Personalitate juridică / Personalidad juridica

 Page start up on 19.07.2018_10.20 (UTC+1 / España)

Articol în lucru. Scuzați deranjul! 

Artículo en obras. Disculpen la molestia!  

 Article in works. Sorry to bother you!

Articulo por traducir en rumano y de publicar después en su lugar, en Wikipedia

Articol de tradus din spaniolă în română și de publicat apoi la locul său, în Wikipedia.

Wikipedias de Wikipedia.   

+ 40 languages.


Non-wikipedias.

Columna 1

Texto del articulo " Personalidad jurídica ".  


 

Se entiende por Identidad jurídica o personalidad jurídica aquella por la cual se reconoce a una persona , entidad , asociación o empresa , con capacidad suficiente para contraer obligaciones y realizar actividades que generan plena responsabilidad jurídica , frente a sí mismos y frente a terceros . ​Las personas jurídicas pueden ser organizaciones con o sin fines de lucro. Además, pueden tratar de alcanzar un fin común a todos los componentes de la misma o bien poseer un determinado patrimonio con una finalidad concreta .

(522 bytes)

Columna 2

Traductor de Google .



  Prin identitate juridică sau personalitate juridică se înțelege acea prin care este recunoscută o persoană, entitate, asociație sau companie, cu capacitate suficientă de a contracta obligații și de a desfășura activități care generează responsabilitate juridică deplină, față de ei înșiși și împotriva terților.


Persoanele juridice pot fi organizații cu scop lucrativ sau non-profit. În plus, pot încerca să realizeze un scop comun pentru toate componentele sale sau să posede un patrimoniu specific pentru un scop specific .

Columna 3

Traducción / Traducere... admin .

 

 

Se înțelege  prin Identitate juridică sau Personalitate juridică acea prin care se recunoaste o persoană , entitate , asociație sau intreprindere , cu capacitate suficientă pentru a contracta obligații și de a realiza activități care generează  deplină   responsabilitate juridică , față de ei înșiși și  față de terți .  


Persoanele juridice pot fi organizații cu sau fara scop lucrativ. În plus, pot încerca să realizeze un scop comun pentru toate componentele sale sau să posede un patrimoniu specific pentru un scop specific.


 


Índice .

1 Concepto

1.1 Características

1.2 Tribus jurídicas

2 Derecho Civil

3 Derecho Constitucional

3.1 Teoría del Estado

4 Derecho Internacional

4.1 Círculo de los sujetos de derecho internacional

4.2 Personalidad limitada parcialmente del derecho internacional

4.3 Personalidad de derecho internacional absoluta y relativa

5 Personalidad jurídica en el derecho internacional público

5.1 Los sujetos en el derecho internacional público

6 Regulación por países

6.1 Argentina

6.2 Chile

6.3 Colombia

6.4 El Salvador

6.5 Guatemala

6.6 Honduras

6.7 México

7 Véase también

8 Referencias .

(581 bytes)

Index

1 Concept

1.1 Caracteristici

1.2 Triburi legale

2 Drept civil

3 Drept constituțional

3.1 Teoria statului

4 Drept internațional

4.1 Cercul subiectelor dreptului internațional

4.2 Personalitate parțial limitată a dreptului internațional

4.3 Personalitatea absolută și relativă a dreptului internațional

5 Personalitatea juridică în dreptul internațional public

5.1 Subiecți în dreptul internațional public

6 Reglementare pe țări

6.1 Argentina

6.2 Chile

6.3 Columbia

6.4 El Salvador

6.5 Guatemala

6.6 Honduras

6.7 Mexic

7 A se vedea, de asemenea

8 Referințe .

Cuprins .

1 Concept

1.1 Caracteristici

1.2 Triburi legale

2 Drept civil

3 Drept constituțional

3.1 Teoria statului

4 Drept internațional

4.1 Cercul subiectelor dreptului internațional

4.2 Personalitate parțial limitată a dreptului internațional

4.3 Personalitatea absolută și relativă a dreptului internațional

5 Personalitatea juridică în dreptul internațional public

5.1 Subiecți în dreptul internațional public

6 Reglementare pe țări

6.1 Argentina

6.2 Chile

6.3 Columbia

6.4 El Salvador

6.5 Guatemala

6.6 Honduras

6.7 Mexic

7 A se vedea, de asemenea

8 Referințe .

1. Concepto

La personalidad jurídica o moral, es más que la atribución por el ordenamiento jurídico ( a través de acto jurídico) de derechos y obligaciones a sujetos diversos de los seres humanos, circunstancia que nos permite afirmar que las personas jurídicas son, en estricto sentido, un producto del derecho, y solo existen en razón de él; sin su reconocimiento, nunca tendrán personalidad moral, o corpórea; son el producto abstracto del derecho que permite a comunidades jurídicamente organizadas cumplir los objetivos trazados por sus miembros. 

​La personalidad jurídica, pues, no coincide necesariamente con el espacio de la persona física, sino que es más amplio y permite actuaciones con plena validez jurídica a las entidades formadas por conjuntos de personas o empresas.​


Los atributos de la personalidad, en Derecho, son aquellas propiedades o características de identidad propias de las personas físicas o jurídicas en tanto que titulares de derechos. (955 bytes)

1 Concept

Personalitatea juridică sau morală este mai mult decât atribuirea de către sistemul juridic (printr-un act juridic) a drepturilor și obligațiilor către diferiți subiecți ai ființelor umane, circumstanță care ne permite să afirmăm că persoanele juridice sunt, în sens strict, o produs al legii și există doar din cauza ei; fără recunoașterea ei, ei nu vor avea niciodată o personalitate morală sau corporală; Acestea sunt produsul abstract al legii care permite comunităților organizate legal să îndeplinească obiectivele stabilite de membrii lor. 

Prin urmare, personalitatea juridică nu coincide neapărat cu spațiul persoanei fizice, ci este mai largă și permite acțiuni cu valabilitate juridică deplină entităților formate din grupuri de persoane sau companii.


Atributele personalității, în drept, sunt acele proprietăți sau caracteristici ale identității persoanelor fizice sau juridice în calitate de deținători de drepturi.

1 Concept

Personalitatea juridică sau morală este mai mult decât atribuirea de către sistemul juridic (printr-un act juridic) a drepturilor și obligațiilor către diversi subiecți dintre ființele umane, circumstanță care ne permite să afirmăm că persoanele juridice sunt, în sens strict, o produs al Dreptului și există doar ca efect al acestei cauze; fără recunoașterea lui, nu ar exista niciodată personalitatea morală sau corporală; Acestea sunt produsul abstract al Dreptului care permite comunităților juridicamente organizate să îndeplinească obiectivele stabilite de membrii lor. 

Prin urmare, personalitatea juridică nu coincide neapărat cu spațiul cuprins de conceptul "persoana fizica", ci este mai largă și permite acțiuni cu  deplină

valabilitate juridică entităților formate din grupuri de persoane sau intreprinderi.


Atributele personalității, în Drept, sunt acele proprietăți sau caracteristici ale identității, proprii persoanelor fizice sau juridice în calitate de titulari/e de drepturi .

1.1 Características


- Necesarios : sin ellos no existe la persona.

- Únicos : solo se puede tener un atributo del mismo orden.

- Inalienables : están fuera del comercio, no pueden transmitirse por medio de ningún acto ni negocio jurídico.​

- imprescriptibles : no se adquieren ni se pierden por el mero transcurso del tiempo.

- Irrenunciables : ni los titulares de estos atributos pueden renunciar a ellos unilateralmente ni la autoridad pública puede establecer sanción alguna que implique su eliminación.​

- inembargables .

(515 bytes)

1.1 Caracteristici


- Necesar: fără ele nu există nicio persoană.

- Unic: puteți avea un singur atribut de aceeași ordine.


- Inalienabile: sunt scoase din comerț, nu pot fi transmise prin niciun act sau activitate juridică.


- imprescriptibile: nu sunt dobândite sau pierdute prin simpla trecere a timpului.

- Non-renunțabil: nici deținătorii acestor atribute nu pot renunța unilateral la ele și nici autoritatea publică nu poate stabili vreo sancțiune care să implice eliminarea lor.

- de neatasat .

1.1 Caracteristici


- Necesare : fără ele nu există conceptul persoană.

- Unice : poate avea doar un singur atribut de același ordin.

- Inalienabile : sunt in afara oricarei forme de negociere, nu pot fi transmise prin intermediul niciunei actiuni sau afaceri juridice.

- imprescriptibile : nu se dobândesc si nici nu se pierd prin simpla trecere a timpului.

- Irenunțiabile : nici titularii acestor atribute nu pot renunța unilateral la ele și nici autoritatea publică nu poate stabili vreun fel de sancțiune care să implice eliminarea lor.

- de ne-poprit . de ne-embargat .

1.2 Tribus jurídicas


 - Nombre : En las personas físicas corresponde al conjunto de letras y palabras que sirven para identificar e individualizar a una persona. En las personas jurídicas corresponde a la Razón Social o a la Denominación.​

- Capacidad : Es la aptitud que tienen las personas físicas para ser sujetos activos y pasivos de relaciones jurídicas. Suele distinguirse entre capacidad jurídica o de goce , imprescriptible , inmutable , irrenunciable, y de orden público; y capacidad de obrar o de ejercicio concreto de los derechos, que puede ser limitada, parcial y variable. Normalmente, las legislaciones establecen supuestos en los que una persona física puede ser incapacitada mediante decisión judicial cuando no puede gobernarse a sí misma debido a enfermedades persistentes de carácter psíquico o físico.


En las personas jurídicas​ la capacidad para ser sujetos de derechos y obligaciones está determinada por el alcance de su objeto social y necesariamente se ejercita por medio de la representación a través de una persona física, tanto judicial como extrajudicialmente.

- Domicilio: En las personas físicas se refiere al lugar de permanencia del individuo, En las personas jurídicas al lugar físico donde tiene su domicilio fiscal.​

- Nacionalidad: Es el vínculo jurídico que tiene una persona con uno o varios Estados determinados.​

La nacionalidad de un individuo es, ante todo, la expresión jurídica de su integración en una comunidad nacional y precisamente por ello se atribuye en virtud de vínculos como el parentesco ius sanguinis y el lugar de nacimiento ius soli.​

- Patrimonio: En las personas físicas son el conjunto de derechos y obligaciones que son susceptibles de valorarse económicamente. En las jurídicas adicionalmente son los medios que les permiten realizar sus fines. El patrimonio puede ser pecuniario o moral.

- Estado civil: Único atributo con el que no cuenta la persona jurídica. Este atributo es exclusivo de las personas físicas (Naturales) consiste en la situación particular de las personas respecto de su familia, la sociedad y el Estado

(2067 bytes)

1.2 Triburi legale


- Nume : la persoanele fizice corespunde setului de litere și cuvinte care servesc la identificarea și individualizarea unei persoane. La persoanele juridice corespunde Numelui Companiei sau Denumirii.


- Capacitate : este aptitudinea pe care o au persoanele fizice de a fi subiecți activi și pasivi ai raporturilor juridice. De obicei, se face distincția între capacitatea legală sau de plăcere, imprescriptibilă, imuabilă, inalienabilă și ordine publică; și capacitatea de a acționa sau de a exercita drepturi specifice, care pot fi limitate, parțiale și variabile. În mod normal, legile stabilesc cazuri în care o persoană fizică poate fi incapacitată prin decizie judiciară atunci când nu se poate autoguverna din cauza unor boli psihice sau fizice persistente.


La persoanele juridice, capacitatea de a fi subiecte de drepturi și obligații este determinată de sfera scopului lor social și este exercitată în mod necesar prin reprezentare prin intermediul unei persoane fizice, atât judiciar, cât și extrajudiciar.


- Domiciliu: la persoanele fizice se referă la locul de reședință al persoanei, la persoanele juridice la locul fizic în care își are domiciliul fiscal.

- Naționalitate: este legătura juridică pe care o persoană o are cu unul sau mai multe state determinate.

Naționalitatea unui individ este, mai presus de toate, expresia legală a integrării lor într-o comunitate națională și tocmai din acest motiv este atribuită în virtutea unor legături precum rudenia ius sanguinis și locul nașterii ius soli.

- Patrimoniu: la persoanele fizice sunt ansamblul de drepturi și obligații care pot fi evaluate economic. În legal, în plus, ele sunt mijloacele care le permit să-și atingă scopurile. Patrimoniul poate fi pecuniar sau moral.

- Starea civilă: singurul atribut pe care persoana juridică nu îl are. Acest atribut este exclusiv persoanelor fizice (naturale) și constă în situația particulară a persoanelor în ceea ce privește familia, societatea și statul lor .

1.2 Triburi juridice


- Nume : la persoanele fizice corespunde setului de litere și cuvinte care servesc la identificarea și individualizarea unei persoane. La persoanele juridice corespunde Numelui Social  sau Denumirii.


- Capacitate : este aptitudinea pe care o au persoanele fizice de a fi subiecți activi și pasivi ai raporturilor juridice. De obicei, se face distincția între capacitatea juridică sau de plăcere , imprescriptibilă, imuabilă, inalienabilă și ordine publică; și capacitatea de a acționa sau de a exercita in mod concret, drepturi, capacitati care pot fi limitate, parțiale și variabile. În mod normal, legislatiile stabilesc cazuri în care o persoană fizică poate fi incapacitată prin decizie judiciară atunci când nu se poate autoguverna din cauza unor boli persistente, de caracter psihic sau fizic.


La persoanele juridice, capacitatea de a fi subiecte de drepturi și obligații este determinată de sfera scopului lor social și este exercitată în mod necesar prin reprezentare prin intermediul unei persoane fizice, atât judiciar, cât și extrajudiciar.


- Domiciliu: la persoanele fizice se referă la locul de reședință al persoanei, la persoanele juridice la locul fizic în care își are domiciliul fiscal.

- Naționalitate: este legătura juridică pe care o persoană o are cu unul sau mai multe state determinate.

Naționalitatea unui individ este, mai presus de toate, expresia legală a integrării lor într-o comunitate națională și tocmai din acest motiv este atribuită în virtutea unor legături precum rudenia ius sanguinis și locul nașterii ius soli.

- Patrimoniu: la persoanele fizice sunt ansamblul de drepturi și obligații care pot fi evaluate economic. În legal, în plus, ele sunt mijloacele care le permit să-și atingă scopurile. Patrimoniul poate fi pecuniar sau moral.

- Starea civilă: singurul atribut pe care persoana juridică nu îl are. Acest atribut este exclusiv persoanelor fizice (naturale) și constă în situația particulară a persoanelor în ceea ce privește familia, societatea și statul lor . 

2. Derecho Civil

3. Derecho Constitucional

3.1 Teoría del Estado4. Derecho Internacional

4.1 Círculo de los sujetos de derecho internacional

4.2 Personalidad limitada parcialmente del derecho internacional

4.3 Personalidad de derecho internacional absoluta y relativa

5. Personalidad jurídica en el derecho internacional público

5.1 Los sujetos en el derecho internacional público

6. Regulación por países

6.1 Argentina

6.2 Chile

6.3 Colombia

6.4 El Salvador

6.5 Guatemala

6.6 Honduras

6.7 México

2 Drept civil

3 Drept constituțional

3.1 Teoria statului

4 Drept internațional

4.1 Cercul subiectelor dreptului internațional

4.2 Personalitate parțial limitată a dreptului internațional

4.3 Personalitatea absolută și relativă a dreptului internațional

5 Personalitatea juridică în dreptul internațional public

5.1 Subiecți în dreptul internațional public

6 Reglementare pe țări

6.1 Argentina

6.2 Chile

6.3 Columbia

6.4 El Salvador

6.5 Guatemala

6.6 Honduras

6.7 Mexic

7 A se vedea, de asemenea

2 Drept civil

3 Drept constituțional

3.1 Teoria statului

4 Drept internațional

4.1 Cercul subiectelor dreptului internațional

4.2 Personalitate parțial limitată a dreptului internațional

4.3 Personalitatea absolută și relativă a dreptului internațional

5 Personalitatea juridică în dreptul internațional public

5.1 Subiecți în dreptul internațional public

6 Reglementare pe țări

6.1 Argentina

6.2 Chile

6.3 Columbia

6.4 El Salvador

6.5 Guatemala

6.6 Honduras

6.7 Mexic

7 A se vedea, de asemenea

7. Véase también

(155 bytes)

 

8. Referencias


Artículo en traducción! ¡Seguirá!

7. A se vedea, de asemenea




8 Referințe .


Article in translation! Will follow!

7. A se vedea, de asemenea .


8 Referințe .


Articol în traducere! Va urma! 

Cu mult drag nepoților mei (și generației lor). 

To my grandchildren, with love (and to their generation).

A mis nietos, con cariño (y a la generación de ellos). 

Am văzut un clip video care se vântură pe net și care mi-a adus aminte de niște vorbe de-ale mele în care ziceam că: "Toate persoanele sunt oameni (fiinte umane), dar nu toți oamenii (fiintele umane) sunt persoane". Cam același lucru cu a spune "Toți șoferii/doctorii/profesorii... etc, sunt oameni, dar nu toti oamenii sunt șoferi/doctori/profesori... etc". "Meseria de om" este o "meserie" care poate fi de natură informală sau poate fi de natura formală.

Cu informalismul ne naștem, formalismul se poate dobândi numai prin intermediul educației. Ca și în cadrul circulației oamenilor, este cam aceeași diferență ca aceea dintre circulația oamenilor din mediul rural și circulația oamenilor din mediul urban.

Urbanismul implică mult mai multe reguli (ca de circulație) decât ruralismul, tot la fel cum existența școlii dă unora mult mai multă bătaie de cap decât inexistența ei.

Până la urmă, în prezent, suntem parte al unui război global (mondial) între „omul ne-educat” și „omul educat”, între cei care sunt partizani ai conceptului „educație formală” și cei care sunt partizani ai conceptului „educație informală”.

 Mai multe... sub link.

/

 https://sites.google.com/site/pacureti/personalitate-juridic%C4%83-personalidad-juridica

Vi un videoclip que esta circulando por la red y me recordó unas palabras mías donde decía que: "Todas las personas son seres humanos, pero no todos los seres humanos son personas". Más o menos lo mismo que decir "Todos los conductores/médicos/profesores...etc son personas, pero no todas las personas son conductores/médicos/profesores...etc". Ser persona es una ocupación, y las ocupaciones puede ser de naturaleza informal o de naturaleza formal.

Con el informalismo en el sangre... nacemos, el formalismo sólo se puede adquirir a través de la educación. Al igual que en el movimiento de seres humanos, se trata aproximadamente de la misma diferencia que existe entre el movimiento de los seres humanos en las zonas rurales y el movimiento de los seres humanos en las zonas urbanas.

El urbanismo implica muchas más reglas (como en el tráfico) que el ruralismo, del mismo modo que la existencia del concepto escuela causa a algunas personas muchos más problemas que la inexistencia de este concepto. 

Al fin y al cabo, en actualidad, es una guerra global (mundial) entre el "hombre no-educado" y el "hombre educado", entre los partidarios a la "educación formal" y los partidarios a la "educación informal".

Más detalles... bajo el enlace. 

/

https://sites.google.com/site/pacureti/personalitate-juridic%C4%83-personalidad-juridica