mass-media, pe care el consideră că formează o masă fără coeziune, care interacționează cu mass-media, dar nu între ei și nici nu formează grupuri, Nu depind de feedback.



Această lucrare de colaborare în masă este realizată datorită existenței unui sistem socio-tehnic care permite mii de persoane să coopereze eficient pentru a crea un rezultat care aparține tuturor, care nu recunoaște un autor exclusiv și poate fi folosit, indiferent de indiferent dacă ați colaborat sau nu la crearea sa. 


Aceste eforturi colective sunt realizate fără obligații formale între colaboratori și nici între ei și proiect. Producția de la egal la egal este un efort de colaborare care admite o cantitate nelimitată de contribuții și modificări care le pot fi aduse. 


În termeni etici, mulți indivizi pot găsi cooperarea productivă cu străini și cunoscuți într-un interval niciodată văzut. 

Acesta este motivul pentru care Marshall McLuhan a numit drept "mijloace de comunicare masiva a totalitații cei care-i uneste „la moment / instantaneu” pe utilizatorii acelor mijloace, pe care el le considera a forma o masă fără coeziune, care interacționează prin intermediul mediului de comunicare, dar nu între ei, nici nu formează grupuri,  și nici nu depind de retroalimentare (feedback) .

Această muncă  colaborativ ă  de masă se realizează datorită existenței unui sistem socio-tehnic care permite la mii de persoane să coopereze eficient pentru a crea un rezultat care aparține tuturor, care nu recunoaște un autor exclusiv și care poate fi folosit de oricine, indiferent dacă a colaborat  la crearea sa,  sau nu . 


Aceste eforturi colective sunt duse la capat fără obligații formale între colaboratori și nici între ei și respectivul proiect. Producția intre persoane... de la egal la egal, este un efort de colaborare care admite o cantitate nelimitată de contribuții și modificări care le pot fi aduse. 

În termeni etici , mulți indivizi se pot (auto)regăsi ca cooperand de forma productivă cu străini și cu cunoscuți într-o amploare niciodată anterior intalnita. 

El esfuerzo es sostenido por una combinación de voluntariado y la buena voluntad, la tecnología y alguna ley -en su mayoría de licencias- como es la Licencia Pública General de GNU, que gobierna la mayoría del software libre desarrollado y una buena parte de la participación de auto-servicio. 

Por ejemplo, en el caso de la Wikipedia, sus textos están disponibles generalmente bajo la Licencia Creative Commons Atribución Compartir Igual 3.0 ; y en todas sus páginas se aclara que Wikipedia es una marca registrada de la Fundación Wikimedia, Inc. ,​ una organización sin ánimo de lucro.

En ocasiones, algunas instituciones, como hizo IBM, financian parte del trabajo colaborativo, sin que eso implique que lo reclamen como de su propiedad o que limiten el acceso a quien desee tenerlo. Esas instituciones suelen beneficiarse del desarrollo del proyecto vendiendo servicios o equipos relacionados con él.

Efortul este susținut de o combinație de voluntariat și bunăvoință, tehnologie și unele legi - în mare parte licențe - precum licența publică generală GNU, care guvernează cea mai mare parte a software-ului gratuit dezvoltat și o bună parte a participării. de autoservire. 


De exemplu, în cazul Wikipedia, textele sale sunt, în general, disponibile sub licența Creative Commons Atributie Share Alike 3.0; și în toate paginile sale este clarificat faptul că Wikipedia este o marcă înregistrată a Wikimedia Foundation, Inc., o organizație non-profit.

Uneori, unele instituții, așa cum a făcut IBM, finanțează o parte din activitatea de colaborare, fără a presupune că o pretind drept proprietate sau că limitează accesul celor care doresc să o dețină. Aceste instituții beneficiază de obicei de dezvoltarea proiectului prin vânzarea de servicii sau echipamente aferente acestuia.

Acest efort este susținut de o combinație de... voluntariat si de bunăvoință,  plus tehnologie, plus vreunele dintre legi - în mare parte licențe - precum Licența Publică Generală GNU, care guvernează cea mai mare parte a software-ului liber, ce s-a dezvoltat plus o bună parte a participării in regim de auto-servire.  

De exemplu, în cazul Wikipedia, textele sale sunt, în general, disponibile sub licența Creative Commons Atributie Share Alike 3.0 ; și în toate paginile sale este clarificat faptul că Wikipedia este o marcă înregistrată a Wikimedia Foundation, Inc., o organizație non-profit. 


Va urma!

En el 2006, cuando Yochai Benkler acuñó el término de trabajo colaborativo y sus sinónimos, los productos estrella de código abierto o libre, como el desarrollo de sistemas de software GNU / Linux y el servidor de la web Apache, eran los más famosos entre incontables proyectos de desarrollo de software libre y cientos de miles de desarrolladores de software colaboraban en ellos con resultados de alta calidad.


Para entonces Wikipedia, tenía ya un lustro de existir, por lo que Benkler estudió su funcionamiento. Fue creada en el 2001 por Jimmy Wales y Larry Sanger, quien estaba contratado por el primero, y acuñó el nombre. Wikipedia es un acrónimo de wiki, una tecnología de software libre para crear sitios web colaborativos, cuyo nombre procedente a su vez de wikiwiki, rápido en hawaiano, y encyclopedia en inglés (que en español sería 'enciclopedia'). Le llamó especialmente la atención darse cuenta de que sus entonces 25,000 colaboradores en inglés y 30,000 en otros idiomas, tenían interés por compartir conocimiento, sus orígenes geográficos eran muy diferentes, y no formaban una comunidad unida.​


Wikipedia creció mucho y muy rápidamente, hasta llegar a ser de los 10 sitios Web más visitados del mundo. Aunque tiene un número creciente de colaboradores, un buen porcentaje de ese esfuerzo de participación lo hacen unas cuantas personas dedicadas y activas.​ Los cinco pilares de Wikipedia son los principios que definen su carácter y permiten que funcione exitosamente, lo que lo hace el trabajo colaborativo más grande del mundo. 

În 2006, când Yochai Benkler a inventat termenul de lucru colaborativ și sinonimele sale, produse deschise sau gratuite, cum ar fi dezvoltarea sistemelor software GNU / Linux și serverul web Apache, au fost cele mai renumite dintre nenumărate Proiecte de dezvoltare software gratuite și sute de mii de dezvoltatori de software au colaborat la acestea cu rezultate de înaltă calitate.



Pe atunci Wikipedia, exista deja de cinci ani, așa că Benkler și-a studiat funcționarea. Acesta a fost creat în 2001 de Jimmy Wales și Larry Sanger, care au fost angajați de fostul, și au inventat numele. Wikipedia este un acronim pentru wiki, o tehnologie software gratuită pentru crearea de site-uri web colaborative, al căror nume provine de la wikiwiki, rapid în hawaiiană și enciclopedie în engleză (care în spaniolă ar fi „enciclopedie”). El a fost în special lovit să realizeze că cei 25.000 de colaboratori ai săi în engleză și 30.000 în alte limbi, aveau interesul de a împărtăși cunoștințe, originile lor geografice erau foarte diferite și nu formau o comunitate unită.



Wikipedia a crescut foarte mult și foarte repede, până a devenit unul dintre cele 10 cele mai vizitate site-uri web din lume. Deși are un număr tot mai mare de colaboratori, un procent bun din acest efort de participare este realizat de câțiva oameni dedicați și activi. Cei cinci piloni ai Wikipedia sunt principiile care îi definesc caracterul și îi permit să funcționeze cu succes, ceea ce îl face să funcționeze Cea mai mare colaborare din lume.

Trabajos colaborativos mixtos

También hay casos en que conviven el trabajo colaborativo y el trabajo con fines de lucro, como los de sitios Flickr,​ Digg,​ Delicious​ o de instituciones que tienen grupos de cientos o miles de colaboradores, llamados Clickworkers, los que hacen diversos microtrabajos en la Web, en forma independiente, sin horario, en distintos idiomas y orientados a resultados. Generalmente se trata de trabajos remunerados. Por ejemplo, el sitio Clickworker ofrece sus servicios de redacción de textos y manejo de datos en 30 idiomas, en 130 países, con la participación de una red de 700,000 personas que hacen esas tareas de dar “click”.​


Uno de los primeros trabajos colaborativos con Clickworkers fue un experimento de la NASA en el que colaboraron decenas de miles de voluntarios. Hacían entradas de cinco minutos para mapear y clasificar los cráteres de Marte. La realización de tareas repetitivas que normalmente requerirían que los doctores trabajaran a tiempo completo durante meses, permitió liberar a esos científicos, que se dedicaron a tareas más analíticas. En los primeros seis meses de operación del proyecto, más de 85,000 usuarios visitaron el sitio y la mayoría contribuyó al esfuerzo. Los resultados se obtuvieron tras 1.9 millones de entradas, incluyendo entradas redundantes en los mismos cráteres, usadas para promediar los errores. Un análisis de la calidad de las marcas hasta ese momento mostró que el consenso computarizada de un gran número de Clickworkers arroja resultados prácticamente indistinguibles de las entradas de un geólogo con años de experiencia en la identificación de los cráteres marcianos.

Lucrări de colaborare mixte

Există, de asemenea, cazuri în care munca de colaborare și munca pentru profit coexistă, cum ar fi cele ale site-urilor Flickr, Digg, Delicious sau instituții care au grupuri de sute sau mii de colaboratori, numiți Clickworkers, care realizează diverse microtracks pe Web, independent, fără programare, în diferite limbi și orientate spre rezultate. 


În general, acestea sunt locuri de muncă remunerate. De exemplu, site-ul Clickworker oferă serviciile sale de scriere de text și gestionare a datelor în 30 de limbi, în 130 de țări, cu participarea unei rețele de 700.000 de persoane care îndeplinesc acele sarcini de clic.


Una dintre primele lucrări de colaborare cu Clickworkers a fost un experiment NASA în care au colaborat zeci de mii de voluntari. Au făcut înregistrări de cinci minute pentru a face hartă și a clasifica craterele de pe Marte. Efectuarea unor sarcini repetitive care ar necesita în mod normal medicii să lucreze cu normă întreagă luni întregi, a permis eliberarea acestor oameni de știință, care s-au dedicat mai mult sarcinilor analitice.  În primele șase luni de funcționare a proiectului, peste 85.000 de utilizatori au vizitat site-ul și cei mai mulți au contribuit la efort. Rezultatele au fost obținute după 1,9 milioane de înregistrări, inclusiv intrări redundante în aceleași cratere, folosite la medie de erori.

O analiză a calității mărcilor până în acel moment a arătat că consensul computerizat al unui număr mare de Clickworkers dă rezultate practic indistinguibile de la intrările unui geolog cu ani de experiență în identificarea craterelor marțiene. 

Elementos

- Objetivos: de la organización que desea compartir conocimiento; particulares, proyecto bien definido.

- Ambiente: software abierto y participación individual.

- Motivación: las personas involucradas están convencidas de la necesidad de compartir conocimiento, y gustan del proyecto. La Wikipedia es el ejemplo más grande y universal de trabajo colaborativo.

- Tipo de proceso: se formaliza en los resultados.

- Aporte individual: conocimiento y experiencia personal para compartir conocimientos con personas conocidas o desconocidas, con quienes generalmente no se tiene contacto, y que ni siquiera es necesario que hablen el mismo idioma o que compartan intereses en otros ámbitos que no sean los del conocimiento y de la base de datos que se desarrolla y perfecciona.

- Elementos de ayuda: Contar con canales de comunicación abiertos y siempre disponibles (plataformas web, teléfonos móviles, etc).

- Reglas rígidas, definidas previamente por quien inicia el proyecto.

- Productividad: la finalidad es compartir conocimientos. Se mide por el número de consultas y de información que los usuarios van estableciendo. En el caso de Wikipedia también puede medirse por la cooperación monetaria que dan sus usuarios a cambio de que el proyecto se conserve abierto y sin publicidad.

- Preocupación: compartir la mejor información para mejorar el conocimiento universal.

- Software: está a cargo de quien lanza el proyecto y lo mantiene operando.

element

Obiective: ale organizației care dorește să împărtășească cunoștințe; indivizi, proiect bine definit.


Mediu: software deschis și participare individuală.

Motivație: persoanele implicate sunt convinse de nevoia de a împărtăși cunoștințe, precum proiectul. Wikipedia este cel mai mare și mai universal exemplu de muncă de colaborare.


Tipul procesului: este formalizat în rezultate.

Contribuție individuală: cunoștințe și experiență personală pentru a împărtăși cunoștințe cu persoane cunoscute sau necunoscute, cu care în general nu există niciun contact și care nici nu au nevoie să vorbească aceeași limbă sau să împărtășească interese în alte domenii decât cunoștințele și cunoștințele. baza de date care este dezvoltată și perfecționată.


Elemente de ajutor: Au canale de comunicare deschise și mereu disponibile (platforme web, telefoane mobile etc.).

Reguli rigide, definite anterior de cine inițiază proiectul.


Productivitate: scopul este de a împărtăși cunoștințe. Se măsoară după numărul de întrebări și informații pe care utilizatorii le stabilesc. În cazul Wikipedia, acesta poate fi, de asemenea, măsurat prin cooperarea monetară pe care utilizatorii săi o acordă în schimbul proiectului menținut deschis și fără publicitate.

Îngrijorare: împărtășiți cele mai bune informații pentru a îmbunătăți cunoștințele universale.

Software: este responsabil de cine lansează proiectul și îl menține în funcțiune.


El proceso de aprendizaje es libre, autodidacta, sin retroalimentación, como sucede en la Wikipedia y provoca un desarrollo personal de autorregulación.El trabajo colaborativo no genera sentido de grupo, sino más bien uno de colaboración por el conocimiento, a diferencia del trabajo cooperativo que se enfoca a su ejecución por un grupo que "ayuda a potenciar aspectos afectivos actitudinales y motivacionales, generando insumos positivos para el logro de los aprendizajes" Martí (1996, 54). El hecho de participar en un proyecto con objetivos claros, da sentido de pertenencia, pero no está enfocado a generar lazos de amistad, ni los proyectos funcionan como una red social. 

Procesul de învățare este gratuit, autodidact, fără feedback, așa cum se întâmplă în Wikipedia și determină o dezvoltare personală a autoreglării. Munca în colaborare nu generează un sentiment de grup, ci mai degrabă unul de colaborare pentru cunoștințe, spre deosebire de munca de cooperare care Se concentrează pe execuția sa de către un grup care „ajută la promovarea aspectelor afective atitudinale și motivaționale, generând contribuții pozitive pentru realizarea învățării” Martí (1996, 54). Faptul de a participa la un proiect cu obiective clare, dă un sentiment de apartenență, dar nu este axat pe generarea de legături de prietenie și nici proiectele nu funcționează ca o rețea socială. 

El objetivo de un trabajo colaborativo es producir un conocimiento tangible, de utilidad general, además de generar una motivación extra en todos los participantes de este trabajo.

La enciclopedia Wikipedia es un ejemplo de plataforma colaborativa que tiene como fin la difusión libre del conocimiento, a través del trabajo de millones de usuarios ​que a diario actualizan y mejoran sus contenidos y que solo interactúan en función del contenido, para discutir la pertinencia o no de alguna colaboración.

Obiectivul unei lucrări de colaborare este de a produce cunoștințe tangibile, de utilitate generală, pe lângă generarea unei motivații suplimentare la toți participanții la această lucrare.

Enciclopedia Wikipedia este un exemplu de platformă colaborativă al cărui scop este diseminarea gratuită a cunoștințelor, prin activitatea a milioane de utilizatori care zilnic își actualizează și își îmbunătățesc conținutul și interacționează numai în funcție de conținut, pentru a discuta relevanța sau nu de o oarecare colaborare.

Trabajo en equipo y trabajo colaborativo

Normalmente las personas tienden a confundir trabajo en equipo y trabajo colaborativo, las principales diferencias se pueden resumir:  

Lucrul în echipă și munca în colaborare

În mod normal, oamenii tind să confunde munca în echipă și munca în colaborare, principalele diferențe pot fi rezumate: 

Características / Caracteristici 

1) Sujetos / Subiecti 


2) Liderazgo / Conducere 

3) Responsabilidad / Responsabilitate

4) Objetivo final / Obiectivul (scopul) final

5) Rol del encargado / Rol de manager

Trabajo en equipo  / Muncă în echipă 

1) Grupos organizados para la tarea / Grupuri organizate pe o temă 

2) Definido /  Definită 

3) Compartida / Comună

4) Optimizar un resultado / Optimizarea unui rezultat

5) Coordinador / Coordonare

Trabajo colaborativo / Muncă colaborativă 

1) Personas que comparten conocimiento / Persoane care au cunoașteri comune. 

2) "Informal" / „Informală”

3) Individual / Individuală 

4) Producir conocimiento / Generarea de cunoaștere

5) No existe esa figura / Nu există o astfel de figură

En el trabajo colaborativo se combinan procesos psicológicos de distinto orden. Por una parte se encuentra la actividad cognitiva que realizan los participantes sobre el conocimiento de dominio, y que implica la co-construcción del conocimiento. Por otra parte se encuentra la actividad meta-grupal que realizan los participantes para regular la tarea, participación y motivación del grupo

 (Total  articol = 10. 630 bytes)

În munca de colaborare, procesele psihologice de ordine diferită sunt combinate. Pe de o parte există activitatea cognitivă pe care participanții o desfășoară pe cunoașterea domeniului și asta implică co-construcția cunoștințelor. Pe de altă parte există activitatea meta-grupului desfășurată de participanți pentru a reglementa sarcina, participarea și motivația grupului. 

În munca colaborativă se auto-combină procese psihologice de dinstincte ordine. Pe de o parte face act de prezență activitatea cognitivă pe care participanții o realizează asupra cunoașterii respectivului domeniu și care implică co-construcția cunoașterii. Pe de altă parte face act de prezentă activitatea meta-grupală  realizată de participanți spre a reglementa respectiva temă, participare și motivație a grupului .



Dibujo de un wikipedista en acción, que ilustra y sugiere que, a través de las herramientas adecuadas, su trabajo colaborativo masivo puede desarrollarse en forma individual, sin perder su característica de grupal. > Link imagine




Imagine (a unui wikipedist în plină acțiune), care ilustrează și sugerează că, prin instrumentele potrivite, munca sa colaborativă masivă poate fi dezvoltată individual, fără a-și pierde caracteristica grupală. >  Link imagine






În orice parte a lumii, tastatura ajută muncii colaborative.

Link imagine.



En cualquier parte del mundo el teclado ayuda al trabajo colaborativo. Link imagine.

Secțiunea 3. SECTION 3. Sección 3.

Admin says:

Aquí es una especie de diagrama concebida por mi, donde se puede ver (a una escala de 1 a 10, el volumen de información que disponen diferentes "mundos lingüísticos" sobre un determinado concepto (en este caso hablamos de el concepto "Trabajo colaborativo".

Yo soy una especie "enciclopedista innato", y para mi la "enciclopedia colaborativa abierta" es una señal de grandísima libertad.

Me gusta que todo el ser humano tenga a su disposición... ¡Seguirá!

Collaborative work.

Совместная работа.

İşbirlikçi çalışma.

Secțiunea 4. SECTION 4. Sección 4.