Prizonier de conștiință 

/  

Preso de conciencia

Page start up on 26.12.2012_00.02 (UTC+1 / España)

Fuente bibliografico / Sursa bibliografica: 

Total 2.921 bytes.

18.06.2024_21.32 (UTC + 1 / Paterna, España) Ayord says:


Pagină web dereglată/distrusă (alături de alte 3-4000 de pagini web) de o reformă internă realizată de "Google Sites" de la 21 septembrie 2021 în sus, și căreia i-am inceput a-i face reparații abia din iunie 2024 in sus.

O vreme o să las partea dereglată/distrusă a paginii, alături de partea reparată, pentru că asa se pot face mai ușor niște necesare comparații. 

Eu unul nu consider de ieri sau de alaltăieri că întrunesc condițiile prizonieratului de conștiință, ci de amar de ani, iar pentru a da posibilitatea cât mai multor persoane să înțeleagă la ce se referă acest concept, am bilingvizat continuț explicativ aferent atât în pagini web personale, cât și direct în Wikipedia în limba română, prin realizarea unei copii în limba română cât mai conforme cu originalul, după articolul "Preso de conciencia - Wikipedia en español". 

Am avut, și am, ciocniri puternice atât pe plan profesional, pe plan politic, pe plan social-media, pe plan wikipedistic, și alte, peste tot mulțimea (sau indivizi erijați în reprezentanți ai ei... tăindu-mi microfonul, atentând grav în acest fel, la libertatea mea de exprimare.


Nu s-au născut însă forțe care să-mi poate închide complet gura, câtă vreme eu mai respir.


Pentru că dreptatea e la mine, nu la cei care merg pe sens contrar, indiferent cât de mare ar fi "fluviul" ăsta.

18.06.2024_21.32 (UTC + 1 / Paterna, España) Ayord says:


Página web trastornada/destruida (junto con otras 3-4000 páginas web mias) por una reforma interna llevada a cabo por "Google Sites" a partir del 21 de septiembre de 2021, y que recién he comenzado a reparar a partir de junio de 2024.

Por un tiempo dejaré la parte desregulada/destruida de esta página web, junto a la parte reparada, porque así se pueden hacer más fácilmente algunas necesarias comparaciones.

Yo, por mi parte, no considero desde ayer o anteayer que cumplo las condiciones de un preso de conciencia, pero sí desde hace muchisimos años, y para que el mayor número posible de personas pueda comprender a qué se refiere este concepto, he bilinguizado contenidos explicativos relacionados tanto en páginas web personales, como directamente en la "Wikipedia en rumano", realizando una copia en rumano lo más fiel posible al original, según el artículo "Preso de conciencia - Wikipedia en español". Tuve, y todavía tengo, fuertes enfrentamientos tanto en el plano profesional como político, en las redes sociales, con ro-wikipedistas y muchos planos mas, la multitud (o individuos que se hacen pasar por sus representantes)... cortando mi micrófono, ser seriamente dañado de esta manera, en lo que se trata de mi libertad de expresión.

Sin embargo, no nacieron fuerzas que pudieran cerrar completamente mi boca, mientras todavía respirara.

Porque la verdad/justicia es de la misma parte de la lineaconmigo, no con los que van en dirección contraria, por muy grande debito que tiene este "río".

 ORIGINAL


Text copiat aici la 18.06.2024_21.39 (UTC+1 / Paterna, España.

Se denomina preso de conciencia o prisionero de conciencia (Prisoner of conscience o POC por sus siglas en inglés) al individuo que ha sido encarcelado por su raza, religión, color de piel, idioma, orientación sexual o credo, siempre que no haya propugnado ni practicado la violencia. Se contrapone a este el término preso político. El término preso de conciencia fue acuñado por el organismo defensor de los derechos humanos Amnistía Internacional a principios de la década de 1960.

El 28 de mayo de 1961, el artículo The forgotten prisoners1 lanzó la campaña Appeal for Amnesty 1961 y definió por primera vez al prisionero de conciencia como

Copie conformă / Copia conforme 


Text copiat aici la 18.06.2024_21.39 (UTC+1 / Paterna, España.


Se numește prizonier de conștiință ( Prisoner of conscience sau POC pentru acronimul său în engleză ) persoana care a fost închisă din cauza rasei, religiei, culorii pielii, limbii, orientării sexuale sau crezului său, cu condiția ca aceasta să nu fi susținut sau să nu fi practicat violența . Se contrapune termenului deținut politic. Termenul prizonier de conștiință a fost inventat de organismul apărător al drepturile omului Amnesty International la începutul anilor 1960.

La 28 mai 1961, articolul The forgotten prisoners [1] a lansat campania Appeal for Amnisty 1961 și a definit pentru prima dată conceptul prizonier de conștiință ca fiind

«Cualquier persona a la que se le impide físicamente (por prisión u otras causas) expresar (en cualquier forma de palabras o símbolos) cualquier opinión que mantiene honestamente y que no defiende ni justifica la violencia personal». También excluye a las personas que han conspirado con un gobierno extranjero para derrocar el propio.1


„Orice persoană căreia i se împiedică fizic (prin închisoare sau prin alte metode) exprimarea (sub orice formă de cuvinte sau simboluri) oricăreia dintre opiniile pe care și le menține cu onestitate și care nu susține și nu justifică personal violența”. De la această definire se exclud persoanele care au conspirat cu vreun guvern străin pentru a-și răsturna propriul guvern.[1] 

El principal objetivo de esta campaña, iniciada por el abogado inglés Peter Benenson y un pequeño grupo de escritores, académicos y abogados, entre los que destacaba la activista pacifista y cuáquera Eric Baker, fue identificar a prisioneros de conciencia en todo el mundo y hacer campaña por su liberación. A principios de 1962, la campaña había recibido tanto soporte público que se convirtió en una organización permanente y cambió su nombre a Amnistía Internacional (AI).

Bajo la ley británica, Amnistía Internacional era una organización política y los donativos que recibiera no quedaban libres de impuestos. Para solucionarlo, en 1962 se creó el Fund for the Persecuted para recibir donativos para los prisioneros y sus familias. El nombre se cambió después por Prisoners of Conscience Fund y hoy es una entidad separada.

Amnistía Internacional ha presionado a los gobiernos desde que fue fundada para liberar a las personas que considera prisioneros de conciencia.23​ Los gobiernos acusados suelen negar que los prisioneros tengan el estatus de prisioneros de conciencia y sí que son un peligro para la seguridad de sus países.

Principalul obiectiv al acestei campanii, inițiată de avocatul englez Peter Benenson și de un grup restrâns de scriitori, academicieni și avocați, între care se remarca activistul pacifist quakerul Eric Baker, a fost identificarea prizonierilor de conștiință din întreaga lume și facerea de campanie pentru eliberarea lor. La începutul anului 1962, campania a primit atât de mult sprijin public, încât a devenit o organizație permanentă și și-a schimbat numele în Amnesty International (AI).

Conform legislației britanice, Amnesty International era o organizație politică iar donațiile primite nu erau scutite de impozite. Pentru a fi soluționat acest lucru, în 1962 a fost creat Fund for the Persecuted destinat primirii de donații pentru deținuți și familiile acestora. Numele a fost ulterior schimbat în Prisoners of Conscience Fund fiind astăzi o entitate separată.

Încă de la înființare Amnesty International a făcut presiuni asupra guvernelor pentru a elibera persoane pe care le consideră a fi prizonieri de conștiință. [2] [3] Guvernele acuzate neagă de obicei că respectivii prizonieri au statutul de prizonieri de conștiință și că reprezintă un pericol pentru securitatea țărilor lor.

Diferencias con prisionero político

A diferencia de la definición de preso político, el artículo "The Forgotten Prisoners", al definir a los prisioneros de conciencia, claramente excluye a personas que hayan empleado o propugnado la violencia. No quiere decir que todo preso político ha empleado o propugnado la violencia. De hecho, Amnistía Internacional ha reconocido que múltiples presos políticos, quienes aseguran no haber empleado o propugnado la violencia, también son prisioneros de conciencia, entre ellos:

Diferențe față de conceptul deținut politic

Spre deosebire de definiția conceptului deținut politic, la definirea conceptului prizonieri de conștiință, articolul „The Forgotten Prisoners” exclude în mod clar persoanele care au folosit sau au promovat violența. Nu înseamnă prin asta că orice deținut politic a folosit sau a promovat violența. De fapt, Amnesty International a recunoscut că mai mulți deținuți politici, care pretind că nu au folosit și nu au susținut violența, sunt în același timp și prizonieri de conștiință, printre ei:

Referencias


Bibliografía


Enlaces externos


Control de autoridades

Referințe


Bibliografie


Linkuri externe