בא

פרשת בֹּא

פרק י'

"אֵת אֲשֶׁר הִתְעַלַּלְתִּי בְּמִצְרַיִם"

א וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-מֹשֶׁה בֹּא אֶל-פַּרְעֹה כִּי-אֲנִי הִכְבַּדְתִּי אֶת-לִבּוֹ וְאֶת-לֵב עֲבָדָיו לְמַעַן שִׁתִי אֹתֹתַי אֵלֶּה בְּקִרְבּוֹ. ב וּלְמַעַן תְּסַפֵּר בְּאָזְנֵי בִנְךָ וּבֶן-בִּנְךָ אֵת אֲשֶׁר הִתְעַלַּלְתִּי בְּמִצְרַיִם וְאֶת-אֹתֹתַי אֲשֶׁר-שַׂמְתִּי בָם וִידַעְתֶּם כִּי-אֲנִי יְהוָה. ג וַיָּבֹא מֹשֶׁה וְאַהֲרֹן אֶל-פַּרְעֹה וַיֹּאמְרוּ אֵלָיו כֹּה-אָמַר יְהוָה אֱלֹהֵי הָעִבְרִים עַד-מָתַי מֵאַנְתָּ לֵעָנֹת מִפָּנָי שַׁלַּח עַמִּי וְיַעַבְדֻנִי. ד כִּי אִם-מָאֵן אַתָּה לְשַׁלֵּחַ אֶת-עַמִּי הִנְנִי מֵבִיא מָחָר אַרְבֶּה בִּגְבֻלֶךָ. ה וְכִסָּה אֶת-עֵין הָאָרֶץ וְלֹא יוּכַל לִרְאֹת אֶת-הָאָרֶץ וְאָכַל אֶת-יֶתֶר הַפְּלֵטָה הַנִּשְׁאֶרֶת לָכֶם מִן-הַבָּרָד וְאָכַל אֶת-כָּל-הָעֵץ הַצֹּמֵחַ לָכֶם מִן-הַשָּׂדֶה. ווּמָלְאוּ בָתֶּיךָ וּבָתֵּי כָל-עֲבָדֶיךָ וּבָתֵּי כָל-מִצְרַיִם אֲשֶׁר לֹא-רָאוּ אֲבֹתֶיךָ וַאֲבוֹת אֲבֹתֶיךָ מִיּוֹם הֱיוֹתָם עַל-הָאֲדָמָה עַד הַיּוֹם הַזֶּה וַיִּפֶן וַיֵּצֵא מֵעִם פַּרְעֹה. ז וַיֹּאמְרוּ עַבְדֵי פַרְעֹה אֵלָיו עַד-מָתַי יִהְיֶה זֶה לָנוּ לְמוֹקֵשׁ שַׁלַּח אֶת-הָאֲנָשִׁים וְיַעַבְדוּ אֶת-יְהוָה אֱלֹהֵיהֶם הֲטֶרֶם תֵּדַע כִּי אָבְדָה מִצְרָיִם. ח וַיּוּשַׁב אֶת-מֹשֶׁה וְאֶת-אַהֲרֹן אֶל-פַּרְעֹה וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם לְכוּ עִבְדוּ אֶת-יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם מִי וָמִי הַהֹלְכִים. ט וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה בִּנְעָרֵינוּ וּבִזְקֵנֵינוּ נֵלֵךְ בְּבָנֵינוּ וּבִבְנוֹתֵנוּ בְּצֹאנֵנוּ וּבִבְקָרֵנוּ נֵלֵךְ כִּי חַג-יְהוָה לָנוּ. י וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם יְהִי כֵן יְהוָה עִמָּכֶם כַּאֲשֶׁר אֲשַׁלַּח אֶתְכֶם וְאֶת-טַפְּכֶם רְאוּ כִּי רָעָה נֶגֶד פְּנֵיכֶם. יא לֹא כֵן לְכוּ-נָא הַגְּבָרִים וְעִבְדוּ אֶת-יְהוָה כִּי אֹתָהּ אַתֶּם מְבַקְשִׁים וַיְגָרֶשׁ אֹתָם מֵאֵת פְּנֵי פַרְעֹה. {ס} יב וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-מֹשֶׁה נְטֵה יָדְךָ עַל-אֶרֶץ מִצְרַיִם בָּאַרְבֶּה וְיַעַל עַל-אֶרֶץ מִצְרָיִם וְיֹאכַל אֶת-כָּל-עֵשֶׂב הָאָרֶץ אֵת כָּל-אֲשֶׁר הִשְׁאִיר הַבָּרָד.

" ז וַיֹּאמְרוּ עַבְדֵי פַרְעֹה אֵלָיו: עַד-מָתַי יִהְיֶה זֶה לָנוּ לְמוֹקֵשׁ? שַׁלַּח אֶת-הָאֲנָשִׁים, וְיַעַבְדוּ אֶת-יְהוָה אֱלֹהֵיהֶם. הֲטֶרֶם תֵּדַע כִּי אָבְדָה מִצְרָיִם? "

- "פרעה זה לא מה שהיה פעם..." – התלחשו אנשי פרעה. הם התהלכו בארמון על בהונותיהם והתלחשו מאחורי הווילונות – "מבטו קפוא, עיניו יורות ברקים, הסבלנות ואורך הרוח שהיו לו כל השנים, נעלמו כלא היו"

- "מצרים הולכת על עברי פי פחת. המצב הולך ונעשה גרוע מיום ליום." – אמרו אחרים – עוד כמה ימים כאלה, ואבדנו."

- "אם לא נעשה משהו, אם לא נשחרר אותו ממעגל הקסמים אליו נכנס, הסוף יהיה אסון!"

- "יש למישהו העוז לומר לאיש הזה משהו, שימריץ אותו לעשות משהו שונה, משהו שאינו עוד אמירת סירוב?"

- "עד מתי יהיה פרעה לנו למוקש?"

חכמים רבים התלבטו בשאלות – מדוע הכביד ה' את לב פרעה ? במה אשם פרעה, שאלוהים הכביד את לבו? איזה חופש יש להם, לבני-האדם, אם הכל כבר נקבע מלמעלה?

ההסבר הניתן במקרא – "לְמַעַן שִׁתִי אֹתֹתַי אֵלֶּה בְּקִרְבּוֹ" – אינו מְסַפֵּק. רוצה האלוהים לתת את אותותיו במצרים, לפגוע בפרעה ובכל עמו, להטיל מורא על המצרים כולם ולהראות להם מיהו האל האמיתי - יכול הוא לעשות זאת ללא הפארסה הדיאלוגית שבין משה לפרעה. בקיצור – מה הבעיה להכות בַּמִּצְרִים, לחולל כאוס בכל הממלכה, ולהוציא את עם העבדים לחופשי?

משה חוזר על דרישתו להוציא את בני-ישראל לחגוג במדבר לשלושה ימים ולעבוד את אלוהיהם. הוא מודיע מראש על מכת הארבה הצפויה לרדת על המצרים, אם לא ייעתר פרעה לדרישה. הוא עוזב את ארמון המלך, וכעת אומרים לפרעה אנשיו שלו: היכנע ושלח את האנשים; "הֲטֶרֶם תֵּדַע כִּי אָבְדָה מִצְרָיִם?". הם כבר יודעים שהסוף יהיה מר. פרעה משיב את משה ואהרן אל הארמון ומתחיל במשא-ומתן חדש. לכאורה נפתח פתח להסכם או לפשרה, אך שני הצדדים אינם בשלים לה. שני הצדדים יודעים כי לא מדובר בחופשה-רגילה, חַמְשׁוּשׁ או מעט יותר. המשא-והמתן הוא, למעשה, על יציאת-מצרים. דווקא משום ששני המתדיינים אינם מניחים על השולחן את העניין עצמו, הסיכוי לגישור הוא אפסי. פרעה דורש שרק הגברים יֵצְאוּ למדבר, כי הוא יודע למה מתכוון משה באמת, ואילו משה אינו מקבל את ההצעה, שכן הוא מתכוון באמת למשהו אחר. וכך מתפוצץ המשא והמתן פעם נוספת, והסיפור מתקדם אל סופו הידוע מראש.

ואנו, הקוראים התמימים, ששמענו את הסיפור עוד בילדותנו, חשבנו שיש מתח בסיפור – ישחרר או לא ישחרר את בני-ישראל? וכעת אנו מרגישים מעט מרומים! את הפרדוקס הזה פתר רבי לוי יצחק מברדיטשב בדרך משלו, כשאמר: "אני מקנא בפרעה. איזה קידוש שם שמים נצמח מקשיות לבו!"

**************

רגע של עברית – זהירות, מוקשים!

וַיֹּאמְרוּ עַבְדֵי פַרְעֹה אֵלָיו: עַד מָתַי יִהְיֶה זֶה לָנוּ לְמוֹקֵשׁ? שַׁלַּח אֶת הָאֲנָשִׁים, וְיַעַבְדוּ אֶת יְהוָֹה אֱלֹהֵיהֶם! הֲטֶרֶם תֵּדַע, כִּי אָבְדָה מִצְרָיִם?!

זהו מופעה הראשון של המילה 'מוקש' בתנ"ך. היא תופיע עוד כעשרים פעמים, ולא בדיוק באותה המשמעות.

ברוב הפסוקים, בהם מופיעה המילה 'מוקש', משמעותה סמלית, מופשטת. מוקש הוא מכשול או סכנה, שאנו מניחים כנגד אויבים או יריבים, אך זו מסכנת אותנו לא פחות, כמו הבומרנג, שאנו מטילים, והוא שב אלינו, ופגיעתו יכולה להיות קטלנית. מוקש יכול להיות גם סכנה, שאנו מתעלמים ממנה, ומאוחר יותר נגלה כי ההתעלמות היתה טעות חמורה.

הנה שני פסוקים, הממחישים שימוש זה במילה 'מוקש':

הִשָּׁמֶר לְךָ, פֶּן תִּכְרֹת בְּרִית לְיוֹשֵׁב הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַתָּה, בָּא עָלֶיהָ, פֶּן יִהְיֶה לְמוֹקֵשׁ בְּקִרְבֶּךָ. (שמות ל"ד י"ב)

המצווה של השמדת עממי כנען מחייבת מסירות, התמדה, ואפילו הקרבה. די מפתה לראות ביושבי הארץ שכנים נחמדים, אם אין הם נלחמים בנו, המתנחלים החדשים, ולוותר על קיום המצווה הזאת. זה עלול להתנקם בנו בעתיד.

וַיֹּאמֶר שָׁאוּל: אֶתְּנֶנָּה לּוֹ, וּתְהִי לוֹ לְמוֹקֵשׁ, וּתְהִי בוֹ יַד פְּלִשְׁתִּים; וַיֹּאמֶר שָׁאוּל אֶל דָּוִד: בִּשְׁתַּיִם תִּתְחַתֵּן בִּי הַיּוֹם. (שמואל א' י"ח כ"א)

שאול מחפש דרך ערמומית לפגוע בדוד. מסירת בתו מיכל לדוד הצעיר, בתנאי שיביא מאה עורלות פלישתים. מיכל היא המוקש. כדי להשיגה יצא דוד למלחמה בפלישתים, ורבה סיכוי שלא ישוב ממנה חי.

פסוקים אחרים בתנ"ך מעניקים משמעות מוחשית יותר למילה 'מוקש', אולי זו המשמעות המקורית.

הֲתִפֹּל צִפּוֹר עַל פַּח הָאָרֶץ, וּמוֹקֵשׁ אֵין לָהּ? הֲיַעֲלֶה פַּח מִן הָאֲדָמָה, וְלָכוֹד לֹא יִלְכּוֹד? (עמוס ג' ה')

מהתקבולת עולה כי מוקש הוא פח, או מלכודת לבעלי חיים. עוד בתנ"ך נפגוש את הפעל י.ק.ש, המחובר סמנטית למוקש. הנה, במשלי ו' ב' נאמר:

נוֹקַשְׁתָּ בְאִמְרֵי פִיךָ; נִלְכַּדְתָּ בְּאִמְרֵי פִיךָ.

פשוט יותר מזה אי אפשר: 'נוקשת' – 'פירושו נלכדת'.

התנ"ך מכיר גם את המילה 'יוקש', שהיא, קרוב לודאי, שם מקצוע – צייד.

נַפְשֵׁנוּ כְּצִפּוֹר נִמְלְטָה, מִפַּח יוֹקְשִׁים; הַפַּח נִשְׁבָּר, וַאֲנַחְנוּ נִמְלָטְנוּ. (תהלים קכ"ד, ז')

ממשמעות זו נגזרה מאוחר יותר המילה המודרנית 'מוקש', שמשמעותה מעין פצצה, המופעלת על ידי מי שדורך עליה, ובזאת היא דומה למוקש התנ"כי, המופעל על ידי מי שהניחו.

נשוב אל הפסוק מספר שמות, פרק י'. באמצעות מה שלמדנו מהמופעים האחרים של המילה בתנ"ך נוכל להעמיק הבנתנו את הפסוק הזה. משה הוא מלכודת לפרעה ולמצרים. הוא יביא לבסוף את האסון הגדול על מצרים; אבל מיהו המפעיל את משה? פרעה עצמו. עבדי פרעה אינם מודעים להכרזתו של ה', שהוא יכביד את לב פרעה, והם מטילים על פרעה עצמו את האחריות. אין פה שאלה של מי צודק, אלא חישוב מעשי של סיכויים וסכנות. בידיו של פרעה היכולת לסיים את הדיאלוג המסוכן הזה עם משה, להיעתר לדרישתו, ולשחרר את מצרים מסדרת המכות המונחתת עליה. פרעה יכול לפרק את המוקש, אם נשתמש במשמעות המודרנית של המונח, ועבדי פרעה רואים נכוחה את חוסר התוחלת שבסירוב למשה.

עמנואל בן יוסף

הארבה אינו בעל חיים דמיוני. יש לו אפילו שם לטיני!

יציאה מעבדות לחירות אינה עניין של מה בכך. יש הבדל ענק בין תודעה של עבד לתודעה של בן חורין. מעטים האנשים (או העמים) שמסוגלים לעשות את המעבר מתפיסת עולם קורבנית ("עשו לי, אכלו לי, שתו לי") לתודעה שולטת במציאות. ונכון...המציאות לא תמיד נוהגת כפי שאנו היינו רוצים, אבל גם בעולם בו המציאות נכפית עלינו, אנו עדיין מחזיקים את הזכות לבחור את גישתנו, את פרשנותנו ומעשינו.

להיות בן חורין זו בחירה קשה. הרבה יותר קל ופשוט להיות עבד.

נכון... עובדים יותר קשה. אבל יש משהו חם ונעים בסיטואציה שבה כל ההחלטות מתקבלות בשבילך ואין שום צורך לקחת אחריות, לעשות חשבון נפש ולשלם את המחיר. קל יותר להגיד "כך קרה לי" מאשר "כך עשיתי וטעיתי".

בהרבה מקומות בחיינו אנו בוחרים להישאר "עבדים", לתת לאחרים (או למציאות) לנהוג בנו, ובמקומות אחרים אנו בוחרים לתפוס את ההגה, לנהוג ב"רכב" של חיינו: לקבל החלטות, לקחת אחריות ואח"כ גם להתמודד עם התוצאות, בידיעה, שאנחנו אלו שיצרנו אותם.

המעבר בין התודעות כל כך קשה שכמעט בלתי אפשרי לעשות אותו לבד. גם בסיפור שלנו (פרשת בא) היה צורך באלוהים גדול, עם יד חזקה וזרוע נטויה בכדי לשחרר אותנו מהחום העוטף של העבדות ולנער אותנו להתחיל לנהל את העם שלנו בעצמנו.

גם בחיים שלנו, יציאה מעבדות לחרות בד"כ דורשת התערבות של חברים/משפחה/אוהבים או הימצאות במצב של חוסר ברירה מוחלט. רבים מעידים שהיו ממשיכים בדרכם הפסיבית לולא ירדו מנכסיהם, פוטרו, איבדו אדם אהוב ופשוט לא הייתה להם ברירה אלא לקחת את המושכות בידיים. (זוהי ההזדמנות הגדולה הטמונה באובדן... אך... זה כבר פוסט אחר)

היציאה מעבדות משחררת אוי כמה שהיא משחררת. כשזה קורה, אתה לא מבין איך הרשית לעצמך קודם לחיות במחשכים. איך נתת לאחרים לנהל אותך ומדוע התפלאת שהגעת למקומות שלא אליהם כיוונת ורצית.

תחשבו על טייס שלוקח לצידו נווט שכל פעם אומר לו לאן לטוס והוא לא מבין מדוע הוא לא מגיע למחוז חפצו

...מיהו, אם כן, האדם החופשי? האדם היוצר אשר אינו נסחף בזרם ההכרח, אשר אינו כבול בשלשלאות התהליכים, אשר אינו משועבד לנסיבות. אנו בני חורין ברגעים יקרי מציאות. רוב הזמן אנו מונעים מכוחו של תהליך, אנו נכנעים לתכונות אופי שירשנו לעצמת השפעתן של נסיבות חיצוניות. החירות אינה מצב מתמיד של האדם... כולנו ניחנו בפוטנציאל לחירות. אך למעשה אנו פועלים מתוך חירות רק ברגעים נדירים של יצירתיות... "

הרב אברהם יהושע השל, אלוהים מבקש את האדם

פרק י"א

ההשפלה הגדולה

רגע לפני היציאה ממצרים מתהפכת הקערה על פיה. פרעה ועמו, ששלטו בבני ישראל ושיעבדו אותם, הופכים קטנים לעומת עבדיהם היוצאים לחופשי בחסות אלוהיהם. מי שמכיר סיפורים מציאותיים על שחרור עבדים, יודע שלפעמים העבדים המשוחררים, שהתחילו ממצב של דימוי עצמי נמוך ושל חוסר ביטחון עמוק, פורקים את תיסכולם וזעמם בדרך אלימה ואכזרית. אך בפרקנו זה מתוארת מציאות שונה, פנטסטית: התנ"ך מספר: "וַיִּתֵּן יְהוָה אֶת-חֵן הָעָם בְּעֵינֵי מִצְרָיִם, גַּם הָאִישׁ מֹשֶׁה גָּדוֹל מְאֹד בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם בְּעֵינֵי עַבְדֵי-פַרְעֹה וּבְעֵינֵי הָעָם". לא נשמע מציאותי כלל וכלל.

כל זה מתרחש על רקע המכה העשירית, הטראומטית מכולן: "וְהָיְתָה צְעָקָה גְדֹלָה בְּכָל-אֶרֶץ מִצְרָיִם אֲשֶׁר כָּמֹהוּ לֹא נִהְיָתָה וְכָמֹהוּ לֹא תֹסִף" . ההבחנה שעושה אלהים בין המצרים המוכים לבין בני ישראל, העוברים בין הטיפות ואינם ניזוקים – מפילה את רוחם של המצרים עד ש-"וּלְכֹל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֹא יֶחֱרַץ כֶּלֶב לְשֹׁנוֹ לְמֵאִישׁ וְעַד בְּהֵמָה". אלהים המדבר אל משה מתייחס אל המצרים כאל "כָל עֲבָדֶיךָ אֵלֶּה"; הם ישתחוו לה' ויאמרו: "צֵא אַתָּה וְכָל הָעָם אֲשֶׁר בְּרַגְלֶיךָ". פיוס או השלמה לא תהיה כאן, והעם המנצח "וַיֵּצֵא מֵעִם פַּרְעֹה בָּחֳרִי אָף".

יתכן שבני ישראל, שישבו לאחר דור או שניים לבטח על אדמתם כעם חופשי, יכולים היו לספר לעצמם כך את הסיפור, אך נראה שהסיפור האמיתי כבר היה משוחזר, ערוך ומעובד ושונה מאד מ'מה שהיה שם באמת'.

**************

וְיָרְדוּ כָל עֲבָדֶיךָ אֵלֶּה אֵלַי, וְהִשְׁתַּחֲווּ לִי לֵאמֹר: צֵא אַתָּה וְכָל הָעָם אֲשֶׁר בְּרַגְלֶיךָ, וְאַחֲרֵי כֵן אֵצֵא.

נקודת המשען, ממנה מרימים הדרשנים את רעיונותיהם המקוריים, היא לעתים נקודה קטנה ולא בולטת בטקסט. הנה הברקה של 'אור החיים' על פסוק זה:

כאן הבטיח, כי עבדיו אלו יחיו, ולא ימות מהם אחד במכת בכורות. ואולי שהיו כולם פשוטים, ואין בכור ביניהם, וידע בידיעת נביא. או הגם שהיו ביניהם בכורות, אף על פי כן הוציאם מכלל המכה, והטעם לא לצד צדקותם, אלא לצד שביזהו פרעה הרשע בפניהם, ודיבר אליו כדבר הנבל 'אל תוסף ראות' וגו', לזה צריך גם הוא להתבזות בפניהם כדין המבייש חברו בפני רבים, שצריך לפייסו בפניהם.

מהי אותה נקודת משען לא בולטת? 'כל עבדיך' – משמע איש מהם לא ימות במכת בכורות. אחת ההנמקות של 'אור החיים' להנחה הגדולה שעושה ה' לעבדי פרעה היא ההשפלה שהפיל פרעה את משה לעיני עבדים אלה, השפלה שמבקשת מענה אלוהי בדמות ההשפלה שיושפל כעת פרעה לעיני עבדיו. הוא ייפגע ממכת הבכורות, ואילו הם – לא. 'כל עבדיך אלה' – לא מדובר בעבדים סתם, כי אם ב'אלה', הנוכחים כעת במעמד המביך הזה. הם יזכו ולא ייפגעו.

וַיִּתֵּן יְהוָֹה אֶת חֵן הָעָם בְּעֵינֵי מִצְרָיִם, גַּם הָאִישׁ מֹשֶׁה גָּדוֹל מְאֹד בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם, בְּעֵינֵי עַבְדֵי פַרְעֹה וּבְעֵינֵי הָעָם.

כבר ציינו כי בין הסיפור הפנטסטי הזה ובין מציאות חברתית המוכרת לנו הקשר רופף. הנה דוגמה נוספת: מצרים מוכה מכות נוראות. בין מכה למכה מופיע משה בארמון פרעה, ומזהיר בפני מכה נוספת, אם לא ישולחו בני ישראל ממצרים. אפילו אם לא האמינו הכל, כי אלוהי העברים הוא המכה במצרים, חוסר האמפתיה של משה למצוקות המצרים בולט לעין ואמור לקומם את כל הסובלים. אבל התנ"ך אומר כי 'גַּם הָאִישׁ מֹשֶׁה גָּדוֹל מְאֹד בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם בְּעֵינֵי עַבְדֵי פַרְעֹה וּבְעֵינֵי הָעָם'. האם זו גדולה של הטלת מורא? לא... התנ"ך אומר: 'וַיִּתֵּן יְהוָֹה אֶת חֵן הָעָם בְּעֵינֵי מִצְרָיִם'. זה יכול להתפרש כמזוכיזם, או כחוסר הזדהות קיצוני של העם המצרי עם השליט שלו, שאינו מבחין מהו הצעד הנכון לעשותו ברגע זה. הנה דברי הרמב"ן על פסוק זה:

וטעם 'ויתן ה' את חן העם בעיני מצרים' - שלא היו אנשי מצרים שונאים אותם על המכות, אבל מוסיפין בהם אהבה ונושאים חן בעיניהם, לאמר: אנחנו, הרשעים, גם עושים חמס, וראוי הוא שיחונן אתכם האלהים.

בסדר פסח, אחרי כוס יין אחת או יותר, ולאוזני הנכדים, אולי אפשר לספר 'בובה-מעיישעס' כאלה. אולי בהשפעת הסיפור ה'חינוכי' הזה הנכד יסכים לככב בגן הילדים בתפקיד מצרי חְנוּן...

עמנואל בן יוסף

פרק י"ב

שמות י"ב כא וַיִּקְרָא מֹשֶׁה לְכָל-זִקְנֵי יִשְׂרָאֵל וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם מִשְׁכוּ וּקְחוּ לָכֶם צֹאן לְמִשְׁפְּחֹתֵיכֶם וְשַׁחֲטוּ הַפָּסַח. כב וּלְקַחְתֶּם אֲגֻדַּת אֵזוֹב וּטְבַלְתֶּם בַּדָּם אֲשֶׁר-בַּסַּף וְהִגַּעְתֶּם אֶל-הַמַּשְׁקוֹף וְאֶל-שְׁתֵּי הַמְּזוּזֹת מִן-הַדָּם אֲשֶׁר בַּסָּף וְאַתֶּם לֹא תֵצְאוּ אִישׁ מִפֶּתַח-בֵּיתוֹ עַד-בֹּקֶר. כג וְעָבַר יְהוָה לִנְגֹּף אֶת-מִצְרַיִם וְרָאָה אֶת-הַדָּם עַל-הַמַּשְׁקוֹף וְעַל שְׁתֵּי הַמְּזוּזֹת וּפָסַח יְהוָה עַל-הַפֶּתַח וְלֹא יִתֵּן הַמַּשְׁחִית לָבֹא אֶל-בָּתֵּיכֶם לִנְגֹּף. כד וּשְׁמַרְתֶּם אֶת-הַדָּבָר הַזֶּה לְחָק-לְךָ וּלְבָנֶיךָ עַד-עוֹלָם. כה וְהָיָה כִּי-תָבֹאוּ אֶל-הָאָרֶץ אֲשֶׁר יִתֵּן יְהוָה לָכֶם כַּאֲשֶׁר דִּבֵּר וּשְׁמַרְתֶּם אֶת-הָעֲבֹדָה הַזֹּאת. כו וְהָיָה כִּי-יֹאמְרוּ אֲלֵיכֶם בְּנֵיכֶם מָה הָעֲבֹדָה הַזֹּאת לָכֶם. כז וַאֲמַרְתֶּם זֶבַח-פֶּסַח הוּא לַיהוָה אֲשֶׁר פָּסַח עַל-בָּתֵּי בְנֵי-יִשְׂרָאֵל בְּמִצְרַיִם בְּנָגְפּוֹ אֶת-מִצְרַיִם וְאֶת-בָּתֵּינוּ הִצִּיל וַיִּקֹּד הָעָם וַיִּשְׁתַּחֲווּ. כח וַיֵּלְכוּ וַיַּעֲשׂוּ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל כַּאֲשֶׁר צִוָּה יְהוָה אֶת-מֹשֶׁה וְאַהֲרֹן כֵּן עָשׂוּ. {ס} כט וַיְהִי בַּחֲצִי הַלַּיְלָה וַיהוָה הִכָּה כָל-בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבְּכֹר פַּרְעֹה הַיֹּשֵׁב עַל-כִּסְאוֹ עַד בְּכוֹר הַשְּׁבִי אֲשֶׁר בְּבֵית הַבּוֹר וְכֹל בְּכוֹר בְּהֵמָה. ל וַיָּקָם פַּרְעֹה לַיְלָה הוּא וְכָל-עֲבָדָיו וְכָל-מִצְרַיִם וַתְּהִי צְעָקָה גְדֹלָה בְּמִצְרָיִם כִּי-אֵין בַּיִת אֲשֶׁר אֵין-שָׁם מֵת. לא וַיִּקְרָא לְמֹשֶׁה וּלְאַהֲרֹן לַיְלָה וַיֹּאמֶר קוּמוּ צְּאוּ מִתּוֹךְ עַמִּי גַּם-אַתֶּם גַּם-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וּלְכוּ עִבְדוּ אֶת-יְהוָה כְּדַבֶּרְכֶם. לב גַּם-צֹאנְכֶם גַּם-בְּקַרְכֶם קְחוּ כַּאֲשֶׁר דִּבַּרְתֶּם וָלֵכוּ וּבֵרַכְתֶּם גַּם-אֹתִי. לג וַתֶּחֱזַק מִצְרַיִם עַל-הָעָם לְמַהֵר לְשַׁלְּחָם מִן-הָאָרֶץ כִּי אָמְרוּ כֻּלָּנוּ מֵתִים. לד וַיִּשָּׂא הָעָם אֶת-בְּצֵקוֹ טֶרֶם יֶחְמָץ מִשְׁאֲרֹתָם צְרֻרֹת בְּשִׂמְלֹתָם עַל-שִׁכְמָם. לה וּבְנֵי-יִשְׂרָאֵל עָשׂוּ כִּדְבַר מֹשֶׁה וַיִּשְׁאֲלוּ מִמִּצְרַיִם כְּלֵי-כֶסֶף וּכְלֵי זָהָב וּשְׂמָלֹת. לו וַיהוָה נָתַן אֶת-חֵן הָעָם בְּעֵינֵי מִצְרַיִם וַיַּשְׁאִלוּם וַיְנַצְּלוּ אֶת-מִצְרָיִם.

מקור ראשון לסדר המשפחתי

דַּבְּרוּ אֶל כָּל עֲדַת יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר: בֶּעָשֹׂר לַחֹדֶשׁ הַזֶּה, וְיִקְחוּ לָהֶם אִישׁ שֶׂה לְבֵית אָבֹת, שֶׂה לַבָּיִת. וְאִם יִמְעַט הַבַּיִת מִהְיוֹת מִשֶּׂה, וְלָקַח הוּא וּשְׁכֵנוֹ הַקָּרֹב אֶל בֵּיתוֹ בְּמִכְסַת נְפָשֹׁת, אִישׁ לְפִי אָכְלוֹ תָּכֹסּוּ עַל הַשֶּׂה.

חג הפסח עומד להיות חג לאומי חשוב מאד. את מצוות הטקס מפנה אלוהים אל עדת ישראל. ובאותה העת מפורטות מצוות החג כהנחיות פעולה לבית, כלומר למשפחה. ואותן הנחיות להקרבת קורבן הפסח יעצבו את אופי החג, שבדורות הבאים יהיה מועד קבוע בלוח השנה, ומדי שנה ישוב ויאחד את כל עדת ישראל, אך במסגרות משפחתיות.

זו אינה המסגרת היחידה האפשרית. בכל תרבויות העולם ישנם חגים שעיקר טקסיהם ציבוריים - בכיכרות הערים, ברחובותיהן או בבתי תפילה ובמקדשים ציבוריים.

חג הפסח הוא אחד הקדומים שבחגי ישראל, וככזה הוא השפיע, קרוב לוודאי, על עיצובם של חגים נוספים. החלק שהמשפחה ממלאת בתרבות החגים שלנו הוא משמעותי מאד, כמעט כל אדם שגדל במשפחה יהודית ספג את אווירת החג ואת ערכיו בבית המשפחתי תחילה.

החיבור בין המשפחה לעם בא לידי ביטוי כבר בפסח הראשון בהיסטוריה, כאשר משפחות קטנות מדי או עניות מדי מונחות לשתף פעולה עם השכנים. עם הכניסה לארץ ישראל והקמת המקדש יתעשר החג בתוספת חשובה במרחב הציבורי, תוספת שתאחד את עם ישראל סביב הפולחן במקדש בירושלים. עם חורבן הבית השני ישוב הפסח להחגג בעיקר בתוך הבית המשפחתי. את קרבנות החג תחליף ההגדה וה׳סדר׳ שהיא מארגנת. גם סדרים מרובי משתתפים, כמו בקיבוצים, מבוססים עד היום על ההגדה ועל המתכונת המשפחתית.

**************

ניסן או תשרי?

הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם רֹאשׁ חֳדָשִׁים, רִאשׁוֹן הוּא לָכֶם לְחָדְשֵׁי הַשָּׁנָה.

השנה של הלוח העברי מתחילה בתשרי. כבר התרגלנו לראות בסימני הסתיו, כמו גם במקבץ החגים הגדול של חודש תשרי, את תחילתו של מחזור שנה חדש. אחרי החגים תחל הזריעה של מיני הדגן, נתפלל לגשמים, ונקווה לטוב. יום הכיפורים יבריק ויצחצח את נשמותינו, כדי שנוכל לפתוח דף חדש, וחג הסוכות יציין את גמר איסוף יבולי השנה שחלפה. אם כן, מהי משמעותה של ההכרזה של חודש ניסן דוקא כראש וראשון לחודשי השנה?

חודשי ניסן ותשרי נמצאים במחזור שנת השמש בנקודות השוויון של היום והלילה, וביניהם מתחלקת השנה לשני חצאים.

כדי להרבות בלבול, אנו מוצאים בדברי חז"ל, במשנה הראשונה של מסכת ראש השנה, רשימה של ארבעה ראשי שנה:

אַרְבָּעָה רָאשֵׁי שָׁנִים הֵם. בְּאֶחָד בְּנִיסָן רֹאשׁ הַשָּׁנָה לַמְּלָכִים וְלָרְגָלִים. בְּאֶחָד בֶּאֱלוּל רֹאשׁ הַשָּׁנָה לְמַעְשַׂר בְּהֵמָה. רַבִּי אֶלְעָזָר וְרַבִּי שִׁמְעוֹן אוֹמְרִים, בְּאֶחָד בְּתִשְׁרֵי . בְּאֶחָד בְּתִשְׁרֵי רֹאשׁ הַשָּׁנָה לַשָּׁנִים וְלַשְּׁמִטִּין וְלַיּוֹבְלוֹת, לַנְּטִיעָה וְלַיְרָקוֹת. בְּאֶחָד בִּשְׁבָט רֹאשׁ הַשָּׁנָה לָאִילָן, כְּדִבְרֵי בֵית שַׁמַּאי. בֵּית הִלֵּל אוֹמְרִים, בַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר בּוֹ.

מסתבר שאפשר לחיות במקביל על פי יותר מלוח שנה אחד, והרְאָיָה היא לוח השנה העברי של ימינו, המתקיים ביחד עם לוח השנה האזרחי. אמנם אין אנו חוגגים את הראשון בינואר, אבל גם עבורנו זו התחלה של ספירה מחודשת, שיש לה משמעות. לדוגמה – זו תחילתה של שנת הכספים.

לא נעסוק בכל הפרטים של הדיון הזה, וננסה לענות על שאלה פשוטה: האם אחד בתשרי הוא מועד, שנקבע הרבה יותר מאוחר, והאם הוא החליף בנקודת זמן כלשהי את האחד בניסן?

לשני המועדים האלה ישנם, ככל הנראה, מקורות קדומים בתרבויות אליליות שקדמו לתרבות העברית, אולי ממסופוטמיה. יש הרואים באחד בניסן מועד בעל משמעות לתרבות רועי הצאן, ואילו האחד בתשרי מתחיל את השנה החקלאית של עובדי האדמה. מנהג התקיעה בשופר, מקורו, ככל הנראה, בטקסי שנה חדשה מסופוטמיים קדומים, שבהם היו חוזרים וממליכים את המלך בחסדי האל, ומלווים את הטקס הזה בתקיעת שופר. שרידים להשפעה בבלית נמצא גם בשמות החודשים העבריים.

בתורה אין האחד בתשרי מכונה 'ראש השנה', כי אם "יום תרועה" או "זיכרון תרועה". מאידך, אותה משנה ממסכת ראש השנה מעידה שמנהג מניין השנים, החל את השנה כבר בימי התנאים בחודש תשרי, ולא בניסן. האחד בניסן נשאר, עבור חז"ל, ראש השנה למלכים (אולי למטרות מנהליות?) ולרְגָלִים (רשימת שלושה הרגלים פותחת בפסח דוקא, ומסיימת בסוכות, ולא להפך).

נוסיף עוד, כי הרצון שלנו לא לוותר על שני ראשי השנה, האחד בניסן והאחד בתשרי, בא לידי ביטוי בהנמקה ה'היסטורית' לחשיבותם של שני מועדים אלה: חודש ניסן הוא החודש בו יצאו בני ישראל מעבדות והפכו לעם. חודש תשרי הוא החודש בו נברא העולם.

עמנואל בן יוסף

" קוֹל דּוֹדִי הִנֵּה-זֶה בָּא מְדַלֵּג עַל-הֶהָרִים מְקַפֵּץ עַל-הַגְּבָעוֹת " (שה"ש ב:ח)... ר' יהודה אומר " קוֹל דּוֹדִי הִנֵּה-זֶה בָּא " זה משה, בשעה שבא משה ואמר לישראל: בחדש הזה אתם נגאלין. אמרו לו: רבנו משה, היאך אנו נגאלין?! לא כך אמר הקב"ה לאבינו אברהם " וַעֲבָדוּם וְעִנּוּ אֹתָם אַרְבַּע מֵאוֹת שָׁנָה " (טו: יג), והלא אין בידינו אלא מאתים ועשר! אמר להם: הואיל והוא חפץ בגאולתכם, אינו מביט בחשבונותיכם, אלא " מְדַלֵּג עַל-הֶהָרִים מְקַפֵּץ עַל-הַגְּבָעוֹת ". מדלג על הקיצים ועל החשבונות ועל העיבורים. ובחדש הזה אתם נגאלין " הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם רֹאשׁ חֳדָשִׁים ". (מדרש פסיקתא דרב כהנא)

מהו ליל שמורים? ר' יהושע אומר: 'לֵיִל שימורים' משומר ובא מששת ימי בראשית - לגאולת מצרים ולגאולה העתידה לבוא עם משיח. בניסן נגאלו בני ישראל, ובניסן עתידין להגאל בידי משיח. ר' אליעזר אומר: ליל פסח, ליל שמורים, הוא לילה המשומר מפני המזיקין ובלילה זה אין לחשוש לסכנה. (עפ"י מסכת ראש השנה יא ע"ב ושולחן ערוך).

"החדש הזה לכם ראש חדשים, ראשון הוא לכם לחדשי השנה" (שמ' יב ב). וכך אמר אלהים לבני ישראל: עבדים הייתם, עתה – בני-חורין. עבד – אין לו שעה ואין לו יום, אין לו חודש ואין לו שנה. עתה בני-חורין הנכם, ומהיום הזה יש לכם שעה ויום, חודש ושנה; ועל כן - "החדש הזה לכם ראש חדשים, ראשון הוא לכם לחדשי השנה" (מדרש עמנואל הקטן)

רוחמה וייס

מֶלֶךְ גּוֹאֵל וּמוֹשִׁיעַ

ר' משה חוצין – בגדד, המאה ה- 18

מֶלֶךְ גּוֹאֵל וּמוֹשִׁיעַ, אֵל נַעֲרָץ בְּסוֹד קְדוֹשִׁים

וּלְאֵין אוֹנִים עָצְמָה יַרְבֶּה, מַחֲזִיק רִפְיוֹן יְדֵי רָשִׁים

כִּי הוֹצִיא בְּחֹדֶשׁ אָבִיב בְּנֵי יִשְׂרָאֵל חֲמוּשִׁים

הוֹדוּ לָאֵל כִּי הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם רֹאשׁ חֳדָשִׁים

שְׁמוֹ יַחְדָּו נְרוֹמֵמָה עֲלֵי נֵבֶל וַעֲלֵי עָשׂוֹר

כִּי זָכַר אֶת דְּבַר קָדְשׁוֹ וַיּוֹצִיא עַמּוֹ מִמָּצוֹר

וְהוּא צִוָּה אֱלֵי עַמּוֹ: קְחוּ לָכֶם שֶׂה בֶּעָשׂוֹר

לְהוֹדִיעַ כִּי הוּא יָשׂוֹר עַל אֱלֹהִים וַאֲנָשִׁים

הוֹדוּ לָאֵל כִּי הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם רֹאשׁ חֳדָשִׁים

הָעָם עָשׂוּ אֶת פִּסְחֵיהֶם, בִּלְתִּי פַחַד מִמִּצְרַיִם

בְּשִׁירֵי זִמְרָה וּתְהִלָּה בִּשְׁלֹשׁ כִּתּוֹת מַחֲנַיִם

אָכְלוּ אוֹתוֹ עֲלֵי מַצּוֹת, וּמְרוֹרִים בְּהָעַרְבַּיִם

בִּלְתִּי מְבֻשָּׁל בַּמַּיִם וְנָא כִּי אִם צְלִי אִשִּׁים

הוֹדוּ לָאֵל כִּי הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם רֹאשׁ חֳדָשִׁים

חֹסֶן יֶשַׁע יְמִינוֹ אֵל הֶרְאָה לְהוֹשִׁיעַ לָמוֹ

כִּי הִשְׁקִיף מִמְּעוֹן קָדְשׁוֹ הָעָם מִתְבּוֹסֵס בְּדָמוֹ

דַּם פֶּסַח וְדַם הַמִּילָה אֲזַי עָבַר הוּא בְּעַצְמוֹ

לְמִצְרַיִם וְאֶת עַמּוֹ הוֹצִיא מֵעַבְדוּת לְחָפְשִׁים

הוֹדוּ לָאֵל כִּי הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם רֹאשׁ חֳדָשִׁים

חָזָק חוּשָׁה שְׁלַח זָרִים לִבְנֵי אֱדוֹם וּפִילַגְשִׁים

שִׂימֵם כְּמַהְפֵּכַת עָרִים, עָרֵי אַשּׁוּרִים וּלְטוּשִׁים

וְתַכְנִיעַ גְּאוֹן זָרִים, וּשְׁלַח לְעַם לְךָ דוֹרְשִׁים

הָאָדוֹן אֲשֶׁר מְבַקְשִׁים בְּנִיסָן רֹאשׁ הָחֳדָשִׁים

הוֹדוּ לָאֵל כִּי הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם רֹאשׁ חֳדָשִׁים

פרק י״ג

וְהָיָה כִּי יִשְׁאָלְךָ בִנְךָ מָחָר לֵאמֹר: מַה זֹּאת? וְאָמַרְתָּ אֵלָיו: בְּחֹזֶק יָד הוֹצִיאָנוּ יְהוָה מִמִּצְרַיִם, מִבֵּית עֲבָדִים. וַיְהִי כִּי הִקְשָׁה פַרְעֹה לְשַׁלְּחֵנוּ, וַיַּהֲרֹג יְהוָה כָּל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם, מִבְּכֹר אָדָם וְעַד בְּכוֹר בְּהֵמָה.

בפרק י״ג מקבל חג הפסח העתידי תבנית קבועה של חג, שבעה ימים אחריו, והשביעי - חג נוסף. נאמר גם: "וְשָׁמַרְתָּ אֶת הַחֻקָּה הַזֹּאת לְמוֹעֲדָהּ מִיָּמִים יָמִימָה".

זו תבניתו הראשונית של חג הפסח. חוקים נוספים יופיעו בהמשך, והם יעצבו את דמותו העתידית של אותו חג חשוב.

אך מה בנוגע לתכני החג? איזה מרכיב באירוע ההיסטורי של יציאת מצרים ידגיש הפסח?

ארבע פעמים נאמר בפרק שעל החג להזכיר לנו ולבנינו שאלוהים הוציאנו בחוזק יד ממצרים. עוד מוזכר שאלוהים הרג כל בכור בארץ מצרים. ידו החזקה של אלוהים מטילה צל כבד על החג. אף מילה לא נאמרת על ערך החירות, על הפיכת בני ישראל לעם, על תחילת הדרך המשיבה את העם החדש לארץ אבותיו, או על ערכיה של הדת החדשה ההולכת להתגבש במדבר. ואנו נותרים עם ה-׳בחוזק יד׳ האלים הזה.

דגש זה מעלה בנו את החשש, שיציאת מצרים היא, בבסיסה, הפקעת בני ישראל מעבדותם לפרעה, והפיכתם לעם עבדים לאלוהים. פרשת היחסים המורכבת בין האל לעם שבחר לו תהיה תמיד בצל חוזק היד הזה.

*************

מקבץ ראשון של חוקי המנגל

וְהַעֲבַרְתָּ כָל פֶּטֶר רֶחֶם לַיהוָֹה וְכָל פֶּטֶר שֶׁגֶר בְּהֵמָה, אֲשֶׁר יִהְיֶה לְךָ הַזְּכָרִים, לַיהוָֹה. וְכָל פֶּטֶר חֲמֹר תִּפְדֶּה בְשֶׂה, וְאִם לֹא תִפְדֶּה – וַעֲרַפְתּוֹ, וְכֹל בְּכוֹר אָדָם בְּבָנֶיךָ תִּפְדֶּה. וְהָיָה כִּי יִשְׁאָלְךָ בִנְךָ מָחָר לֵאמֹר: מַה זֹּאת? וְאָמַרְתָּ אֵלָיו: בְּחֹזֶק יָד הוֹצִיאָנוּ יְהוָֹה מִמִּצְרַיִם, מִבֵּית עֲבָדִים. וַיְהִי כִּי הִקְשָׁה פַרְעֹה לְשַׁלְּחֵנוּ, וַיַּהֲרֹג יְהוָֹה כָּל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם, מִבְּכֹר אָדָם וְעַד בְּכוֹר בְּהֵמָה. עַל כֵּן אֲנִי זֹבֵחַ לַיהֹוָה כָּל פֶּטֶר רֶחֶם הַזְּכָרִים, וְכָל בְּכוֹר בָּנַי אֶפְדֶּה.

עיקרה של המצוה הזאת אומר כי הזכרים הבכורים מבני ישראל ומבהמות הבית שלהם שייכים לאלוהים. את בכורי בהמות הבית הכשרות, שור כבש ועז, יש להקריב לה'. את בכורי האדם יש לפדות בכסף, שיימסר לכוהנים. את בכורי הבהמות הלא כשרות, כמו החמור, יש לפדות בקרבן שה או להמית. זכר שנולד לאחר נקבה (או לאחר הפלה) – אינו בגדר בכור, ואין צורך לפדותו או להקריבו.

מה טעמה של מצוה זו? ההסבר של פסוקים אלה הוא דחוק למדי: מצות קרבן הבכורות, כך נאמר לנו, היא זכר למכת הבכורות שהכה ה' את המצרים.

מנהגי הקרבת קרבנות, ובתוכם גם הקרבת בכורות, ואפילו בכורות אדם, ידועים לנו מתרבויות המזרח הקדום, והגיוני להניח, כי ירשנו מנהגים אלה מתרבויות שקדמו לנו, וערכנו בהם שינויים, התואמים את עולם הערכים בהם החזקנו אז. הנה דעתו של הרמב"ם על מקור מנהגי הקרבת הקורבנות בתורה:

לפי שאי אפשר לצאת מן הקצה אל הקצה הנגדי בבת אחת (כלומר לבטל כליל את מנהגי הקרבת הקורבנות), ולפיכך לא ייתכן כפי טבע האדם שיעזוב כל מה שהורגל לו בבת אחת (ממה שהכיר בתרבויות העמים השכנים)... והיה הנוהג המפורסם בעולם כולו הרגיל אז, והעבודה הכללית אשר גדלנו עליה, הייתה הקרבת מיני בעלי החיים באותן ההיכלות שמעמידים בהן הצורות פסלי האלים), וההשתחוויה להן, והנחת הקטורת לפניהם... לפיכך לא חייבה חכמתו יתעלה וניהולו הגלוי בכל ברואיו, שיצוה אותנו בעזיבת כל מיני העבודות הללו ולהזניחם ולבטלם, לפי שזה היה אז מה שלא יתכן לקבלו לפי טבע האדם, שהוא נינוח תמיד במורגל" (מורה נבוכים ח"ג, לב(.

אם קיבלנו מנהגי הקרבת קרבנות מתרבויות המזרח שקדמו לנו, הרי שקבענו כמה כללים מגבילים, וביניהם האיסור החמור על קרבן אדם. כאן, בפרקנו זה, אנו שומעים על מצוות פדיון הבן הבכור. כבר בספר בראשית קיבלנו רמז ראשון לאיסור על קרבן אדם, בסיפור הנורא של עקידת יצחק. אחד מסיפורי הזוועה המקראיים אודות הקרבת בן בכור מופיע במלכים ב', שם מעלה מישע מלך מואב את בנו בכורו לקרבן על חומת העיר, ומעשה זה מוביל להפסקת המצור על הבירה המואבית.

האם באמת ישנו קשר הגיוני כלשהו בין מכת הבכורות למנהגי הקרבת הבכורות בתורה או פדיונם? כל מחשבה מעין זו מעוררת התנגדות עזה. האם הקריב ה' לעצמו את כל בכורות מצרים, כדי להראות להם, למצרים, מיהו אדונם האמיתי? האם המקבילה של הקרבה מרצון (אם כי במצוות האל) אצל העברים היא הקרבה של בכורות הגויים בכוח ידו החזקה של ה'?

מעשית, מנהג קרבן הבכורות תורם את חלקו למערכת המגוונת של זכויות מעמד הכהונה. קרבן בכורות הבהמה הטהורה יעלה על שולחנם של הכוהנים. גם בכור הבהמה הטמאה ייפדה ויוחלף בקרבן שה, אם כי זכותו של בעל האתון לערוף את העיר, ובזאת לקפח את הכוהנים הרעבים.

זוכרים את מנהג ברית המילה, המבדיל בין זכרים לנקבות של עמנו, ועושה את הזכרים בלבד לחייבים, אך גם זכאים, במצווה של כריתת הברית בין העם לאלוהיו? הנה גם במצוות פדיון הבן הבכור עושה התורה הבחנה דומה. אין פלא, שבמשפחות יהודיות רבות נטמע עמוק ערך העדיפות הגברית, שבא לידי ביטוי בהדרת נשים גם מזכויות פולחניות, גם מלימוד תורה, גם מלימוד בכלל, וגם מזכויות ירושה.

עמנואל בן יוסף

מתוך 'אור הגנוז'

כשבא ר' משה לייב מסאסוב בימי נעוריו בפעם הראשונה אל ר' אלימלך, כיבד אותו הצדיק באמירת תורה בסעודה שלישית של שבת. אותה שבת היתה פרשת בא, בה מסופר איך הכה השם את כל בכור בארץ מצרים ופסח על בתי בני ישראל. אמר ר' משה לייב: אין כוונת הכתוב שהשם פסח על מקום, הרי לית אתר פנוי מניה (אין אתר פנוי ממנו), אלא כשראה בכל בית ובית של המצרים את הנשמות המושחתות, וביניהם בית שבו יושבים יראים ושלמים, היה פוסח וקורא: כאן שוכן יהודי! כששמע ר' אלימלך פירוש זה, קפץ ועלה על השולחן, והיה מרקד ומזמר וחוזר ומזמר: כאן שוכן יהודי! כאן שוכן יהודי!

מְשַׁל פַּרְעֹה לְמַה הַדָּבָר דּוֹמֶה? לְרוֹעֶה אֶחָד שֶׁהָיָה רוֹעֶה חֲזִירִים. מָצָא רָחֵל אַחַת, מְשָׁכָה בֵּינֵיהֶם. שָׁלָח בַּעֲלָהּ אֶצְלוֹ וְאָמַר: תֵּן לִי רְחֵלִי! אָמַר לוֹ: אֵין לְךָ אֶצְלִי רָחֵל. אָמַר הַבַּעַל: הוֹדִיעוּ לִי מֵהֵיכָן הוּא מַשְׁקֶה בַּהֲמוֹתָיו. הָלְכוּ וְהוֹדִיעוּהוּ, וְסָתַם אֶת הַמַּעֲיָנוֹת. אָמַר לוֹ: שְׁלַח לִי רְחֵלִי! אָמַר לוֹ: אֵין לְךָ בְּיָדִי רָחֵל. אָמַר הַבַּעַל: הוֹדִיעוּ לִי מֵהֵיכָן הוּא מַרְבִּיץ אֶת בַּהֲמוֹתָיו. הָלְכוּ וְהוֹדִיעוּהוּ, וְהָרַס אֶת הַצְּרִיפִין. אָמַר לוֹ: שְׁלַח לִי רְחֵלִי! אָמַר: אֵין לְךָ בְּיָדִי רָחֵל. אָמַר: הוֹדִיעוּ לִי הֵיכָן הוּא רוֹעֶה. הָלְכוּ וְהוֹדִיעוּ לוֹ, וְשָׂרַף אֶת כָּל הָעֵשֶׂב שֶׁהָיָה לוֹ. אָמַר לוֹ: שְׁלַח לִי רְחֵלִי! אָמַר: אֵין לְךָ בְּיָדִי רָחֵל. אָמַר: הוֹדִיעוּ לִי הֵיכָן בְּנוֹ הוֹלֵךְ לִלְמוֹד בְּאַסְכּוֹלֵי. הָלַךְ וְלָקַח בְּנו תַּחַת יָדוֹ. אָמַר לוֹ: שְׁלַח לִי רְחֵלִי! אָמַר לוֹ: הֲרֵי רְחֵלְךָ! הָיָה מַנְהִיג רְחֵלוֹ וְהוֹלֵךְ, וְאַחַר כָּךְ חֲבָשׁוֹ אֵצֶל בְּנוֹ. אָמַר לוֹ: עַכְשָׁיו אֵין רְחֵלְךָ בְּיָדִי, לָמָה אַתָּה חוֹבְשֵׁנִי? מַה יֵּש לְךָ בְּיָדִי עוֹד? אָמַר לוֹ: שֶׁאֲנִי מְבַקֵּשׁ מִמְּךָ כָּל מַה שֶׁיָּלְדָה וְגִזּוֹתֶיהָ כָּל הַיָּמִים שֶׁהָיְתָה אֶצְלְךָ. הִתְחִיל צוֹוֵחַ וְאוֹמֵר: וּלְוַאי לֹא נְתַתִּיהָ, וְהָיוּ בְּנֵי אָדָם אוֹמְרִים - עָמַד בִּדְבָרָיו וְלֹא שְׁלָחָהּ לוֹ. כָּךְ הַמֶּלֶךְ - זֶה מֶלֶךְ מַלְכֵי הַמְּלָכִים הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא. הָרָחֵל - אֵלוּ יִשְׂרָאֵל. רוֹעֶה חֲזִירִים - זֶה פַּרְעֹה. (שמות רבה)

יְצִיאַת מִצְרַיִם

יחיאל היילפרין, יואל אנגל על פי לחן תימני

בְּנֵי יִשְׂרָאֵל פֹּה כֻּלָּנוּ:

מִמִּצְרַיִם יוֹצְאִים אָנוּ:

בְּנֵי יִשְׂרָאֵל! בְּנֵי יִשְׂרָאֵל!

מַקְלוֹתֵינוּ בְּיָדֵינוּ – מַקְלוֹתֵינוּ!

שַׂקֵּי מַצּוֹת עַל שִׁכְמֵנו –שַׂקֵּי מַצּוֹת!

וַחֲגוֹרָה עַל מָתְנַיִם –וַחֲגוֹרָה!

כָּכָה נֵצֵא מִמִּצְרַיִם!

כָּכָה, כָּכָה, כָּכָה נֵצֵא!

מִמִּצְרַיִם כָּכָה נֵצֵא!

כָּכָה נֵצֵא!

יַם-סוּף גָּדוֹל מָלֵא מַיִם,

נַעַבְרֶנּוּ בָּרַגְלַיִם:

בְּנֵי יִשְׂרָאֵל! בְּנֵי יִשְׂרָאֵל!

מֹשֶׁה הוֹלֵךְ לְפָנֵינו ּ –מֹשֶׁה הוֹלֵךְ!

יִבְקַע יַם-סוּף בִּשְׁבִילֵנו ּ –יִבְקַע יַם-סוּף!

וְיֵחָצֶה יָם לִשְׁנַיִם –וְיֵחָצֶה!

כָּכָה נֵצֵא מִמִּצְרַיִם!

כָּכָה, כָּכָה, כָּכָה נֵצֵא!

מִמִּצְרַיִם כָּכָה נֵצֵא!

כָּכָה נֵצֵא!

מִדְבָּר גָּדוֹל לְפָנֵינוּ:

אַל תִּתְיָרְאוּ - נַעַבְרֶנּוּ!

בְּנֵי יִשְׂרָאֵל! בְּנֵי יִשְׂרָאֵל!

עַמּוּד עָנָן יוֹם בְּיוֹם –עַמּוּד עָנָן!

לָנוּ מַחֲסֶה מִן הַחֹם -לָנוּ מַחֲסֶה!

וְעַמּוּד אֵשׁ מִבֵּין עַרְבַּיִם -וְעַמּוּד אֵשׁ!

כָּכָה נֵצֵא מִמִּצְרַיִם!

כָּכָה, כָּכָה, כָּכָה נֵצֵא!

מִמִּצְרַיִם כָּכָה נֵצֵא !

כָּכָה נֵצֵא!

שְׁלַח נָא אֶת עַמִּי

על פי זמר-דת כושי - מני גל

הקשב, פרעה, לדבר משה:

שלח נא את עמי

אם לא – אותך האל יכה

שלח נא את עמי

שא נא רגליך,

לך, משה, ובוא מצרימה

לפרעה אמור נא:

שלח נא את עמי

עובדים היינו את פרעה

שלח נא את עמי

כבד היה העול מנשוא

שלח נא את עמי

שא נא רגליך...

היום אקרע כבלי עבדות

שלח נא את עמי

אביאה לעמנו פדות

שלח נא את עמי

שא נא רגליך...

יָצָא עמנו אל הדרור

שלח נא את עמי

לחצות הים, בו לעבור

שלח נא את עמי

שא נא רגליך...

דלק מצרים אחריו

שלח נא את עמי

אך שם טבעו מרכבותיו

שלח נא את עמי

שא נא רגליך,

לך, משה, ובוא מצרימה

לפרעה אמור נא:

שלח נא את עמי!

יציאת מצרים

אתי אנקרי

לצאת ביציאת מצרים, לבוא אל המדבר

אולי נמצא שם מים ,בדרך אל ההר

שיפתחו לשניים המים המלוחים

ונעבור באמצע , כל אלה שבוכים

והם עולים עלינו ,צבא של פרשים

קשה מאוד למשה - אין אמונה בלב האנשים

מגע החוף מגיע , ם את פיו פוער

אולי נחזור מצרימה, הפחד לא זוכר

בנינו פירמידות, פתרנו חלומות

כלום לא היה שלנו, רק מלח ודמעות

זה הכאב של יעקב על יוסף הקטן

זרוע בתוכנו ,שנאת אחים חינם

ולפעמים נדמה לי, כשבא לי להרים ידיים

פרעה הוא הפרעה שלי, וצר לי ממצרים

ולפעמים נדמה לי שאנחנו עדיין שם

הולכים בדרך אל ההר, מתחננים למים

שיפתחו לשניים המים המלוחים

ונעבור באמצע, כל אלה שהולכים

הלב החזק של פרעה (ושל אלוהים) - מתוך כתבה של רוחמה וייס (Ynet)

עשרת המכות הן משחק מסובך בחישוב כמויות הכאב והרהב. מצד אחד – אלוהים רוצה להוכיח את כוחו ואת יכולותיו הבלתי מוגבלות להגן על עמו, ועל כן יש צורך במכות קשות לעיכול (שעוצמתן הולכת ומתגברת). מצד שני, מכות קשות מדי עלולות לשבור את היריב בשלב המוקדמות.

האם אלוהים יכול לברוא סלע שהוא לא יוכל להרים?

האם אלוהים יוכל לברוא מנהיג חזק מהתקפותיו, מנהיג שלא יכרע מכובד הנטל של מתקפה אלוהית? אלהים של עשרת המכות לא מסתכן בפרדוכסים מהסוג הזה, ולכן הוא בוחר בדרך יותר בטוחה – הוא יברא מנהיג בשר ודם, ויחזק את קשיות לבו בהתאם לעוצמה ההולכת וגוברת של המכות שהוא יכה אותו. כיוון שאלוהים שולט בעוצמת המכות ובעוצמת העקשנות של המנהיג, המשחק יסתיים ברגע שאלוהים יחליט שהוא מסתיים. כך זה נראה בפרשה שלנו:

"וַיֹּאמֶר ה' אֶל מֹשֶׁה עוֹד נֶגַע אֶחָד אָבִיא עַל פַּרְעֹה וְעַל מִצְרַיִם אַחֲרֵי כֵן יְשַׁלַּח אֶתְכֶם מִזֶּה כְּשַׁלְּחוֹ כָּלָה גָּרֵשׁ יְגָרֵשׁ אֶתְכֶם מִזֶּה:... וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה כֹּה אָמַר ה' כַּחֲצֹת הַלַּיְלָה אֲנִי יוֹצֵא בְּתוֹךְ מִצְרָיִם: וּמֵת כָּל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבְּכוֹר פַּרְעֹה הַיֹּשֵׁב עַל כִּסְאוֹ עַד בְּכוֹר הַשִּׁפְחָה אֲשֶׁר אַחַר הָרֵחָיִם וְכֹל בְּכוֹר בְּהֵמָה: וְהָיְתָה צְעָקָה גְדֹלָה בְּכָל אֶרֶץ מִצְרָיִם אֲשֶׁר כָּמֹהוּ לֹא נִהְיָתָה וְכָמֹהוּ לֹא תֹסִף:... וַיֹּאמֶר ה' אֶל מֹשֶׁה לֹא יִשְׁמַע אֲלֵיכֶם פַּרְעֹה לְמַעַן רְבוֹת מוֹפְתַי בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם: וּמֹשֶׁה וְאַהֲרֹן עָשׂוּ אֶת כָּל הַמֹּפְתִים הָאֵלֶּה לִפְנֵי פַרְעֹה וַיְחַזֵּק ה' אֶת לֵב פַּרְעֹה וְלֹא שִׁלַּח אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מֵאַרְצו" (שמות, יא א-י)

"...וַיְהִי בַּחֲצִי הַלַּיְלָה וַה' הִכָּה כָל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבְּכֹר פַּרְעֹה הַיֹּשֵׁב עַל כִּסְאוֹ עַד בְּכוֹר הַשְּׁבִי אֲשֶׁר בְּבֵית הַבּוֹר וְכֹל בְּכוֹר בְּהֵמָה: וַיָּקָם פַּרְעֹה לַיְלָה הוּא וְכָל עֲבָדָיו וְכָל מִצְרַיִם וַתְּהִי צְעָקָה גְדֹלָה בְּמִצְרָיִם כִּי אֵין בַּיִת אֲשֶׁר אֵין שָׁם מֵת: וַיִּקְרָא לְמֹשֶׁה וּלְאַהֲרֹן לַיְלָה וַיֹּאמֶר קוּמוּ צְּאוּ מִתּוֹךְ עַמִּי גַּם אַתֶּם גַּם בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וּלְכוּ עִבְדוּ אֶת ה' כְּדַבֶּרְכֶם: גַּם צֹאנְכֶם גַּם בְּקַרְכֶם קְחוּ כַּאֲשֶׁר דִּבַּרְתֶּם וָלֵכוּ וּבֵרַכְתֶּם גַּם אֹתִי" (שמות, יב כט-לב).

קשה לי לרחם על פרעה

הוא שיעבד את בני עמי. הוא שיעבד בני אדם. הוא פקד על רצח תינוקות. הוא אפילו היה עיוור למצוקות של עמו. זה נראה לי הגון שחלק מתהליך הענישה של פרעה כרוך בהקשחת לבו. לפעמים שערי תשובה ננעלים ושערי ענישה נפתחים. הדבר המצער הוא שאת המחיר משלמים בעיקר חסרי הישע משני הצדדים. אלוהים הכל יכול היה יכול להושיע אותנו בפחות רעש ובפחות הרג. כשאלוהים מקשה את לב פרעה הרשע, מתים המון ילדים קטנים. את זה אני לא רוצה לנסות להבין.

פרשת 'בוא' - הרב אבי פסקל

ראפ עשר המכות - אמנון ריבק

מעבדות לחירות - יענק'לה רוטבליט, אריק איינשטיין - קובץ קול

פרשת בוא - בארי צימרמן תשע"א

מעבדות לחירות

מילים: יענקל'ה רוטבליט / לחן: יצחק קלפטר וגיא בוקאטי

כשל כח הסבל, לא יכולתי לשאת

די, זה די, אמרתי - אני מוכרח לצאת

את העבד שבי להשאיר מאחור

במקום שאליו לעולם לא אחזור

אין עוד מה להגיד, נגמרו המילים

אין לי מה להפסיד עוד מלבד הכבלים

שחתכו עד זוב דם, ועדיין אני שרוט

הלילה הזה אצא מעבדות לחירות

ויש משהו בי, כמו ירח מלא של ניסן

שקורא לי לקום וחוזר וקורא כל הזמן

לצאת למסע שכולו סיכונים לקראת שמץ סיכוי

לסוף דמיוני מאושר והזוי

באמת יש מצב, שמראש איזה הר

אראה מרחוק הבטחה למחר

שאולי לא יבוא, אבל גם אם בדרך אמות

הלילה הזה אצא מעבדות לחירות

ויש משהו בי...

*********

אולי באמת השומים והבצלים,

אולי באמת הבית הנעים,

אולי באמת הפינה בחצר

אולי באמת הדגים

הבשר

אולי באמת היציבות

אולי באמת היה מים תמיד

אולי באמת השירים ששרנו

כשליבנו לבנים

אולי באמת הצחוק שצחקנו

כשסבלנו כלכך

אולי באמת למות במיטה

אולי באמת שלפחות יש קבר

אולי באמת העבודה היא חיינו

אולי באמת זה לא הגעגועים

אולי באמת רעה היתה נגד פנינו

אולי באמת צדקו המתלוננים

זה אוטוטו בא

ואינכם יכולים לחכות,

אבל אל תשכחו

לכו לכל הפינות

שיהפכו לנוסטלגיה

תיפרדו מהמתים

ומהחיים

מפינת העישון במקום העבודה

ממקום המחבא שבו נפגשתם,

מהשכנה, מההחצר

מהבית.

זה אוטוטו פה,

ואינכם יכולים לחכות

אבל אולי איזו מחשבה שניה?

אולי באמת רעה נגד פניכם,

אולי הכוכב האדום בשמים

אולי הוא רואה את

קברות התאווה

את המגיפה,

את השריפה,

את קברות האחים שבכל שנה ושנה?

אבל

אולי זה כבר

מידי מאוחר

אולי מאז שנזעקה הזעקה הראשונה

מאז שהשם שמע

מאז שהוא זכר

שמשה בא

שהתחלתם לחלום על ארץ ועל הר

על חולות המדבר

כבר לא היתה דרך חזרה.

אולי זו לא היתה בחירה

אולי זה שהכביד את ליבו של פרעה

הקל את לבכם כלכך

עד שלא יכלתם לשבת עוד בשקט.

אולי זה היה גדול עליכם,

אולי היה זה משק כנפי ההסטוריה

שנשא אתכם

לאן?

אתם תראו את הניסים

אתם תראו אותם מתים

אתם תצאו ביד רמה

לארץ לא זרועה.

עוד תשבו באהלים

ותשוחו בגעגועים

על הבית ועל האור.

עוד תפנו מבטים מצועפים

למקום אליו אין עוד אפשרות לחזור.

מאשה יעקובסון

איך פיספסתי את יציאת מצרים

רחל חלפי

כְּשֶׁהִגִּיעָה מַחֲצִית הַלַּיְלָה הֵבַנְתִּי שֶׁאִחַרְתִּי בְּאַרְבָּעִים דַּקּוֹת

אֶת יְצִיאַת מִצְרַיִם. בְּדִיּוּק עָמַדְתִּי לְסַיֵּם לֶאֱרֹז אֶת הַמִּזְוָדָה הָאֲדֻמָּה כְּשֶׁהִגִּיעָה מַחֲצִית הַלַּיְלָה הֵבַנְתִּי שֶׁאִחַרְתִּי בְּאַרְבָּעִים דַּקּוֹת

אֶת יְצִיאַת מִצְרַיִם. בְּדִיּוּק עָמַדְתִּי לְסַיֵּם לֶאֱרֹז אֶת הַמִּזְוָדָה הָאֲדֻמָּה

אֲבָל אָז נִזְכַּרְתִּי שֶׁלֹּא אָרַזְתִּי אֶת הַכּוֹבָעִים לַמִּשְׁפָּחָה

וַהֲרֵי צְפוּיָה לָנוּ הֲלִיכָה בְּשֶׁמֶשׁ הַמִּדְבָּר הַקּוֹפַחַת

בְּמֶשֶׁךְ אַרְבָּעִים שָׁנָה. אָז גָּרַרְתִּי אֶת הַסֻּלָּם מִן הֶחָצֵר אֶל הַמַּחְסָן —

וְשָׁם, בֵּין בִּגְדֵי־הַקַּיִץ, הָיוּ כָּל הַכּוֹבָעִים אֲרוּזִים חָזָק. וְעַד

שֶׁהִצְלַחְתִּי לְהַתִּיר אֶת הַחוּטִים סְבִיב חֲבִילוֹת הַבְּגָדִים

וְעַד שֶׁגָּמַעְתִּי כַּמָּה לְגִימוֹת שֶׁל מַיִם כְּדֵי לְחַזֵּק

אֶת נַפְשִׁי הַיְּגֵעָה מִן הַהֲכָנוֹת הַמְּפָרְכוֹת לַיְּצִיאָה

וְעַד שֶׁהִתְיַשַּׁבְתִּי לְרֶגַע בְּפִנַּת הַמַּחְסָן —

נָגַסְתִּי בַּתַּפּוּחַ וְנִרְדַּמְתִּי.

וְעַד שֶׁהִתְעוֹרַרְתִּי לְפֶתַע בְּבֶהָלָה — אֵיךְ זֶה שֶׁנִּרְדַּמְתִּי

בְּשֶׁל תַּפּוּחַ? אֵיךְ זֶה שֶׁהִשִּׁיאַנִי הַנָּחָשׁ?

אֵיךְ זֶה שֶׁאֲנִי עֲדַיִן פְּתַיָּה, לֹא מְבִינָה

אֶת גֹּדֶל הַשָּׁעָה, אֶת הָאוֹת שֶׁנִּתַּן, אֶת גּוֹרַל הָעָם

אֵיךְ זֶה שֶׁעוֹד לֹא הֵבַנְתִּי מָה זֶה עַם, מָה זֶה גּוֹרָל, מָה זֶה

לְהַפֵּך גּוֹרָל —

וְעַד שֶׁהֵגַחְתִּי מִן הַבִּקְתָּה וְהִגַּעְתִּי בְּרִיצָה מְקַרְטַעַת גּוֹרֶרֶת אִתִּי

אֶת הַמִּזְוָדָה הָאֲדֻמָּה וְכָל אֲשֶׁר בָּהּ

כּוֹלֵל נֹאד מַיִם וְכָל הַכּוֹבָעִים לְכָל הַמִּשְׁפָּחָה

וְעַד שֶׁהִגַּעְתִּי

אֶל שְׂפַת יָם־סוּף —

כָּל בְּנֵי הַמִּשְׁפָּחָה, כָּל הָעָם, כָּל הָעֵדָה, כָּל מִשְׁפְּחוֹת הַשְּׁכוּנָה

שֶׁיָּצְאוּ מִבִּקְתוֹת הַחוֹל הָאָפוּי — כֻּלָּם, כּוֹלֵל הַקְּלַפְטֶה הַזֹּאת,

נוּ, זֹאתִי שֶׁהוֹצִיאָה לִי אֶת הַתֵּאָבוֹן

לִנְדוּדִים מְמֻשָּׁכִים עִם אַחַת כָּמוֹהָ —

עַד שֶׁהִגַּעְתִּי אֶל שְׂפַת הַיָּם —

כֻּלָּם כְּבָר נִרְאוּ הַרְחֵק הַרְחֵק

כְּרָאשֵׁי־סִכָּה בָּעֵמֶק הֶעָמֹק, בֶחָרָבָה

שֶׁנִּפְעֲרָה נִפְעֲרָה בֵּינוֹת לְגַלֵּי־הָעֲנָק וּמִשֶּׁשָּׁבוּ הַמַּיִם וּבְתוֹכָם רֶכֶב פַּרְעֹה וּפָרָשָׁיו וְסוּסָיו וְכָל מְעַרְבֹּלֶת צְבָא מִצְרַיִם —

כְּבָר לֹא יָכֹלְתִּי לִקְפֹּץ לַמַּיִם כִּי אֵינֶנִּי יוֹדַעַת לִשְׂחוֹת

וְעוֹד סוֹחֶבֶת פּוֹסְט־טְרָאוּמָה מֵהַפַּעַם הַהִיא שֶׁטָּבַעְתִּי בַּיְּאוֹר

וְנִצַּלְתִּי עַל־יְדֵי תַּנִּינָה — יָדַעְתִּי שֶׁאֵין לִי סִכּוּי

אֵין סִכּוּי שֶׁאַצְלִיחַ לְהַדְבִּיק אֶת עַמִּי

שָׁם, בַּגָּדָה הָאַחֶרֶת שֶׁל הַיָּם.

לֹא הָיָה סִכּוּי שֶׁאַצְלִיחַ — אִשָּׁה עֲיֵפָה בּוֹדֵדָה

קְשַׁת־יוֹם עִם מִזְוָדָה —

לֹא הָיָה סִכּוּי שֶׁאַצְלִיחַ לִגְמֹעַ אֶת עֲנָקוּת־הֶחָרָבָה

שֶׁבֵּינְתַיִם הָפְכָה נַחְשׁוֹל־צוּנָמִי עֲנָק לֹא הָיָה

לֹא יָכֹלְתִּי לְהָרִים אֶת קוֹלִי וְלִצְעֹק: "חַכּוּ לִי רֶגַע!"

קוֹלִי מִלֵּא אֶת רֹאשִׁי הִדְהֵד הִדְהֵד

נֶחְבַּט בֵּין כְּתָלָיו מִמֵּילָא לֹא הָיָה נִשְׁמָע. נוֹתַרְתִּי עַל עָמְדִּי

פִּי קָרוּעַ לִרְוָחָה הָיִיתִי קְפוּאָה כִּנְצִיב־מֶלַח מַקְפִּיא זְעָקָה

מִמֶּרְחָק מִמֶּרְחָק מֵאוֹת מֵאוֹת מֵאוֹת שָׁנָה.

כָּכָה פִסְפַסְתִּי אֶת הַיְּצִיאָה הַגְּדוֹלָה אֶת הַגְּאֻלָּה.

לֹא עָבַרְתִּי בַּיָּם וְלֹא בֶחָרָבָה.

אֲפִלּוּ לֹא נִרְטַבְתִּי בַּמַּיִם.

כָּכָה לֹא יָצָאתִי מִמִּצְרַיִם.

יוֹצֵאת מִמִּצְרַיִם / חגית אקרמן

לֹא בְּיָד חֲזָקָה

וְלֹא וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה

וְלֹא וּבְמוֹרָא גָּדוֹל

וְלֹא וּבְאוֹתוֹת

וְלֹא וּבְמוֹפְתִים

אֶלָּא בְּהִסּוּס, בִּצְעָדִים קְטַנִּים, בְּהוּלַת חֹשֶׁךְ

בְּרֹךְ

וּבִדְבֵקוּת

וּבְכַוָּנָה

וּבְדִיּוּק

וּבְאַהֲבָה

נוֹשֵׂאת סִימָנִים קְטַנִּים כְּמוֹ קִמְטֵי הַזְּמַן הָעוֹבֵר, וְחִלּוּפֵי עוֹנוֹת, גּוּפִי הַמִּשְׁתַּנֶּה, פְּנִינֵי גַּעְגּוּעַי.

יוֹצֵאת מִמִּצְרַיִם.

קבצים מצורפים