Gårdmalerier

Billegården. Malet af Hugo Grum i 1946. Fra Janni Riises samling.

Bogø Mølle. Malet af Frede Malmros, 1978. Fra et auktionskatalog.

Bogø Rytterskole med rytterskoletavlen ved den venstre dør. På versionen til højre står med blyant, at den er malet af pastor Laurits Pasbjerg omkring 1870. Den har hængt i Forsamlingshuset. Bogø Lokalhistoriske Arkiv har begge versioner. De er ikke helt ens; det kan godt være, at det i virkeligheden er versionen til venstre, der er den ældste.

Bogøstedet på Ålborgvej 31. Halvgård udskilt fra hegården på Ålborgvej 32. Bogø Lokalhistoriske Arkiv. Nedrevet i 2020.

Dalmosegård, Farøvej 5. Tegning fra 1947. Fra Lone Weiss Boutrups samling.

Enggården. Malet af Hugo Grum i 1945. Fra Gyda Nielsens samling.

Falstergården. Bogø Hovedgade 128. Bogø Lokalhistoriske Arkiv.

Gallegården. Vesterskovvej 4. Gave fra Inga Svan til Bogø Lokalhistoriske Arkiv. Gallegården er Inga Svans fødegård.

Farøvej 4. Fra Ellinor Nielsens samling.

Hannesminde med gårdmølle. Stenkildevej 1. Malet af N.C. Hansen 1900-20. Fra familien Klogs samling.

Sognepræst Helge Rasmussens tegning er fra 1955. Tegneren har stået i svinget på Fruekildevej. Vejen til venstre går op til Birkagergård, vejen til højre går ned til landevejen. Gundernæs ses midtfor. Th. er lidt af Holmegård kommet med. Tegningen tilhører Villy Damsbo, søn fra Holmegård.

Gundernæs. Grønsundvej 600. Tegnet af Hugo Grum i 1948.

Sognepræst Helge Rasmussen fra Jelling besøgte jævnligt Senius og Tulle Holm Hansen på Gundernæs om sommeren. Hans tegning af Gundernæs t.v. og Fruekildegård t.h. er fra juni 1957. Stien i forgrunden førte ned til Senius' eng. Den blev kaldt Fægangen. Tegningen tilhører Villy Damsbo.


Fra Villy Damsbo har vi modtaget dette foto af en tegning af stenbroen ved Fruekilde, udført i 1963 af den besøgende sognepræst Helge Rasmussen, Jelling. 

Mens der endnu blev udskibet sukkerroer fra Bogø til sukkerfabrikken i Stege, foregik det for en mindre dels vedkommende herfra, og som det fremgår under primitive forhold. Fjællevognene måtte ud i vandet til navet for at læsse roerne af. Størstedelen af sukkerroerne blev udskibet fra øens nordside, fra Skåningebro.

Fruekilde blev i øvrigt omtalt af Fanefjord-præsten Johan Paludan, som i begyndelsen af 1800-tallet skrev: "Skal man til Bogøe, da maa Vognen enten kjøre ud til Baaden, eller der maa vades iland; thi der findes ikke et eneste Sted, hvor en Baad beqvemt kunde lægge til. Det bedste er Syd for Nybye ved Fruekilde. Besynderligt, at denne lille Øes Beboere ikke kunne blive enige om at bygge en liden Broe." 

Villy Damsbo ledsager billedet med dette erindringsglimt: "I halvtredserne og tresserne var der stadigvæk en smule liv ved Fruekilde. Det var her folk fra de omliggende gårde gik i vandet efter arbejde på en varm dag, måske især i høsten. Til Skt. Hans samledes vi omkring et pænt stort bål med en frygtindgydende heks, som Gudrun havde lavet. Dengang tændte man ikke bålet, før det var ved at blive mørkt, børn eller ej. Der var mange bål omkring Grønsund, et betagende syn. Bagefter gik vi op til Gudrun og Per og fik æbleskiver og chokolade, det var en lang og god dag. Gudruns mand, Johannes, døde i sommeren 62 [Johannes Nielsen, Fruekildegård].

Holmegård. Grønsundvej 591. Malet af Anne Damsbo i slutningen af 1970'erne, mens hendes forældre Rosa og Jørgen Damsbo stadig drev Holmegård som kvæggård.

Hannesminde. Stenkildevej 1. Fra familien Klogs samling. Signaturen L.P.D.

Jørgensminde. Af gårdmaleren Martinus Hansen. Fotograferet af Mia Gerdrup hos Rita Kas, der havde boet på Jørgensminde. Af elmasterne kan det udledes, at billedet er malet efter 1926. I det år var der kommet elektricitet til hele øen.

Højstedgård. Bogø Hovedgade. Bogø Lokalhistoriske Arkiv.

Kræsinggården malet af Hugo Grum i 1946. Fra Kræsinggårdens samling.

Kræsinggården malet nogle år før 1946.

Udateret maleri fra gårdspladsen på Bogø Møllegård. Foto modtaget fra Hanne Lauenborg Breitenstein, som har fået maleriet i arv efter sine farforældre Johannes og Dagmar Breitenstein.

Nørrebækgård, Skåningevej 4. Udført af Gunnar Wilkki. Fra Preben Olesens samling.

Rosendal. Tjørnedalsvej 3. Malet af Hugo Grum i 1948. Fra Klaus Wilkkis samling.

Maleri fra 1925 af Bogø Møllegård fra havesiden. Foto modtaget fra Poul Lauenborg Breitenstein.

Skovfogedhuset, Østerskovvej 49. Usigneret. Har hængt i Forsamlingshuset. Bogø Lokalhistoriske Arkiv.

Skovfogedhuset, Østerskovvej 49. Malet af Lars Renter, 1945. Fra Liselotte Aasbergs samling.

Skovly, Ålborgvej 35. Tegnet af Ellen Valentin, 1992.

Smedjen, Bogø Hovedgade 103. Malet af signaturen PP, som siges at stå for Peter Petersen. Fra Berit Hansens samling.

Sparegården på Søvangsvej 8, malet af Kirsten Kræsings morbror Aage Olsen engang i 1940'erne.

Stormgården før det nye stuehus blev bygget i 1940. Fotografisk kopi af gårdmaleri, modtaget af Alice Madsen. Grønsundvej var på dette tidspunkt ikke etableret, og vejen gik nord om Stormgården. Nu Grønsundvej 604.

Stæhrgården, Grønsundvej 613. Gårdmaleri fra 1906, signeret A. Larsen. Denne fotografiske kopi er modtaget af Per Klog.

Tanggården på Vesternæsvej 7. Malet efter fotografisk forlæg fra 1920'erne, formentlig af Ellen Harboe i 1950. Fra Mia Gerdrups samling.

Gård, vognmandsforretning og Tuborgdepot på Bogø Hovedgade 28. Depotet blev grundlagt i 1908 og fejrede 75 års jubilæum i 1983. Maleri fra 1940'erne af H.C. Kyhl; formentlig udført samtidig med maleriet af  gården på Nybygade 4.

Fra Winnie Keis har arkivet modtaget dette foto af et maleri af Kejsergården på Bogø. Det er malet af signaturen C.N. i 1903. Maleriet hænger hos Lisbet Keis på Keisergården i Vålse.

Gården på Nybygade 4, hvor gartnerægteparret Vilhelmine og Albert Petersen boede fra 1922. Signaturen i hjørnet lyder på H.C. Kyhl, 1942. Kyhl malede mange gårde på Sjælland, Møn og Falster. Han døde i Nyråd i 1984. Fotografiet er modtaget fra Heidi Lücking Møller.

Aalborggaarden. Fra Jørgen Keis har vi modtaget et foto af dette gårdmaleri af Aalborggaarden på Bogø. Det er udført under et sommerbesøg i 1982 af Jørgens svoger Arnth Jørgensen, gift med Jørgens søster Inge Anna Due Jørgensen (født Keis). 

Og et par byhuse

Bogø Hovedgade 83, malet af Anne-Lise Kogut Andersen i 2001 som gave til Vera Hansen, der boede i huset. I SAVE-databasen over bevaringsværdige bygninger opført før 1940 er der følgende karakteristik af huset: "Fint hus i landsbygade, med sokkel af granit, blank mur i røde tegl med fine detaljer i murværk" og "Huset passer fint ind i miljøet i Bogø Hovedgade. Meget originalt og fint bevaret."  Huset skønnes opført omkring 1900. Detaljerne kunne pege på, at det var murermester Laurits Topp, der opførte huset til sig selv. Topp flyttede senere til Nybygade 18.

Smedemosen på  Bogø på et maleri, som ifølge et blyantsnotat på bagsiden er fra 1926. Maleriet måler 32x40 cm uden ramme. Signaturen er "P". Giveren er Ebbe Hansen, Tingsted, hvis farfar Valdemar Hansen fra 20.6.1911 til 29.6.1937 ejede ejendommen Farøvej 11, Bogø - dengang en lille gård. Valdemar Hansen supplerede indtægten ved i en årrække at køre med mælk. Ebbe Hansen fortæller, at maleriet hang hos hans farfar, også efter flytningen fra Bogø, dernæst hos faderen. I 2018 forærede Ebbe Hansen maleriet til Bogø Lokalhistoriske Arkiv. 

Ejendommen til venstre er Smedestræde 30, matrikel 109. I 1867 skøde fra Bogø bymænd til sømand Lars Rasmussen Dreyer/Lars Rasmussen Drejer. 1918 skøde fra Jens Christian Jensen til Johannes Augustinius Petersen Lollike. 1939 skøde til arbejdsmand Alfred Bertias Andreas Hansen (f. 11/5 1907 i Rønne). Alfred Hansen var stenfisker og arbejdede sammen med sin bror Theodor Hansen, som havde stenfiskeren HAABET og åledrivkvasen KAREN. Den sidste båd ligger stadig ved Lindebroen. Ejendommens blad i realregisteret findes på https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?epid=17008258#124639,18374053 

Smedestræde 15 og 17 på et maleri fra Mia Gerdrups samling. Signaturen er måske HKH. Datering efter 1902, idet BBR angiver 1902 som opførelsesår for den gule smedje, som Hans Larsen lod bygge til erstatning for den gamle bysmedje, som han rev ned. Som nævnt flyttede sønnen, Mathias Larsen, i 1929 smedjen op i Smedestræde 3. Den gamle smedje i nr. 17 er siden blevet indrettet til beboelse, og Peter Steffensen byggede efter sin overtagelse af ejendommen i 1948 en garage til sin vognmandsforretning ved siden af smedjen. Maleriets datering er ukendt, men altså efter 1902. 

Pas godt på de gamle gårdmalerier

TV Øst om Bogøs gårdmalerier. Ida Kristensen interviewer Else Klog og Svend Aage Christensen. September 2017. 

Illustreret artikel om Bogøs gårdmalerier

Artikel i Sjællandske om gårdmalerierne fra Bogø

OMTALE AF BESTRÆBELSERNE PÅ AT REDDE GÅRDMALERIERNE.

Screendump fra Lene Egebergs artikel i Sjællandske, 19. september 2017. Med tilladelse fra Sjællandske.