La camionera

Page started at 29.11.2019_00.15 (UTC+1 / España)

Fuente / Sursa: Eu votez cu şoferiţa de TIR! by Laurențiu Ciocăzanu, Ziaristii.com, duminică, 24 noiembrie 2019

Un amigo (virtual) español preguntandome si puedo hacerle el favor de traducir este mencionado articulo de rumano a español. Aunque pasaron 13 horas desde cuando me pidio este favor, solo ahora puedo ofrecer un poco de tiempo a esta traducciòn. Espero que no llegue demasiado tarde a mi amigo, esta traducción.

Por casualidad, el personaje principal de este articulo (Adriana Muresan), es una de las personas de mi lista de amigos de Facebook y (si me acuerdo bien) incluso de Whatsapp.

Hemos intentado colaborar en lo que se trata de intentar de mejorar la vida en nuestro gremio, pero.... de momento... andamos cada uno por su propia orbita, y solo de vez en cuando cruzamos en nuestra nevegación por la red.

Este columna alberga una copia de el articulo " Eu votez cu şoferiţa de TIR! by Laurențiu Ciocăzanu, sirviendo aqui para la traducción y para ofrecer a el lector que es capaz, la posibilidad de comparar el texto original con el texto de mi traducción, interpretación y adaptación, y en el caso que alguien esta observando alguna error, me puede avisar.

Cazul şoferiţei de TIR din Spania, care a ajutat la crearea unui grup de voluntari pentru a ajuta oamenii ce nu pot să vină la vot, e relevant. Foarte! El vorbeşte de la sine despre diferenţa dintre două Românii.

Nu dintre Diaspora şi România de acasă! Nu, nici vorbă! De altfel, asta e o mare manipulare folosită de toţi duşmanii democraţiei româneşti, de a împărţi România în două felii opuse: cea din ţară şi cea de afară. De ce? Pentru că atunci când poţi dezbina, stăpâneşti ca belferul.

Nu există două Românii în conflict. E una şi aceeaşi, modificată doar de vremuri şi adaptată schimbărilor prin care trecem cu toţii în lumea asta tot mai haotică şi cam fără busolă.

Când acum 16 ani Adriana Mureşan a lăsat în urmă Clujul pentru a poposi în Monzon, nu departe de plaiurile lui Don Quijote, n-a făcut-o din dorinţa de a investiga opera lui Cervantes. Nici pentru a savura aroma de lemn de butoi depusă fin în corpul vinurilor „Crianza”, ale galonatei regiuni Rioja. Şi nici pentru a-şi găsi calea de pelerină pe „El Camino”, drumul ce taie Pirineii pentru a se „vărsa” în catedrala fabulosului Santiago de Compostela.

Dar ca o bună creştină ce învăţase bine pilda cu „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă”, Adriana şi-a luat inima-n dinţi şi a înţeles că ţara ei nu e încă pregătită pentru a-i împlini visul: acela de a fi şoferiţă de TIR.

Azi, după atâtea chinuri şi lupte pentru supravieţuirea departe de Feleac, a reuşit. Spania nu e departe de România pe drumul de la dictatură la democraţie (1975 – ei, 1989 – noi), dar a făcut progrese enorme, din dorinţa de a prinde din urmă marile naţiuni ale continentului – ea însăşi, o mare putere cândva, stăpână peste lume.

Aici, Adriana a tras din greu de volan, iar acum e bine. Dar ca mulţi dintre cei plecaţi în lumea largă, România i-a rămas în suflet. O simte ca pe-o datorie de conştiinţă. N-ar fi vrut s-o părăsească, dar a fost nevoită. Iar acum vrea să-i dea ceva înapoi.

Cum? Răspunzând jignirilor mizerabile ale unui viceprimar din Hunedoara, nu cu ură, ci cu acţiune menită să-l facă să plângă pe respectivul, nu pe cei ca ea.

Aşa că a spus pe roate un grup de Facebook pentru ajutorarea celor ce-ar vrea să ajungă la depărtata urnă de vot, dar nu pot. Din cauză că, aşa cum mărturiseşte ea însăşi cu o sinceritate de premiantă, „nu e ușor aici, nu trăim bine, de multe ori nu avem bani să ne întoarcem acasă, e o percepție greșită despre cum trăiesc românii din Diaspora”.

Are dreptate. Mulţi români ca ea au îndurat clipe cumplite în pribegie. Şi tot mulţi s-au ferit să se „spovedească” fie şi familiilor, darămite lumii largi. Le-a fost teamă să nu fie priviţi ca „looseri”, ca „spălătorese”, cum îi jignea deunăzi un fost jurnalist pe cei plecaţi la muncă afară.

Însă Adriana Mureşan a ales să spună adevărul despre viaţa în diaspora. Sunt peste 6 milioane de români, iar marea majoritate o pot confirma pe brava noastră şoferiţă cu suflet mare de român. Nu e deloc uşor să pleci de-acasă. Dar tot ea spune ce descoperă, după o vreme, cei ajunşi pe continent.

Şi aici ar face bine mulţi s-o asculte cu atenţie: nu banii ne ţin aici, se destănuie Adriana reporterilor G4Media, ci altceva: respectul statului faţă de omul simplu, funcţionarea instituţiilor, într-un cuvânt CIVILIZAŢIA.

Pentru românii adevăraţi ca Adriana Mureşan, nu banii sunt esenţa civilizaţiei de tip european, ci relaţia stat-cetăţean. Una în faţa căreia, în Europa, oamenii au a-şi scoate pălăria în general, căci excepţii sunt peste tot.

Asta-i lecţia pe care au învăţat-o mulţi cei ca Adriana. Şi pe care unii de acasă nu au cum s-o ştie, pentru că nu e ceva ce deprinzi teoretic; descoperi din viaţa reală, din greutăţi pe care, acasă, nu le simţi la fel de acut.

Afli ce e cu adevărat civilizaţie atunci când rămâi în aer. Fără muncă sau bani. Şi când, pe deasupra, te îmbolnăveşti. Şi atunci înţelegi că nu ai nevoie de nimic pentru a fi tratat cum se cuvine în spital. Că nu-i nevoie să cerşeşti sau să dai în cap ca să-ţi potoleşti foamea. Şi că odată ce te-ai mai pus pe picioare, există mecanisme care să te scoată la liman, să găşeşti din nou o slujbă, să revii la viaţă.

Asta-i Europa! Şi nu e bine înfiptă la noi acasă, în România, din păcate. Nici n-are cum. Câtă vreme politicul şi societatea vor fi populate masiv cu impostură, hoţie şi minciună, nici instituţiile nu vor funcţiona, nici şpaga nu va dispărea.

De aceea, România are nevoie de o „infuzie” zdravănă de Diaspora! De acea parte a ţării trimisă cumva forţat să înveţe lecţia civilizaţiei pe pielea ei, care acum ne poate folosi mult, dacă o băgăm în seamă.

Prefer de o mie de ori un parlamentar ca Adriana Mureşan decât diverşi filfizoni împopoţonaţi cu diplome luate pe sub masă, care vorbesc în colţul gurii şi plimbă dosul când defilează agale prin faţa ta.

Dacă România trebuie să înveţe o lecţie a progresului, aceea e că trebuie să terminăm odată cu „ai carte, ai parte”. Da, e bine să fii licenţiat, dar nu e obligatoriu mai bine nici pentru tine, nici pentru ţară. Din acest motiv e posibil ca, în Elveţia, poate fi primar un lăcătuş, iar în Europa poate ajunge şef peste Parlamentul continentului un om fără studii superioare. Pentru că, în UE, civilizaţia nu se măsoară în „câtă carte ştii”, ci în „ce ştii să faci”. Dacă ai construit ceva în viaţă, dacă ai condus măcar un chioşc, un grup de oameni, şi n-ai studii, eşti tratat cu acelaşi respect, ai aceleaşi şanse de a reprezenta oameni şi comunităţi ca orice geniu sau distins cărturar.

Oameni ca Adriana trebuie primiţi cu masă pusă acasă, în România. Pentru că, lăsându-i deoparte pe cei care se raportează arogant la românii ce n-au avut cum să înveţe acasă lecţia civilizaţiei (vezi cazul doamnei pro-anti&Iohannis, despre care am scris noi AICI), mulţi dintre cei ca şoferiţa noastră de TIR au o mare bogăţie de oferit ţării-mamă.

Au putere de muncă, de luptă, de schimbare, au succesul în sânge deja, au voinţă şi dorinţa de a întoarce României lăsate în urmă ce ei au dobândit peste graniţe.

După ce Iohannis, PNL, USR şi PMP vor prelua şi puterea locală şi parlamentară în 2020, ar trebui să întindă o mână puternică acestei diaspore. Să facă loc în casa Poporului cât mai multor oameni ca Adriana Mureşan. Să mărească lotul diasporei în Parlament, să schimbe legile, să deschidă uşile românilor din străinătate dornici să ne ajute nu doar cu bani, ci şi cu energia schimbării în bine.

Ei sunt aliaţii românilor rămaşi acasă. Împreună, ei toţi sunt ROMÂNIA tare, la care visăm! (4981 octeți)

El caso de la camionera rumana residente de España, que se empenó a crear un grupo de voluntarios destinado a ayudar a los camioneros rumanos esparcidos por la superficie de la UE, a desplazarse desde donde se encontraban estacionados, a el mas cercano posible centro rumano electoral de voto es relevante. Muy relevante! Él caso habla por sí mismo sobre la diferencia entre dos Rumanias.

¡No es que se trata de alguna diferencia entre la Diásporay la Rumania madre! No, ni palabra! Además, esta es una gran manipulación utilizada por todos los enemigos de la democracia rumana, lo de dividir a Rumania en dos partes opuestas: la de dentro de las fronteras del país y la del exterior. ¿Por qué esto? Porque... como dice el refran "divide y gobernarás2

No hay dos Rumanias en conflicto. Es una y la misma, modificado solo por los tiempos y adaptada a los cambios que todos experimentamos en este mundo cada vez más caótico y casi sin brújula.

Cuando Adriana Muresan dejó atras el Cluj hace 16 años para detenerse en Monzón, no muy lejos de las tierras de origenes de el Don Quijote, no quiso investigar la obra deCervantes. Tampoco para disfrutar del aroma de el barril de madera finamente depositado en el cuerpo de los vinos "Crianza", de la región de La Rioja. Y tambien, no para encontrar la ruta de peregrinación "El Camino", el camino que atraviesa los Pirineos para "acabar" en la catedral del fabuloso Santiago de Compostela.

Pero como buena cristiana que había aprendido bien la parábola "Dios te da, pero no te la pone en tu bolsa", Adriana se tomó su corazón en sus dientes y se dio cuenta de que su país aún no está preparada para cumplir su sueño: el de ser un conductor de TIR.

Hoy, después de tantas luchas y luchas por la supervivencia lejos de Feleac, tuvo éxito. España no está lejos de Rumania en el camino de la dictadura a la democracia (1975 - ellos, 1989 - nosotros), pero ha progresado enormemente, en el deseo de recuperar distancia frente a las grandes naciones del continente, ella misma siendo un gran poder, tiempus atras, dominando el mundo

Aquí, Adriana era dura al volante, y ahora es buena. Pero como muchos de los que salieron al mundo, Rumania permaneció en su alma. Lo siente como un deber de conciencia. Ella no quería irse, pero tenía que hacerlo. Y ahora quiere devolverle algo.

¿Cómo? Respondiendo a las infortunadas ofensas de un teniente de alcalde de Hunedoara, no con odio, sino con acciones destinadas a hacerlo llorar, no a aquellos como ella.

Así lo dijo un grupo de Facebook para ayudar a aquellos que quieren llegar a las urnas lejanas, pero no puedo. Porque, como ella misma confiesa con una recompensa sincera, "no es fácil aquí, no vivimos bien, a menudo no tenemos dinero para regresar a casa, es una percepción errónea de cómo viven los rumanos en la diáspora".

El tiene razon. Muchos rumanos como ella soportaron terribles momentos en el privilegio. Y muchos han evitado "confesarse" a las familias también, destinadas al mundo en general. Tenían miedo de ser considerados "perdedores", como "lavanderas", ya que un ex periodista ofendió a los que fueron a trabajar.

Pero Adriana Muresan decidió decir la verdad sobre la vida en la diáspora. Hay más de 6 millones de rumanos, y la gran mayoría puede confirmar a nuestro valiente conductor con gran alma rumana. No es fácil volver a casa. Pero también dice lo que descubren, después de un tiempo, los que llegaron al continente.

Y aquí muchos harían bien en escuchar con atención: no el dinero nos mantiene aquí, dijo Adriana a los periodistas de G4Media, sino algo más: el respeto del estado hacia el hombre simple, el funcionamiento de las instituciones, en una palabra CIVILIZACIÓN.

Para los verdaderos rumanos como Adriana Muresan, el dinero no es la esencia de la civilización de tipo europeo, sino la relación entre ciudadanos y estado. Uno en el que, en Europa, la gente tiene su sombrero en general, porque hay excepciones en todas partes.

Esta es la lección que muchos como Adriana han aprendido. Y que algunos en casa no saben cómo, porque no es algo que teóricamente puedas aprender; descubre desde la vida real, desde dificultades que no te sientes tan agudo en casa

Descubre qué es realmente la civilización cuando te quedas en el aire. Sin trabajo ni dinero. Y cuando, además de eso, te enfermas. Y luego comprende que no necesita nada para ser tratado adecuadamente en el hospital. Que no necesitas rogar o sacudir la cabeza para saciar tu hambre. Y que una vez que te levantas, hay mecanismos para sacarte, encontrar un trabajo nuevamente y volver a la vida.

¡Esto es Europa! Y desafortunadamente no está bien en nuestro hogar, en Rumania. No tiene manera Mientras la política y la sociedad estén pobladas masivamente con impostura, ladrón y falsedad, ni las instituciones funcionarán ni el soborno desaparecerá.

¡Por eso Rumanía necesita una infusión de "diáspora"! Desde esa parte del país enviado de alguna manera obligado a aprender la lección de la civilización en su piel, que ahora puede ser de gran utilidad para nosotros, si lo miramos.

Prefiero mil veces a una parlamentaria como Adriana Muresan que a varias Filipinas cubiertas con diplomas tomados debajo de la mesa, que hablan en la esquina de su boca y caminan por la espalda cuando se desplazan agal por su cara.

Si Rumania quiere aprender una lección en progreso, eso es terminar con "usted tiene un libro, usted tiene una parte". Sí, es bueno tener licencia, pero tampoco es obligatorio para usted (4981 bytes)