Globalisering og kommunikation

1901 - nu

I 1900-tallet fortsatte den centralisering af vareproduktionen, som var sat ind under industrialiseringen i 1800-tallet. Også denne gang fik det mærkbare konsekvenser for Bogø.

Dette gik hånd i hånd med en rivende udvikling på transportområdet. Man behøver blot nævne bygningen af Bogødæmningen til Møn i 1940'erne og Farødæmningen med tilslutning til Farøbroerne i 1980'erne.

Resultaterne heraf kan aflæses i handelsmønsteret på Bogø. I centraliseringens første bølge var der opstået mange butikker på Bogø. I anden bølge er de stort set alle blevet nedlagt igen. Butiksdøden ramte. Kun Brugsen er tilbage.

Samme vej er det gået med pengeinstitutterne.

Et andet resultat peger i den modsatte retning. På Bogø blev der i 2017 oprettet et logistikcenter for e-handel. Den almindelige centralisering i samfundet har medført stigende ejendoms- og grundpriser i de store bycentre. Det er den ene grund til, at Bogø er en attraktiv placering for en virksomhed af den type. Den anden grund er, at Bogøs placering ved Farøbroerne giver direkte forbindelse til de nationale og internationale hovedfærdselsårer. Den tredje grund er, at den datatransmission, som er alfa og omega for en virksomhed af den karakter, sker lige så godt på Bogø som i Vallensbæk eller Køge.

Et tredje resultat vedrører folketallet på Bogø. I 1970'erne var en nedgang i folketallet blevet en realitet. Det var en udvikling, der ramte alle de danske småøer. Men på Bogø medførte bygningen af Farøbroerne, at udviklingen vendte, og at øen nu stort set er tilbage på det tidligere niveau.