Udstilling af gårdmalerier på Bogø Mølle sommer 2024

Guide til udstillingen af gårdmalerier på Bogø Mølle, sommer 2024

Billederne i denne guide ligger i rækkefølge som de er hængt op i Bogø Mølle, sommer 2024. Rul ned for at finde det billede, du ser på væggen.

Parti fra Bogø Hovedgade (fotografi)

Hverken gård eller maleri - men et smukt billede! Parti fra Bogø Hovedgade 114-135: Bogø Hovedgade set mod syd fra bakken ved kroen omkring 1900. Billedet stammer fra Hilma Bille i nr. 135. Efter hende arvede nevøen Per Bille Nielsen billedet, og han gav det senere gav videre til Bogø Forsamlingshus, fortæller Christian Bille Nielsen. Forsamlingshuset donerede det fint indrammede fotografi til til Bogø Lokalhistoriske Forenings Samling.

Bogø Hovedgade 83

Bogø Hovedgade 83. Malet af Anne-Lise Kogut Andersen i 2001 som gave til Vera Hansen, der boede i huset. Anne-Lise Kogut ejede chokoladefabrikken, hvor Vera Hansen arbejdede i mange år, først i produktionen og til sidst som kontordame. Maleriet er 33 x 33 cm, olie på lærred. Doneret til Bogø Lokalhistoriske Forenings Samling.

Smedemosen

Smedemosen på et maleri, som ifølge et blyantsnotat på bagsiden er fra 1926. Maleriet måler 32 x 40 cm uden ramme. Signaturen er "P". Giveren er Ebbe Hansen, Tingsted, hvis farfar Valdemar Hansen fra 20.6.1911 til 29.6.1937 ejede ejendommen Farøvej 11 - dengang en lille gård. Valdemar Hansen supplerede indtægten ved at køre med mælk. Ebbe Hansen fortæller, at maleriet hang hos hans farfar, også efter flytningen fra Bogø, dernæst hos faderen. I 2018 forærede Ebbe Hansen maleriet til Bogø Lokalhistoriske Forening. Th. smedjen i Vestergade 19. Den blev i 1883 købt af Frederik A. Iversen. Overgik til sønnen Andreas Iversen. Denne solgte i 1947 til Egon Kold Nielsen som drev den frem til lukningen i 1961.

Rytterskolen I

Bogø Rytterskole med rytterskoletavlen ved den venstre dør. På denne version står med blyant, at den er malet af pastor Laurits Pasbjerg omkring 1870. Den har hængt i Forsamlingshuset. Der findes endnu en version i Bogø Lokalhistoriske Forenings samling, og de er ikke helt ens.

Gallegården

Gallegården. Vesterskovvej 4. Billedet er malet med olie på lærred. Gave fra Inga Svan til Bogø Lokalhistoriske Arkiv. Gallegården er Inga Svans fødegård.

Enggården

Enggården. Malet af Hugo Grum i 1945. Fra Gyda Nielsen, givet til Bogø Lokalhistoriske Forening.

Bogøstedet

Bogøstedet på Ålborgvej 31. Halvgård udskilt fra helgården på Ålborgvej 32. Nedrevet i 2020. Olie på plade. Bogø Lokalhistoriske Forenings samling.

Bogø Hovedgade 128

Falstergården, tidligere kaldet Ungermands Gård. Bogø Hovedgade 128. Olie på lærred. Bogø Lokalhistoriske Forenings Samling. 

Udsigt fra Bogø Mølle

Udsigt fra Bogø mølle mod Nyby og Grønsund med H.P. Nielsens gård på matr. 94, Nybygade 11. 46x61 cm. Maleriet er fundet i Forsamlingshuset og givet til Lokalhistorisk Forenings Samling. Det er signeret P. Petersen og må være fra ca. 1910, idet Villa ”Russ” med den røde gavl til højre i billedet blev opført dette år. Derimod er H.P. Nielsens hus på Bogø Hovedgade 28A ikke med, og det blev også opført i 1910. Det giver lidt usikkerhed om dateringen. På vandet ses tilsyneladende en dampbåd. Det passer meget godt med, at maleriet kunne være fra det tidlige 1900-tal. Der er aktivitet ved Lindebroen. På Falster-siden ses profilen af Stubbekøbing Kirke til højre og Oure Mølle til venstre for midten.

Skovfogedhuset

Skovfogedhuset, Østerskovvej 49. Usigneret, olie på lærred. Har hængt i Forsamlingshuset. Bogø Lokalhistoriske Forenings Samling.

Stubmølle ved Billernes Gård

Stubmølle ved Billernes Gård matrikel 16b, i dag Grønsundvej 615A og 615B. Billes gårdmølle var opført i 1872 og opkaldt efter bygherren. Den var først tækket med strå, men fik senere spåndækning. Det ser ud til at være en paltrokmølle. Den væltede i en storm i 1946. Olie på lærred. Venligst udlånt til udstillingen fra privat samling.

Tanggården

Tanggården på Vesternæs. Tegning. Bogø Lokalhistoriske Forenings Samling.

Landskab

Landskab malet af H. Keis. Lige nu ved vi ikke, hvor billedet er malet. Vi har valgt at tage det med i udstillingen, fordi Keis er et slægtsnavn på Bogø, og vi antager, at det er et sted på Bogø. Olie på lærred. Bogø Lokalhistoriske Forenings Samling. 

Højstedgård, Bogø Hovedgade 110

Højstedgård. Bogø Hovedgade 110. Bogø Lokalhistoriske Forenings Samling.

Bogø Navigationsskole

Akvarel af Navigationsskolen af Th. Skeel Ankersen, uden år, men måske i slutningen af 1930'erne, hvor Ankersen også arbejdede med motiver i Stubbekøbing. Ankersen var bosat på Hasselø og har malet meget på Falster. Venligst udlånt til udstillingen fra privat samling. 

Smedestræde

Smedestræde 15 og 17 på et maleri doneret til Bogø Lokalhistoriske Forening fra Mia Gerdrups samling. Signaturen er måske HKH. Datering efter 1902, idet BBR angiver 1902 som opførelsesår for den gule smedje, som Hans Larsen lod bygge til erstatning for den gamle bysmedje, som han rev ned. Som nævnt flyttede sønnen, Mathias Larsen, i 1929 smedjen op i Smedestræde 3. Den gamle smedje i nr. 17 er siden blevet indrettet til beboelse, og Peter Steffensen byggede efter sin overtagelse af ejendommen i 1948 en garage til sin vognmandsforretning ved siden af smedjen. Maleriets datering er ukendt, men altså efter 1902

Sparegården

Sparegården på Søvangsvej 8B. Billedet af barndomshjemmet er doneret til Bogø Lokalhistoriske Forenings Samling af Kirsten Kræsing.

Rytterskolen II

Bogø Rytterskole med rytterskoletavlen ved den venstre dør. Ukendt årstal. Bogø Lokalhistoriske Forenings Samling. 

Bogø Kirke

Bogø Kirke, farvekridttegning, 24 x 31 cm, signeret W, juni 1915. Man kan ikke lade være med at spekulere på, om det er et medlem af familien Wad, der har tegnet den; eller måske pastor Biering, der hed Wladimir til fornavn. Bogø Lokalhistoriske Forenings Samling. 

Møllegården, Bogø Hovedgade 40 (fotografi)

Bogø Møllegård set fra havesiden med møllen i baggrunden til højre. Udateret fotografi, men efter 1913. Den hvidklædte møller bærer stråhat med sort bånd. Møllen anes i baggrunden. Foto: A(xel) Rasmussen, Nysted.  Bogø Lokalhistoriske Forenings Samling. 

Mere om gårdmalerier

Hvis du vil læse mere om gårdmalerier på Bogø, besøg Bogø Lokalhistoriske Forenings digitale samling af gårdmalerier

I årsskriftet Bogøs Historie 2021 er der en større artikel om gårdmalerier på Bogø

Bogø var ikke alene med sine gårdmalerier, vi var del af en større bevægelse i hele landet. For Nordjylland er der indsamlet mange malerier, så forskerne kunne skrive om både malerierne og deres gårde og om malerne og deres biografier. Det kan man læse om i bogen Gården på væggen: om gårdmalere i Nordjylland af Niels Bendsen